Keltainen Jaffa
Jäsen
- Suosikkijoukkue
- Leijonat, Jokerit
Kirjoitin, että maailmalla lapset aloittavat jääkiekon harrastamisen jo 2-vuotiaana... ...Kanadassa lapset aloittavat tyypillisesti (Vesa Rantasen mukaan) jo varhain ja harrastavat ainoastaan yhtä lajia, mitä Rantanen ulkopuolisena havainnoitsijana hiukan ihmetteli...
Ajatus on hyvä, ja totta kai Suomen ykkösurheilulaji lätkä ansaitsisi parempia pelaajia, mutta onko siihen tosiaan varaa Suomessa pyrkiä näin pienillä urheilijamäärillä muitten lajien kustannuksella? Sillä sitähän tuo yksipuolinen urheilukasvatus tarkoittaisi.
Urheilijamäärät ovat ihan erilaisia verrattuna Kanadaan, eli ainoa keino pärjätä kansainvälisellä tasolla laajemmin on löytää lahjakkuudet ja heidän omin lajinsa, sekä kehittää siinä heidät tappiin. Ja lajikohtaiset lahjakkuudet löytyvät vain monipuolisesti urheiluttamalla nuoria.
Mutta muuten tämä on menossa lapsien kasvatuksesta puhumiseksi. Itse Nuorta Suomea pitäisi kehittää, eli nuorten valmennusta ja kilpailuasetelman luomista, juniorituotantosysteemiä ja valmentajia. Vanhempien ja kasvatuskulttuurin muuttamiseen keskittyminen on liian vaikeaa uuden kultaisen kiekkosukupolven luomiseksi. Karrikoidusti: jos pyrimme tosissaan parempaan, annetaanko kehitysrahat valmentajille vai vanhemmille?
Ps. totta kai laadukas urheilukasvatus vanhempien osalta on tärkeää. Sekin muuttuu parempaan suuntaan Nuoren Suomen parantuessa, mutta vanhemmat eivät voi muuttaa koko Nuori Suomi -järjestelmää.