Nyt kun tässä on saanut hetken mietiskellä, lueskella ja mietiskellä lukemaansa, laitan muutaman hajatelman tästä ostosta. Osittain nämä ovat irrallisia, osittain on keskinäistä riippuvuutta ja monin kohdin on varmasti aika keskeneräistä pohdintaa, mutta menkööt.
- Ensinnäkin olen aika paljon pitkin poikin Britanniaa menneenä ollut jo jonkin aikaa sitä mieltä, että Englannissa on kolme kaupunkia, jotka todellakin ansaitsisivat laadukkaampaa jalkapallotoimintaa. Newcastlen lisäksi Sheffield ja Nottingham kärsivät jalkapalloilullisesta alennustilasta. Futishulluja isoja tai isohkoja kaupunkeja, joissa hommat eivät ole vain lähteneet millään oikeille raiteille. Nyt yhden kohdalla homma todennäköisesti muuttuu kertaheitolla.
- Milloin viimeksi maailman rikkain seura on ollut kansallisessa sarjassa putoajan paikalla?
- Lähi-idän öljyvaltioista jokainen tulonsa harvainvallalle keskittänyt omistaa nyt jalkapalloseuran Euroopassa. Saudi Arabia, Qatar ja UAE ovat ainoita, joilla on todellisia kaupallisia intressejä tehdä sportwashingia. Bahrainissa ja varmasti myös muissa maissa kuten Jordaniassa joillain olisi varaa ostaa jalkapalloseura, mutta intressejä tuskin on. Niinpä siltä suunnalta seuraostot olivat luultavasti ainakin hetkeksi tässä.
- Olisi kaikkien kannalta toivottavaa, että ylempänä lueteltujen omistajavaltioiden keskinäiset skismat eivät heijastuisi seuraomistuksiin ja sitä kautta jalkapallotoimintoihin. FIFA on siitä paska lafka, ettei siltä voi realistisesti odottaa minkäänlaista interventiota sen enempää lähi-itäläiseen mahtailuun kuin muuhunkaan ihmisoikeusperseilyyn jota varsinkin Qatar ja Saudi Arabia harrastavat.
- Toivottava, muttei lainkaan näköpiirissä oleva kehitys olisi sellainen, jossa lähi-itäläisessä valtapolitiikassa tapahtuisi yksityisten kaupallisten intressien toteuttamisen vapautus. Toisin sanoen, valtiosta irrallaan (sekä poliittisesti että taloudellisesti) olevat yksityiset toimijat - yritykset - voisivat toimia kansainvälisten sääntöjen ja lakien mukaan ilman poliittista ohjailua. Tätähän liberaali käytännössä tarkoittaa. Valitettavasti Lähi-idässä resursseja on pääasiassa kahdenlaisia: hyvällä katteella myytävää öljyä ja käytännössä ilmaiseksi saatavia ihmisiä. Ensimmäinen löytyy kotoa, jälkimmäiset ulkomailta. Tämä on se kaikkein paskin puoli koko kuviossa.
- Tämä osto lisää luonnollisesti rahan määrää Valioliigassa. Se tekee Englannin futisskenelle hyvää sisäisesti ja ulkoisesti. Sisäisellä tarkoitan kaikkea tässäkin ketjussa mainittua, kuten junioritoimintaa koillisessa, kaupunki-infran parantumista, kilpailun lisääntymistä ja myös turismin yms. kasvua. Ulkoinen hyvä on maineen lisäksi se, että jatkossa Valioliigassa on yhtä monta isoa seuraa kuin muualla Euroopassa yhteensä: Barca, Real, Tico, Juve, Inter, PSG ja Bayern vs. Arsenal, Chelsea, Tottenham, ManU, City, Pool ja NUFC. Tuossa ei nyt välttämättä tarvitse jumittua urheilulliseen menestykseen vaan resursseihin kokonaisuutena. Tämä siis lisää ja vauhdittaa sitä kehitystä, jossa Englanti on selkeästi suurin ja mahtavin jalkapalloalue.
- Varmana voidaan pitää sitä, että vaikka Newcastle on perinteikäs ja tunnettu seura, uudet omistajat haluavat taatusti varmistaa näkyvyytensä myös globaalisti. Niinpä on oletettavissa, että valmentajaksi hankitaan joku tunnettu nimi ja eritoten, että pari, kolme ensimmäistä pelaajahankintaa tulevat olemaan ns. showstoppereita. Mainitut Bale ja Hazard voisivat hyvin olla tällaisia, mutta toisaalta haluja olisi varmaan myös hommata joku omassa primessään oleva huippu, joka voisi näyttää faneille eteen. Tämä olisi siis joku mallia bruno de bruyne.