En voi puhua kaikkien tuottajien puolesta, tai en yhdenkään koska en sellainen ole, mutta uskon vilpittömästi siihen, että lihantuottajien enemmistö haluaa mainituista taloudellisista olosuhteista huolimatta kohdella eläimiään hyvin. Päinvastainen näkyisi omassa tilipussissa EU-tuista riippumattakin. On myös koko joukko tuottajia, joille eläinten asiallinen kohtelu on sekä ammatillinen kunnia-asia että omantunnon kysymys. Kaikille lihantuottajille kysymys on kuitenkin elinkeinosta, se pitää ymmärtää ja hyväksyä. Toiminnan pitää olla taloudellisesti perusteltua, vaikka sitten tuettuna, muuten se tietenkin loppuu. Ja EU-pykälien rikkomuksista seuraa esimerkiksi eläinten hyvinvointia koskevissa asioissa herkästi tukien menetyksiä - olivatpa todetut puutteet tai rikkomukset ovat luonteeltaan tosiasiallisia ongelmia tai näennäisiä. Kun lopputulema on yhtä kaikki rahallinen tappio, kenties huomattavakin, niin rationaalinen tuottaja huolehtii mieluummin näennäisetkin seikat paikalleen, kuin ottaa kohtuuttomia taloudellisia riskejä tukien menetyksestä. Tässä ei ole kysymys siitä, kuinka "aidosti" tuottaja välittää eläimistään. Hän voi välittää eläimistään paljonkin, tai sitten suhtautua niihin kylmästi vain tuotannontekijöinä. EU-tukien myöntämisperusteiden tarkistamisessa eivät tällaiset seikat kiinnosta, vaan siellä mitataan millimetrimitalla vaikkapa possujen ruokintatilojen leveyksiä. Ongelma voi tuottajan kannalta olla usein siinä, että viskaalit asettavat standardeja siinä vaiheessa, kun omat investoinnit on tehty, jolloin tukien maksatuksesta jatkossa nauttiminen edellyttää mahdollisesti kalliiden muutosten tekemistä. Joskus tosiasiallisten hyvinvointitekijöiden suhteen, jolloin muutostarve on perusteltu.
Nyt tullaan tähän "kotieläintuotannon" käsitteeseen. Tästä nimityksestä on turha pyrkiä tai vaatia pyrittävän eroon, koska kyse on elinkeinotoiminnasta. Sitä ei myöskään tarvitse alleviivata söpöstelyksi, koska kotieläintuotanto on ihan yleisessä käytössä oleva termi. Jos mielestäsi on väärin tai epäsopivaa kayttää koti-etuliitettä, niin ymmärrän asian, joskin etymologialle on olemassa suomalaisten maatilojen luonteesta lähtevät perusteensa. Yhtä kaikki mistään mihinkään johtamattomasta eläinten rapsuttelusta ja ihastelemisesta ei lihantuotannossa tietenkään ole kysymys. Lihaa ostetaan kaupasta syötäväksi ja käytetään elintarviketeollisuudessa ruokatuotteiden valmistuksessa. Kun jälkimmäistä voidaan sanoa tuotannoksi, niin raaka-aineen eli lihan tuotanto on yhtä lailla tuotantoa myös silloin, kun raaka-aine on vielä kasvamassa elävässä eläimessä. Kotieläimistä on kai perusteltua puhua silloin, kun tuotantoyksikkö on perheviljelmätyyppinen tila, jossa henkilökunta asuu tilalla. Silloinkin, kun yksikkö on kooltaan suuri.