Nokia – jättiläinen huojuu?

  • 951 475
  • 5 138

LaTe_Show

Jäsen
Suosikkijoukkue
Colorado Rockies: 1980-1981.
Nokian ongelma oli kännykkäpuolella, ettei kuuneltu aidosti asiakkaita.

Toki Nokialla oltiin osin ylimielisiä just viitaten aiemmin mainitsemaani Jenkkioperaattorien kustomointipyyntöihin ja kuluttajien yhteen aikaan haluamiin simpukkapuhelimet mitä vierroksuttiin.

Mutta iPhonen julkistus oli kuitenkin sen luokan gamechanger mitä Nokia ei voinut mitenkään "ennakoida" valmiiksi (ei voitu tietää etukäteen tuosta "asiakaspyynnöstä"*) ja kun tuohon muutokseen reagointikin oli heikkoa niin lopputulos oli tässä.

*) Tässä tapauksessa asiakkailla oli rahaa, mutta eivät tarkalleen ottaen tienneet mitä olisivat halunneet sillä rahalla...
 

lihaani

Jäsen
Mutta iPhonen julkistus oli kuitenkin sen luokan gamechanger mitä Nokia ei voinut mitenkään "ennakoida" valmiiksi (ei voitu tietää etukäteen tuosta "asiakaspyynnöstä"*) ja kun tuohon muutokseen reagointikin oli heikkoa niin lopputulos oli tässä.

Alusta asti Samsung ymmärsi täysin iPhonen vallankumouksellisuuden ja kävi kylmästi kopioimaan Applen ulkonäköä sekä käyttäjäkokemusta maksaen ilman isoa nikottelua miljardikorvaukset plagioinnista.

Mutta mitä teki Nokia: Tottakai ilman mitään mietintää käytön intuitiivisestä sujuvuudesta väsättiin iPhoneen verrattuna spekseiltään paljon kehittyneempi puhelin N97. Maailman kaikkien aikojen surkein älypyhelin, jonka ensivaikutelma käyttäjille oli, että se oli jo valmiiksi rikki.

Game over, Nokian puhelinteollisuus!
 

varjo

Jäsen
Suosikkijoukkue
Montreal Canadiens, (Internazionale), Nash&Suns
Alusta asti Samsung ymmärsi täysin iPhonen vallankumouksellisuuden ja kävi kylmästi kopioimaan Applen ulkonäköä sekä käyttäjäkokemusta maksaen ilman isoa nikottelua miljardikorvaukset plagioinnista.

Tuossa on kyllä understatement of the year, kyllä Samsung aika kohtalaisesti asiasta nikotteli ts. asiaa pitkitettiin mahdollisimman pitkään. Mutta toki tuloksekkaasti, lähinnä vain kertoo että innovaatioilla itsellään on aika vähän markkina-arvoa, ratkaisevaa on miten pystyy kaupallistamaan omat tai toisten innovaatiot ja loppujen lopuksi hinta kopioinnista on aika pieni jos ajattelee mitä sillä lopulta saavutettiin.

Täytyy nyt muistaa että yksi merkittävä syy Nokian ongelmiin oli se että Sympparin koko tuotantofilosofia oli kustannustehokkuus, mahdollisimman paljon mahdollisimman vähällä koska se mahdollisti katteen. Androidin ja iOS:n kohdalla taas tehdään enemmän enemmällä (sen takiahan halpissarjan Androidit olivat pitkään aivan käyttökelvottomia koska Android ei yksinkertaisesti pyörinyt halvalla raudalla, iOS:ää ei edes tehty sellaiselle) ja kate syntyi siitä lisäarvosta mitä kuluttajat kokivat saavansa, ei siitä mitä jäi viivan alle myyntihinnan ja komponenttikulujen välille.
 

varjo

Jäsen
Suosikkijoukkue
Montreal Canadiens, (Internazionale), Nash&Suns
Juuri niin. Tämähän on kuluttajatuotannon kaikki. Mikään muu tämän rinnalla ei ole mitään.

No ei tuo nyt ihan mikään laki ole, se on enemmänkin vain tapa erottua markkinalla.
Ei esim. maitomarkkinalla ihan hirveästi ole muuta hinnanmuodostusperustetta kuin kulut ja volyymi. Sitten valmistaja voi yrittää luoda lisäarvotuotteita, esim. plussamaidon, jolle se voi laittaa preemiota mutta kysymys onkin että pystyykö sen preemion myymään asiakkaille.

Ja on sinänsä aina helpompaa tehdä se kun tulee markkinan ulkopuolelta tai tuote on aidosti erilainen kuin muu tarjonta, riippumatta onko se välttämättä millään mittarilla parempi, kunhan se on riittävän erilainen että erottautuminen tapahtuu. Jos yhteen lauseeseen pitäisi koko muutos tiivistää niin kyllä se on jo tuo mainittu rautakentän muuttuminen softakentäksi.
Nokian aikakaudella puhelimet ovat laitteita, nyt ne ovat osa elämää.
 

LaTe_Show

Jäsen
Suosikkijoukkue
Colorado Rockies: 1980-1981.
Pitäisi vain tietää, miten tämä liittyy Nokiaan.

Olet vissiin olet uutispimennossa, mutta Microsoft osti Nokian matkapuhelinliiketoiminnan viime syyskuussa 5,44 miljardin euron yrityskaupassa. Microsoftin palvelukseen siirtyi kaupan myötä noin 25 000 Nokian matkapuhelinliiketoiminnan työntekijää. Suomessa heistä työskentelee vajaat 4 700. Tämän päivän uutinen koskee maailmanlaajuisesti 12500/2500 ja Suomessa 1100/4700.

Toki nyt puhutaan mikrosoftalaisista mutta sallittakoon tämä keskustelu täällä kunnes joku nimimerkki/moderaattorit tekevät oman Microsoft-ketjun.
 

Juhaht

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kiekko-Espoo
Tosin nämä uutiset tuskin yllättävät ketään. Ainakin sitä toivoisi ihmisten osaavan sen verran katsella aina ympärilleen, ettei kukaan ex-Nokialainen tästä enää slaagia saanut.
 

Huerzo

Jäsen
Suosikkijoukkue
Donnerwetter S.p.A.
Nokiasta - tai tarkemmin ex-toimitusjohtaja Stephen Elopin Nokia-ajasta - on julkaistu uusi kirja "Operaatio Elop". Otsikoiden perusteella anti näyttää olevan seuraava:

Elopista ja yhteistyöstä Microsoftin ja Nokian välillä
- Elop ei ollut Troijan hevonen (yllätys...), vaan kanadalainen aasi
- Elop ja hallitus valitsivat yhden kortin strategian Microsoftin anteliaiden tukiaisten turvin
- Windows Phone -alustan ensimmäinen versio (7) oli puutteellinen mm. lokalisoinnin ja tuhlaileva sen vaatiman raudan osalta
- ongelmia paikatessa Microsoft-yhteistyö oli ontuvaa ja kehitystyö Microsoftin ja Nokian välillä kitkaista

Muita syitä alamäkeen:
- Nokia oli pysähtynyt ja kylläinen, 2000-luvun alun menestykseen tottuneet eivät kyenneet uusiutumaan -> ei ollut riittävää kiertoa/uutta verta
- organisaatioralli ja "tuolien siirtely" alamäen aikana -> vastuut hukassa, energia hukattiin vääriin asioihin
- YT-kierrosten aikaan saama pelko ja oman työpaikan varjelu yhteishengen kustannuksella

Varmaan jotain jäi luettelematta, mutta mielenkiintoisinta antia kirjassa tuntuvat olevan tavallisten nokialaisten kuvaukset alamäen vaikutuksesta työmotivaatioon ja työilmapiiriin. Samanlaisia näytelmiä on varmaankin käynnissä ympäri YT-Suomea, kun työntekijästä tulee toiselle työntekijälle susi.
 

varjo

Jäsen
Suosikkijoukkue
Montreal Canadiens, (Internazionale), Nash&Suns
Voi helvetti, tästäkö paskasta me yleveroja maksetaan
http://yle.fi/uutiset/nokialle_runsas_liiketappio/7545099

Ei ihme että Suomi vain menee spiraalissa alaspäin kun omaa pesää liataan minkä keritään kyvyttömillä verorahoilla rahoitetuilla toimittajilla. Iltapäivälehdiltä ymmärtäisi klikkijournalismin mutta YLE:ltä tulisi vaatia jotain muuta.

In other news, hyvä tulos, Heren alaskirjaus on markkina-arvon kannalta haastava vaikka suuria kasvun merkkejä onkin ilmassa. Epävarmaa on tosin tekeekö kukaan varsinaisesti rahaa karttamateriaaleilla tai ylipäänsä lokaatiopalveluilla.
 

Black Adder

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kärpät, The Original Six

Sonny Burnett

Jäsen
Suosikkijoukkue
Lukko
Miksiköhän Nokian taannoinen lähdekoodin kiristys/miljoonalunnas-case sivuutettiin mediassa ja muutenkin vähän olankohautuksella. Okei, nyt jo vanha juttu mutta käsittämätöntä sekoilua tuon tason toimijalta. naurettavaltahan se näytti silloin ja näyttää edelleen. No, tuo kaveri sai miljoonansa hieman eri tavalla. Jääköhän koskaan kiinni.

Olisi ehkä kuulunut ihmettely- tai itkua vai naurua- ketjuun.
 
Viimeksi muokattu:
Jälkiviisaus on aina paljon helpompaa kuin ennustaminen, mutta veikataan jotain paikannukseen liittyvää. Esim. omaan matkapuhelimeen (android, ios, wp) ladataan sovellus jonka kanssa tuo mötikkä kommunikoi. Voi seurata missä jälkikasvu menee, laskea askeliaan, muuttaa puhelimen asetuksia automaattisesti paikannustiedon mukaan (jos olet töissä kaupan kassalla niin kaupassa värinälle tai raksalla niin äänet täysille), sekä saada paikannustietoon sisältyviä viestejä puhelimeen automaattisesti (julkisen liikenteen pysäkeillä saat pysäkkiaikataulut, prismassa viikon tarjoukset, jne jne), tai käyttää varavirtana. Tulee myymään vähemmän kuin Lumiat ja tuotanto lakkautetaan epäonnistuneena kahden vuoden sisään. Jos sisältää jotain oikeasti innovatiivista niin niistä ominaisuuksista löytyy paremmat ohjelmalliset kopiot alta aikayksikön.

Useimmiten alan julkaisuissa on kaiketi veikkailtu jonkinnäköistä apple-tv:n tyylistä mediatoistinta.
 

varjo

Jäsen
Suosikkijoukkue
Montreal Canadiens, (Internazionale), Nash&Suns
Tuntuisi vähän kuolleelta ajatukselta lanseerata jotain mediatoistimen tapaista, vain Apple pystyy ottamaan 20 dollarin raudasta katetta, muuten markkinalla on jo pelureita (itselläkin jo viitisen vuotta ollut Western Digitalin boksi) ja käytännössä ennemmin tai myöhemmin bisnes on kiinalaisten tai taiwanilaisten. Mutta ei sitä tiedä mitä ässiä on hihassa. Ja toisaalta kun telkkareissa alkaa olla nykyään jo riittävästi älyä (ja tehoa), on erillisen mediatoistimenkin rooli vähän kyseenalainen 5v perspektiivillä etenkin kun varsin moni käyttää ko. tarpeeseen jo pelikonsoleitakin (joissa toki on joitain sisältörajoituksia).
Mutta mediatoistimelta tuo silti näyttää, mielenkiintoista nähdä mikä se se sitten on.
 

calvin

Jäsen
Suosikkijoukkue
Maailman myrkyllisin jääkiekkojoukkue
Ehkä musta laatikko vain symbolisesti kuvaa sitä, että Nokia aikoo paljastaa aikeitaan laitemarkkinoilla. Olisi kuitenkin outoa, jos Nokia tekisi taas paluun kuluttajamarkkinoille, on kuvassa sitten oikea laite tai ei, kun tietää miten pienillä katteilla siellä joutuu pelaamaan. Tai sitten laatikon pitää olla jokin todella mullistava tuote, ehkä liittyen esineiden Internetiin?
 

Huerzo

Jäsen
Suosikkijoukkue
Donnerwetter S.p.A.
Koska kyseessä on Slush-tapahtuma, kyseessä tuskin on suoraan kuluttajamarkkinoille tarkoitettu vempain. Veikkaan, että tapahtuman luonteeseen sopivasti julkaistaan 1. sukupolven "jollamainen" kehittäjäversio lähinnä IT-porukalle. Hienostellen sanottuna ekosysteemin keräämiseksi. Esineiden internet (epäonnistunut termi, keksikää parempi) lienee sellainen hype, johon olisi nyt hyvä hypätä mukaan. Sattumaa tai ei, tänä syksynä ko. aiheesta on saanut lukea enemmän kuin pitkiin aikoihin.
 

Johannes

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, jääkiekko.
Eikö Nokian pääjohtaja Suri kieltänyt viime viikolla, että Nokia olisi palaamassa kuluttajamarkkinoille, joten äkkiä on mieli muuttunut, jos ne tänään julkistaa koko kansan alle sadan euron TV-boksin tai muuta vastaavaa.
 

Fordél

Jäsen
Eikö Nokian pääjohtaja Suri kieltänyt viime viikolla, että Nokia olisi palaamassa kuluttajamarkkinoille, joten äkkiä on mieli muuttunut, jos ne tänään julkistaa koko kansan alle sadan euron TV-boksin tai muuta vastaavaa.

Suri kiisti ettei Nokia pyri suoraan kuluttajamarkkinoille mobiililaitteissa. Niissä Nokia pysyy brändilisensoinnissa. Mielenkiinnolla odotetaan mitä on luvassa.
 

LaTe_Show

Jäsen
Suosikkijoukkue
Colorado Rockies: 1980-1981.
7,9" alumiininen Android-tabletti Atom Z3580-prossulla.

http://n1.nokia.com/
Tech Specs
  • Height 200.7mm
  • Width 138.6 mm
  • Depth 6.9 mm
  • Body One-piece design, Aluminum with surface anodization
  • Weight 318 g
  • Colors Natural Aluminum or Lava Gray
  • Camera 8 MP rear-facing camera with autofocus, 5 MP front-facing camera, fixed focus, 1080p video recording
  • Buttons and connections 3.5 mm audio, Micro-USB 2.0 with a Type-C reversible connector
  • Display 7.9 inch (4:3), 2048x1536 resolution, Gorilla® glass 3, IPS panel with LED backlight, Fully laminated zero air-gap display
  • Chip Intel® 64-bit Atom™ Processor Z3580, 2.3 GHz
  • Memory LPDDR3 (800 MHz), 2 GB
  • Storage eMMC 5.0, 32 GB
  • Graphics PowerVR G6430, 533 MHz
  • Audio High Quality Discrete Audio Codec, Wolfson, 8958E, independent audio codec
  • Speakers Two 0.5 W stereo speaker, 90 dB with less than 10% total harmonic distortion (THD)
  • Microphone Digital MIC Cavity resonance frequency more than 20 KHz
  • Battery 18.5 Wh (5300 mAh) rechargeable lithium polymer battery (3.7 V)
  • Sensors 6-axis Gyro+Accelerometer
  • Wireless Wi-Fi, (802.11a/b/g/n/ac); dual channel (2.4GHz & 5GHz) with MIMO
  • Bluetooth, BT 4.0
  • Software Android™ 5.0 Lollipop, Nokia Z Launcher
 

Johannes

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, jääkiekko.
Joku Z launcher sieltä tulee, joka on nettilaite ilman puhelinta, jos oikein käsitän vai onko se vain ohjelmisto, koska sen saa imuroitua ilmaiseksi Google Play Storesta. Nokia N1 andoid-tablet, kuten tänne jo kirjoitettiin. Z launcher toimii toistaiseksi android-puhelimissa ja on softaa, ei laite.
 
Viimeksi muokattu:
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös