Mainos

Oliko Saddamin tuomio oikea?

  • 9 840
  • 141

Oliko Saddamin tuomio oikea?

  • Kyllä oli.

    Ääniä: 208 48,9%
  • Ei ollut.

    Ääniä: 149 35,1%
  • Ei kiinnosta Saddamin kohtalo.

    Ääniä: 68 16,0%

  • Äänestäjiä
    425

dali

Jäsen
Suosikkijoukkue
Lamoriellon Enkelit, the Spirit of CBA
Tinke-80 kirjoitti:
En hyväksy kuolemantuomiota rangaistuksena. Ainut poikkeus koskee kansanmurhaajia.

Vastustaako esim nimimerkit Alamummo ja vlad Hermann Göringin saamaa kuolemantuomiota?

Tähän voisi heittää vastakommentiksi esimerkiksi sen, että millainen tuomio presidentti Trumanille olisi pitänyt antaa Hiroshiman ja Nagasakin atomipommeista tai Tokion ja Dresdenin tuhopommituksista? Tai olisiko Stalin pitänyt tuomita toimistaan omaa kansaansa ja valloittamiensa alueiden kansalaisia kohtaan? Entä tuo mainio veikko Churchill, joka kunnostautui buurisodassa ja sai ensimmäisessä maailmansodassa lempinimen Gallipolin teurastaja? Listaa voisi jatkaa vaikka kuinka pitkään.

Saddam ja Göring on sinänsä oiva vertailupari, koska heidän tuomioitaan yhdistää se, että heidän kohdallaan oikeuden määrittelee sodan voittanut osapuoli, eikä puolueeton tuomioistuin, kuten vaikkapa Haagin sotarikostuomioistuin. Se, mitä vlad ymmärtääkseni ajaa takaa on se, että tekojen pahuuden ja niistä vastuulliset henkilöt määrittelisi jokin mahdollisimman riippumaton osapuoli, jotta tutkimus ulottuisi laajemmalle kuin syntipukiksi nimetyn osapuolen tekemisiin. Mutta kuten todettua, Yhdysvaltain ja sen liittolaisten pirtaan ei välttämättä sovi se, että heidän hyvät tekonsa kyseenalaistetaan ja pahimmillaan koko sota leimattaisiin iljettäväksi rikokseksi.

Minusta tuntuu jotenkin kaukaa haetulta ajatukselta, että Saddamista tulisi vankeudessa jonkinlainen vapaustaistelun symboli, kuten vaikka Aung San Suu Kyistä. Sen sijaan amerikkalaisten langettama kuolemantuomio voi kääntyä tarkoitustaan vastaan. Tietyllä tavalla Saddamin tilanne kuvastaa koko Irakin asemaa. Keskeinen kysymys on, että mitä tässä tilanteessa tulisi tehdä? Kaikkia osapuolia tyydyttäviä ratkaisuja ei ole liiemmälti tarjolla.

Ja mitä tulee tuohon asetelmaan kuolemantuomio versus elinkautinen niin omalta kohdaltani ajattelen elinkautisen monin verroin pahemmaksi rangaistukseksi. Vankeudessa en ole enää oman elämäni herra. Rangaistusta pahentaa tietoisuus siitä kaikesta, minkä olen kohdaltani menettänyt. Kuolemasta en voi sanoa mitään, koska en tiedä, mitä sen jälkeen on luvassa.
 

Brewer

Jäsen
Suosikkijoukkue
IFK,ARSENAL
Marttyyri

Nyt kun Saddam Hussein sitten laitetaan hirsipuuhun, tulee hänestä marttyyri ja kaikkien lentokoneen pamauttajien sankari. Siinä ei EUn tiukentuneet (heh, heh!) lentokenttäsäännöt paljoa paina, kun koneita ruvetaan kiihtyvällä tahdilla poksauttelemaan.
 

psychodad

Jäsen
Suosikkijoukkue
Lukko, Hal Gill
SergeiK kirjoitti:
Kyllä.

Irakin talouselämälle on kriittistä, että Saddam Husseinille ei jouduta kustantamaan vettä ja leipää seuraavaa 20-30 vuotta.

On se meinaan sen verran kallista.

Jokainen penni on liikaa. Köysi nyt tietysti maksaa, mutta jos siitä halutaan vielä paljon enemmän hyötyä irti, samaa köyttä uusiokäytetään Bushin hirttämiseen. Samaan kuoppaan kaksikko, ei ne tarvitse edes mäntylaatikkoa.
 

psychodad

Jäsen
Suosikkijoukkue
Lukko, Hal Gill
Brewer kirjoitti:
Nyt kun Saddam Hussein sitten laitetaan hirsipuuhun, tulee hänestä marttyyri ja kaikkien lentokoneen pamauttajien sankari. Siinä ei EUn tiukentuneet (heh, heh!) lentokenttäsäännöt paljoa paina, kun koneita ruvetaan kiihtyvällä tahdilla poksauttelemaan.

Ääri-islamistit eivät ole mitään Saddamin ystäviä. Luulenpa että heille tämä on pelkästään mukava uutinen, surkuttelevat ehkä enemmänkin sitä etteivät saa suorittaa julkista mestausta.
 

jester

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit
Vanhat kaverukset

Ottamatta kantaa niinkään diktaattorin tuomionlaatuun, tässä filminpätkä vuodelta 1983. Jokainen vetäköön omat johtopäätöksensä:

http://www.youtube.com/watch?v=NDABe8AOuCQ

Miksei jo silloin puututtu ja moralisoitu? Jos Iran oli syynä, niin hiljaisuus on hyväksymisen merkki.
 

Brewer

Jäsen
Suosikkijoukkue
IFK,ARSENAL
psychodad kirjoitti:
Ääri-islamistit eivät ole mitään Saddamin ystäviä.

Minä taas luulen, että tämän mestauksen jälkeen ovat. USAn tahdon mukaanhan tässä tuomiossa nyt mennään ja se yhdistää Arabimaailmaa yhä vaan tiiviimmin.
 

timmi

Jäsen
Suosikkijoukkue
FoPS, Kärpät, FC Parta, Kansan Syvät Rivit, Oranje
Sivistyneen länsimaisen demokratian kannattajana en voi hyväksyä kuolemantuomiota. Sinällään sympatiani eivät ole Saddamin puolella...
 

scholl

Jäsen
tottakai tuomio menee voittajien pillin mukaan. Eipä toisen maailmansodankaan jälkeen ole vielä tänä päivänäkään hirveästi nuristu siitä, että kärsimykset osuivat pääasiassa saksalaisten tassuun ja lisäksi maat kuten Suomi joutuivat maksamaan saatanalle sotakorvauksia. Sen sijaan Churchilliä ei rangaistu siitä, että veljeili ryssien kanssa. Eikä siitä, että meni Stalinin jaltan kusetukseen. Koko kylmäsota oli periaatteessa niiden syytä, kun uskoivat Stalinia. Ja vielä tänä päivänä ei ole tullut minkäänlaista hyvitystä. Ryssäpomoja ei ole saatu kiduttaa tai edes vangita.
 

varjo

Jäsen
Suosikkijoukkue
Montreal Canadiens, (Internazionale), Nash&Suns
Stolk-2 kirjoitti:
Tuota Göringhän oli korkein natsijohtaja paperilla, joka antoi käskyn juutalaisongelman ratkaisemiseksi. Hänhän antoi Reinhard Heindrihille toimeksiannon juutalaisten "ongelman" ratkaisemiseksi. Göring perusti myös keskitysleirit. Göring oli muistaakseni myös Preussin poliisiministeri ja olennainen osa Gestapon perustamisessa. Göringillä oli paljon muuta omalla tunnollaan joten kyllä Göringiä ja Saddamia voi pitää yhtäläisinä. Miten päädyit Göringistä Rommeliin, kun Rommel ei tehnyt mitään rikollista sodan aikana, paitsi osallistui Hitlerin vastaiseen salaliittoon.

Off-topiccina tosiaan Göring oli paperilla korkeita natsijohtajia, mutta pääasiassa sodan aikana keskittyi Luftwaffen johtamiseen, kehnosti. Hitlerhän koko homman taustalla masinoi ja on vaikea kuvitella, että natsipuolueen korkea hahmo olisi voinut kieltäytyä kunniasta. Erinäiset näkemykset Göringin varsinaisista ambitioista juutalaisten tappamiseen eivät niinkään puhu massamurhaajan puolesta, siinä ero Saddamiin, joka kuitenkin aivan itse antoi käskyt.

Ja Rommeliin viittasin sen takia, että tälläkin palstalla Rommel on natsiksi määritelty, tietenkin virheellisesti.
 

Brewer

Jäsen
Suosikkijoukkue
IFK,ARSENAL
varjo kirjoitti:
Off-topiccina tosiaan Göring oli paperilla korkeita natsijohtajia, mutta pääasiassa sodan aikana keskittyi Luftwaffen johtamiseen, kehnosti. Hitlerhän koko homman taustalla masinoi ja on vaikea kuvitella, että natsipuolueen korkea hahmo olisi voinut kieltäytyä kunniasta.

Göring oli tyhmä plösö. Propagandaministeri Josef Göbbels tämän juutalaisten joukkomurhan masinoi ja Himmler kätyreineen sen toteutti.
 

ervatsalo

Jäsen
Suosikkijoukkue
ХПК ja Tuukka "T-73" Mäkelä
Kuvottavaa murhaamista

Niin, itse olen sitä mieltä, että moinen kuvottava tappotuomio on välittömästi kumottava ja Saddam laskettava vapaaksi Irakin Kurdialueelle.

Täältä tähän
 

ms.qvist

Jäsen
Suosikkijoukkue
Red Wings, Хокейний Клуб Донбас
Turco#35 kirjoitti:
Hieman korvaani särähti tuo, että Saddam olisi urallaan tehny yhden suuren virheen?

Niin karulta kuin se kuulostaakin niin ketää valtaapitävää ei lännessä (tai Neuvostollitossa) kiinnostanut Saddam Husseinin tekemiset. Kurdien joukkomurhat annettiin anteeksi, salaiset oikeudenkäynnit ja teloitukset, kidutukset tms. Kaikki tämä muuttui 2.8.1990 kun aamuyön (muistaakseni) tunteina Saddam Husseinin käskystä Tasavaltalaiskaartin joukot vyöryivät Kuwaitin rajan yli. Tältä kantilta katsoen Saddam Husseinin ainoa virhe oli aloittaa sotaretki Kuwaitiin - muut hänen tekemänsä virheet oli annettu anteeksi tai ne hyväksyttiin hiljaa, kunnes ne nyt sitten eräänlaisena historiallisena jatkumona kaivettiin esille osoittamaan Saddam Husseinin pahuus (mikä on sikäli oikein, että kaikista rikoksistaan hänet on tuomittava) mutta katse kohdistuu vain ja ainoastaan Husseiniin ja hänen "klaaniinsa", muut rikolliset pääsivät pälkähästä kuin koira veräjästä.

Voidaan tietty spekuloida mitä 90-luvulla olisi saattanut tapahtua jollei Saddam Husseinin käskystä olisi aloitettu Kuwaitin sotaretkeä, olisiko Neuvostoliiton sortuminen saanut aikaan sen, että voimatasapainon heilahduttua "sivistyneet" länsimaat olisivat yllättäen ottaneet asiakseen ajaa kurdien ja shiiojen etuja Irakissa ja aloittaneet tältä pohjalta voimatoimet Irakia vastaan, vai olisiko 90-luvulla Husseinin ydinohjelma saanut aikaan sodan Irakin ja Yhdysvaltojen välille tms.

Tämä jossittelu on tietty ilkkaa spekulointia mutta se ei ole spekulointia, että Kuwaitin sotaretki sai aikaan sen, että "hyvä" muuttui kerralla "pahaksi" muutenkin kuin teoreettisessa mielessä tarkasteltuna.

Minusta nyt pidetyssä oikeudenkäynnissä aita ylitettiin kaikella tapaa matalimmalta kohdin, suurin rikollinen toki tuomittiin (joskaan en hyväksy tuomiota) mutta taustat jäivät täyteen valkoisia (vai pitäisiköhän kirjoittaa "mustia") aukkoja. Kyllä minusta jokaisen oikeudenkäynnin perusluonteeseen on kuuluttava se, että se on tasapuolinen ja oikeudenmukainen kaikkia kohtaan - niin katkeralta kuin se monista voi tuntuakin.

vlad.
 

ms.qvist

Jäsen
Suosikkijoukkue
Red Wings, Хокейний Клуб Донбас
1Timer kirjoitti:
Jokainen meista tietaa, etta Irak on ollut pelinappula isojen poikien kylmassa sodassa pitkaan ja sita on ruokittu ja rangaistu sen mukaan. Se on valitettavasti juuri sita miten tata maailmaa eletaan noissa piireissa. Yhden miehen kylmista kansanmurhista on pitka matka siihen, etta niista aletaan rankaisemaan muita valtioita. Niista ei ole soveliasta alkaa syyttamaan, ainakaan ilman vahvaa nayttoa, yhtaan ketaan muuta kun Saddamia itseaan.

Kirjoitat seuraavaa:

"Niista ei ole soveliasta alkaa syyttamaan, ainakaan ilman vahvaa nayttoa, yhtaan ketaan muuta kun Saddamia itseaan."

Soveliasta tai ei mutta ainoastaan kv.tuomioistuimessa koko tapahtumaketju olisi kyetty selvittämään edes jotakuinkin puolueettomasti ja oikeudenmukaisesti. Tuolloin olisi lähes varmasti käynyt selville se millaisin pelinappuloin Saddam Hussein pelasi ja millaisin pelinappuloin esim. Yhdysvallat, Ranska, Iso-Britannia ja Neuvostoliitto pelasivat aikanaan.

Jos nyt löytyy varsin vahvaa näyttöä sille, että nämä luettelemani maat antoivat vähintäänkin hiljaisen hyväksynnän Saddam Husseinin masinoimille teoille, kenties tässä on eräs syysille miksi liittouman maista Yhdysvallat ja Iso-Britannia (sekä Yhdysvaltoja myötäilevä Irakin johto) mieluiten antoivat irakilaisten tuomita Saddam Husseinin sen sijaan, että hänet olisi toimitettu tuomittavaksi Haagiin. Omaa menneisyyttä on toisinaan tavattoman raskasta kohdata, joten helpompaa on siivota ongelmat pois päiviltä konkreettisesti kuin kohdata se menneisyys silmästä silmään.

vlad.
 

Jyrla

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves.
Tämän sanoin jo toisessakin puussa. Elinkautisen aikana entii pohtimaan virheitään. Jos tapetaan niin kuolo korjaa(pelastaa).

Siksi äänestin kuolemantuomiota vastaan.
 

Grainger

Jäsen
Suosikkijoukkue
La Decimoquinta
Hienoa, että Jatkoajasta löytyy moraalinvartijoita.

Tuomio ei ollut oikea, koska Saddamia olisi pitänyt ensin kiduttaa ja pitää jokunen vuosi vankilassa tietäen, että seuraavana päivänä voi nirri lähteä. Sellainen syönee miestä.

Tämä nyt kuitenkin kelpaa paremman puutteessa. Tämän kaltaisille "ihmisille" ei ole olemassa mitään moraalisia sääntöjä. Henki pois.
 

Cube

Jäsen
Grainger kirjoitti:
Tämä nyt kuitenkin kelpaa paremman puutteessa. Tämän kaltaisille "ihmisille" ei ole olemassa mitään moraalisia sääntöjä. Henki pois.
Kerrotko vielä missä menee se raja, jonka jälkeen ihmistä (tai "ihmistä") ei tule enää kohdella moraalisesi? Ja kuka tämän rajan määrittelee?
 

Mane

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tampereen Ilves
Jyrla kirjoitti:
Tämän sanoin jo toisessakin puussa. Elinkautisen aikana entii pohtimaan virheitään. Jos tapetaan niin kuolo korjaa(pelastaa).

Siksi äänestin kuolemantuomiota vastaan.

Tätä olen kysynyt muulloinkin, mutta miksi mielestäsi käytännössä kaikki kuolemaantuomitut (myös Hussein) vetoavat viimeiseen asti, että saisivat tämän mielestäsi pahemman tuomion, eli elinkautisen "pelastuksen" sijaan. Jopa kautta historian vasikoineet ystäviään, että saisivat pelastuksen sijaan kärsiä vankilassa elämänsä loppuun.
 

finnjewel

Jäsen
Suosikkijoukkue
Porin Ässät, KooKoo, KPL, Kiovan Dynamo
vlad kirjoitti:
Minusta nyt pidetyssä oikeudenkäynnissä aita ylitettiin kaikella tapaa matalimmalta kohdin, suurin rikollinen toki tuomittiin (joskaan en hyväksy tuomiota) mutta taustat jäivät täyteen valkoisia (vai pitäisiköhän kirjoittaa "mustia") aukkoja. Kyllä minusta jokaisen oikeudenkäynnin perusluonteeseen on kuuluttava se, että se on tasapuolinen ja oikeudenmukainen kaikkia kohtaan - niin katkeralta kuin se monista voi tuntuakin.
vlad.

Olisi mielenkiintoista jos jaksaisit spekuloida vielä sen verran, että kuvailisit mikä olisi voinut olla sellaisen oikeudenkäynnin lopputulos (= esim. tuomiot), jossa Saddamin masinoimiin hirmutöihin olisivat olleet syytettyinä myös USA:n, Iso-Britannian, Ranskan ja Neuvostoliiton johtajat ko. aikakautena ja heidät olisi todettu kiistattomiksi osasyyllisiksi tapahtumiin.
 

Grainger

Jäsen
Suosikkijoukkue
La Decimoquinta
Cube kirjoitti:
Kerrotko vielä missä menee se raja, jonka jälkeen ihmistä (tai "ihmistä") ei tule enää kohdella moraalisesi? Ja kuka tämän rajan määrittelee?

Sen sanoo maalaisjärki.

Ja sen määrittelevät kaikki, joilla on maalaisjärkeä. Valitettavasti on myös näitä, joiden mielestä kansanmurhan tehnyt on uhri. Sellainen ihminen, joka pystyy tapattamaan ihmisiä tuollaisen määrän, ei ansaitse itsekään elää. Itse asiassa yksikään tappaja ei ansaitse elää, oli uhreja sitten yksi tai 5 000.
 

Hejony

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves, Suomi
Grainger kirjoitti:
Sen sanoo maalaisjärki.

Ja sen määrittelevät kaikki, joilla on maalaisjärkeä. Valitettavasti on myös näitä, joiden mielestä kansanmurhan tehnyt on uhri. Sellainen ihminen, joka pystyy tapattamaan ihmisiä tuollaisen määrän, ei ansaitse itsekään elää. Itse asiassa yksikään tappaja ei ansaitse elää, oli uhreja sitten yksi tai 5 000.
Mä nyt en kaikki tappajia kyllä lähtisi lahtaamaan, mutta sitten kun mennään tälläisten mielipuolten pariin, niin ei kahta sanaa.

Ja nimenomaan maalaisjärki, kyllä sen nyt pystyy ilman mitään virallisia linjauksia päättelemään, onko kuolemantuomio sopivampi miljoonia ihmisiä välillisesti murhauttaneelle diktaattorille, kuin vaimoaan polkeneen naapurin kännipäissään listineelle perusjuntille. Laki ei tietenkään oikein toimi tapauskohtaisesti. Valitettavasti, tässä tapauksessa.

Jos tuota nyt ei pysty sisäistämään, niin se lienee sitten vaan joko huvin vuoksi vastaan väittämistä, tai merkitsee sitä, ettei sulta sitä maalaisjärkeä kauheasti muille jaettavaksi riitä.
 

Mats Bedö

Jäsen
Suosikkijoukkue
TrailBlazers, HIFK, Bruins & Raiders
vlad kirjoitti:
...että nämä luettelemani maat antoivat vähintäänkin hiljaisen hyväksynnän Saddam Husseinin masinoimille teoille...

Edelleen olen kanssasi osin samaa mielta, mutta pitaa muistaa, etta koko f*%#ing sivistynyt maailma antoi hiljaisen hyvaksynnan naille hirmuteoille. Jopa Suomi.

Ja sama on tapahtunut Somaliassa, Ertireassa, Kongossa, Sierra Leonessa ja muuallakin Afrikassa. Lansimaat katsovat vieresta kun "omia" tapetaan. Vaan annas olla kun menet rajan taakse... (tasta siis se lainaamani vitsikin).

Tassa keskustelussa (yleensa) huvittaa joidenkin lahestymistapa koko ongelmaan. Ikaan kuin unohdetaan koko asian ydin ja aletaan taas meuhkaamaan Yhdysvaltojen roolista tassa asiassa. Saddamia ei saa tappaa, koska USA on tassa niin vahvasti mukana... Outo ajatusmalli, kerta kaikkiaan.
 

Cube

Jäsen
Grainger kirjoitti:
Valitettavasti on myös näitä, joiden mielestä kansanmurhan tehnyt on uhri. Sellainen ihminen, joka pystyy tapattamaan ihmisiä tuollaisen määrän, ei ansaitse itsekään elää. Itse asiassa yksikään tappaja ei ansaitse elää, oli uhreja sitten yksi tai 5 000.
Keitäs ne sellaiset ovat? Itse olen nähnyt lähinnä vain niitä, joiden mielestä kuolemantuomio on rangaistuksena kestämätön nimenomaan siksi, että tappaminen on aina väärin. Teki sen yksilö tai yhteiskunta. Tietysti, jos haluaa oman ajatusmaailmansa ja moraalinsa rakentaa olkiukkojen varaan, niin kukas minä olen sitä estämään.

Erikoinen sanavalinta tuo "tappaja" muuten. Tuon saisi aika helposti luettua niin, että mielestäsi taposta sopiva rangaistus on kuolemanrangaistus.
 

Lawless

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Grainger kirjoitti:
Itse asiassa yksikään tappaja ei ansaitse elää, oli uhreja sitten yksi tai 5 000.
Tästä voikin päätellä, että olet kuolemantuomion vankkumaton kannattaja. No, onneksi elämme kuitenkin sivistysvaltiossa, jossa ei tällaisia naurettavia tuomioita ole.

No, toisaalta kuolemantuomio voi olla taloudellisesti kannattavampi ratkaisu kuin vankeusrangaistus. Mutta korostan, että tätä on ajateltava muutenkin kuin taloudelliselta kantilta. Ihminen se on Saddam Husseinkin, vaikka jotkut yrittävät muuta väittää.
 

Ted Raikas

Jäsen
Suosikkijoukkue
SaiPa
Grainger kirjoitti:
Itse asiassa yksikään tappaja ei ansaitse elää, oli uhreja sitten yksi tai 5 000.
Jos jossain harkitsemattomassa mielentilassasi sattuisit surmaamaan toisen ihmisen, niin olisitko sitä mieltä, että et ansaitsisi sen jälkeen enää elää?
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös