Joo, onhan tuo uutinen nyt jonkinlainen järjen voitto panimoiden ulosmyyntioikeuksineen. Limuviinat hiukan mietityttää, mutta muuten kyllä mahtava juttu, että ruokakaupasta voi kunnon pian löytää.
Mikä niissä limuviinoissa oikein mietityttää, jos saa kysyä? Sekö, että niissä on tislaustuotetta seassa käymistuotteen sijasta? Prosentit on noissa juomissa keskim. samaa luokkaa ja en mitenkään usko, että ihmisen elimistö tekee mitään eroa sille, onko se alkoholi lähtöisin tisleestä vai käymistuotteesta. :) Hysteria asian liepeillä on mielestäni täysin irrationaalista hulinaa.
Lähinnä fiilis on se, että ollaan huolissaan valtion A-markettien vetovoimasta, kun nuo viinapohjaiset miedot juomat on olleet sen yksinoikeus ja jos nyt tavan kaupat saa niitä myydä jatkossa.
***
Hienoa, että uudistus sai viimein vihreää valoa, tosin jännä nähdä, että miten lopullinen äänestys menee. Lakia on kuitenkin vastustettu aika laajalti, joten en nyt hurraisi vielä sen todellisen läpimenon puolesta. Veikkaan, että tulos tulee olemaan niukka suuntaan tai toiseen.
Omasta mielestäni tuo panimoiden ulosmyyntioikeus on se tärkein juttu tässä. Se on ollut todella syrjivä, kun ajattelee, että sahti (no ok, perinnejuoma) ja marjaviinit on olleet vapaasti myynnissä ulospäin. On siis järjetöntä, että samanvahvuiset tai jopa miedommat tuotteet on olleet kieltolistalla. Ei mitään järkeä ja logiikkaa. Onhan tota perusteltu juurikin perinteillä ja täysin kotimaisilla raaka-aineilla mitä tulee sahtiin ja marjaviineihin, mutta hätäistä selittelyä moiset. Kotimaista käsityötä nuo pienpanimojen oluetkin on ja monet myös hyödyntää vahvasti lähellä kasvaneita ainesosia. Humalalajikkeet toki laidastaan tulee muualta Euroopasta ja merten takaa.
Nelosoluen saapuminen kauppaan on omasta mielestäni suht irrelevantti seikka koko uudistuksessa, se vähiten kiinnostava piirre. Toki se nyt jotain diversiteettiä antaa valikoimiin, mutta melko lailla keinotekoinen raja sekin on. Kenties kuiteskin hyvä alku tsekata, että miten suomalaiset osaa toimia vähän vahvemman oluen kanssa. Kenties sitten joskus myöhemmin voidaan prosenttirajat hilata siten, että marketista saa halutessaan jotain vahvempaa barley winea ja trappistia.