NY RILLATAAN – miksi Suomi ei ole enää jääkiekon huippumaa?

  • 297 157
  • 835

scholl

Jäsen
Toisesta asiasta olen täysin samaa mieltä, ensimmäisestä täysin eri mieltä.

Väittäisin tietäväni muutamia tosi lahjakkaita kavereita (MJ-tasoa), joille seinä tuli vastaan alle 18v-iässä, kun ajatusmaailma ei taipunut pallopelien lainalaisuuksiin. En tarkoita pelisilmää tai pelikäsitystä, vaan sen ymmärtämistä, miten ne voitot haetaan.

vaan "yhteisöllisempää" näkemystä onnistumisen suhteen

Voi olla, että suomalainen valmentaminen ei osaa puuttua tuohon. Sen sijaan esim. USA:n yliopistosarjojen parhaat valmentajat ovat mestareita tuossa. On pakko asua campuksella, tehdä asioita yhdessä, ollaan ylpeitä koulusta ja sen perinteistä ja jokainen ymmärtää, mikä merkitys joukkueella sekä jokaisella sen jäsenellä on menestyksen kannalta.

Eli jos on muuten lahjakas kaveri, mutta joka ei ole tiimipelaaja niin hänelle voisi tehdä hyvää tahkota yliopistokiekkoa aluksi jonkin aikaa ennen siirtymistään aikuisten ammattilaissarjoihin.
 

Der Adler

Jäsen
Suosikkijoukkue
Vaasan Sport
Mikä nuorennusleikkaus? Ainiin, onhan siellä Vatanen, Lehterä, Aaltonen ja Korpikoski. Muutenhan lähes koko jengi on samaa HMV-paskaa, jota MM-kisoissa on nähty jo vuosikaudet. Toni Kallio on vaihtunut Tommi Santalaan ja Aki Berg on vaihtunut Lasse Kukkoseen. Nummelin on vaihtunut... JippijaijeeeE!

No, kuka sitten pitäisi olla siellä jos ei esim Kukkonen ja Nummelin kelpaa? Pitäiskö olla ainoastaan 19-20 v poikia maajoukkessa vaan siksi että ne o nuoria? Menihän muuten super-junnu Vatanenkin aika pahasti kaffille kun Frans Nielsen lensi ohi heittämällä.
 

FreezingHell

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit
Toki, jos taktiikoiden/pelinäkemyksen opettaminen nähdään raiteiden piirtämisenä jäähän, niin mennään metsään. Sen sijaan pitäisi olla joku käsitys siitä, mihin pyritään ja ennen kaikkea miksi. Sen verran ehdin aikanani oppia, ettei tämän käsityksen takominen kalloon onnistu osaamattomalta. No välttämättömyydestä voi toki tehdä hyveen, kun väittää, että tämä on tarpeetonta nuoressa iässä.
Mulla ei ole mitään kokemusta valmentamisesta ja esimerkkikin tulee futiksen puolelta, mutta tämmöstä olen joskus pähkäillyt. En tiedä, onko siinä mitään tolkkua, joten olisi hauska saada kommentteja. Mielestäni joukkueen pelin sujumisen kannalta tärkeintä on se, mitä pelaajat tekee 2s syöttönsä jälkeen. Jos jäädään makaamaan huo'ahtaen, että saatiin pallo pois omista, niin homma kusee. Aina puhutaan pallottomien pelaajien liikkeestä, mutta väitän, että reilusti yli puolet potentiaalisesta pallottoman liikkeestä on kiinni juuri syöttäneestä pelaajasta. Futiksessa pallollisen ympärillä on käytännössä max 3 pelaajaa, joille voi syöttää ja niistä usein ainoastaan syöttäneen pelaajan asema muuttuu syötön jälkeen. Lisäksi syöttäneen pelaajan vartioija kääntyy useimmiten katsomaan pallon perään, eikä seuraa miestään muutamaan sekuntiin. Pallon saaneen pelaajan rintamasuunta on lähtökohtaisesti syöttäneeseen päin, joten hän näkee helpoimmin syöttäneen pelaajan liikkeen, jolloin ajoitus hänen kanssaan on helpointa. Eli ihan perus seinäsyöttö.

