Nato

  • 807 847
  • 8 243

Wiljami

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jukurit, sympatiaa muuhun Savoon ja Kaakonkulmalle
@Tkatchuk7 kun huomioidaan SSS:n kunnostautuminen vatuloinnin alalta, voidaan pitää varmana ettei jäsenyyttä saataisi aikaan vaikka jäsenhakemus lähetettäisiinkin. Tuuliviirit Sipilän johdolla kääntelisivät takkeja siihen malliin että takkeihin yhdistetyllä generaattorilla omavaraistettaisiin Suomen energiantuotanto.

@L4E Venäjä kieltäisi Suomen aseistamisen ja uhkaisi tilanteen hallitsemattomalla eskaloitumisella jos Suomen "sisällissotaan" osallistuisi ulkomaisia joukkoja (Venäjän lisäksi), tai edes ulkomaisia asejärjestelmiä. USA varmaan antaisikin Suomen taistella Venäjää vastaan mutta eurooppalaiset jäsenvaltiot olisivat todennäköisesti täysin jäässä ristiriitojen, kyräilyn, venäjänpelon ja yleisen kampittelun takia.
 

Sako

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit
Isossa kahakassa Natolla on tiedossa, että balttian maat menetettäisiin aika nopeasti. Suomen menettäminen siihen lisäksi ajaisi Naton pahempaan tilanteeseen mitä kylmän sodan aikana oli.
No jaa. Suomen menettämiseen NATOlla on varaa, Baltia on pakko hoitaa takaisin. Se ero rauhankumppanilla eli pelinappulalla ja täysjäsenellä on.

Kylmän sodan aikana Suomenlahti oli Varsovanliiton sisämeri ja rautaesirippu keskellä Eurooppaa, Berliinin länsipuolella.

Jotain yhtäläistäkin on eli wanhaan YYA-aikaan selitimme olevamme läntinen maa ja sotasopimus asetti meidät NL:n etupiiriin. Nykyään EU sitoo meidät länteen, mutta Niinistö käyttäytyy kuten idän vasalli.
 

BlackWolf

Jäsen
Suosikkijoukkue
In memory of Hiihtofani. abianos, oranssi, jellona
Mä olen kuullut Jas Gripeneistä, että suunnilleen koko kone on jenkkien osia, jotka vain Ruotsissa on kasattu yhteen. Tähän lähteenä oli Ruotsin armeijan upseeri. Kysyin tähän vahvistusta myös palstalla ja taisin sellaisen saadakin, tiedä ja muista sitten, että missä ketjussa ja milloin.

Joka tapauksessa, Ruotsin hävittäjätuotanto on oikeastaan kokonaan riippuvaista jenkeistä. Kait tietysti voisi yrittää vaihtaa johonkin toiseen toimittajaan, mutta varmaan puhutaan vuosien prosessista ja käytännössä uuden koneen suunnittelusta...
Minä kuulisin mielelläni vähän lisää pohjaa tälle väitteelle. On toki uudessa NG:ssä moottorit liisauksella tehtyjä, Volvo (nykyinen joku GKN tms, brittiläinen firma) niihin tarjosi jatkokehitettyä moottoria ja se ei kelvannut, tai no saattaa vielä tietysti vaihtuakin. Tutka näytti olevan Italiasta jne. että vähän outoa väittää, että USA:lla olisi tuossa laitoksessa kätensä joka osassa. Mutta en ole asiantuntija, siksi lisätietoja pyydänkin.
 

MustatKortit

Jäsen
Suosikkijoukkue
Joel Pohjanpalo ja Aleksi Mustonen
Minä kuulisin mielelläni vähän lisää pohjaa tälle väitteelle...

Voin pyrkiä tätä tiedustelemaan tarkemmin, voin palata asiaan. Itse siis en ole asiantuntija tämän osalta. Tiedän myös, että samasta asiasta oli puhuttu uusimman Maanpuolustuskurssin avajaisissa.
 

BlackWolf

Jäsen
Suosikkijoukkue
In memory of Hiihtofani. abianos, oranssi, jellona
Voin pyrkiä tätä tiedustelemaan tarkemmin, voin palata asiaan. Itse siis en ole asiantuntija tämän osalta. Tiedän myös, että samasta asiasta oli puhuttu uusimman Maanpuolustuskurssin avajaisissa.
Kiitos, erittäin suurella mielenkiinnolla jään siis odottelemaan. Olisin tietysti siis itse voinut lisätä, että lähteenäni siis internet/wikipedia, että ei minullakaan ole yhtään sen enempää tietoa. Katselin vain noita minittuja "palasia" mitä yleensä pidetään tärkeimpinä ja siellä oli GE:n moottori, Salex ES toimittaa tutkat, Cobar HMDS on omaa ja BAE:n yhteistuotantoa jne. niin ei tuolla ollut kuin väyläohjaimet/väylät suoraan amerikkalaista tekoa/standardia tuon liising moottorin lisäksi. Toki liikkuvia osia on hirvittävä määrä, niin eihän nuo ole kuin jäävuoren huippu, vaikka sinällään ovatkin ne tärkeimmät meriitit sen toiminnan kannalta. Rungot lienee kuitenkin ihan Saabin omaa käsialaa, mutta mistäs sitäkään koskaan tietää.

Se on toki faktaa, että ei tuo kone ole ruotsalaisista komponenteista tehty. Kyllä siellä on osaa sieltä ja täältä, mutta en ole mistään lukenut, että olisivat naitettuja USA:an.

edit. korjataas sen verran että ilmeisesti eivät rakennakkaan noita GE:n moottoreita, toisin kuin ovat aiemmin tehneet.
 
Viimeksi muokattu:

MustatKortit

Jäsen
Suosikkijoukkue
Joel Pohjanpalo ja Aleksi Mustonen
...Se on toki faktaa, että ei tuo kone ole ruotsalaisista komponenteista tehty. Kyllä siellä on osaa sieltä ja täältä, mutta en ole mistään lukenut, että olisivat naitettuja USA:an.

Ymmärtääkseni kyse ei ollut vain osista itsestään, vaan siitä että jenkkejä on konsultoitu aina lähtien koneen ominaisuuksista, pitkälti NATO-yhteensopivuuksia ajatellen.

Mutta kuten sanottua palaan asiaan, jos saan tästä nyt jotain infoa lisää, kun en näistä itse mitään ymmärrä ;)
 
Unkarikin on nyt luvannut joukkoja Baltiaan: Itä-Euroopan maiden sotilasyhteistyö syvenee – Unkarin ulkoministeri lupaa joukkoja Baltiaan | Yle Uutiset | yle.fi

– Tämä vuoden kestävä V4-maiden sotilaallinen läsnäolo osoittaa selvästi tukeamme Baltian maille, Szijjártó sanoi MTI:lle.

Viime aikoina Visegrád-maita on yhdistänyt erityisesti maahanmuuttokriittiset kannat.

Joukkojen lähettäminen Baltiaan voi merkitä pyrkimyksiä lähentyä myös Baltian maita, jotka kuitenkin vierastavat esimerkiksi Unkaria sen läheisten Venäjä-suhteiden takia.
 

Zalmonella

Jäsen
Suosikkijoukkue
Rauman lukko
Isossa kuvassa NATO:n olisi pitänyt liittyä ensimmäisen tilaisuuden tullen, eli viimeistään -95. Jos ihan myöhässä, niin 2000.

Jos halutaan liittyä nyt, sen pitää tapahtua erittäin nopeasti, ilman vatulointeja. Jos aletaan järjestellä debattia+kansanäänestystä aiheesta jne jne, alkaa idästä päin ongelmien vyöry, monessa muodossa.

Jos demokratia sivuutetaan kokonaan niin on siinä taas hetkeksi peittelemistä "vapaassa maassa".
 

ms.qvist

Jäsen
Suosikkijoukkue
Red Wings, Хокейний Клуб Донбас
@vlad En ihan ymmärrä miten USA liittyy Ruotsin asetehtaisiin ja ammustuotantoon, saati omaamme. Hieman olisin halukas kuulemaan niistä muistakin vaihtoehdoista kuin pelkistä AMRAAM-ohjuksista. Noita vaihtoehtoja kun on muitakin ja niistä moni on ihan bolt on esim. Gripeneihin. Tämä koko perustelu tuntuukin olevan lähinnä sellainen "mutta kun ei muita ole" tyylinen, samaan aikaan kun muut maat aseistaa ne hävittäjänsä (Euroopassa) nimen omaan muilla aseilla. Muutenkin, Garl Gustavit, Jassit, RBS-15, Meteor jne, ovat kyllä ihan Ruotsalaista/Eurooppalaista tuotantoa, niihin ei USA:ta tai NATOa tarvita. Ihme juttu on, jos noiden tuotanto yhtäkkiä vaan lakkaa, koska... niin koska mitä? Jos minun pointtinani on alunperinkin ollut, että ne ruotsin tehtaat ei katoa mihinkään, pommittamatta, ennen kuin täältä loppuu varastot, niin miksikäs me puhumme esim. AMRAAM ohjuksista?

Vai onko tässä nyt ajatuksena, että Venäjä tuosta noin vain pommittaa kaikki SAABit, MBDAt, Patriat, Sakot yms. taivaan tuuliin?

Kyseessä on ennemminkin vastakommentti sinun viestisi osuuteen, jossa viittasit esim. ISIS:n saavan aseita ja ammuksia vaikka kuinka, joten miksi Suomi ei niitä saisi (tai näin tulkitsin viestisi). Avasin asiaa juuri siltä kannalta miksi ISIS saa niitä aseita ja ammuksia niin helposti ja miksi se ei välttämättä Suomen kohdalla niin helposti onnistu, koska tapauksessa jossa Suomi on sodassa, voidaan sanoa, että hyvin suurella todennäköisyydellä tilanne on se, että alueella soditaan laajemmin eli kyseessä on Venäjän ja NATO:n yhteenotto, johon Suomi on tullut vedettyä mukaan ketjussa aiemmin spekuloitujen syiden tähden. Tällaisessa tilanteessa on hyvin epätodennäköistä, että Suomi saisi sotilaallisesti liittoutumattomana maana kovinkaan merkittävää apua muualta kuin Ruotsista, koska NATO-maiden kädet olisivat hyvin pitkälti sidotut liittolaistensa tukemisessa. Ja olisiko Ruotsilla luovuttaa riittävästi aseita ja ammuksia Suomelle, koska tällaisen skenaarion kohdalla on hyvin todennäköistä, että ruotsalaiset joutuvat valmistautumaan siihen, että Venäjä yritää iskeä Ruotsin alueelle tai miehittää osia siitä esim. Itämerellä.

En oikein tiedä, että millaisessa mielikuvitusmaailmassa elät kun kuvittelet, että nykyaikana niitä aseita voidaan ruveta valmistamaan tyhjästä hetkessä. Jos Venäjä kohdistaa hyökkäyksensä Suomeen, Suomi tarvitsee välittömästi tiettyjä asejärjestelmiä (niitä on varastoissa x viikon ajalle - ei sen pidemmäksi aikaa). Perusmurkulaa riittää pidemmäksikin aikaa mutta tiettyjä aseita, erikoisammuksia tms. niitä ei yksinkertaisesti riitä monenkaan viikon sotaan, joten jos Venäjä kohdistaa hyökkäyksen Suomeen - vain yksin Suomeen - tarvitsemme niitä aseita heti. Ei kuukausien kuluttua, heti. Tässä yhtälössä löytyy Suomen kannalta vain yksi maa joka pystyy turvaamaan toimitukset pidemmäksi aikaa, se ei ole yksikään eurooppalainen valtio - ei edes Raska tai iso-Britannia, se on Yhdysvallat.

Libyan sota oli oivallinen osoitus siitä mihin merkittävimpien eurooppalaisten sotilasmahtien voima riittää ilman Yhdysvaltojen tukea. Libyan tasoista maata vastaan sodittaessa ne täsmäaseet kävivät vähiin hyvin nopeasti, tästä päästään sitten siihen kysymykseen, että mikä näiden maiden kyky (ja halu) on tukea Suomea jos ne samalla syövät omia varastojaan? Jos Iso-Britannia lähettää Suomeen 400 ilmataisteluohjusta, ne ovat poissa heidän omasta käytöstä. Jos Suomella ja Ruotsilla ei ole selkeää puolustusyhteistyösopimusta, jossa on selkeät velvotteet, niin onko varmaa, että sieltä Ruotsista tulee riittävästi niitä aseita - joita tarvitsemme muutaman viikon kuluttua paljon? Ja toisaalta vaikka tulisikin, niin onko Ruotsin mahdoillista kohottaa tuotantoaan vastaamaan tarvetta? Ja vaikka onkin, niin onko rahaa riittävästi eri komponenttien ostoon? Muistetaan, että asekauppa ei ole hyväntekeväisyyttä, vaikka Ruotsi sita haluaisi harjoittaa Suomea kohtaan, joku pyytää maksun Ruotsilta komponenteista, joita Ruotsi tarvitsee (tai ruotsalaisyritykset). Ja jos Venäjä aloittaa sodan Euroopassa EU:n jäsenvaltiota vastaan eli Suomea, tietää se sitä, että riski sodan eskaloitumisesta on todella suuri ja tuolloin hinnat alkavat nousta, samalla toisaalta entistä useampi maa ryhtyy epätoivoisesti täydentämään varastojaan ja alkaa nostamaan valmiutta. Kyse on kaikesta huolimatta aivan toisesta tilanteesta mitä Ukrainassa näemme, jossa käynnissä on matalan intensiteetin sota - Venäjän offensiivi Suomea vastaan olisi käytännössä välittömästi korkean intensiteetin sotaa - kuuma sota. Ja kuinka todennäköistä on se, että Venäjän offensiivi kohdistuisi vain ja ainoastaan Suomeen? Hyvin epätodennäköistä, suurin osa asiantuntijoista lähtee liikkeelle tuolloin siitä vaihtoehdosta, että Baltiassa soditaan ja Venäjä operoi Arktisella alueella voimakkaasti. Käytännössä tuolloin Ukrainassa sodittaisi aivan toisella tasolla, jos asetelma siellä olisi tuolloin nykyisenkaltainen.

En haluaisi vääntää rautalangasta, mutta siinä vaiheessa kun tilanne on päällä, asetelma on melkoisen surkea jos joudutaan pohtimaan sitä, että mistä mahdollisesti saadaan aseita/ammuksia/varaosia - tai saadaanko niitä ollenkaan. Kaiken on oltava valmista jo ennen tätä, on oltava suunnitelmat (tiettyjä suunnitelmia on, se on todettava - mutta merkittävimmät turvallisuuspoliittiset ratkaisut on jätetty riippumaan ilmaan ja se voi tuottaa suuren suuria ongelmia tilanteen ollessa päällä), on oltava selkeä sopimukset ja valmius niiden noudattamiseen/toteuttamiseen. Ukrainan sota ja sodat Syyriassa & Irakissa ovat tavallaan harhaanjohtavia, ne antavat kuvan, että sodat venyvät vuosien mittaisiksi ja on aikaa hankkia loputtomiin täydennyksiä, opetella käyttämään uusia asejärjestelmiä, käydä loputtomia neuvotteluja siitä saadaanko aseellista apua vaiko ei (esim. Ukraina).

Pohjolassa & Baltiassa asetelma on käytännössä toinen, lähtöasetelma on se, että Venäjä pyrkii saavuttamaat tietyt asemat mahdollisimman pian, jotta sillä olisi edes teoreettinen mahdollisuus saavutta näennäinen voitto, tai saavuttaa asema, jossa sillä olisi hyvät neuvotteluasetelmat - tämä tuskin toteutuu käytännössä, siitä Yhdysvallat & muut NATO-maat pyrkivät pitämään huolen. Venäjän asetelma tarkoittaa tällöin sitä, että sodan alkuun on panostettava paljon - Baltia on miehitettävä muutamassa viikossa, Itämeri saatava hallintaan, ulotettava operaatiot Arktikselle ja pyrittävä sulkemaan US. Navy Norja-Islanti-Grönlanti -merialueen länsipuolelle. Venäjän kannalta siis ensimmäiset kuukaudet ovat ratkaisevia, sen jälkeen se on täysin ottavana osapuolena. Suomen kannalta tämä on sikäli ikävä, että saavuttaakseen jotain Venäjän on kyettävä saamaan alueita hallintaan ja tästä seuraa sitten se, että Suomen huolto on maareittien varassa, koska Venäjän skenaariossa Itämeri olisi ainakin jonkin aikaa sen hallinnoima "sisämeri". Kaliningradin alueelta käsin olisi mahdollista sulkea koko Itämeren liikenne merellä ja ilmassa - jotta tämä mahdollistuisi, Baltian on oltava Venäjän hallinnassa, koska muuten Kalingrad on mennyttä viikoissa. Venäjä ei voi huoltaa sitä muuten. Ja jos Itämeri on Venäjän "sisämeri", Suomea ei huolleta meritse ja jos Venäjän skenaario Pohjois-Atlannin hallinnasta edes väliaikaisesti onnistuisi, tarkoittaisi se sitä, että Suomen huolto olisi Ruotsi-Tanska-Saksa -reitin varassa, koska Norja (Narvik) olisi suurelta osin poissalaskuista. Tilanteen ollessa tällaisen, sotilaallisesti liittoutumattoman Suomen on äärimmäisen vaikeaa saada riittävä määrä tarvittavia aseita ja varaosia sodan aikana.

Asetelma alkaisi muuttua 2-3 kuukaudessa Yhdysvaltojen johtaman NATO-yhtymän aloittaessa omat laajamittaisemmat operaatiot etelässä Baltian vapauttamiseksi ja pohjoisessa merialueen hallintaan ottamiseksi, pohjoisen merialueen US Navy ottanee hallintaan jo nopeammin - muutamassa viikossa. Tämä ei välttämättä tarkoita sitä, että Suomi saisi apua. Tällöin NATO:n resurssit on kohdennettu omien joukkojen huoltoon ja varustamiseen, eli Suomi olisi omillaan ja tällöin asetelma olisi jo se, että jäljellä olisi vain perusmurkulaa - ei muuta. Jolleivat kansamme valitsemat johtajat ole jo marssineet lakki kourassa Tehtaankadulle antautumaan ehdoitta.

Minun lähtöajatukseni on se, että kaiken on oltava jo ennalta valmista - ei voida (eikä saa) luottaa toisen hyväntahtoisuuteen tilanteessa, jossa mitään velvoittavaa sopimusta ei ole tehty. Mitään kultakorttia ei ole olemassa, ei ole olemassa mitään lupausta, että saamme apua jos Venäjä hyökkää Suomeen. Nyt turpo näkökulmasta tarkasteltuna Suomen asema ei ole paras mahdollinen, eikä tiettyjen poliitikkojen ja ex. poliitikkojen toimet tilannetta lainkaan paranna - Suomen sanotaan luisuvan hitaasti "harmaalle vyöhykkeelle". Joskin tällä viikolla on saatu NATO:n taholta toistakin signaalia, mutta kaikki on meistä kiinni.

Saahan sitä kuvitella, että Patrialla valmistetaan ajoneuvoja viikkoja sodan alun jälkeen, että ruotsalaiset asetehtaat puskevat aseita ulos (ilmaiseksi) ja ranskalaiset uhraisivat ajatuksensa suomalaisille ja lähettäisivät ohjuksia ja kalustoa tonneittain Suomeen ihan hyvää hyvyyttään. Minä en kuvittele, en todellakaan.

vlad
 

Tkachuk7

Jäsen
Suosikkijoukkue
CBJ, WPG, BUF, EDM, STL
@Zalmonella

No, tekeväthän poliitikot ja etenkin virkamiehet koko ajan meidän kaikkien elämään vaikuttavia ratkaisuja kuitenkin. He myös jättävät tekemättä asioita, joita heidän pitäisi tehdä. Eikä kukaan ole oikeasti vastuussa mistään.

Toisaalta, ehkä se juuri onkin demokratiaa.
 

Zalmonella

Jäsen
Suosikkijoukkue
Rauman lukko
@Zalmonella

No, tekeväthän poliitikot ja etenkin virkamiehet koko ajan meidän kaikkien elämään vaikuttavia ratkaisuja kuitenkin. He myös jättävät tekemättä asioita, joita heidän pitäisi tehdä. Eikä kukaan ole oikeasti vastuussa mistään.

Toisaalta, ehkä se juuri onkin demokratiaa.

Kyllä mutta kansan pitäisi saada päättää, että millaisessa maassa he elävät ja mihin suuntaan sitä viedään. Nythän se suunta jo päätetään mutta ei muuta. Ei saa käydä samaa virhettä, että nyky- ja tulevat sukupolvet maksavat isien virheistä kun EU:sta päätettiin vaikkei siinä kansa asiaa päätttänytkään vaikka olisi pitänyt. Sama NATO:n kanssa.
 

Kole13

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit

ms.qvist

Jäsen
Suosikkijoukkue
Red Wings, Хокейний Клуб Донбас
Arvio Suomen mahdollisen Nato-jäsenyyden vaikutuksista on valmistunut, sen voi käydä lataamassa/lukemassa:

Arvio Suomen mahdollisen Nato-jäsenyyden vaikutuksista - Ulkoasiainministeriö: Toiminta ja tavoitteet: Ulko- ja turvallisuuspolitiikka

Sen taustalla on seuraava nelikko:

"Asiantuntijaryhmän jäseniä olivat suurlähettiläs Mats Bergquist (Ruotsi), Kansainvälisen strategisten tutkimusten instituutin (IISS) ja Geneven turvallisuuspolitiikan keskuksen (GCSP) puheenjohtaja François Heisbourg(Ranska), suurlähettiläs René Nyberg(Suomi) ja Ulkopoliittisen instituutin johtaja Teija Tiilikainen (Suomi)." (lähde: formin.finland.fi)

”Jos Suomi hakisi Nato-jäsenyyttä, kyseessä olisi merkittävä poliittinen tappio Moskovalle” – HS kokosi Nato-selvityksen pääkohdat:

”Jos Suomi hakisi Nato-jäsenyyttä, kyseessä olisi merkittävä poliittinen tappio Moskovalle” – HS kokosi Nato-selvityksen pääkohdat | Nato | HS

Johtopäätös on seuraava:

"Suomen Nato-jäsenyys todennäköisesti vahvistaisi Suomen välitöntä turvallisuutta, sillä maa pääsisi viidennen artiklan turvatakuiden piiriin, ja vahvistaisi pelotetta mahdollista hyökkäystä vastaan. Jäsenyys myös johtaisi todennäköisesti määrittelemättömäksi ajaksi vakavaan kriisiin Venäjän kanssa.

Vaikka jännite nousisikin, siitä ei välttämättä seuraisi avointa konfliktia, koska Venäjä olisi tietoinen siitä, että mikä rikkomus tahansa vetäisi koko liittokunnan mukaansa
."

Pitänee lukea selvitys viikonlopun kuluessa ja sitten kommentoida sitä tarkemmin - ydin on kuitenkin selkeä, samoin johtopäätös ja etenkin se mitä on korostettu mediassa(kin) - Ruotsin kanssa olisi toimittava yhteistyössä. Ikävin vaihtoehto on se, että maat päätyvät toisistaan erilaisiin ratkaisuihin.

vlad
 

Tkachuk7

Jäsen
Suosikkijoukkue
CBJ, WPG, BUF, EDM, STL
Minun mielipiteeni on, että Suomen kannattaisi ja olisi kannattanut liittyä Natoon asap tai ajat sitten. Ei tarvitse vääntelehtiä ja yrittää luovia enää, linja on selkeä. Jumaleissön, alkurutinan jälkeen Venäjäkin saattaisi olla ihan tyytyväinen siitä, ettei tarvitse enää säätää ja varustautua ym ym. Itämeren alueella. Rajat ja etupiirit on mitä on, piste. Venäläiset saattaisivat huomata, että Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyydestä ei seurannut muuta kuin se, että uhkailu ei enää tehoa, joten sen voikin lopettaa... Lavroville pitää sitten keksiä uutta puuhaa, mutta se ei ole meidän ongelmamme.

Venäjä ei ole koskaan hyökännyt Nato-maahan, eikä kovin helposti hyökkääkään, koska seuraus olisi automaattisesti täysi rähinä, jossa ei voita kukaan. Viimeksi tämä nähtiin kun Turkki ampui ilmatilaansa loukanneen venäläiskoneen alas. Jos Suomi ampuisi venäläiskoneen alas, tilanteesta ei välttämättä selvittäisi pelkällä manailulla ja "pakotteilla".

Venäjällä valtaapitävät kyllä tietävät edelleen varsin hyvin, ettei Nato-mailla tai USA:lla ole todellisuudessa pienintäkään intressiä ryysiä Venäjälle. Nato ja sen laajuuden ym seikkojen kanssa askartelu onkin nykyään ehkä enemmänkin sisäpoliittinen ase, sekä suurvalta-aseman hakua globaalilla tasolla. Meillä Suomessakin ulkopolitiikkaa on käytetty sisäpolitiikassa lyömäaseena aika menestyksellisesti, sanoisin jopa että suhteellisen pitkään ;)
 

L4E

Jäsen
Suosikkijoukkue
Rauma Luk
Venäjä ei ole koskaan hyökännyt Nato-maahan, eikä kovin helposti hyökkääkään, koska seuraus olisi automaattisesti täysi rähinä, jossa ei voita kukaan. Viimeksi tämä nähtiin kun Turkki ampui ilmatilaansa loukanneen venäläiskoneen alas.
Oli muuten turkkilaisilta helvetin typerä temppu. Viimeksi kun venäläiset ampuivat "bondin" alas oli ydinsota lähempänä kuin koskaan. DL83 muuten kuvaa aikaa vaikkakin fiktiivisesti erittäin hyvin.

Natoon liittymällä Suomi ottaisi muinaisen Itä-Saksan roolin(toki eri puolelta). Onkohan tuota oikeasti mietitty puoltajien piirissä. Elikä ensimmäinen vastustaja joka on eliminoitava ja omalta puolelta ajatellaan jos se menetetään niin sitten vaan on noin. Koko paskan keskellä siis suomeksi sanottuna ja heti ja nyt.

Oma näkemys on ettei Venäjä Suomeen hyökkää ellei sitä provosoida esim. Natolla. Mutta Natoon kuuluvana ollaankin heti venäjän viholaisia ja strategisesti ensi-iskun kohteena.

Tässä välimastossa pitää vain olla "puolueeton" ja jos iso rähinä tulee niin sitten valitaan puoli jos pakko on kuten ww2:ssa. Silloin oli venäjä ja ameriikka meitä vastaan. Pitää vaan olla sitten fiksu ja valita puoli oikein kuten ww2:ssa puoli valittiin, oikein.

Erillishässäkkään en kyllä millään jaksa uskoa. Toki Nato sen takaisi taatusti ettei ainakaan tulisi, mutta nuo muut seuraukset ovat niin paljon pahemmat isossa rähinässä, joka kuitenkin on se huomattavasti todennäköisempi.
 
Viimeksi muokattu:

Tkachuk7

Jäsen
Suosikkijoukkue
CBJ, WPG, BUF, EDM, STL
@L4E

Totta. Turkkilaisilta helvetin typerä temppu.Toisaalta koko keissi oli vänäläisten taholta tarkoituksellinen ja toistuva provokaatio. Kuten tulimme huomaamaan, Venäjä totesi menneensä liian pitkälle ja se siitä. Harmi kyllä, Turkin "poliitikot" eivät tästä oppineet muuta kuin lisää ylimielisyyttä.

Turkilla oli selkänojaa ja käyttivät sen 101% hyväkseen. Sama koskee säätöä EU:n kanssa, koskien turvapaikanhakijoita. Lisärahoitusta ja muita etuisuuksia tullaan vaatimaan liukuhihnalta, kunnes joku/jokin tekee siitä lopun. Turkki ei tee siitä loppua, eikä EU nähtävästi ole kykeneväinen... Mihin tämä päättyy?
 

Tkachuk7

Jäsen
Suosikkijoukkue
CBJ, WPG, BUF, EDM, STL
@L4E edelleen;

Meinaatko että Natossa on erillinen kasti uhrattavia? En usko että näin on, enkä mistään ole ikinä kuullut/lukenut huhuakaan että näin olisi. Sehän romuttaisi koko systeemin. Täysjäsen=täysi suoja=5. artikla. Piste. Siihen koko juttu perustuu. Muussa tapauksessahan asiakirjoilla voitaisiin pyyhkiä hanuria ja Venäjä olisi Euroopan valtias jo nyt. Vai mitä?

Suomi ja Ruotsi voisivat laittaa Norjan tapaan varauksen ydinaseistuksesta, mutta se ei mitätöisi täysivaltaisuutta tai 5. artiklan voimassoloa/tehoa.

Voin tietty olla kujallakin, mutta kertokaa sitten, että miten?

edit: Tämä ei ollut hyökkäys sinua vastaan; nähdäkseni nämä jutut ovat aika yleisesti esiin otettuja "varauksia" ja mahdollisia mitätöiviä juttuja, mitä tulisi Suomen Nato-jäsenyyteen. Mielestäni turhia, väärin perustein esille tuotuja ja jopa täysin aiheettomia. Mutta makustellaanpa tätä selvitystä hetki, ja palataan sitten barrikadeille ;)
 
Viimeksi muokattu:

L4E

Jäsen
Suosikkijoukkue
Rauma Luk
Paha sanoa mihin tämä päättyy Tkachuk7 , mutta veikkaan että Nato vastaisuus kasvaa Suomessa jos DT on jenkkien seuraava pressa.

Tuo on vankka oma mielipide! Tosin omakin kääntyy entisestää silloin miinukselle.
 

L4E

Jäsen
Suosikkijoukkue
Rauma Luk
@L4E edelleen;
Meinaatko että Natossa on erillinen kasti uhrattavia?
Ei kait missään moista artiklassa sanota. Eiköhän puolet itse päätä nuo. Kylmän sodan aikana varmaan toisella puolella oli Itä-Saksa ja toisella puolella Länsi-Saksa uhrattavina/puskureina. Tuskin tuo strateginen ajatusmaailma mihinkään on muuttunut. Joitain vaan voidaan pitää tuollaisina puskureina, mutta eihän sitä isot herrat äänen sano.
 

Tkachuk7

Jäsen
Suosikkijoukkue
CBJ, WPG, BUF, EDM, STL
Älä nyt hyvä mies sotke Trumpia tähän... Nato ei ole vain USA, eikä USA:lla ole ylivaltaa Nato-maihin nähden, mitä esimerkiksi Lähi-idän ekskursioihin tulee. Lähes kaikki EU-maat kuuluvat Natoon, joten mitään erillistä EU:n kautta masinoitua todellista turvallisuus-strategiaa ei ole käytännössä edes näköpiirissä, vaikka silläkin argumentilla meille EU:a aikanaan kaupattiin. Ja osittain sen perusteella olin itsekin puolesta, myönnän auliisti.
 

Tkachuk7

Jäsen
Suosikkijoukkue
CBJ, WPG, BUF, EDM, STL
Ei kait missään moista artiklassa sanota. Eiköhän puolet itse päätä nuo. Kylmän sodan aikana varmaan toisella puolella oli Itä-Saksa ja toisella puolella Länsi-Saksa uhrattavina/puskureina. Tuskin tuo strateginen ajatusmaailma mihinkään on muuttunut. Joitain vaan voidaan pitää tuollaisina puskureina, mutta eihän sitä isot herrat äänen sano.

Mietipäs hetki; Länsi-Saksa uhrattavaa puskuria? Ei kyllä itselleni tule ekana mieleen tämä. Jotenkin näen kylmän sodan ja sen etulinjat ym ym eri tavalla. Meillä on varmaan 15-25v ikäeroa, muuten tuota näkemystäsi on vaikea ymmärtää. Voihan se tietty olla niinkin, että mä oon vaan tällainen kylmän sodan reliikki, joka ei ymmärrä maailman muuttuneen. Itse en kuitenkaan pidä itseäni niin vanhana, oikein tai väärin.

Olenhan itsekin pelkkä nöösipoika verrattuna suurimpaaan osaan oikeista vallanpitäjistä.
 

Zalmonella

Jäsen
Suosikkijoukkue
Rauman lukko
Linkki vie Wikipedian artikkeliin Suomen EU-kansanäänestykseen
https://fi.wikipedia.org/wiki/Suomen_EU-kansanäänestyshttps://fi.wikipedia.org/wiki/Suomen_EU-kansanäänestys

Enemmistö äänestäneistä siis kannatti Suomen liittymistä Euroopan unioniin ja tätä tulosta eduskunta kunnioitti.

Niin, kansalta kysyttiin ja kun tulos oli positiivinen niin oli valtio-vallan helppo tehdä päätös kun tiedettiin ettei maassa ollut yleistä lynkkaus-mielialaa vaikkakin tulos oli erittäin tasainen. Ei varmaan olisi ollut mitään merktitystä vaikka tuo gallup olisi ollut negatiivinen niin EU:ssa oltaisiin silti.
 

MustatKortit

Jäsen
Suosikkijoukkue
Joel Pohjanpalo ja Aleksi Mustonen
Eilinen selvitys oli taas tuttua nolla-tutkimusta ja mitätöntä analyysia. Selvitys itsessään oli aika NATO-myönteinen, mutta puhun nyt sisällöllisistä seikoista.

Mielestäni ei ole liioiteltua sanoa, että pystyisin itse vääntämään saman sortin selvityksen viikossa kasaan. En välttämättä sivumääräisesti (aika ei riitä) vaan sisällöllisesti.

Selvitys mm. kertoo Venäjän reaktion olevan vahva ja ärsyyntynyt, mikäli Ruotsi ja Suomi päättävät hakea NATOon. Selvitys kertoo, että ei kannata joutua tilanteeseen, joss Ruotsi on NATOn jäsen ja Suomi ei. Selvitys kertoo, että Baltian maita painostettiin venäläisvähemmistön aktivoimisella alueella.... ja niin edelleen.

Siis ihan oikeasti, mitä tästä maksettiin?

Hauskaa vappua kaikille!
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös