On aika oluen

  • 709 422
  • 4 143

Jupe

Jäsen
Suosikkijoukkue
Helsingin IFK
Se on muuten kumma juttu, miten makuaisti ja mieltymykset muuttuu.
Juu sitä itsekin miettynyt että kauanko nyt näitä IPOJA ja APOJA tässä tulee juotua. En mielestäni seuraile sen kummemmin trendejä vaan ostelen sitä mikä maistuu, nyt olen jo vuosia kaivannut juuri tuota katkeraa makua. Sen verran trendien seurannasta voi puhua että olen täälläkin maininnut edullisimmista maukkaista oluista ja nyt saa hyvään hintaan kelpo ipoja ja apoja.

Mutta toisaalta koko 2000-luvun alun, ehkä kymmenen vuotta hain tasasin väliajoin Koffin Portteria alkosta, erittäin hyvä hintalaatusuhde. Nyt en ole moneen vuoteen hakenut, ei maistu enään niin erityiseltä.

Mikäköhän on seuraava tyylisuunta joka tulee kuluttjaoluisiin ja siten saa myös kelpotavaraa hyvään litrahintaan. Pils?

_
 

sampio

Jäsen
Suosikkijoukkue
Menestyvin, sympatiat muille hyville.
Pohjoismainen olutprojekti ylitti puolenvälin, kun join Södermalmin Brewbarissa Södra Ipan, tosin en muista, mikä versio se oli. Kuusipinnainen kuitenkin. Reykjavikissa join jonkin paikallisen vehniksen, samoin tuli juotua Kööpenhaminassakin itse asiassa. Jäljellä vielä Oslo ja oma Helsinkimme, jossa siis pitää jossain alan paikassa käydä se olut kumoamassa. Ehkä Craft Beer Helsingissä.
 

Sistis

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна
Mikäköhän on seuraava tyylisuunta joka tulee kuluttjaoluisiin ja siten saa myös kelpotavaraa hyvään litrahintaan. Pils?

Olutharrastajien keskuudessa IPA-trendiä taisi seurata jonkinlainen saison-buumi, ja nyt nämä ei-humaloidut "muinaisoluet", eli yrteillä yms. maustetut gruitit ovat nosteessa. Itse en ole oikein syttynyt kumpaankaan. Enkä tiedä, onko noista kuluttajien massamarkkinoille samassa mittakaavassa kuin IPA:sta.

Osaltaan näihin buumeihin vaikuttanee se, että pintahiivaoluita pystyy tekemään huoneenlämmössä, kun taas pohjahiivaolut vaatii kellarilämpötilaa. Tästä syystä pienten panimoiden - saatika harrastelijoiden -resursseilla on huomattavasti helpompaa tehdä pintahiivaoluita. Ja näistä kai kokeillaan kaikki lajityypit yksi kerrallaan läpi. IPA kai nousi asemaansa siksi, että se oli ensimmäisiä selkeitä vaihtoehtoja market-lagerille. Seuraavilla trendeillä on haasteellisempaa, kun haastettavia oluttyylejä on jo useampia.
 

Ted Raikas

Jäsen
Suosikkijoukkue
SaiPa
Mielestäni tällä hetkellä ns. buumi olyttyyleissä on sour ale. Näitä on tullut kotimaisilta valmistajiltakin paljon ja näitä mainostetaan useissa olutravintoloissa tiuhaan ja tarjolla hanaoluina. Toki IPA ja APA on edelleen suosittuja, mutta ehkä siitä se kaikkein kovin huuma on jo talttunut. On jo ollut aika ylitarjontaa tossa lajissa ja se näkyy valitettavasti laadussa myös.
 

Jupe

Jäsen
Suosikkijoukkue
Helsingin IFK
Onko sour-oluet näitä mihin on sekoitettu hedelmiäkin?
Jonkun sour-alen join 7€ hintaan street gastrossa, siinä oli hedelmää mukana, ihan hirveää ja samoin Savanni Samu Teerenpeliltä oli vähän tälläinen mukana passion-hedelmää, suorastaan pahaa. Jälkimmäinen taisi ainakin olla ale, mutta kuitenkin omasta mielestä mennään metsään näissä kesäoluissa johon tungetaan hedelmää mukaan.

Pilsistä puheen oleen, siinä voisi olla potentiaalia ja ei näissä perus keltaisissa kukoissa jne, vaan suodattamattomissa.
Tämä on ihan ok kesäjuoma.
Keisari Luomu | Nokian Panimo

Mitkä teidän suosikit on kauppavahvuisista pilsseistä?

_
 

karhu

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ässät,Man Utd
Onko sour-oluet näitä mihin on sekoitettu hedelmiäkin?
Jonkun sour-alen join 7€ hintaan street gastrossa, siinä oli hedelmää mukana, ihan hirveää ja samoin Savanni Samu Teerenpeliltä oli vähän tälläinen mukana passion-hedelmää, suorastaan pahaa. Jälkimmäinen taisi ainakin olla ale, mutta kuitenkin omasta mielestä mennään metsään näissä kesäoluissa johon tungetaan hedelmää mukaan.

Pilsistä puheen oleen, siinä voisi olla potentiaalia ja ei näissä perus keltaisissa kukoissa jne, vaan suodattamattomissa.
Tämä on ihan ok kesäjuoma.
Keisari Luomu | Nokian Panimo

Mitkä teidän suosikit on kauppavahvuisista pilsseistä?

_

Ei täysin vastaus kysymykseesi, mutta tässä Alkosta varsin maukas Pilsner. Löytyy myös ravintoloista mahdollisesti.

Olutkellari: Beer Hunter's Mufloni Pils - Suomen Paras Olut 2016 | OlutPOSTI
 

Rod Weary

Jäsen
Suosikkijoukkue
HPK, Stars, Panthers
Nuo saisonit ja sour alet ovat kyllä sellaista tavaraa, että pyydän maistiaiset ennen tilaamista, jos noita joku baarimikko erehtyy minulle suosittelemaan. Aika usein kyllä tarjotaankin suoraan, kun vaan hiukan muistaa nyrpistää naamaansa noista suosituksista neuvotellessa. Tähän mennessä kaikki ovat jääneet maistiaisiin, ja nekin korkeintaan puoleenväliin.
 

Sistis

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна
Totta, nuo sour alet unohdin omasta viestistäni. Niitä tuntui SOPP:ssa olleen tarjolla melko paljon. Myös kaikenlaista muutakin maustettua alea löytyi, kun taas IPA/APA -osastolla tuntui olevan jopa vähän vaisumpaa. Jotenkin tuntui siltä, että jotkut panimot käyttivät tuota gruit-nimeä silloinkin, kun kyse oli enemmän sour ale -tyylin oluesta. Mutta kaipa nämä gruitit voidaan aromisoida sitenkin, että ne alkavat olla maultaan sour alea...

Itsekään en ole yhtään hyvää saisonia juonut, siedettäviä jokusen. Sour alet eivät myöskään iske. Tasapainoisen humalaiset ja raikkaat IPA:t sekä APA:t ovat edelleen makuuni, kuten myös pehmeän täyteläinen ja silti raikas Black IPA... Nykyinen suuntaus ei oikein iske.
 

Red Label

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, Bruins, Miro Heiskanen
Eipä tällä hetkellä ole gosea parempaa terassijuomaa. Suolaista, hapanta ja raikasta.

Kaupasta mukaan vaikka Põhjala Meri ja ei muuta kuin nautiskelemaan. Kotimaisista toimii mm. Donut Islandin Ich Bin Ein Berner, jota taitaa löytyä ainoastaan hanatavarana.

Parasta tässä tyylissä on suomalaisesta vinkkelistä se, että suuri osa hyvistä goseista on alle 4,7-pinnaisia.
 

sampio

Jäsen
Suosikkijoukkue
Menestyvin, sympatiat muille hyville.
Vikingin Gracella oli ihan hyvä setti oluita tyrkyllä ja vieläpä -20% vähintään 40€:lla ostaneille. No ostin ja sain 33€:lla 15 pulloa/tölkkiä. Ei paha hinta, kun mukana oli kuitenkin tuotteita, joiden hinta pyörii neljän euron kieppeillä Alkossa ja esim. Franziskaner weissbierit olivat alle kahden euron. Pääasiassa yli viiden pinnan ipoja ja dipoja, kuten Sierra Nevadaa, mutta sitten ihan randomilla myös skottipanimo Old Worthyn Scottish Pale Alen ja viski-marmeladi Pale Alen. To Øl on mukana parilla tuotteellaan myös, ja varsinkin !PA CM lupailee mulle hyvää.
 

JZZ

Jäsen
Suosikkijoukkue
Lukko, Piraattiryhmä, Caps, ManU
Olvin IPAt ja APAt maistuu kyllä ruokakaupasta Koffin APAa unohtamatta.
Koffin APA ei kyllä uppoa, mutta Olvin uusi Creamy Ale on ihan passeli kesäbisse. Lisäksi Keisari 66 ja Saimaan California Pale Ale on oikein jeppistuotteita (Saimaalta melkein kaikki on hyviä, California oli eniten omaan suuhun sopiva).
 

Mr. Smith

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves, Canucks
Onkos täällä kukaan maistanut J. Wakefield Brewingin tuotteita? JWB:n El Jefe hyppäsi itsellä vehnäoluiden ykköseksi kertaheitolla ja muutkin tuotteet ovat hyvinkin omaan makuun sopivia. Hivenen hankala vaan löytää noita Suomesta tai edes Euroopasta. Kenelläkään havaintoa mistä JWB:n tuotteita täällä saisi?
 

douppi

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, Liverpool
Jaahas, alkoholin lakimuutos etenee sitten. Ei ole ollut liian iso vaiva hakea lempparioluita Alkosta, mutta kyllähän tuo narun löystäminen suomessa vihdoin on hyvä juttu. Kaupat tulevat tekemään ihan hyvää tiliä mm. oikealla lonkerolla.

Nostaisivat nyt rajan vaikka 6%:iin, niin saisi esim. Jaipuria, Pythonia tai Suomenlinnan Ipaa ehkä ihan lähikaupastakin :)
 

Red Label

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, Bruins, Miro Heiskanen
Nostaisivat nyt rajan vaikka 6%:iin, niin saisi esim. Jaipuria, Pythonia tai Suomenlinnan Ipaa ehkä ihan lähikaupastakin :)

Thornbridgen Chironia, Kiplingiä ja Crackendalea sentään tulee saamaan, mikäli laki menee läpi. Crackendalea kun ensi kerran maistoin, niin meni heittämällä Jaipurin edelle. Se on paljon se.

Valitettavaa että siirtyivät 33 cl pulloihin koko rangessa.
 

Peltinen

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves
Jaahas, alkoholin lakimuutos etenee sitten. Ei ole ollut liian iso vaiva hakea lempparioluita Alkosta, mutta kyllähän tuo narun löystäminen suomessa vihdoin on hyvä juttu. Kaupat tulevat tekemään ihan hyvää tiliä mm. oikealla lonkerolla.

Suurin ero on siinä, että paikallisessa Prismassa erikoisoluiden hylly on 30 metriä pitkä, kyljessä nököttävässä Alkossa 3 metriä. Harmi tosiaan, että prosenttiraja jäi vieläkin vähän alas.
 

Jupe

Jäsen
Suosikkijoukkue
Helsingin IFK
Hieno uutinen alkoholilakiesityksen eteneminen!
Eilen puhuttiin toisessa ketjussa juuri tästä isojen ja laadukkaiden kauppojen ylivertaisesta hyllytilasta. Elämme mielenkiintoisia aikoja ja odotan vuoden vaihdetta (taas) erittäin suurella mielenkiinnolla. Parhaat kaupat tuovat valikoimiin ihan järjettömän määrän matskua suoraan euroopasta, leikkaamattomana. Mulle riittää 5,5% mun kotikaupasta. Siihen saa hyviä lagereita, ipoja, apoja, pilsejä sekä vehniä.

Miten Alko vastaa tähän? Mulla ei ole ollut mitään asiaa Alkoon pitkään aikaan kun alkomaholi on ollut pääasiassa kauppavahvuisia suomi-ale oluita. Alkon täytyy keskittyä entistä enemmän laatuun +5.5% oluissa ja tietty viinissä ja tiukissa.

_
 

sampio

Jäsen
Suosikkijoukkue
Menestyvin, sympatiat muille hyville.
Joo, onhan tuo uutinen nyt jonkinlainen järjen voitto panimoiden ulosmyyntioikeuksineen. Limuviinat hiukan mietityttää, mutta muuten kyllä mahtava juttu, että ruokakaupasta voi kunnon pian löytää.
 

