Devils ja yleisömäärät. Nyt kun seura keikkuu löysässä narussa, niin piti oikein tutkiskella että mitä noille yleisömäärille on tapahtunut viime vuosina Erittäin kattavassa noin 3 minuutin tutkimuksessani ESPN:n yleisömäärätilastoista havainnoin että yleisömäärille ei ole tapahtunut juurikaan mitään, siis noin niinkun keskivarvona.
Kaudella 2002-03 vielä vanhassa hallissa East Rutherfordissa pelatessaan ka. oli 14858 ja viimeiselläkin Continental Airlanes Arenalla pelatulla kaudella 2006-07 ka. oli 14176. Kuitenkaan uudessa ja helvetin hulppeassa, vain 15 minuutin junamatkan päässä Manhattanin sydämestä sijaitsevassa Prudential Centerissä nuo luvut ovat pysyneet lähes samoina. Devils on nyt tahkonut Newarkissa viisi kautta ja keskiarvo on melko tarkalleen 15500 katsojaa, joka on sellaiset 88% hallin kapasiteetista (lätkässä 17625 katsojaa).
Tietenkään tämä ei ole mikään selitys sille, että joukkue on konkurssin partaalla, mutta jos laskee tuon maksimista puuttuvan 2000 katsojaa x 41 kotiottelua ja lipun hinnaksi vaikka kohtuullinen 60 dollaria, niin siinä on jo viiden miljoonan dollarin vaje per kausi. Viisi miljoonaa dollaria ei vie NHL joukkuetta vielä konkurssiin, joten onko Devilsissä käynyt niin että Don Lou on vaan mennyt ja törsännyt liikaa?
Seuran paljon puhutut talousvaikeudet ovat suoraan kytköksissä epäselvään omistajatilanteeseen. Epävarmuus johtuu Jeff Vanderbeekin ja toisen merkittävän vähemmistöosakkaan Brick City -yhtiön välirikosta ja Brick Cityn yrityksestä irtautua seurasta. Brick Cityn voimahahmot Ray Chambers ja Mike Gilfillan ovat isoja tekijöitä Newarkin tontti- ja kiinteistöbisneksessä. Prudential Centerin rakentaminen oli heille pelkistetysti vain vipuvarsi omien liiketoimien pönkittämiseksi. Heidän intressinsä eivät suinkaan ole jääkiekkoseuran pyörittämisessä, joten on ymmärrettävää, miksi he halusivat pois alta ennen rakennuslainojen erääntymistä.
Nyt siis etsitään uutta vähemmistöosakasta tai tapaa, millä Vanderbeekistä tulisi seuran pääomistaja. On tietysti huolettavaa, ettei omistajajärjestelyistä ole kuulunut mitään uutta yli kuukauteen, vaikka kauden loppupuolella julkisuudessakin oli raportteja uuden vähemmistöosakkaan tulosta. En ole nähnyt Vanderbeekin pankkitilin saldoa, mutta epäilen hänen kykyään lunastaa Brick Cityn osuutta itselleen. Vanderbeek teki rutosti persnettoa monien muiden roist...sijoittajien tavoin, kun Lehman Brothersin kupla puhkesi.
Devilsin katsojaluvut ovat perinteisesti olleet mitä ovat. Halli myydään loppuun tiettyjen divisioonavihujen ja liigan kovimpien joukkueiden peleihin, mutta muuten katsojaluvut pyörivät 15 000:n kahta puolen. Osasyy on New Jerseyn osavaltion hajanaisuus ja osittain huonot kulkuyhteydet esimerkiksi junaliikenteessä - Areena on kaukana aina jostain, sijaitsi se missä päin osavaltiota tahansa ja satunnaisten katsojien kynnys lähteä peleihin riippuu pitkälti vastustajasta. Newark on areenalle kuitenkin paras paikka, koska se sijaitsee lähellä New Yorkia ja Newark on osavaltion liikenteen solmukohta. Toisaalta rahakas televisiontisopimus MSG:n kanssa paikkaa hyvin sitä, mitä lippuluukulta jää saamatta.
Viime kauden menestys teki mannaa joukkueen näkyvyydelle ja erityisen makeaa oli kahden verivihollisen nuijiminen pudotuspeleissä ja finaaleihin eteneminen Rangersin kustannuksella. Devils keräsi yli 30 miljoonaa tuloja pudotuspeleissä. Ennen kauden päätöstä 95 prosenttia kausikorteista oli uusittu ja lisäksi Devils oli saanut hankittua noin 1500 uutta kausikorttilaista, joten tältä osin seuran tilanteeseen tuli merkittävä valonpilkahdus.
Itseäni hieman hämmentää se että Manhattinilta, jossa asuu 7 miljoonaa ihmistä ei saada houkuteltua enempää väkeä Newarkin superareenalle. Rangersin peliin on vaikea saada lippuja ja ne maksaa aivan tolkuttomasti suhteessa siihen, millä hinnalla joen toisella puolen NHL-kiekkoa voisi katsoa. Toki suurin osa Manhattanin asukkaista, newyorkereista, on pakostakin Rangers-faneja eikä heitä voisi vähempää kiinnostaa verivihulaisen pelit - ellei sitten vastassa ole juurikin Rangers. Tuon uuden hallin vuokrat ovat varmaan melkoisesti suuremmat, kuin edellisen ja vaikka halli onkin pääsääntöisesti suunniteltu Devilsin käyttöön, niin maksettavahan nekin on.
Devilsin ei ehkä kannata kovin merkittävin panoksin lähteä Manhattanille kilpailemaan Rangersin, muiden suurseurojen tai ylipäänsä New Yorkin sydämen vapaa-ajan tarjonnan kanssa. Devilsin niché tms. ontto markkinointitermi on profiloitua Jersey's team -ideologian ympärille. Sääli, että tuota iskevää slogania ei hyödynnetty seuran markkinoinnissa systemaattisesti kuin yhden kauden ajan.
Rangers ja Flyers ovat olleet alueella "aina" ja Devils on verrattain uusi tulokas New Yorkin alueen urheilumarkkinoilla. Devilsillä ei ole ymmärrettävästi vielä samanlaista syvyyttä fanipohjassa kuin vaikkapa Rangersilla, jota on jo seurattu vuosikymmenten ja useamman sukupolvien ajan.
Devils ei ole Prudential Centerissä vuokralaisena. Toki Newarkin kaupunki omistaa itse kiinteistön ja tontin, mutta Devils vastaa areenan toiminnasta. Ja seura rahoitti areenan rakentamista yli sadalla miljoonalla dollarilla, joten mistään vuokralaissuhteesta ei todellakaan ole kyse.
Devils kiikkuu tällä hetkellä vittumaisessa tilanteessa. Jos joukkuetta halvennetaan = pestataan vähemmän nimimiehiä, niin silloin todennäköisesti yleisömäärätkin putoavat. Ja toisaalta taasen kun edes Kovalchuk ja Brodeur eivät saa hallia kokonaan täyteen, niin tulot jäävät (budjetoitusta) ja miinus viivan alla kasvaa. Jonkus puristuksen ja käsivääntöliikeen seura tarvitsisi, jotta kelkka kääntyisi takaisin plussalle. Naapurissa Rangers tahkoaa rahaa kun Kalevalan Sampo ja samalla esikaupunkien Devils ja Islanders kärsivät verissäpäin.
Devils ei pistä joukkuetta atomeiksi, se on varmaa. Ensinnäkään siinä ei olisi mitään järkeä, koska Devilsin markkina-asema ei tällaista salli. Joukkueella on uusi kotiareena, joka viimeistään sinetöi seuran kotipaikaksi New Jerseyn. Kun seura on ankkuroitu Newarkiin, pistetään joukkue lihoiksi ja aletaan varaamaan ensimmäisten joukossa? Toiseksi Lou Lamoriello ei lähde Edmontonin ja muiden ikuisten jälleenrakentajien tielle.
Ainoa vipuvarsi, mitä seura tosiasiassa tarvitsee, on epäselvän omistajatilanteen ratkaiseminen. Soppaa on keitetty kohta kahden vuoden ajan. Tämän kiistan vuoksi areenan lainojen takaisinmaksu on viivästynyt ja aiheuttanut kaiken tämän epämääräisen konkurssitalousvaikeusvararikko-kohkauksen.
Devils on jotenkin tasapaksu joukkue, joka ei muutu ulkoisesti mihinkään suuntaan. Jäällä meininki on ainakin nyt DeBoerin aikana muuttunut viihtyisämmäksi, mutta jos joukkueen ulkoinen habitus on ollut muuttumaton viimeiset 20-vuotta, niin se ei voi olla vaikuttamatta esim. fanituotemyyntiin. Tunnettu tosiasia on että Herra Lamoriellon aikana tähän ei ole tulemassa mitään muutosta kolmospaitoineen tms. Toivoas sopii siis että keväinen finaaliin puskeminen ja sitä seurannut innostus jatkuu ensikaudelle ja etä joukkueen kiinnostavuus sekä halissa että sen ulkopuolella kasvaisi.
Lou Lamoriello on viimeinen henkilö Devilsin organisaatiossa, jonka toiminnasta kannattaa nassuttaa yhtään mitään. On pitkälti hänen ansiotaan, että Devils ylipäänsä pelaa New Jerseyssä, ja että seuralla on oma areena. Lamoriellon aikakaudella Devils on vakiinnuttanut asemansa rajusti kilpaillulla markkina-alueella ja saanut oman kotiareenan vaikeiden vuokralaisvuosien jälkeen. Continental Airlines Arenan sijainti oli kehno verrattuna Prudential Centeriin ja toiseksi Devilsillä ja areenaa hallinnoineella New Jerseyn osavaltion urheilutoimella (New Jersey Sports Autohority) oli toistuvia erimielisyyksiä esimerkiksi areenan kehittämisestä.
Lamoriellon tiukoista periaatteista ja Devilsin perinteitä vaalivasta seurakulttuurista voi tietysti olla montaa mieltä, mutta kokonaisuudesta irrotettuina pienet nyanssit antavat väärän kuvan mistä Lamoriellon Devilsissä on kyse. Mitä tulee kolmospaitoihin, niin Lamoriellon kanta on piristävä poikkeus muovisten markkinointikampanjoiden aikakaudella: Hän on todennut suoraan, että hänen aikanaan seuralle ei tule kolmospaitoja, koska hän ei halua rahastaa faneja.
Tuo "tasapaksuus" on osaltaan seurausta siitä, ettei Devils ole valjastanut pelaajiaan yhtä tiukaksi osaksi seuran markkinointikoneistoa kuin monessa muussa seurassa on tehty. Olisihan tuossakin porukassa mahdollisuuksia vaikka minkälaiseen "profilointiin", mutta taas kerran: Lamoriello haluaa pelaajiensa keskittyvän yksinomaan pelaamiseen, eikä oheistoimintaan. Toki seuran markkinoinnissa on petrattavaa, mutta eiköhän aika tee tehtävänsä ja Devilsistäkin tulee Lamoriellon vuosien jälkeen samaa
Devils tekee harvemmin mitään repäisevää pelaajamarkkinoilla, vaan useimmat pelaajahankinnat ovat viime vuosina kohdistuneet roolipelaajiin, jotka harvoin ovat mitään seksikkäitä nimiä. Lamoriellon Devils on koottu ensisijaisesti omista varauksista ja tämä työn tulokset näkyvät hitaasti, jos ollenkaan. Unohdetaan hetkeksi taloudelliset ja pelilliset näkökohdat. Kun pelaajat ovat ensisijaisesti "omia poikia" ja kulkeneet varaustilaisuuden ja farmin kautta edustukseen, ainakin minun tunnesiteeni näihin pelaajiin ja koko joukkueeseen on syvempi kuin johonkin vuosittain vaihtuvaan muukalaislegioonaan.