No tuohon nyt on mahdotonta antaa hyvää tai kovin kattavaa vastausta. Varsinkin jos joukkue vielä onnistuisi kampeamaan itsensä pudotuspeleihin viime hetkillä, niin sittenhän voi kysellä, että mikä jälleenrakennus? Ja jos vielä Jagr sattuisi jatkamaan ensi kaudella... mutta yhtä hyvin kokoonpanosta voi poistua sekä Jagr että Brodeur tämän kauden jälkeen, mikä olisi valtava isku henkisesti - ja myös pelillisesti - joukkueelle joka menetti ison tähden kesällä 2012 ja 2013. Kuvittele miltä tuntuisi.
Silloin se uusi aika olisi aimo askeleen lähempänä. Ja edelleen, jos Devils on vuoden päästä jäämässä kolmatta kertaa peräkkäin ulos pudotuspeleistä. Silloin pitäisi alkaa tapahtua.
Tiivistettynä antisi tähän ketjuun on näköjään taas kerran, että Lamoriello on rakentanut joukkueen väärin, hankkinut vääriä pelaajia, laiminlyönyt joukkueen uudistamisen ja nuorten pelaajien sisäänajamisen ja vastauksena ongelmiin pidät ns. rebuildia. Näiden väitteiden perusteleminen on näköjään tälläkin kertaa liikaa vaadittu, mikä sinänsä ei yllätä lainkaan. Onhan tämä ennenkin nähty, että väistelet sinulle esitettyjä kysymyksiä. Tällainen "keskustelutapa" on ärsyttävä.
Mielestäni rebuild on Devilsille tarpeeton taka-askel, vaikkei joukkue pääsisi pudotuspeleihin. Tuossa jäljempänä tulee perusteluja, miksi rebuild olisi myös iso strateginen virhe.
Uransa viimeisiä kausia pelaavien Jagrin ja Brodeurin mahdollinen lähtö kauden päätteeksi ei nyt ihan ole verrattavissa siihen, mitä parhaassa peli-iässä olleiden Parisen ja Kovaltshukin poistuminen muonavahvuudesta on merkinnyt tämän kauden Devilsille. Mikä tahansa organisaatio kävisi niin sanotusti köysissä ja joutuisi hakemaan uutta suuntaa, jos joukkueesta lähtisi kaksi pelaajaa, joiden ympärille joukkuetta on rakennettu.
Tuskinpa mitään rohkeita liikkeitä nähdään ensi kesänäkään, sellaisia mitkä viittaisivat nuorennusleikkaukseen. Mutta toisaalta, vielä enemmän tuskaa tuottaisi jäädä 3-4 kertaa ulos pudotuspeleistä, ja vasta sitten aloittaa selkeä pitemmän tähtäimen projekti. Olisiko siis kannattanut tehdä isompia liikkeitä jo viime kesänä tai nyt siirtotakarajalla?
Jotakin päinvastaista kuin Clowen palkkaaminen ja Ruudun hankinta - mitkä sinänsä olivat melko merkittäviä akteja.
Mielestäni on noin yleisesti väärä tapa lähestyä Devilsin tilannetta väittämällä, ettei joukkue olisi tehnyt mitään uusiutuakseen. Tosiasiassa Devilsiin on joka vuosi ajettu sisään 1-2 tulokasta, vaikka päävastuu onkin ollut konkareilla. Peräänkuulutat rohkeita ratkaisuja, mutta et tunnu antavan arvoa sille, että organisaatiolla on kanttia pitää kiinni strategiastaan myös silloin, kun joukkueella on vaikeammat ajat käsillä.
Ehkä sinulta unohtui myös, että Lamoriello hankki viime kesänä Cory Schneiderin Martin Brodeurin manttelinperijäksi? Organisaation tulevaisuuden ja paljon puhutun sukupolvenvaihdoksen kannalta tämä on aivan perustavaa laatua oleva siirto. Tietysti aina saa toivoa kuuta taivaalta ja vaatia vahvistuksia, mutta tosiasiassa jo yhdenkin profiilipelaajan hankinta on todella merkittävä tapaus ja Schneider, varsinkin tehdessään jatkosopimuksen, on suoranainen kaappaus varsinkin pelaajasta maksettuun hintaan nähden.
Toiseksi, Kovaltshukin ja Parisen lähdettyä on ollut tarpeen katsoa rauhassa, mitkä joukkueen osa-alueet pystytään paikkaamaan omin voimin ja mihin tarvitaan vahvistuksia. No, kauden mittaan on käynyt selväksi, että joukkueessa riittää puolustuspelin osaamista, mutta hyökkäys tarvitsee ykköskorin maalinsylkijän ja mielellään myös sen kovan luokan ykkössentterin.
Clowe ja Ruutu eivät ole järin mediaseksikkäitä hankintoja, mutta molemmat ovat hyviä palasia Devilsiin, koska he sopivat hyvin varsinkin DeBoerin pelisysteemiin ja Ruudun ansiosta Devilsin ei tarvitse peluuttaa Steve Bernieriä ja muita nelosketjun hanslankareita muualla kuin nelosketjussa. Ruudusta on liian aikaista sanoa vielä mitään perusteellisempaa, mutta Clowe on ollut selkeä parannus Clarksoniin verrattuna. Maaleja hänkin olisi saanut tehdä muutaman enemmän, mutta noin muuten hän on täyttänyt paikkansa.
Taas päästään siihen, että on helppoa esittää vaatimuksia laatuvahvistuksista ja muutoksista joukkueeseen, mutta pelkkien tehtyjen ratkaisujen arvostelun sijaan lukisin mielelläni konkreettista ajatuksia siitä, millä keinoin Lamoriello olisi voinut rakentaa nykyistä paremman joukkueen.
Nyt Devilsillä olisi taatusti ollut sellaisia pelaajia jotka kiinnostavat muita joukkueita, muitakin kuin Jagr ja Brodeur. Sama on tilanne ensi vuonnakin, ja jos taaskaan ei myydä eikä päästä pudotuspeleihin, niin tilanne huonontuu entisestään.
Itse asiassa, tuntuu pelottavalta ja ahdistavalta ajatella tilannetta jossa Devils olisi myynyt muutaman kokeneen pelaajan ja saanut nuoria tilalle, sekä varannut itsekin ensimmäisellä kierroksella pari peluria. Ja sitten niiden nuorten odotettaisiin ottavan roolia ja tuovan menestystä joskus myöhemmin.
God damn it, Lou ei ole mikään lapsenvahti!
Vaikuttaa vahvasti siltä, että sinulta on unohtunut, minkä vuoksi liigaa oikein pelataan. Viestistäsi saa käsityksen, että pudotuspeleihin pääsy olisi suurin piirtein pahinta, mitä tälle joukkueelle voisi tapahtua. Tämä on erikoinen ajatusmalli siinäkin mielessä hassua, että viime kesänä ennustit joukkueelle katoamista NHL-kartalta ja uudelleensijoitusta jonnekin päin Pohjois-Amerikkaa. No, Devils jäi Newarkiin, mutta nyt sille saattaa tapahtua vielä jotain pahempaa - se saattaa kaikista ongelmistaan huolimatta päästä pudotuspeleihin.
Kannattaa varmaan katsoa nyt ainakin meneillään oleva kausi loppuun, ennen kuin tuomitaan myös ensi kauden pudotuspelipaikka menetetyksi. Jagrista kiinni pitäminen oli oikea ratkaisu, koska playoff-paikka on edelleen täysin saavutettavissa. Toki Devils tarvitsee venymistä ja tämän viikon vieraspelit Flyersia, Lightningia ja Panthersia vastaan ovat taistelun kannalta todella tärkeitä. Jos Devils selvittää tämän viikon mini-vieraskiertueen kunnialla, sillä on otteluohjelman puolesta hyvät edellytykset nousta viivan paremmalle puolelle. Viimeisistä 14 ottelusta Devils pelaa kymmenen kotonaan ja vain neljä vieraissa (Islanders, Sabres, Hurricanes ja Senators).
Olisi myös aika paha bisnekselle, mihin dali viittasikin. Mutta vetäisikö nuori joukkue sen vähemmän yleisöä kuin kokenut ja keskinkertainen mutta yllätysvalmis joukkue?
Olisi kyllä tavattoman mielenkiintoista, jos New Jersey saisi hankittua hyvän varausvuoron tai pari, saisi pelaamallakin hyvän vuoron, ja ennen kaikkea, hankkisi jonkun lupaavaksi tiedetyn prospektin. No puhun tässä lähinnä hyökkääjistä. Onhan siinä ne pari nuorta puolustajaa, Larssonin kohdalla juuri nähtiin miten virkistävää ja mukavaa on varata ensimmäisten joukossa. Tietysti paremmalla tuurilla varatut hyökkääjätkin olisivat voineet tuoda enemmän hyötyä kuin viime vuosina on nähty.
Aika romanttinen ja optimistinen tuo näkemyksesi "jälleenrakennuksesta", prospekteista ja millaisia tuloksia niiden avulla on odotettavissa. Harva joukkue liigassa on saanut pitkäaikaista menestystä rebuildin kautta. Toki "jälleenrakennuksen" avulla voidaan nollata laskurit ja aloittaa alusta, hankkia organisaatioon nuoria pelaajia ja jopa potentiaalisia tähtiä, mutta oikotietä onneen se ei tarjoa. Capitals on malliesimerkki rebuildin läpi käyneestä joukkueesta, joka nousi Ovetshkinin johdolla nopeasti pudotuspelikuvioihin, mutta mainittavampaa menestystä organisaatiolle ei ole toistaiseksi tullut. Jokainen rebuild on toki omanlaisensa prosessi, mutta harvassa ovat Blackhawksin kaltaiset, rebuildin kautta kestomenestyjiksi nousseet joukkueet.
Joukkueen rakentaminen pelkistyy keskustelupalstoilla usein vain pelaajakaupoilla ja varausvuoroilla spekuloinniksi ja samalla unohdetaan, että pelaajien sitoutumisen kannalta on oleellista, millaiset olosuhteet menestykselle organisaatiossa on. Taas kerran on nostettava hattua Lou Lamoriellolle, joka on pitänyt kiinni mahdollisimman hyvän joukkueen rakentamisesta myös silloin, kun ajat ovat olleet vaikeampia ja teoillaan osoittanut pelaajille (ja joukkueen faneille) olevansa tosissaan menestyksen tavoittelussa. Lamoriello ei toki ole ollut ratkaisuissaan erehtymätön, mutta kokonaisuutena Devilsin suunta on ollut oikea, eli jatkuvassa menestyksen tavoittelussa. Ja tälle tavoitteelle Lamoriello ja koko Devilsin organisaatio elävät, jos tällainen dramaattinen ilmaisu sallitaan.
Aiemmin mainittu Cory Schneider on keskeinen palanen joukkueen ytimen uudistamisessa. Schneiderin sopimus on katkolla kesällä 2015 ja seuraava sopimus on hänen uransa tärkein diili. Luuletko, että Schneiderilla olisi intressejä sitoutua Devilsiin, jos se tarkoittaisi sitä, että hän todennäköisesti pelaisi uransa parhaat vuodet heikossa lottery-joukkueessa?
Adam Larssonin tipahtaminen Devilsin syliin oli toki sinänsä virkistävä poikkeus, mutta toivottavasti hän myös jää poikkeuksellisen korkeaksi varausvuoroksi Devilsin historiassa. Larsson on muuten erinomainen esimerkki siitä, ettei edes pelipaikallaan ikäluokkansa parhaan pelaajan läpimurto NHL:ään tapahdu silmänräpäyksessä.