Ted Raikas

Jäsen
Suosikkijoukkue
SaiPa
Joo, onhan tuo uutinen nyt jonkinlainen järjen voitto panimoiden ulosmyyntioikeuksineen. Limuviinat hiukan mietityttää, mutta muuten kyllä mahtava juttu, että ruokakaupasta voi kunnon pian löytää.
Mikä niissä limuviinoissa oikein mietityttää, jos saa kysyä? Sekö, että niissä on tislaustuotetta seassa käymistuotteen sijasta? Prosentit on noissa juomissa keskim. samaa luokkaa ja en mitenkään usko, että ihmisen elimistö tekee mitään eroa sille, onko se alkoholi lähtöisin tisleestä vai käymistuotteesta. :) Hysteria asian liepeillä on mielestäni täysin irrationaalista hulinaa.

Lähinnä fiilis on se, että ollaan huolissaan valtion A-markettien vetovoimasta, kun nuo viinapohjaiset miedot juomat on olleet sen yksinoikeus ja jos nyt tavan kaupat saa niitä myydä jatkossa.

***

Hienoa, että uudistus sai viimein vihreää valoa, tosin jännä nähdä, että miten lopullinen äänestys menee. Lakia on kuitenkin vastustettu aika laajalti, joten en nyt hurraisi vielä sen todellisen läpimenon puolesta. Veikkaan, että tulos tulee olemaan niukka suuntaan tai toiseen.

Omasta mielestäni tuo panimoiden ulosmyyntioikeus on se tärkein juttu tässä. Se on ollut todella syrjivä, kun ajattelee, että sahti (no ok, perinnejuoma) ja marjaviinit on olleet vapaasti myynnissä ulospäin. On siis järjetöntä, että samanvahvuiset tai jopa miedommat tuotteet on olleet kieltolistalla. Ei mitään järkeä ja logiikkaa. Onhan tota perusteltu juurikin perinteillä ja täysin kotimaisilla raaka-aineilla mitä tulee sahtiin ja marjaviineihin, mutta hätäistä selittelyä moiset. Kotimaista käsityötä nuo pienpanimojen oluetkin on ja monet myös hyödyntää vahvasti lähellä kasvaneita ainesosia. Humalalajikkeet toki laidastaan tulee muualta Euroopasta ja merten takaa.

Nelosoluen saapuminen kauppaan on omasta mielestäni suht irrelevantti seikka koko uudistuksessa, se vähiten kiinnostava piirre. Toki se nyt jotain diversiteettiä antaa valikoimiin, mutta melko lailla keinotekoinen raja sekin on. Kenties kuiteskin hyvä alku tsekata, että miten suomalaiset osaa toimia vähän vahvemman oluen kanssa. Kenties sitten joskus myöhemmin voidaan prosenttirajat hilata siten, että marketista saa halutessaan jotain vahvempaa barley winea ja trappistia.
 

Jupe

Jäsen
Suosikkijoukkue
Helsingin IFK
Joo, onhan tuo uutinen nyt jonkinlainen järjen voitto panimoiden ulosmyyntioikeuksineen. Limuviinat hiukan mietityttää, mutta muuten kyllä mahtava juttu, että ruokakaupasta voi kunnon pian löytää.
Pienpanmoille on lottovoitto, nyt oikeasti tekee mieli lähteä tutustumaan niihin, hyvä syy kotimaan automatkailuun. Maistella ja ostella pulloja mukaan leirintäalueille jne.
Limuviinat on hiukan toisen ketjun kamaa mutta ymmärrän huolen, eihän järkevällä alkoholikulttuurilla voi perustella kuin aidon lonkeron muut ovat teineille suunnattuja "limuviinoja" bacardi breezerit jne. Mutta kun holhouksesta puhutaan ja siitä pitäisi luopua niin hyväksyn tietty tämänkin.

_
 

Sistis

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна
Limuviinojen saatavuuden rajoittamista on kai perusteltu sillä, että ne maistuvat erityisesti nuorisolle, ja tämän muutoksen on pelätty lisäävän nuorison alkoholinkäyttöä. Ymmärrän sinänsä perustelun, mutta en pidä tätä huolta erityisen suurena. Nuorison alkoholinkäyttö on kai ihan tutkitustikin mennyt fiksumpaan suuntaan verrattuna esimerkiksi minun ikäluokkani juomatapoihin tuossa iässä. Siksi en usko tässä tapahtuvan muuta kuin sen, että nuoriso ostaa enemmän toista tuotetta, ja vähemmän toista. Absoluuttinen kulutus tuskin suuremmin muuttuu.
 

Rod Weary

Jäsen
Suosikkijoukkue
HPK, Stars, Panthers
En ole ihan tarkkaan seurannut, mutta tarkoittaako tuo esitys sitä, että kaupan lonkeron ei olisi enää pakko olla käymisteitse valmistettua? Erehdyksessä maistoin tuollaista kuravettä perjantaina. Jäi kesken. Aivan hirveä hiivan maku siinä.
 

sampio

Jäsen
Suosikkijoukkue
Menestyvin, sympatiat muille hyville.
@Ted Raikas
Lähinnä tuo limuviinojen kohderyhmä on se, mikä hiukan mietityttää, koska saatavuus kuitenkin tässä ryhmässä kulkee käsikädessä ongelmien kanssa. Se, että minä saan hiukan monipuolisemmin ipani kaupasta, ei aiheuta ongelmia tai että @Jupe tekee maakuntakierroksen panimoille ja kerää mukaansa maistiaiset, mutta kyllähän se alkoholin käytön helpommaksi tekee tietyille urpoille, jos suosikkia saa lähikaupasta eikä tartte hakea kirkonkylän Alkosta erikseen. Tästä on kuitenkin olemassa dataa ulkomailta nimenomaan tämän tuoteryhmän osalta. Mulle se nyt on aivan sama, kun en ko. tuotoksiin koske, ja olen vain tyytyväinen jos ensi kesänä voin noukkia panimotuotteita suoraan tekijöiltä tai omaan makuuni hiukan sopivamman ipan ottaa ruoanhakureissulta mukaani.
 

Grand-Pierre

Jäsen
Suosikkijoukkue
HPK, Blackburn Rovers
Eikös tämän nuorison ja limuviinan aiheuttaman ongelman voisi kiertää niinkin yksinkertaisella asialla että kiellettäisiin alaikäisten alkoholin osto? Laitetaan ikärajaksi vaikka 18v.
 

Ted Raikas

Jäsen
Suosikkijoukkue
SaiPa
Väittäisin, että nuoriso (myös monet aikuiset) ostaa yleensä sitä mikä on halvinta. Joten eiköhän se halvin kalja ole aika isosti menekkituote nuorison keskuudessa. Jos taas olut ei mene alas, niin marketit on myös jo nyt pullollaan ällömakeita siidereiksikin väitettyjä tuotteita ja myös kaikenlaisia limppariin vivahtavia sekoitejuomia olen nähnyt. Joten mielestäni on jokseenkin jeesustelua, että ollaan huolissaan siitä jos Bacardi Breezerit (jonka alkoholiprosenttikin on se 4) ja kumppanit saapuu markettin hyllyille.

Jos niiden hinta on korkea, mitä luulen, niin teinit jatkossakin kyllä ostaa halvinta mahdollista millä vetää kännit. Siis sitä settiä mitä kaupoista saa jo nyt.

En näe tässä oikeasti muuta kuin öyhötystä ja huolta Alkon asemasta. Perusteltua sikäli, että ainakin omaan makuun viinapohjaiset lonkerot ja muut juomat on hieman raikkaamman makuisia. Yhtään sen vahingollisempia ne ei ole, koska prosentit on kuitenkin samaa luokkaa. En nyt tosin juo lonkeroa ja limuviinojakaan oikein nykyään, kun ne on laidastaan liian makeita omaan makuun.
 

Jupe

Jäsen
Suosikkijoukkue
Helsingin IFK
Hei mä keksin ratkaisun nuorison alkoholinkäytölle ja tämä vasta onkin toisen ketjun kamaa, vapautetaan kannabis. Uskoisin monen ituhipin sen jälkeen jättävän limuviinat kauppiohin ja kasvattelevan vain rehuja vaatekaapissaan. Saataisiin nuorisolle uusi harrastuskin. Mikään ei ole sen rentouttavampaa kuin oman puutarhan hoito.

_
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös