Näin varmasti on ja hieman paska juttu, että asia karkasi New Yorkin ulkopuolelle koska "nykissä" tietty tippikulttuuri on niin kaavoihin kangistunut. Tästähän koko tämä juttu lähti liikkeelle...meikäläisen väärästä New York- kuvasta.
Tuossa ensimmaisessa kirjoituksessani eilisen tiimoilta taisin asiaa hieman sivuta miksi pidan tippisysteemia parempana kuin palkkasysteemia, ja voin sita hieman tassa perustella nopeasti. Ei kai se niin OT:ta ole, koska se sivuaa NY:n kulttuuria. Suurimpana syyna on tietysti motivaatioarvo, joka selkeasti kannustaa asiakaspalvelijaa yrittamaan palvella asiakasta mahdollisimman hyvin. Toinen suuri syy on tyonantajakustannukset, joka mahdollistaa oikean maaran tyontekijoita ravintolaan. Kun salin tyontekijakustannukset ovat alhaalla, saadaan keittioon palkattua tyovoimaa tarpeeksi jolloin suuressakaan kiireessa ei asiakas joudu ruokaansa kauaa odottamaan. Hyvin harvoin joutuu ruokaa odottomaan yli 15 minuuttia, vaikka olisi kuinka kiire salissa. Tasta hyotyy omasta mielestani asiakas, asiakaspalvelija seka omistaja. Valtio menettaa (kaytannossa) tipin verran verotuloja, mutta saa sen takaisin (todennakoisesti) kulutuksen seka myynnin kautta. Se, onko se kaavoihin kangistunutta, onkin sitten mielipideasioita.
Mutta tosiaan. Kannattaa tulla kaymaan, ja mielellaan pitemmaksi aikaa jos suinkin on mahdollista ja kayda mahdollisimman monessa paikassa ja taten muodostaa se oma mielipide naista asioista. Jokaisella on kuitenkin niin erilainen nakemys naista asioista ettei absoluuttisia totuuksia ole olemassa. Varsinkin jos New Yorkissa tulee kaymaan ja pitaytyy suuremmaksi osin turistialuella, sita oikeata kuvaa on todella vaikeata muodostaa.
Moni asia tassa maassa on yksinkertaisesti pain helvettia, mutta on sita hyvaakin tarpeeksi etta taalla tahtoo ja jaksaa asua.