Olen kuitenkin siinä käsityksessä, että jos pelaajat laitetaan pelkästään syöttelemään, niin heidän henkilökohtainen taitonsa ei kehity riittävästi. Esim. Brasilia, jossa junnut ei saa syöttää ennen yhden kynäämistä. Eli pelaajille pitäisi opettaa kaksi tapaa ohittaa vastustaja, syöttö/liikkuminen ja omat ratkaisut. On helppoa antaa ohjeet tyyliin kynää aina tai syötä aina, mutta puolivälin ohjeet ovat vaikeampia. Lisäksi aktiivinen liikkuminen alkanee kyllästyttämään, jos syöttöä ei ikinä tule, mikä ei kannusta liikkumaan.

Ratkaisuksi tähän olen miettinyt, että annettaisiin selkeä kuvio, jolla hyökkäys käynnistetään omalta alueelta. Futiksessa se voisi olla: Pakki kierrättää veskan kautta toisella pakilla, joka nostaa hyökkäyksen seinällä alemman keskikentän kanssa, nousemalla itse laidasta tai syöttämällä laitaa pitkin ja nousee itse mukaan hyökkäykseen. Lätkässä joku omansa. Tällä saataisiin hyökkäys käyntiin helposti ja ylittämään keskiviiva vauhdilla, mahdollisesti ylivoima, koska syöttelemällä saadaan useampi pelaaja mukaan, jolloin pelaajilla olisi paljon vaihtoehtoa. Pelin tempo pysyisi koko ajan yllä, kun tiedetään, miten peli käännetään. Futiksessa estettäisiin pitkän potkiminen ja opittaisiin liikkumalla ja syöttelemällä pelaamaan tilanteet auki ahtaassakin tilassa. Jos syöttö epäonnistuu ja vastustaja kuittaa, niin mitä sitten.

Alle keskikentän annettaisiin tarkat ohjeet, mutta sen jälkeen vain kaksi ohjetta. Aina ei saa syöttää eikä kynätä ja pitää liikkua aktiivisesti. Harjoituksissa käytäisiin toki tilanteiden palasia läpi ja annettaisiin ehdotuksia, miten pelata, mutta lähtökohtaisesti pelaajat ratkaisevat tilanteet itse. Valmentaja puuttuu tilanteeseen vain, jos joku kynää aina, vaikka hyviä syöttöpaikkoja olisi. Kenttä voitaisiin jakaa alueisiin, jossa esim. jalkakikan tyyliset 100-0-harhautukset on kiellettyjä (lätkässä omalla alueella) ja missä toivotaan omia rohkeita ratkaisuja.

En tiedä toimisiko käytännössä ja milloin voisi aloittaa. Toimisi varmaan vain parhaissa jengeissä, jossa voisi aloitella ehkä 9-10-vuotiaina, kun pelaajat ovat pelanneet 4-5 vuotta.
 

Sateentekijä

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit, Anaheim Ducks - pelaajista: Joe Sakic
On pakko rupatella hieman näiden MM-kisojen valovoimaisesta ja moderninkiekon kehitysilmiöstä, mikä on sylkenyt jenkkejä suoraan naamaan.

Ensinnäkin Tanskan pelaajat vs. Suomen pelaajat. Tanskalaisilla ei kiekko polta lavassa, lavat on pehmeitä, sulavaa ja maltillista pelaamista. Suomalaiset eivät jää taitovajeessa jälkeen, mutta hermokontrollissa eli polttelua suomalaisissa tapahtuu.

Tanska pelaa maltilla vahvalla kiekkokontrilla yltiöpäisen varmalla itseluottamuksella. Eivät ole mitään raketteja, mutta kiekon hallinta, suojaus ja kaikki ovat huippuluokkaa. Saatanan upea joukkue!

Tanska puolustaa miljardöörejä vastaan kurinalaisesti, tarkasti ja huollelisesti. Iso sulka Tanskan päävalmentajan hattuun ei muuta.

Eli siksi tämä kaikki tähän ketjuun, että tuollaista pelaamista Suomenkin olisi hyvä esittää.

---

Juniorityössä on ehdottomasti kiinnitettävä huomiota vetojen laatuun. Maaleja tehdään laadukkailla laukauksilla. Tähän on saatava terävyyttä ihan pikkujunnuista lähtien. Jääkiekossa laukauksessa tärkeintä on tekniikka. Vedon on lähdettävä tarkasti, vaikeista asennoista, nopeasti ja yllättäen. Eli painotan vahvasti juniorivalmentajia: EI mitään päiväkotiohjaajia junnuille!!!
 

Pauli

Jäsen
Ei tässä nyt vielä huipulta olla tiputtu. Mutta kyllä näissä kisoissa näkee että nhl miehillä alkaa olla kunnioitus ja halu edustaa kotimaata palanut pois. Monena vuonna sieltä on tullut lähes kaikki jotka pääsee nyt lähes kaikki jäi pois. Pitkä kausi nhl:ssä ja vielä olympialaiset päälle niin alkaa olla kuulemma liian paljon jääkiekkoa. Nyt ne jotka tulisivat niin ovat rikki. Mikko Koivu, Ruudun veljekset aina valmiina. Kyllä seuraa kateellisena venäläispelaajien halua edustaa kotimaata vaikka kauden aikana on niin paljon jääkiekkoa kun oli nuo olympialaisetkin.
 

aquanqua

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Ei tässä nyt vielä huipulta olla tiputtu. Mutta kyllä näissä kisoissa näkee että nhl miehillä alkaa olla kunnioitus ja halu edustaa kotimaata palanut pois. ...
Kyllä seuraa kateellisena venäläispelaajien halua edustaa kotimaata vaikka kauden aikana on niin paljon jääkiekkoa kun oli nuo olympialaisetkin.

Olen eri mieltä. Suomalaisten NHL-tähtien urat vain ovat täysin eri vaiheissa kuin venäläisten. Ongelma on se, että meiltä puuttuu nuoret ja nälkäiset kv-tason tähtipelaajat. Mikko Koivu sellainen on, mutta hänellä on nyt parit MM-keväät mennyt leikkauksista toipuessa.

Kunnioitus maajoukkuetta kohtaan ja halu edustaa Suomea tuskin on kadonnut minnekään. Moni veteraanipelaaja vain kokee, että se oma panos on jo maajoukkueelle annettu ja nyt perhe ja muut jutut ovat etusijalla. Leijonien ongelma ei ole ikääntyvien NHL-tähtien kieltäytymiset vaan nuorten huippupelaajien puute.
 
Viimeksi muokattu:

Pasi77

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK.
Taitaa olla kirjoittaja syntynyt 2000-luvulla tai sitten on realiteetit pahasti hukassa. Suomen kokoinen lilliputtimaan saa olympiapronssia ja kaveri kirjoittelee Suomen olevan tippumassa ö-sarjaan:) Edellisissä olympialaisissa Suomi oli loppuottelussa ja sai hopeaa, edellisessä Word Cupissa Suomi oli loppuottelussa.... Tiedoksesi vaan että viimeisen neljän vuoden saldo olympiakisoissa on parempi kuin sellaisten huipulta tipahtaneiden maiden kuten USA, Venäjä, Tsekki... Montas tärkeätä peliä ne vanhat Tiku ja Taku-osaston kaverit on viimeisen neljän vuoden aikana ratkaisseet? Ei Suomi ole tähän astikkaan pärjännyt sillä ettäs sillä on joka pelipaikalla ollut taidoiltaan kaikkein terävimmät huippujätkät, vaan aseena on ollut joukkuepeli, valmennus ja huippumaalivahdit. Mikko Koivu on maailman kärkisenttereitä ja hänen laidoilleen on asettaa ihan mitat täyttävät laiturit, Vatasesta, Granlundista jne. kasvaa huippuja tuleviksi vuosiksi, suomalaisia huippumolareita on enemmän kuin koskaan jne....
 

IceWalker

Jäsen
Suosikkijoukkue
HJK, K-Kissat, PiTa
Ei Suomi ole tähän astikkaan pärjännyt sillä ettäs sillä on joka pelipaikalla ollut taidoiltaan kaikkein terävimmät huippujätkät, vaan aseena on ollut joukkuepeli, valmennus ja huippumaalivahdit.

Olet tavallasi oikeassa mutta... silmäys pistepörsseihin on kuitenkin karua kertomaa.

WC:n 04 viiden kärki: Timonen, S.Koivu, Lehtinen, Selänne, O.Jokinen.

Torinon viiden kärki: Selänne, S. Koivu, Peltonen, O.Jokinen, Lehtinen.

Vancouverin viiden kärki: Hagman, O.Jokinen, Timonen, M.Koivu, Filppula.

Pörssit kertovat sen, että kovissa kisoissa vain todella hyvin änärissä pelaavat tekevät ne maalit ja pisteet. Ei sinne pörssikärkeen mikään eurohokimies sattumalta pääse. Ja kun noista parhaista pelaavat A-maajoukkueessa kohta enää M.Koivu ja Filppula, on maalinteko-osastolla aika hiljaista. T.Ruudulla ja J.Jokisella on edessään iso tasonnosto. Entä mitä tehdään pakkikaluston heikkenemiselle? Kun ei papua maalin eteen taida löytyä kohta keneltäkään. Meiltä löytyy nelosketjun miehiä pilvin pimein. Mutta niillä ei voiteta otteluita. Joukkuehenki voi olla kova, mutta silläkään ei heiluteta maaliverkkoa Kanadaa vastaan (jolla sitä joukkuehenkeä vasta onkin).

Minusta unohdat lahjakkaasti sen, että meillä on ollut todella hyviä hyökkääjiä ihan maailman huipulla. Selänne, Lehtinen, S.Koivu ovat kaikki olleet maailman terävintä kärkeä ainakin maajoukkuepeleissä. O.Jokinenkin on välillä säestänyt.
Nyt huipulla on vain M.Koivu ja tietyin varauksin Filppula. Lisäksi ykkösnyrkkimme on pelannut yhdessä vuodesta 1998 ja osittain jopa vuodesta 1993. Peltonen-S.Koivu-Lehtinen. Nyt ei tällaistakaan etua meillä ole.
 

scholl

Jäsen
Kyllä seuraa kateellisena venäläispelaajien halua edustaa kotimaata vaikka kauden aikana on niin paljon jääkiekkoa kun oli nuo olympialaisetkin.

No venäläisillä ei ole juuri koskaan ollut halua edustaa. Ensin oli pakko N-liiton aikana asua 12kk vuodessa ZSKA:n harjoituskeskuksessa. Kun rajat aukesivat niin ehkä samoilla jätkillä oli vielä jotain ammattiylpeyttä hoitaa homma, mutta kun tulivat ne nuoremmat kehiin niin joko ei kiinnostanut arvokisat ollenkaan tai sitten surffailivat yksilöinä. Sen takia Suomi, Tsekki, Slovakia jne. ovat pärjänneet niin hyvin, kun juuri Venäjää ei ole oikein napannut arvokisat. Parina viime vuonna tilanne vähän muuttunut.

Suomalaisten nhl-pelaajien kannalta tilanne on siinä mielessä hankala, että periaatteessa yleensä aina samat jätkät putoavat siellä pudotuspeleistä. Ennen tuli aina Petri Skriko tai/ja Christian Ruuttu ja sittemmin mm. Olli Jokisella oli aina kohtalona olla pääsemättä pudotuspeleihin. Tilanne on ihan eri silloin, jos välillä menestyy sielläkin niin sitten mm-kisat tulevat vaihteluna tuoden ehkä lohtua huonosti menneelle kaudelle. Jos sen sijaan aina menee huonosti nhl:ssä niin ei varmaan oikein huvita mm-kisatkaan.
 

Jyrla

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves.
No venäläisillä ei ole juuri koskaan ollut halua edustaa. Kun rajat aukesivat niin ehkä samoilla jätkillä oli vielä jotain ammattiylpeyttä hoitaa homma, mutta kun tulivat ne nuoremmat kehiin niin joko ei kiinnostanut arvokisat ollenkaan tai sitten surffailivat yksilöinä. Sen takia Suomi, Tsekki, Slovakia jne. ovat pärjänneet niin hyvin, kun juuri Venäjää ei ole oikein napannut arvokisat. Parina viime vuonna tilanne vähän muuttunut.

Tällä viittasit ilmeisesti edellisiin olympialaisiin joissa Suomi oli ainoana eurooppalaisena maana mitaleilla miesten jääkiekossa ja Venäjä otti puolivälierässä turpiin 7-3 Kanadalta? Sitä edellisellä kerralla olivat kaikkien parhaiden mukana ollessa (Torino 2006) neljänsiä ottaen välierässä turpaan Suomelta 4-0. Sitä edellisellä kerralla (World Cup 2004) kaikkien parhaiden ollessa mukana hävisivät puolivälierässä Usalle 5-3.

Kolme viimeistä oikeasti hyvää turnausta:

Venäjä: Vancouver 2010 sijoilla ynnä muut,Torino 2006 neljäs, World Cup 2004 sijoilla ynnä muut.

Suomi: Vancouver 2010 pronssia, Torino 2010 hopeaa, World Cup 2004 hopeaa.

Jos olisi pitänyt tekstin perusteella arvata kuka oli kirjoittanut, niin olisi arvannut The Original Jags enkä scholl. Poikkeuksellinen demaroituminen ja ryssien hehkutus schollilta mm-höntysen ynnämuuta kierroksella.

Vai pitäisikö Suomen Venäjän tavoin pyrkiä pärjäämään näissä mm-höntsissä, kun kovissa kisoissa ei riitä rahkeet mihinkään, scholl?
 

TosiFani

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ässät
Olen eri mieltä. Suomalaisten NHL-tähtien urat vain ovat täysin eri vaiheissa kuin venäläisten. Ongelma on se, että meiltä puuttuu nuoret ja nälkäiset kv-tason tähtipelaajat...

Tämä on urheilun yleinen ongelma, puuttuu nälkäiset kansainvälistä menestystä haluavat urheilijat. Suomi on liian mukava maa, se ei motivoi eteenpäin pyrkimiseen. Kun massa pienenee, myös lahjakkuudet häviää.
 

Apassi

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Suomi on liian mukava maa, se ei motivoi eteenpäin pyrkimiseen. Kun massa pienenee, myös lahjakkuudet häviää.

Osittain totta, mutta katsopa NHL:n kärkivarauksia 2000-luvulta ja tee vertailu suomalaisten ja ruotsalaisten välillä. Ero on karmea. Ruotsi on elintasoltaan aika lähellä Suomea. Toki siellä on enemmän junioreita ja jäähalleja, mutta siellä on myös enemmän muita menestyviä joukkuelajeja kilpailemassa junioreista. Ei voida elintasokortin taakse mennä piiloon. Ruotsin juniordeiden tila oli yhdessä vaiheessa surkea, mutta siellä valittamisen sijaan käärittiin hihat ja alettiin tekemään asialle jotakin.

Suomessa on ammattivalmentajia lähinnä SM-liigatasolla ja junioreissa ammattivalmentajat ovat liian harvassa. Hukataan pelaajan kehityksen kriittisin vaihe. Valmentajina voidaan toimia ilman omaa kokemusta pelaamisesta. Herää myös kysymys, että jos urallaan nöyrinä joukkuepelaajina ja kovina raatajina tunnetuiksi tulleet pelaajat valmentavat myöhemmin junioreita, niin tuleeko junioripelaajistakin valmentajiensa "klooneja"? Ei kannusteta olemaan erilainen ja muotista poikkeava.

Ei liene kauhea yllätys, että Suomesta kansainväliselle huipulle nousevat pelaajat tulevat tavallaan valmennusjärjestelmän ulkopuolelta. Hyvänä esimerkkinä mm. Koivut, joita valmensi oma isä ja homma oli alusta alkaen laskelmoitua ja järjestelmällistä. Etenkin M.Koivun kohdalla.
 

scholl

Jäsen
Vai pitäisikö Suomen Venäjän tavoin pyrkiä pärjäämään näissä mm-höntsissä, kun kovissa kisoissa ei riitä rahkeet mihinkään, scholl?

Ei vaan viittasin slaavilaiseen mielenlaatuun. Niitä ei paskaakaan kiinnosta työnteko joukkueen eteen ja menestyminen on se sitten mm- tai olympiataso. Ryssäthän meinasivat melkein pudota mm-kisoista b-sarjaankin. Tuollaiset joukkuepelin mm-kisat eivät niille sovi, eiväthän päässeet futiksen mm-kisoihinkaan. Taito ei yksistään ole tae menestykselle. Neuvostoliiton aika oli eriasia, kun siellä pelaajat laitettiin samaan joukkueeseen ja joutuivat olemaan yhdessä joku 10 vuotta ja Tihonov veti turpaan, jos matsissa ei panostettu.
 

scholl

Jäsen
Tämä on urheilun yleinen ongelma, puuttuu nälkäiset kansainvälistä menestystä haluavat urheilijat. Suomi on liian mukava maa, se ei motivoi eteenpäin pyrkimiseen.

Nälkä puuttuu, mutta syy ei ole se, että olisi liian mukava maa. Syy on se, että täällä ihannoidaan taviksia. Presidenttiä myöten on valittu sellainen keskitasoa heikompi vaihtoehto. Jos panostettaisiin oikeasti siihen, että vaadittaisiin tulosta ja erinomaisuutta niin tilanne olisi eri. Nythän kouluissakin on ihan sama, minkä numeron lapset saavat ja kuinka hyvin tai huonosti opettajat osaavat hommansa. Jos vaadittaisiin, että pitää tuoda kymppejä niin asia olisi ihan toinen. Kyllä se maistuisi se menestyminen urheilussakin, jos koulussa olisi oppinut, että pitää tehdä asiat hyvin.
 

TosiFani

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ässät
Osittain totta, mutta katsopa NHL:n kärkivarauksia 2000-luvulta ja tee vertailu suomalaisten ja ruotsalaisten välillä. Ero on karmea. Ruotsi on elintasoltaan aika lähellä Suomea. Toki siellä on enemmän junioreita ja jäähalleja, mutta siellä on myös enemmän muita menestyviä joukkuelajeja kilpailemassa junioreista. Ei voida elintasokortin taakse mennä piiloon. Ruotsin juniordeiden tila oli yhdessä vaiheessa surkea, mutta siellä valittamisen sijaan käärittiin hihat ja alettiin tekemään asialle jotakin...

Ruotsi on hyvinvointivaltiona monta sataa vuotta vanhempi kulttuuri ja sitä kautta sille on rakentunut hyvin vahva identiteetti. Tämä näkyy kaikessa Ruotsin tekemisessä, se tekee asiat omalla tavallaan. Ruotsin liike-elämä on tietysti oma lukunsa, siellä on monin kertaisesti rahaa sijoittaa esim. urheiluun.

Suomi on rakentanut hyvinvointiyhteiskunnan muutamassa kymmenessä vuodessa, mikä on varmasti maailmanennätys ja nyt on tullut vatsa täyteen. Kun ruotsalaisilla on halua olla ylpeitä ruotsalaisuudesta, miellä vittu-markot paskat välittää suomalaisuudesta, kunhan on vaan mukavaa.
 

Sateentekijä

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit, Anaheim Ducks - pelaajista: Joe Sakic
Kun pää ei kestä - miksi suomalaiset ovat vapisijoita?

Jääkiekon lukuisat hopeamitalit on paras esimerkki tästä jäätyilystä. Kun finaaliin on selviydytty, niin ei voi juurikaan senkään taakse piiloon mennä, että vastustajalla on ollut parempi materiaali. Toki, joissakin finaaleissa näin on kyllä ollut. Siltikin.

Näen tämän vapisemisen eli kiekkojen polttelun johtuvan siitä, että Suomessa, tässä Pohjolan kylmässä melankolisessa kirkossa, jossa vittumaket valittavat ihan jokaisesta asiasta, johtuvan tästä yltiöpäisen koomisesta negatiivisesta asenteesta. Ei tätä voi selittää kylmyydellä tai kaamoksella, Suomi on vain luusereiden maa.

Ruotsia ollaan jäljessä aivan kaikessa, oli kyseessä mikä ala tahansa. Ruotsissa on tekemisen kulttuuria ja luovuutta toimia. Suomen jääkiekko on tuhoutunut ja kuollut ikiajoiksi tässä Kalelandiassa.
 

Der Adler

Jäsen
Suosikkijoukkue
Vaasan Sport
Suomi on vain luusereiden maa.
Ruotsia ollaan jäljessä aivan kaikessa, oli kyseessä mikä ala tahansa. Ruotsissa on tekemisen kulttuuria ja luovuutta toimia. Suomen jääkiekko on tuhoutunut ja kuollut ikiajoiksi tässä Kalelandiassa.

Tosifani: "Ruotsi on hyvinvointivaltiona monta sataa vuotta vanhempi kulttuuri ja sitä kautta sille on rakentunut hyvin vahva identiteetti. Tämä näkyy kaikessa Ruotsin tekemisessä, se tekee asiat omalla tavallaan. Ruotsin liike-elämä on tietysti oma lukunsa, siellä on monin kertaisesti rahaa sijoittaa esim. urheiluun.

Pikkuveli ajattelua. Ok, tietenkin Ruotsin kassa ja pajazzo on varmasti aika täynnä kruunuja, yksi syy tähän on se että kuin muut maat 40-luvulla ns "tyhjensi pajazzot" ja poltti rautaa ja nikkeli liukuhihnalla Ruotsi teki juuri päinvastoin. Mutta, tämä vanha ajattelutapa että Ruotsi aina on edellä jääkiekossa, liike-elämässä ym kuuluu mun mielestäni just tohon 1940-1970 aikoihin. Nykyään voidaan "ihailla" Ruotsin kulttuuri esim Rinkebyyssä tai Malmön Rosengårdissa, ei nyt ehkä mikään paratiisia sekään.
Meni muuten vähän "off-topic"...)
 

TosiFani

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ässät
Tosifani: "Ruotsi on hyvinvointivaltiona monta sataa vuotta vanhempi kulttuuri ja sitä kautta sille on rakentunut hyvin vahva identiteetti. Tämä näkyy kaikessa Ruotsin tekemisessä, se tekee asiat omalla tavallaan. Ruotsin liike-elämä on tietysti oma lukunsa, siellä on monin kertaisesti rahaa sijoittaa esim. urheiluun.

Pikkuveli ajattelua...

Kyllä, sitä nimenomaan ja tästä syystä suomalaiset tyytyvät keskinkertaisuuteen.
 

Der Adler

Jäsen
Suosikkijoukkue
Vaasan Sport
Kyllä, sitä nimenomaan ja tästä syystä suomalaiset tyytyvät keskinkertaisuuteen.

Hmm...mutta mielenkiintoinen juttu että tämä ajattelutapa vielä tänä päivänä on voimassa. En tiedä, mutta tuntuu että ei ainakaan täällä Vaasan seudulla tämä pikkuveli-syndrooma "elää" tällä tavalla. Ei helvetti, joka kerta kun Ruotsi tulee vastaan uskotaan vahvasti että Suomi voittaa, ja miksi ei? Luulen että statistiikka on aika tasainen esim 1990-2010 ajalta.
 

TosiFani

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ässät
Hmm...mutta mielenkiintoinen juttu että tämä ajattelutapa vielä tänä päivänä on voimassa. En tiedä, mutta tuntuu että ei ainakaan täällä Vaasan seudulla tämä pikkuveli-syndrooma "elää" tällä tavalla. Ei helvetti, joka kerta kun Ruotsi tulee vastaan uskotaan vahvasti että Suomi voittaa, ja miksi ei? Luulen että statistiikka on aika tasainen esim 1990-2010 ajalta.

Kysymys ei ole yhdestä jääkiekko-ottelusta vaan yhteiskunnasta. Suomalaisessa urheilussa on ongelmana drop out -ilmiö siinä vaiheessa kun pitäisi todella aloittaa harjoittelu. Viimeksi tästä puhui Jukka Rauhala, painiliiton pj., eilen Radio Suomen urheilun taustapeilissä. Painiliitolla on hyvin harrastajia noin viisitoistavuotiaiksi, mutta erittäin vähän kv.tason painijoiksi haluavia. Ja tämä on ongelma lähes kaikissa lajeissa. Itse näen yhtenä syynä tähän tilanteeseen suomalaisen yhteiskunnan mukavoitumisen, laiskuuden, ei viitsitä liikkua epämukavuusalueella eli harjoitella.

Ruotsin yhteiskunta on taas huomattavasti vanhempi kulttuuri ja siellä löytyy paljon syvempi kansallinen identiteetti, mikä vaikuttaa myös urheileviin nuoriin.

Hyvä esimerkki tästä on jatkoaika.com:n keskustelupalsta, eihän täällä saa iloita mistään olemattomista voitoista, pois se meistä.
 

aquanqua

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Hassua, että Kanada on niin ylivoimainen jääkiekossa, vaikka kys. maa on usein ensimmäisenä esillä, kun puhutaan jonkun kansakunnan kärsivän pikkuvelikompleksista.

Jotenkin tuon luulisi, etenkin urheilussa, olevan enemmänkin voimavara kuin jotenkin negatiivinen asia.
 

LaTe_Show

Jäsen
Suosikkijoukkue
Colorado Rockies: 1980-1981.
"I am Canadian."

Hassua, että Kanada on niin ylivoimainen jääkiekossa, vaikka kys. maa on usein ensimmäisenä esillä, kun puhutaan jonkun kansakunnan kärsivän pikkuvelikompleksista.

Lyhyt kommentti, mutta jääkiekko on yhtäkuin Kanada, ja itse hämmästelen tuota mainintaa jostain kanadalaisesta pikkuvelikompleksista. Itse uskaltaisin olla eri mieltä asiasta.
 

TosiFani

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ässät
Hassua, että Kanada on niin ylivoimainen jääkiekossa, vaikka kys. maa on usein ensimmäisenä esillä, kun puhutaan jonkun kansakunnan kärsivän pikkuvelikompleksista.

Jotenkin tuon luulisi, etenkin urheilussa, olevan enemmänkin voimavara kuin jotenkin negatiivinen asia.

En tunne kanadalaista yhteiskuntaa, mutta yht´äkkiä tulee mieleen kuva maasta, jossa ryysyistä rikkauksiin- ideologiaa markkinoidaan ja tuetaan voimakkaasti. Tässä mielessä vertailu sosialidemokraattiseen Suomen ontuu.
 

LaTe_Show

Jäsen
Suosikkijoukkue
Colorado Rockies: 1980-1981.
En tunne kanadalaista yhteiskuntaa, mutta yht´äkkiä tulee mieleen kuva maasta, jossa ryysyistä rikkauksiin- ideologiaa markkinoidaan ja tuetaan voimakkaasti.

Tuetaan toki, mutta en sanoisi että sitä tuettaisi jenkkimäisen voimakkaasti.

Kanadalla ja kanadalaisella on keskimäärin terve itsetunto johon liittyy voimakkaasti se, että tunnetaan ja ollaan ylpeitä omasta kansallisesta identiteetistä. Vaikka poliittisesti Kanada joutuu olemaan pikkuveli, niin USA:lle kuin Kansainyhteisö:lle, mutta tästä huolimatta ollaan Joe Canadian ja ylpeitä siitä.

Riittää kun on Molsonia ja Hockey Night in Canada, eh?
 
Viimeksi muokattu:
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös