Ensimmäisestä tavallaan samaa mieltä. Minusta tuo suorittaminen ja minuuttiaikataulu on pitkälle vain myytti, eivät läheskään kaikki sen mukaan elä, vaikka se tietynlainen ihanne nykyään onkin. Paljon on niitä, jotka nimenomaan eivät suorita.
Yksilöt muodostavat yhteiskunnan ja määrittelevät sen säännöt. Yksilöistä sen muuttuminenkin on kiinni. Valtiovalta voi rakennella vaikka mitä himmeleitä ja valistaa vaikka kuinka mutta jos halua ei ole niin sitä ei ole.
Tulee mieleen se Halla-ahon taannoinen kommentti siitä, että Kreikkaan pitäisi laittaa tankit kadulle, kun ei meinaa demokratia oikein toimia :)
Olet oikeassa siitä, että kaikki eivät elä suorittamisen perusteella. Kaikki eivät sen mukaan elä kaikilla elämän osa-alueilla. Mutta viiteryhmä sille, joiden elämään suorittaminen ja minuuttiaikataulutus vaikuttaa, onkin paljon suurempi.
Ja meillä on tässä tosiaan se ero, että näet valtiovallan puuttumisen joko sääntöinä tai himmeleinä. Ota huomioon näkemykseni esim. työuran pituudesta ja mielenterveydestä. Ajattele asiaa yhteisenä sijoituksena. Siis ohjaamisena parempaan suuntaan, sekä kannustuksena, joka tuottaa osapuolille enemmän kuin suorittaminen.
Ja kun sanot, että "yksilöstä sen on kiinni", niin muista että tämänkin asian suhteen on erilaisia yksilöitä. Yksilöitä jotka liikkuvat joka tapauksessa, yksilöitä jotka eivät liiku vaikka mitä tekisi, ja yksilöitä, joiden tekemiseen on mahdollista vaikuttaa. Ja siihen viimeksimainittuunhan tässä pitääkin yrittää vaikuttaa positiivisilla tankeilla, tiedä vaikka suunta kääntyisi.
10-20 vuoden säteellä esimerkiksi jumppasali voisi olla yhtä yleinen vakiovaruste uudelle toimistorakennukselle kuin sen kahvihuone. Onko se pakottamista vai sijoitus? Kolme kertaa puoli tuntia venyttelyä ja jumppaa viikossa (työaikana) voisi oikeasti vaikkapa poikia paljon enemmän vähempiä sairauspoissaoloja koko uran aikana. Kyse on vain siitä, että niistä voi tulla pikkuhiljaa yleisiä käytäntöjä ja
uusi normaali.
Ja se siirtyy sitten nuorisoon. Tulee liikuntapäiväkoteja ja liikuntakouluja, aluksi yksityisiä, pikkuhiljaa sitten vaikkapa uskonto vähenee ja liikunta lisääntyy!
Tuossa yksilöihin vaikuttamisessa on myös Nuori Suomi -projektin yksi sivuoire. Vaikutetaan vähän ohi sektorista, vaikutetaan siihen osaan nuorisoa joka jo valmiiksi urheilee. Ja se urheileva massa huippu-urheilun kannalta ei ole samanlainen. Nuori Suomi pitäisi olla kouluun, koko massaan suunnattu projekti, ei niinkään valmiiksi urheileviin vaikka se jokusen rajatapauksen pitääkin urheilussa mukana pidempään kuin tämä kilpailu-urheilussa olisi pysynyt.
Nyt pitää vain yhteistyöllä saada seurojen toimintaa kehitettyä niin, että pystyvät vastaamaan kysyntään myös harrastepuolella. Siitä hyötyvät loppupeleissä niin yhteiskunta, seurat kuin yksilöt.
Jep. Tätä voi myös ajatella lipunmyyntiaspektista. Mukaan liikunnallista ja rahallista pottia keräämään pitää saada useammin myös niitä, jotka eivät normaalisti kävisi (niin usein) "pelissä".