Mainos
  • Joulurauhan julistus
    Huomenna, jos Moderaattorit suovat, on meidän Jatkoajan armorikas joulupäivä; ja julistetaan siis täten yleinen joulurauha, kehottamalla kaikkia tätä palstaa asiaankuuluvalla kirjoittelulla täyttämään sekä muutoin hiljaisesti ja rauhallisesti käyttäytymään sillä se, joka tämän rauhan rikkoo ja joulurauhaa jollakin laittomalla taikka sopimattomalla kirjoituksella häiritsee, on raskauttavien asianhaarain vallitessa syypää siihen rangaistukseen, jonka Moderaattorit ja säännöt kustakin rikoksesta ja rikkomuksesta erikseen säätävät.

    Toivotamme kaikille Jatkoajan kirjoittajille sekä lukijoille Hyvää Joulua ja Onnellista Uutta Vuotta 2025.

Omakotitalorakennuttajia?

  • 30 363
  • 114

Mr.Fox

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS respektit: HIFK ja Ässät
Läheltä olen seurannut kahden omakotitalon (vanhempieni ja Ms.Foxien veljen) rakentumista. Mielestäni pari asiaa ovat erittäin silmiinpistäviä loppukäyttäjän kannalta.

1. Älä pihistele sähkötöissä

Valmistalopaketeissa (vanhempieni ratkaisu) luonnollisesti hinnat vedetään mahdollisimman alas ja hintahan laskee, kun tingitään kaikesta mahdollisesta. Nyt sitten jälkeenpäin ollaan saatu repiä puoli taloa auki, kun ollaan haluttu johonkin tiettyyn nurkkaan antenni-/puhelin-/sähköpistoke. Alkuperäisessä (tingityssä) suunnitelmassa oli merkitty vain yksi (!) antennipistoke olohuoneen yhteen nurkkaan. Pistorasioita on maksimissaan kaksi per huone (yleisesti oven vieressä ja vastakkaisella seinällä). Eihän noita siinä rakennusvaiheen huumassa kenellekään tullut mieleen tarkastaa, mutta sellainen riittävä määrä erilaisia pistorasioita sopivissa paikoissa helpottavat arkipäivän elämää kummasti.

Ms.Foxien veli (siviiliammatiltaan sähkömies) taas rakensi talopakettinsa itse. Rakennusvaiheen aikana meille tuli juttua juuri noista pistorasioiden riittävyyksistä yms. Lukumäärä on kuulemma ensimmäinen tingittävä asia, kun sähköliikkeet vetävät tarjoushintansa mahdollisimman alas. Tässä sähkömiehen itse itselleen rakentamassaan talossa sitten pistorasioiden lukumäärästä ei ole tingitty pätkänkään vertaa. Sähköä löytyy takuuvarmasti talon joka nurkasta/sivulta sekä sisä- että ulkotiloissa. Sama koskee antenni-/puhelin-/kaiutin- yms. rasioita esim. saunaan on mahdollista asentaa kosteiden tilojen kaiuttimet... Vaikka kaikkia rasioita tai johtoja ei olisi vielä asennettukaan, niin seinien sisällä vähintään putkitukset on vedetty valmiiksi.

"Jos rakennusvaiheessa yhden rasian tuoma hinnanalennus on kymmenen euroa, niin sen jälkiasennus voi maksaa sata euroa + työt."

Yritä myös jotenkin hahmottaa itsellesi huoneiden mahdollista tulevaa käyttöä: niiden pistorasioiden ei välttämättä aina tarvitse sijaita siellä hankalassa (ja yleensä aina väärässä) nurkassa lattianrajassa. Esim. rakenteilla olevaan kotiteatteriin kannattaa vetää takakaiuttimien johdot jo rakennusvaiheessa seinien/listojen sisään. Liittimet vain tulevien takakaiuttimien viereen ja esiin jää alle puoli metriä johtoa välille kaiutin/seinä. Pistorasiat voivat sijaita muuallakin kuin nurkassa ja lattianrajassa. Esim. rakenteilla olevaan ATK-tilan seinälle pöytätason korkeudelle kannattaa asentaa tyylikäs alumiininen johtokotelo (koulut, toimistot), jossa kaikki johdot kulkevat nätisti, pölyyntymättä ja poissa näkyvistä. Koteloon pitää vain muistaa asentaa riittävä määrä erilaisia rasioita (sähköjohdot, nettipiuhat, äänipiuhat, tulostinkaapelit...).

2. Mieti sisäseinien sijainteja

Olemme Ms.Foxien kanssa päätyneet ostamaan valmiin jo rakennetun talon, jota sitten remontoimme mielemme mukaiseksi. Käydessämme katselemassa erinäisiä (muutamia kymmeniä) taloja, silmiin pisti pahasti yksi seikka. Suomessa on tapana rakentaa 120-150 asuinneliön taloja, jotka sitten lokeroidaan 3x3metrin koirankopeiksi. Kuinka usein ilmoituksissa näkee tekstin "150 neliötä, 5h + keittiö + WC + ph + sauna + khh + ihan mitä vaan"? Lisäksi tuollaisissa asunnoissa on yleensä ajateltu ihmisten luonnollisia tarpeita niin paljon, että sinne ollaan saatu aikaiseksi yksi (!) WC-istuin.

Mieti tarkkaan väliseinien sijainteja ja pakollisuutta. Keittiön, ruokailutilan ja olohuoneen välille ei välttämättä tarvita yhtään ainoata seinää. Jaottelu voidaan ennemmin tehdä tyylikkästi huonekaluilla. Makuuhuoneestakaan ei kannata tehdä liian pientä (tyyliin sängyn leveys + 50cm molemmin puolin ja viisi vaatekaappia jalkopään seinällä). Vältä myös pitkiä/pimeitä käytäviä, sokkeloista yleisvaikutelmaa ja yleensäkin kaikenlaisia turhia kiinteitä jaotteluita. Sauna, pesutilat ja WC:t ovat oikeastaan ainoat "pakolliset" erilliset tilat. Kaikki muu voi olla lähes yhtenäistä tilaa.

EDIT: narri ehtikin jo noista johtoasioista huomauttaa
 
Viimeksi muokattu:

tombraider

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tampereen Tappara
Jotain täältäkin:

- Rakenna mäen päälle, älä alle
- Mieti tarkkaan, että kuinka kauan aiot asua kyseisessä tekeleessä, eli tarvitsetko 50-kymppisenä muijan kanssa 200 neliötä? Nykyään vaan pakataan rakentamaan kohtuuttoman isoja taloja, niinkuin tehtiin ennen lamaakin.
- Kun ostat osta laatua. Pitemmän päälle se maksaa itse itsensä takaisin.
- Tee leveät ovet. Sillä sinä tai läheisesi saattavat kulkea jo lähitulevaisuudessa pyörätuolin voimin. Oven karmien siirtäminen on vittumaista touhua.
- Asuntomessuilla esitellään kaikem maailman humputuksia. Älä lähde liian helposti mukaan vaan kyseenalaista.
- Satsaa vanhempien makuuhuoneeseen, siilä siellä kuitenkin vietetään iso osa ajasta. Tee kunnon vaatehuone makuuhuoneen yhteyteen. Mukuloiden huoneista kannattaa sitten nipistää kaikki ylimääräinen pois. Ne on joko ulkona tai sitten makaa sängyllä tai sohvalla ja 10-20 vuoden päästä ne lähtee kuitenkin pois.
-Ei neljän hengen perhe tarvitse neljää vessaa vaan kaksi on riittävä määrä. Yksi suihkukin riittää, koska suihkussa ollaan maksimissaa 2 minuuttia kerrallaan.
- Kodinhoitohuoneeseen kannattaa myös satsata, sillä se helpottaa kotiaskareita.
- harkoista kootun legotalon ulkorappaus maksaa maltaita ja rappauksen pinta helkeilee melkosen helposti.
- Puulämmitteinen sauna on must
- Tee eukon kanssa sopimus, että sitten kun rakennetaan niin sitten rakennetaan. Avioliitto kestää kun sovitaan, että äijä menee töistä suoraan tontille ja tulee yöllä nukkumaan. Sitä ei kestä kuin maksimissaan vuoden, mikä on lyhyt aika suunnitellussa n. 60-vuoden avioliitossa.

Tsemiä
 

Sisäliitin

Jäsen
Suosikkijoukkue
Lukko
Hyvä että se rakentaminen on jonkun mielestä paskaa puuhaa! Riittää minullekin takuulla aina tulevaisuudessakin töitä!

Maksavathan ne ammattimiehet mutta kyllä siitä yleensä rahoilleen vastinetta saa. Ja kaikkia hommia et edes itse saa tehdä, ei tykkää vakuutusyhtiö jos olet itse pesuhuoneen märkäeristänyt ja tuleekin vesivahinko. Ei heru senttiäkään.

Jos itse haluaa välttämättä jotain tehdä niin voi ottaa jonkun kokeneen vanhan jyrän tekemään ja itse tehdä jotain yleishyödyllistä. Tai sitten palkkaat esim. jonkun alan opiskelijan tekemään kanssasi pienempiä hommia kuten esim. levytystä tai vastaavaa. Tämä ammattilainen tekee sillä aikaa vaativammat työt ja hänen aikaansa säästyy kun ei tarvitse kaikkia pikkuhommia tehdä itse.
 

sampio

Jäsen
Suosikkijoukkue
Menestyvin, sympatiat muille hyville.
kettu666 kirjoitti:
Hyvä että se rakentaminen on jonkun mielestä paskaa puuhaa! Riittää minullekin takuulla aina tulevaisuudessakin töitä!
No se on kiva se. Jännä judetski, että meitä on moneksi, joku tykkää rakentamisesta, toinen taas ei. Ei sillä, kyllä minä omatoimimiehiä arvostan. On hienoa, että joku pystyy rakentamaan lähestulkoon koko kämpän itse, kuten appiukkoni on tehnyt. Ja jälki on hänen tapauksessaan takuulla hyvää. Itse en kuitenkaan saa kovin suurta tyydytystä rakentamisesta, vaan näen kädenjälkeni mielummin muissa yhteyksissä ja nautin siitä. Kukin tehköön niinkuin lystää, mutta varoituksen sana vain niille, jotka yhtään epäilevät voimavarojensa riittävyyttä. Minun intoni sammui ensimmäiseen talveen, eikä ole sen jälkeen palannut edes kesien kauneimpina hetkinä saunan jälkeen ulkosalla vilvotellessa.
 

straiter

Jäsen
Suosikkijoukkue
FC Lahti, Werder Bremen
Riesa kirjoitti:
Aikeissa olisi alkaa rakentamaan omakotitaloa. Aikeet ovat siis niin pitkällä, että tontti on hyppysissä, ja kunta on jo alkanut tietä tontille vetämään. Koska tuleva projekti on omalta kohdaltani ensimmäinen, olisi mukava kuulla muiden rakentajien / rakentaneiden mietteitä asiasta.

Itselleni en ole vielä rakentanut yhtään taloa, mutta toistasataa taloprojektia on tullut seurattua, joko elementtiasennusporukassa, talotehtaalla suunnittelijana ja faijan pariakymmentä taloprojektia toteuttamassa.

Ensimmäinen ja tärkein osa-alue: Vastaava mestari. Tässä ei todellakaan kannata säästää. Turhan moni projekti menee vituiksi sen vuoksi, ettei rakennuttaja raaski maksaa hyvälle vastaavalle. Tokihan mestarin saattaa saada perhekossun hinnalla mutta on turha kuvitella, että mestari niillä kustannuksilla työmaalla käy puhumattakaan neuvomisesta.

Toinen osa-alue: Hanki ammattilaiset tekemään kaikki työt, jotka tuntuvat vaativan ammattitaitoa. Esim. kosteiden tilojen vesieristys saattaa tuntua palalta kakkua mutta todellisuudessa pienikin hutilointi saattaa aiheuttaa valtavia vahinkoja sekä rakenteellisten että terveydellisten ongelmien myötä.

Kolmas osa-alue: Tee talo valmiiksi ensin ulkopuolelta. Aivan liian usein tulee törmättyä talioihin, joissa on asuttu vuosia mutta ulkopuolella on edelleen Runkoleijona-verhoilu.

Neljäs osa-alue: Älä tingi suunnittelussa. Hyvin suunniteltu on puoliksi tehty, tämä pätee myös rakennuksissa. Kaikkiin arkkitehdin visioihin ei välttämättä kannata lähteä mukaan, kannattaa jo siinä vaiheessa keskustella vastaavan mestarin ja rakennesuunnittelijan kanssa rakenteiden järkevyydestä ja kustannuksista. Rakennesuunnittelijana toimiessani tuli muutaman kerran vastaan talo, joka oli arkkitehtoonisesti vallan mainio mutta ko. pytinkejä ei saanut pysymään kasassa ilman järkyttävän kalliita erikoisratkaisuja.

Viides osa-alue: Pistorasioita ei koskaan ole liikaa. Muutaman kerrostalokämpän remontin kokemuksella voi sanoa, että se rasiamäärä, joka ajateltiin 60-luvulla riittäväksi, loppui kesken jo 80-luvun lopulla. Kuvitteleeko joku tosiaan, että kotitalouksien sähkölaitteet olivat nyt tässä? Vähintään kaksi rasiaa per huone per seinä, olohuoneeseen ja keittiöön sama tuplana ja tietoliikenneyhteys jokaiseen huoneeseen, missä voi kuvitella pitävänsä tietokonetta.

Siinä nyt infoa ensialkuun, palailen asiaan myöhemmin, jos sattuu tulemaan jotain uutta mieleen.
 

ervatsalo

Jäsen
Suosikkijoukkue
ХПК ja Tuukka "T-73" Mäkelä
Multivituksen huipentuma

Niin, mainittakoon tässä yhteydessä, että valmistuin rakennusmestariksi Hämeenlinnan Rakennusmestarileipomosta vuonna 1999 noin parinkymmenen muun kaltaiseni kanssa.

Asian tässä valossa luulisi, että monikin meistä asuisi itserakennetussa omakotitalossa, mutta en ole kuullut kuin yhden näin tehneen. Tosin kaikista jannuista en ole tuon jälkeen kuullut mitään, joten ko. tieto perustuu lähinnä perstuntumaan.

Loppukaneetiksi päädynkin vinkkaamaan, että jos kerran alan kiistattomat ammattilaiset ja ursukset eivät rakentele itselleen taloja, niin miksi maallikonkaan kannattaisi omin voimin moinen tölli pykätä?

Panostakaa siis ammattilaisiin, asiantuntemukseen, laadukkaisiin materiaaleihin ja keskittykää itse lähinnä haalimaan rahaa tuohon loputtomaan suohonne. Itse ainakin tekisin niin, koska jo pelkkä kerrostalokaksioni täysremontti vei ainakin oman vitutuskäyräni aivan uusille leveleille, vaikka homma menikin ilman isompia yllätyksiä ja jopa sujuvasti.

Täältä tähän
 
Viimeksi muokattu:

lakimies

Jäsen
Rööri kirjoitti:
Urakkasopimusta rustaillessa pitää olla skarppina maksuerien ja aikataulujen kanssa. Urakoitsijat yrittävät tehdä maksuerätaulukon aina etupainotteiseksi, mutta pidä huoli, että maksat aina vain jo tehdyistä työvaiheista suoritteen arvoa vastaavan summan. Aikatauluissa ei myöskään saa lipsua missään vaiheessa, sillä myöhästelyillä on tapana kertaantua. YSE:n mukaiset viivästyssakot, rakennus –ja takuuajanvakuudet on myöskin kirjattava urakkasopimukseen.

SOPIMUKSET kuntoon! =(kirjallisesti, vastuut, aikataulut, mitä tehdään, missä tehdään, milloin tehdään, entä eillei tehdä).

Sopimukset ovat yksi tärkeimmistä asioista rakentamisessa. Yleensä tätä ei ymmärretä kuin vasta sitten kun asiat eivät mene niin kuin itse on ajatellut.
 

jpet

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ducks
Käytetty talo

Hylkäsimme ok-talon rakentamishankkeen, vaikka tonttikin oli jo katsottu, ja talomallikin oli jo päätetty. Sattui nimittäin niin, että lähistöllä tuli myyntiin jo hyvään ikään ehtinyt reilun kokoinen 1krs tiilitalo, jonka sitten saimme kohtuu edullisesti hankittua. Talo on mäen päällä kalliolla ja tontilla on kokoa ½ hehtaaria, mutta lähes kaikki on alkuperäisessä kunnossa pesutiloja lukuun ottamatta. Saimme puhuttua sen verran reilun lainan, jolla lähes kaiken näkyvän pitäisi saada uuteen uskoon: käyttövesiputket, keittiö, seinä-, katto- ja lattiapinnat. Ensi kesänä onkin sitten pihan laiton vuoro. Sen olen päättänyt myös, että itse en tee mitään, mitä en osaa kunnolla. Eli maalaustyötkin jäävät ammattimaalarin hoidettavaksi. Onneksi kotitalousvähennys on olemassa, joten tulevan puolen vuoden aikana verottaja maksaa työn osuudesta tavallaan 4600 € (1150 + 1150 x 2). Harmillista vain on, että tällaisena aikana ammattimiehiä on vaikea saada palkattua lyhyellä varoitusajalla.
 

lakimies

Jäsen
jpet kirjoitti:
Onneksi kotitalousvähennys on olemassa, joten tulevan puolen vuoden aikana verottaja maksaa työn osuudesta tavallaan 4600 € (1150 + 1150 x 2). Harmillista vain on, että tällaisena aikana ammattimiehiä on vaikea saada palkattua lyhyellä varoitusajalla.

Em. vähennys on kalenterivuosikohtainen, joten koita hoitaa remontti kahdella tai useammalla laskulla eri vuosina niin saat vähennykset molemmille vuosille.
 

jpet

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ducks
Lakimies kirjoitti:
"Em. vähennys on kalenterivuosikohtainen, joten koita hoitaa remontti kahdella tai useammalla laskulla eri vuosina niin saat vähennykset molemmille vuosille"

Niin luonnollisesti teemmekin (lokakuu 2005 - tammikuu 2006). Etu on erittäin merkittävä okt-rakentajiin verrattuna. Kun harkitsin vielä rakentamista, en tullut ajatelleeksi tätä asiaa vielä lainkaan. Uskon, että remonttimme työn osuus on lähes 10 000 €, joten maksimihyöty hoituu varmasti. Toinen merkittävä etu okt-rakentajiin on se, että kaupunkien parhaat tontit on myyty ja rakennettu jo vuosia sitten. Vanhan hankkimalla pääsee tästäkin edusta nauttimaan. Ongelmiakin vanhoissa tietysti on.
 

sampio

Jäsen
Suosikkijoukkue
Menestyvin, sympatiat muille hyville.
jpet kirjoitti:
Ongelmiakin vanhoissa tietysti on.
...etenkin, jos aiotte asua remppakohteessanne samalla. Mutta tsemppiä urakkaan kuitenkin.
 

Master God

Jäsen
Suosikkijoukkue
Pallokerho
Tuntiveloitus vai urakka

Pankaapa vielä mielipiteitänne siitä kannattaako isommat ja pienemmät remontit teettää tuntiveloituksella vai urakalla.

Taivaan tosihan on se, että urakat hinnoitellaan aina niin, että urakoitsija saa varmasti hyvän tuloksen. Tällä hetkellä ainakin, koska kysyntää ammattilaisista on enemmän kuin tarjontaa.

Toisaalta jannu joka potkii kiviä työmaalla hintaan 40 €/h tulee vielä kalliimmaksi. Mistä näistä jannuista koskaan tietää näkemättä. Luottamusta herättää ehkä sopimus, jossa lukee että kaveri lähtee työmaalta puolen minuutin varoitusajalla, jos jälki ei miellytä. Vai herättääkö?

Millä perusteella yleensä päätätte laskutusmuodon? Otatteko joka hommaan ammattimiehen (maalari/muurari/timpuri) vai yhden remonttireiskan joka osaa kaiken?
 

jpet

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ducks
Master God kirjoitti:
Pankaapa vielä mielipiteitänne siitä kannattaako isommat ja pienemmät remontit teettää tuntiveloituksella vai urakalla.

Taivaan tosihan on se, että urakat hinnoitellaan aina niin, että urakoitsija saa varmasti hyvän tuloksen. Tällä hetkellä ainakin, koska kysyntää ammattilaisista on enemmän kuin tarjontaa.

Toisaalta jannu joka potkii kiviä työmaalla hintaan 40 €/h tulee vielä kalliimmaksi. Mistä näistä jannuista koskaan tietää näkemättä. Luottamusta herättää ehkä sopimus, jossa lukee että kaveri lähtee työmaalta puolen minuutin varoitusajalla, jos jälki ei miellytä. Vai herättääkö?

Millä perusteella yleensä päätätte laskutusmuodon? Otatteko joka hommaan ammattimiehen (maalari/muurari/timpuri) vai yhden remonttireiskan joka osaa kaiken?

Me valitsimme tuntiveloituksen ihan sillä perusteella, että käyttämäni reiskat ovat muiden suosittelemia. Tietysti valvon itse työtä mikäli ehdin. Se on myös totta, minkä mainitsit, että urakkaveloituksessa yrittäjä pelaa varman päälle.
 

koo

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara
Master God kirjoitti:
Millä perusteella yleensä päätätte laskutusmuodon? Otatteko joka hommaan ammattimiehen (maalari/muurari/timpuri) vai yhden remonttireiskan joka osaa kaiken?
Vannon, että en koskaan enään elämässäni hanki mitään muuta kuin vimpanpäälle valmista, oli se nyt sitten talo tai joku muu tavara, mutta neuvon mielelläni kun kerran kysytään.
Valitse urakka sellaiselta urakoitsijalta jota vähintään viisi ihmistä suosittelee, ellet todellakaan itse tunne ketään alan miestä. Koita myös jotenkin päästä näkemään minkälaista "jälkeä" urakoitsija on jättänyt jälkeensä. Urakassa on se hyvä puoli, että sen on valmistuttava määräajassa (tai ainakin melkein) joten homma monesti tulee tehtyä valmiiksi asti. Itse ottaisin ammattimiehen joka hommaan mutta tiedän, että näiden ammattilaisten aikataulujen sovittaminen edes auttavasti yhteen on älyttömän hankalaa joten monitaitoinen remonttireiska on ihan yhtä hyvä valinta.
Hyvä vinkki taitavasta, ahkerasta menestyvästä ja asiakkaalle kannattavasta urakoitsijasta on ihan vähän huono ryhti, hiukan ylipitkät hiukset ja pölyinen mutta vain pari vuotta vanha pakettiauto. Mies itse on hiljaisen ja vaatimattoman oloinen ja hänellä ei ole koskaan ollut mainoksia Keltaisia sivuja laajemmalla levikkialueella.

Terveisin koo
 

Rööri

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Master God kirjoitti:
Pankaapa vielä mielipiteitänne siitä kannattaako isommat ja pienemmät remontit teettää tuntiveloituksella vai urakalla.QUOTE]

Teetä homma aina urakalla. Ei niin pientä keikkaa olekaan, etteikö siitä kannata sopia hinta ja aikataulu paperilla. Työ saattaa maksaa hiukan enemmän, mutta toisaalta se myös etenee eritahtiin tuntitaksoihin verrattuna. Tuntitöissä on aina sellainen täytetyön leima, joista reiskan on aina helppo hypätä välillä muihin hommiin, ja pahimmassa tapauksessa työ saattaa jopa lakata kiinnostamasta kokonaan, jos jostain pukkaa parempaa urakkaa päälle. Urakan tekijä hoitaa ripeästi ja ottaa rahat pois kuleksimasta suunnaten sittemmin kohti uusia haasteita. Näin toimien tyytyväinen tilaaja ja uuttera urakoitsija kättelevät tyytyväisinä loppukatselmuksen jälkeen, eikä tarvitse kinata oliko se reino kolme ja puoliviikkoa sitten töissä viisi vai kahdeksan tuntia. Selvä peli puolin ja toisin.

Se, minkälaista ryhmää sinne työmaalle kannattaa haalia, riippuu tietenkin sen homman laajuudesta. Johonkin perushuoneistoremonttiin ei erikseen kannata hommata laattamiehiä, maalareita, kalustemiehiä, timpureita yms. , sillä nuo urakat silppuuntuvat niin pieniksi, etteivät ne enää kiinnosta ketään. Tuollaiset tunnolliset tuhattaiturit ovat arvokkaampia kuin vastaava möykky kultaa. Mikäli moisesta saat vihiä, niin koita ihmeessä, jos saat äijän juoksemalla kiinni, äläkä päästä irti ennen kuin nimet on urakkasopimuksessa.
Uudisrakentaminen on sitten asia erikseen, sekä tietenkin sähkö –ja putkityöt on teetettävä ammattimiehillä.

Pätevän urakoitsijan tuntomerkit koo tuossa jo herkkävainuisena yksilönä esittikin varsin tyhjentävästi. Lisäisin vain vielä sen, ettei tuo koskaan vastaa työkännykkäänsä muihin kuin muistiin merkittyihin numeroihin - sen ei tarvitse. Juoksuvoimaa ja suhteita siis tarvitaan...

Juohtuipa vaan mieleeni
 

Kilgore Trout

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves
tombraider kirjoitti:
Jotain täältäkin:
...
-Ei neljän hengen perhe tarvitse neljää vessaa vaan kaksi on riittävä määrä. Yksi suihkukin riittää, koska suihkussa ollaan maksimissaa 2 minuuttia kerrallaan.
...

Tsemiä
Tombraider puhuu melkein kauttaaltaan asiaa, ainoana poikkeuksena haluaisin häneltä neuvon, miten perheeni teini-ikäiset tyttäret saadaan käymään suihkussa maksimissaan 2 minuuttia kerraallaan (saat vaikka liput kausikorttivihosta Ilves-Tappara -peliin, et ensimmäiseen ne on jo varattu). Meikän empiirisen kokemuksen mukaan se, että molemmat tyttäret tulevat yht'aikaa käskemättä pois suihkusta tarkoittaa, että 350 l kuumaa vettä on loppu ja meikä suihkuttaa kylmällä! No, ottihan Bondkin aina ensin kuuman ja sitten kylmän suihkun, kuten Viisikkokin, mutta toisaalta heillä ei englantilaisessa lvi-systeemissä ollut muitakaan vaihtoehtoja.

Mutta asiaan, omasta rakentamisesta +/-:

- ne väliseinät mitkä ohuesta siporexista, kaikki halki ja osa pahasti,
- palohälyttimet kannattaa laittaa sähköverkkoon, ei piipitä keskellä yötä eikä tarvi vaihtaa paristoja,
- vaikka tv-, sähkö- ym. pistorasioita tuli laitettua tosi paljon niin silti niitä voisi olla enemmänkin. Kannattaa putkittaa valmiiksi sokeita rasioita niin pääsee myöhemmin helpommalla.

+ sähkökeskus on iso ja siinä on laajennusvaraa,
+ rakentaminen siten että palkkasin suoraan ammattimiehiä ja maksoin palkan toimi meikän tapauksessa erinomaisesti, kun appiukko sattui olemaan eläkkeelle jäänyt mittakirvesmies joka tunsi tekijämiehet. Työmaan keski-ikä oli jotain 50+. Tässä mallissa jää pois urakoitsijan katteet ja ALV:t.
+ ilmastointijärjestelmä on sellainen, että siihen voi lisätä jäähdytyksen.
+ tiilivuoraus sopii laiskalle miehelle!
+ etupihan kivetyksen teetin ammattilaisella - ei ole perunapeltoa keväälläkään vaikka rakensin savijankolle.
 

temmi

Jäsen
Suosikkijoukkue
kärpät
tein itselle ja perheelleni talon oulun seudulle, valmistui -03.
Talossa kokoa 125 neliöö ja talli varasto 45 plus katos päälle. tontti noin 1500 neliöö. Maatyöt, perustukset ja sähköt teetin muilla ja loput itse lauta kerrallaan.
Aikaa meni puolisen vuotta oman työn ja perheen hoidon ohessa. Rauhallisella vauhdilla homma vain nauratti eikä tuntunut missään vaiheessa pahalta.
Rahaa sain kulumaan n. 85k€. Mikä ei mielestäni ole kovin hirveästi.
Nyt pitäisi saada vaimo luopumaan talosta että pääsisi tekeen seuraavaa ja samalla asunto veloista eroon, kun nykyisen asunnon myynti hinta on noin 200k€.
Tehkää/teettäkää talonne kappaletavarasta, niin ei tarvitse välissä elättää tehtaallista ihmisiä. Säästyneillä rahoilla voi ostaa vaikka rekka kuorman talkoo-olutta.
Iloisia rakennus hetkiä kaikille!
 

tombraider

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tampereen Tappara
Kilgore Trout kirjoitti:
Tombraider puhuu melkein kauttaaltaan asiaa, ainoana poikkeuksena haluaisin häneltä neuvon, miten perheeni teini-ikäiset tyttäret saadaan käymään suihkussa maksimissaan 2 minuuttia kerraallaan (saat vaikka liput kausikorttivihosta Ilves-Tappara -peliin, et ensimmäiseen ne on jo varattu). - vaikka tv-, sähkö- ym. pistorasioita tuli laitettua tosi paljon niin silti niitä voisi olla enemmänkin. Kannattaa putkittaa valmiiksi sokeita rasioita niin pääsee myöhemmin helpommalla.

.

Ongelmaasi on erittäin vaikeeta löytää ratkaisua, mutta yrittänyttä ei panna.

a) laita lämminvesiputkeen sulku suihkuhuoneen ulkopuolelle. Näin voit näppärästi sulkea lämpimän veden, kun aika tulee täyteen. Niin ehkä 2 minuuttia teinixille on liian vähän, mutta 3 minuuttia pitäisi jo riittää tarkempaankin itsetutkiskeluun.

b) Huuda ajan täyttyessä, että menet hakemaan hänen huoneensa laatikosta jotain mitä just nyt tarvitset. Takaan ,ettäTeinix on ennen sinua huoneessaan.

c) Kiristys. Kännykkä ja viikkoraha ovat mitä mainioimpia tapoja kiristää Teinixejä. Mikäli he selviytyvät koko kuukauden suihkusta alle 3 minuutin, niin he saavat isomman puhepaketin seuraavalle kuulle. Yli 3 minuutin suihkuttelusta seuraa automaattisesti pienempi puhepaketti ja ylimenevästä ajasta laskutetaan Teinixiä vaikka 1 €/ 5 s.

Näistä pitäisi olla apua, mutta ymmärrän mikäli et näitä halua kokeilla, sillä sotatila kotona vaatii melkoista kansalaisrohkeutta. Sinun pyrkimyksesi vs. kahden teinixin äänenkäyttö, may the force be whit you.
 

sampio

Jäsen
Suosikkijoukkue
Menestyvin, sympatiat muille hyville.
Eihän kahdessa minuutissa ehdi kunnolla edes kastella itseään, saati pestä ja huuhdella vielä saippuat pois. Kyllä minulla menee helposti kymmenen minuuttia, viisi ehkä, jos oikein pikaisesti itseni huuhtelen.
 

tombraider

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tampereen Tappara
sampio kirjoitti:
Eihän kahdessa minuutissa ehdi kunnolla edes kastella itseään, saati pestä ja huuhdella vielä saippuat pois. Kyllä minulla menee helposti kymmenen minuuttia, viisi ehkä, jos oikein pikaisesti itseni huuhtelen.


Kahdessa minuutissa ehtii pesemään itsensä ja kiskasemaan vielä tumppuunkin. Ei nysvätä siellä!
 

Master God

Jäsen
Suosikkijoukkue
Pallokerho
temmi kirjoitti:
tein itselle ja perheelleni talon oulun seudulle
Osaatko sanoa, missä hintaluokassa Oulun seudulla osaavien kavereiden tuntiveloitushinnat liikkuvat. Varmaan näissäkin on eroja, mutta jotain arviota kuitenkin. Ja millainen on kysynnän ja tarjonnan suhde? Ainakin Etelä-Suomessa tilanne on kuluttajan kannalta katastrofaalinen, ellei ole suhteita tai armotonta tuuria.

Puhun nyt siis ammattimiehistä (timpuri, muurari, maalari) enkä mistään yleismies-jantusista, eli hei-hei-heikeistä kuten me täällä Turengissa asian ilmaisemme.
 

jpet

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ducks
Master God kirjoitti:
Osaatko sanoa, missä hintaluokassa Oulun seudulla osaavien kavereiden tuntiveloitushinnat liikkuvat. Varmaan näissäkin on eroja, mutta jotain arviota kuitenkin. Ja millainen on kysynnän ja tarjonnan suhde? Ainakin Etelä-Suomessa tilanne on kuluttajan kannalta katastrofaalinen, ellei ole suhteita tai armotonta tuuria.

Puhun nyt siis ammattimiehistä (timpuri, muurari, maalari) enkä mistään yleismies-jantusista, eli hei-hei-heikeistä kuten me täällä Turengissa asian ilmaisemme.

Täällä Savossa (Kuopion seudulla):
Maalari 30 €
Muurari 40 €
Putkimies 38 - 42 €
Reiska 23 - 32 €

sis. alvin

Muutamilta olen kysellyt, eikä hinnat juurikaan vaihtele.
 

Kilgore Trout

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves
tombraider kirjoitti:
Ongelmaasi on erittäin vaikeeta löytää ratkaisua, mutta yrittänyttä ei panna.

a) laita lämminvesiputkeen sulku suihkuhuoneen ulkopuolelle. Näin voit näppärästi sulkea lämpimän veden, kun aika tulee täyteen. Niin ehkä 2 minuuttia teinixille on liian vähän, mutta 3 minuuttia pitäisi jo riittää tarkempaankin itsetutkiskeluun.

b) Huuda ajan täyttyessä, että menet hakemaan hänen huoneensa laatikosta jotain mitä just nyt tarvitset. Takaan ,ettäTeinix on ennen sinua huoneessaan.

c) Kiristys. Kännykkä ja viikkoraha ovat mitä mainioimpia tapoja kiristää Teinixejä. Mikäli he selviytyvät koko kuukauden suihkusta alle 3 minuutin, niin he saavat isomman puhepaketin seuraavalle kuulle. Yli 3 minuutin suihkuttelusta seuraa automaattisesti pienempi puhepaketti ja ylimenevästä ajasta laskutetaan Teinixiä vaikka 1 €/ 5 s.

Näistä pitäisi olla apua, mutta ymmärrän mikäli et näitä halua kokeilla, sillä sotatila kotona vaatii melkoista kansalaisrohkeutta. Sinun pyrkimyksesi vs. kahden teinixin äänenkäyttö, may the force be whit you.

Kiitokset vakavasta pyrkimyksetä ratkaista käytännössä mahdoton ongelma - vastauksena kun ei toimi "42".

Tarjoamistasi vaihtoehdoista a) on ainoa joka ei ole vielä käytössä muissa tarkoituksissa ja sen toteuttaminen käytännössä vaatii putkistomuutoksia, mutta kiitokset hyvästä yrityksestä! Ilmaise itsesi yv:llä niin saat luvatun palkkion.

Mutta takaisin aiheeseen; maksoin omassa toteutusmallissani 8 v. sitten timpurille 55 mk/h, muurarille 65 mk/h, repsikalle 40 mk/h, putkimiehelle koko urakasta 12.000 mk. Plus tietysti sotut ym. n. 26 % tuon päälle. Tätä on tietysti vaikea verrata nykykäytäntöön, mutta äkkiä tuntuu että tässäkin markat on muunnettu suoraan euroiksi ilman kertoimia?
 

temmi

Jäsen
Suosikkijoukkue
kärpät
Master God kirjoitti:
Osaatko sanoa, missä hintaluokassa Oulun seudulla osaavien kavereiden tuntiveloitushinnat liikkuvat. Varmaan näissäkin on eroja, mutta jotain arviota kuitenkin. Ja millainen on kysynnän ja tarjonnan suhde? Ainakin Etelä-Suomessa tilanne on kuluttajan kannalta katastrofaalinen, ellei ole suhteita tai armotonta tuuria.

Puhun nyt siis ammattimiehistä (timpuri, muurari, maalari) enkä mistään yleismies-jantusista, eli hei-hei-heikeistä kuten me täällä Turengissa asian ilmaisemme.

Itse olen nykyyään töissä eräässä remontti firmassa joka laskuttaa 47€ tunti, jos tulee lisätöitä. Samoja summia ne varmaan käyttää kun ne laskee urakat.
Muiden hintoihin en hirveästi ota kantaa mutta korkeat ne tuppaa nykyään olemaan. Onneksi en itse tarvitse juuri ketään ulkopuolista palkollista pyörimään rakennuksilleni. Ihan hirvittää niiden puolesta jotka joutuvat teettämään talonsa/remonttinsa, tai sit ne vaan tienaa vielä enemmän, eikä nämä hinnat tunnu missään.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös