Aina kannatta muistaa, kuinka toinen maailmasota alkoi ja kehittyi.
Adof Hitlerin sairaista rotunäkemyksistä: Koko sotaviritys oli suunniteltu sekä juutalais- että slaavilaisrodun täydelliseen tuhoamiseen. Viimeistä ihmistä myöten.
Niin no tuo sotahan ei rotukysymyksen takia alkanut. Sota alkoi koska Saksa (Hitler) uskoi versioon sosiaalidarwinismista, eli siihen että kansakuntien olemassaolo on luonnonvalinnan kaltaista olemassaolon taistelua. Tähän näkemykseen vaikutti suuresti ensimmäisen maailmansodan jälkeinen Saksan kohtelu. Katsottiin, että Saksa ei voinut pärjätä ellei sekin saisi lisää maata siirtomaita kahmineiden Britannian ja Ranskan tavoin. Ainoa suunta mistä maata ja elintilaa pystyi saamaan oli "rodullisesti heikompi" itä-Eurooppa, koska Ranska, