finnjewel kirjoitti:
Olisi mielenkiintoista jos jaksaisit spekuloida vielä sen verran, että kuvailisit mikä olisi voinut olla sellaisen oikeudenkäynnin lopputulos (= esim. tuomiot), jossa Saddamin masinoimiin hirmutöihin olisivat olleet syytettyinä myös USA:n, Iso-Britannian, Ranskan ja Neuvostoliiton johtajat ko. aikakautena ja heidät olisi todettu kiistattomiksi osasyyllisiksi tapahtumiin.
Palaan tähän kysymykseen tarkemmin huomenna (siis tänään päivällä/illalla) nyt alkaa olla sen verran väsy olo ettei kovinkaan järkeviin spekulointeihin ajatukset taivu.
Pieni raapaisu kuitenkin pintaan, seuraavaksi listaan muutaman maan ja millaista apua näistä maista muun muassa toimitettiin Irakin hallinnolle (pääasiassa) 80-luvulla. Tämä antaa jo pienen kuvan siitä kuinka laajasta ongelmasta oli (on) kyse.
Neuvostoliitto*:
Irakille myytiin paljon aseita ja koulutusapua sekä tietotaitoa muutamille erityisaloille ml. kemiantekniikkaa sekä bakterologiaan ja sen kauttaa tietotaitoa joukkotuhoaseiden valmistamiseen. Lisäksi N:liitto oli osallisena Irakin ydintutkimusohjelmassa. Irak sai myös tiedustelutietoa sotaan Irania vastaan.
Ranska*:
Irak sai huomattavan osan aseistuksestaan Ranskalta, asekauppojen yhteydessä maahan tuli teknistähenkilökuntaa sekä koulutushenkilökuntaa. Lisäksi Ranskan hallituksen suostumuksella muutamat yksityiset firmat välittivät Irakiin ydinteknologiaa sekä tietotaitoa tällä saralla. Samoin muutamat yksityiset firmat toimittivat Irakiin osaamistaan kemiallisensodankäynnin saralla.
Iso-Britannia*:
Hallituksen hiljaisella siunauksella useammat yritykset tekivät asekauppoja Irakin kanssa sekä välittivät Irakin hallinnolle sellaista tekniikkaa jota voitiin käyttää hyväksi joukkotuhoaseohjelmassa.
Yhdysvallat*:
Toimitettiin hallituksen siunauksella Irakiin pieniä määriä aseistusta. Tämän ohella Yhdysvallat toimitti Irakiin runsaasti tiedustelutietoa vihollisista (myös kurdeista). Lisäksi Yhdysvalloista toimitettiin joko suoraan tai kolmansien maiden kautta tietotaitoa muutamille erikoisaloille - eri lähteissä mainitaan muun muassa bakteeriaseiden luovuttamisesta irakilaisille.
Lisäksi Irakin aseohjelmien yhteydessä mainitaan yrityksiä Länsi-Saksasta, Belgiasta, Etelä-Afrikasta. Lisäksi useista entisen Varsovanliiton maista toimitettiin aseista tms. apua Irakiin, vaikka Neuvostoliitto olikin suurin ja pääasiallisin tukija itäblokin maista*.
Mielenkiintoista on se, että osa yrityksistä suoritti kauppoja 2.8.1990 jälkeen eli vielä senkin jälkeen kun Irak oli miehittänyt Kuwaitin - tällaisia firmoja löytyi muun muassa Belgiasta, Ranskasta, Iso-Britanniasta*.
Kuwaitin sodan (Gulf war) jälkeen kauppa suurelta osalta tyrehtyi mutta muutamat uskaliaat koettivat kokeilla onneaan, näiden kauppojen taustalta ei pahemmin löytynyt hallituksia. Pääasiassa tällöin Irakiin koetettiin toimittaa varaosia aseisiin tai kevyttä jv.aseistusta. Irakin joukkotuhoaseohjelmat kaatuivat osin siihen kun
materiaalia ja tietotaitoa ei enää kyetty toimittamaan ulkomailta maahan, mutta näihin asioihin ei nyt kannata perehtyä koska ajallisesti puhutaan 90-luvun tapahtumista jolloin ei enää tarvitse niinkään pohtia Saddam Husseinin tekojen ja taustavaikuttimien liitosta.
Kuwaitin sodan jälkimaininkien merkityksellisimpiin seikkoihin kuului se kun liittouman joukot eivät toimineet siinä vaiheessa kun Saddam Hussein asevoimiensa tuella kukisti verisesti kapinat niin pohjoisessa kuin etelässä. Tätä tapahtumaa voi pitää eräänä George H. W. Bushin piinallisimmista hetkistä, hän oli eräällä tapaa vastuussa siitä miksi liittouman joukot eivät tuolloin puuttuneet tapahtumien kulkuun.
vlad.
*: lähteinä muun muassa kv. uutistoimistot, sotilasalanjulkaisut, kirjallisuus.