Aivan käsittämätöntä juttua täältä parin kirjoittajan suusta. Mikko Koivu on pelillisesti Suomen paras sentteri Valtteri Filppulan ohella, joten ainoa oikea paikka hänellä on joko ykkös- tai kakkoskentässä. Piste.
Oma ajattelutapani (ja hyvin todennäköisesti myös Westerlundin) lähtee liikkeelle siitä, että Filppula pelaa laidassa ja Koivu keskellä. Vaikka molemmat pelaisivat keskushyökkääjinä, niin miksi ihmeessä toinen laitettaisiin jonnekin jarruketjuun? Suomen ainoa toive menestyä on siinä, että kaikki ketjut pystyvät pelaamaan tasapainoisesti molempiin päihin. Mikko Koivun ykkösketju pelannee vastustajan parhaita vastaan ja heidän tehtävä on voittaa vastustajan ykkösnyrkki tai pelata vähintään tasapeli. Mikäli Koivu pelaisi "jarrumiesten" kanssa, niin maksimaalinen tulos olisi käytännössä sitä että silloin tällöin kenttä pystyisi pelaamaan 0-0. Koivu on kuitenkin niitä harvoja miehiä, joiden kenttä parhaimmillaan pystyy voittamaan vastustajan kenttiä.
Valtteri Filppula - Mikko Koivu - Jussi Jokinen
Mikael Granlund - Aleksandr Barkov - Teemu Selänne
Tuomo Ruutu - Olli Jokinen - Lauri Korpikoski
Leo Komarov - Petri Kontiola - Juhamatti Aaltonen
Ykkösketju on Suomen potentiaalisin ketju hyökkäyspäähän, mutta samalla myös luotettavin puolustuspäähän. Koivu ja Filppula ovat Suomen parhaat kahden suunnan sentterit, mutta samalla he ovat myös kaksi parasta sentteriä hyökkäyspäähän. Molempia täytyy käyttää hyökkäyspäässä, mutta molemmat heistä kykenevät pelaamaan siten että tuo ketju on samalla Suomen paras kentällinen puolustussuuntaan.
Kakkosketju on rakennettu samalla periaatteella. "Sasha" pelaa tällä hetkellä NHL:ssä vastustajan kovimpia pelimiehiä vastaan ja on suoriutunut tehtävästä vähintään hyvin. Joukkueensa tehokkain pelaaja, eikä tehotilastokaan ole pahasti pakkasella. Granlund on noussut loistavaksi kahden suunnan mieheksi, mutta samalla häneltä löytyy ratkaisukykyä hyökkäyspäässä. Selänne on edelleen Suomen paras oikea laitahyökkääjä ja ainoa järkevä rooli hänelle on hyökkäyspäässä.
Kolmosketju on rakennettu Erkka Westerlundin luottomiehen, Olli Jokisen, ympärille. "Päälliköstä" on kuoriutunut vuosien myötä luotettava yleispelaaja, jolta löytyy kokemusta pelaamisesta vastustajan parhaita miehiä vastaan. Rinnalle asetetaan vanha tuttu World Cupista 2004 (Tuomo Ruutu) sekä liikettä ja kahden suunnan osaamista tuova Lauri Korpikoski.
Nelosketju pelannee tasakentällisin kolmosen ja kakkosen kanssa suhteellisen samoja minuutteja. Petri Kontiola on erinomainen aloittaja ja ketjun tehtävä on hyvällä kiekollisella osaamisella sekä liikkeellä viedä kiekkoa vastustajan päätyyn. Sotshin iso kaukalo on kuin tehty tällä triolle, joten luottoa näihin miehiin löytyy. Kontiola on pelannut nelossentterin puolustavassa roolissa muun muassa MM-kisoissa 2012 sekä Moskovan MM-kisoissa 2007. Kotikisoissa hän heitti ratkaisevan syötön Jesse Joensuulle ratkaisevaan puolivälierämaaliin ja Moskovassa teki itse finaalissa maalin. Kontiola viihtyy kovissa paikoissa ja tarvittaessa hänelle voidaan antaa myös ylivoimavastuuta.
***
Summa summarum. En näe mitään järkeä, että Suomi kasaisi erillistä jarruketjua. Kaikkien ketjujen täytyy pystyä maalintekoon, mutta samalla olemaan myös tasapainoinen omaan päätyyn. Mielestäni Koivu, Barkov, Jokinen ja Kontiola ovat sellaisia senttereitä, että heistä jokainen täyttää aiemmin mainitut kriteerit. Koivua eikä Filppulaa voida uhrata alempiin kenttiin, koska heidän kontollaan on myös päävastuu hyökkäyspäässä. Suomella on niin ohut materiaali, että parasta miestä ei voida uhrata kolmossentteriksi. Mikko Koivu kuitenkin pelannee hyökkääjistä kaikista eniten. Ykkösketjussa, ykkösylivoimassa sekä toisessa alivoimassa.