EHM rähmäkäpälöille
Hankala alkaa sen kummempaa opasta kirjoittamaan aiheesta. Itselläni on (toistaiseksi) kokemusta vain sarjan kahdesta aikaisemmasta pelistä ja tätä uutta demoa olen pelannut alle tunnin. Ei se peli kuitenkaan NIIN paljoa ole muuttunut, etteikö näistä neuvoista saattaisi olla jotain apua.
Pahoittelen kirjoitusvirheitä ja typeriä lauseita.
Kannattaa ehdottomasti aloittaa sellaisessa joukkueessa ja sellaisessa sarjassa, jossa pelaajat ovat tuttuja. SM-liiga lienee itsestään selvä ratkaisu kuten myös NHL, tosin edellyttäen, että änärin monimutkaiset pelaajakauppasäännöt ovat tuttuja jo ennestään.
Ihan aluksi pitää edes suurin piirtein kartoittaa oman joukkuen tilannetta. Ensinnäkin joukkueen rahatilanne, lähinnä pelaajien palkkoihin käytössä oleva budjetti ja nimenomaan sen mahdollinen ylijäämä. Toinen tärkeä tieto on ns. "transfer budget", eli paljonko johto on valmis antamaan rahaa pelaajakauppojen hyvityksiin.
Seuraavaksi aletaan katsella käytettävissä olevia pelaajia. "Attribuuttien" "lukeminen" on oma taiteensa ja alkaa sujua kyllä luonnostaan jossain vaiheessa, vaikka alussa saattaakin tuntua todella vaikealta. Kannattaa tarpeen vaatiessa verrata pelaajia toisiinsa "compare" toiminnon avulla. Tärkeintä on kartoittaa joukkueen mahdolliset välittömät tarpeet pelaajamarkkinoilla ja se, onko joukkueessa kenties (ylipalkattuja) pelaajia, joista kannattaa pyrkiä heti eroon. Menemällä rosters-valikkoon, valitsemalla "ask coach" ja tekemällä saman vielä tactics-valikossa, saa päävalmentajan mielipiteen järkevästä kokoonpanosta. Tämä ei ole tietenkään ihanteellisin mahdollinen ryhmitys, mutta antaa nopeasti selkeän yleiskuvan käytettävissä olevista pelaajista.
Pelaajien lisäksi pitää kartoittaa myös muun henkilöstön tilanne. Joukkue tarvitsee ehdottomasti ainakin yhden fysioterapeutin ja neljä valmentajaa (no kolmekin ehkä juuri ja juuri voisi mennä, jos yksi valmentajista on erikoistunut jonkin muun osa-alueen lisäksi myös maalivahtivalmennukseen). ValmennusTIIMI ja harjoittelu on pelissä erittäin tärkeässä osassa. Valmentajien taidot määräävät suoraan sen, miten joukkueen pelaajat kehittyvät arvoiltaan. Rakettitiedettä homma ei ole ja suhteellisen vähällä vaivalla harjoittelun saa ainakin perusteiltaan kuntoon. Tärkeätä on omata hyvä valmennustiimi ja antaa kullekin valmentajalle hommaksi sitä, mitä hän parhaiten osaa. Paras "tactics" taidon omaava laitetaan harjoittamaan taktiikoita, paras (tai parhaat) hyökkääjien valmentajat laitetaan treenaamaan laukomista ja hyökkääjiä jne. Nyrkkisääntönä voisi pitää sitä, että yksi valmentaja huolehtisi kerrallaan korkeintaan neljästä eri osa-alueesta ja että kaksi valmentajaa per osa-alue on aina parempi kuin yksi, jos siis molemmat ovat sillä osa-alueella taitavia.
Mielestäni parempia valmentajia kannattaa yrittää löytää heti pelin alussa. Oikeasti hyvät apuvalmentajat ovat vähintään yhtä tärkeitä kuin se yksi hyvä ykkösvalmentaja. Tämä onnistuu "player & staff search-valikosta, josta valitaan "staff". Tämän jälkeen valitaan "filters" ja "configure". Sitten laitetaan ruksi kohtaan "ask assistant to filter unrealistic targets", valitaan, että etsitään vain työttömiä ja lopuksi naksutellaan attributes puolelle halutut pisteet muutamille eri osa-alueille. Jos hyviä tuloksia ei löydy, kannattaa hieman kikkailla ja säätää niitä haluttujen attribuuttien kanssa. Jos vieläkään ei tunnu löytyvän, voi etsintää laajentaa myös jo työllistettyjen valmentajien piiriin. Varsinkin Sm-liigassa voi apuvalmentajia kaapata suhteellisen vähällä rahalla omaan joukkueeseesi (varsinkin pikkutiimeistä isompiin). Omille tarpeettomiksi käyneille valmentajilleen voi antaa kylmästi kenkää.
Henk. koht. aluksi suosittelisin, että pelaajat raakataan harjoittelussa raa'asti kahteen ryhmään; hyökkääjiin ja puolustajiin. Tässä nyt yhdet esimerkit siitä, miltä noiden kahden ryhmän harjoittelut voisivat näyttää.
Hyökkääjät:
Conditioning - Medium
Skating - Medium
Tactical - Medium
Shooting - Intensive
New Position - None
Offensive Skills - Intensive
Defensive Skills - Medium
Goaltending - None
Puolustajat:
Conditioning - Medium
Skating - Intensive
Tactical - Medium
Shooting - Medium
New Position - None
Offensive Skills - Medium
Defensive Skills - Intensive
Goaltending - None
Huom. nämä ovat erittäin yleisluontoiset esimerkit, mutta ainakin 2005 versiossa näillä pääsee alkuun. En tiedä sitten miten paljon harjoittelua on muutettu uuteen versioon. Liian kova harjoittelu heijastuu pelaajien väsymiseen, joka puolestaan on näkyvissä rosters (selection) valikon "condition" arvossa. Peliin lähdettäessä olisi suositeltavaa että jokaisen pelaajan condition olisi vähintään 90%. Jos esimerkiksi tiiviin peliputken jälkeen condition ei ehdi palautua, voi pelaajat laittaa tilapäisesti "resting" osastolle. Jos käy jatkuvasti niin, että pelaajat eivät esimerkiksi 3 päivän pelitauon jälkeen ehdi palautua kunnolla, on harjoittelu liian kovaa ja sitä pitää keventää pysyvästi.
"Practice areaan" on alussa olevat luvut 60 - 20 - 20 ihan kohtalaisen toimiva ratkaisu. Kesäksi (mutua) powerplay ja penaltykill prosentit voi laskea vaikka viiteen ja kasvattaa perusharjoittelua. Lisäksi siinä vaiheessa kun kesällä pelaajien condition arvot alkavat tippua radikaalisti (about 50%) harjoittelun voi tiputtaa aivan minimiin tai jopa lopettaa kokonaan kunnes arvot alkavat taas nousta. Kanattaa seurata kesällä muiden joukkueiden conditioning arvoja ja yrittää pysyä suurinrpiirtein samassa tahdissa. Harjoittelua kannattaa muutenkin muutella tarpeen tullen ja vähitellen alkaa monimutkaistaa asiota ja kokeilla omia virityksiä.
Lisäksi on erittäin suositeltavaa palkata ainakin kaksi pätevää pelaajaskouttia, jos joukkueessa ei moisia ennestään ole. Sm-liigaan saa helposti 15:sta arvolla olevia skoutteja. Skouttien tapauksessa oikeastaan ainoastaan "judging player potential" ja "judging player ability" arvoilla on merkitystä. Aluksi skoutit kannattanee laittaa tutkimaan omaa joukkuetta ja omia junioreita.
Aivan pelin alussa kannattaa vielä sopia muutama harjoituspeli pelattavaksi ennen kauden alkua. Tämä onnistuu valitsemalla "schedule" valikosta "arrange".
Lopuksi joukkueelle olisi vielä väsättävä jonkinlainen taktiikka. Tästä en osaa oikein mitään sanoa, sillä uuteen peliin koko systeemi on laitettu uusiksi. Ei kuitenkaan kannata lähteä aluksi yrittämään mitään ihme vänkyröitä, vaan lähteä hyvinkin maltillisilla ratkaisuilla liikkelle. Näin minimoidaan riskiä täydelliselle ojaan ajolle.
Heh, tässä vaiheessa voi sitten varovaisesti alkaa painella sitä "continue" nappia. Onnea matkaan.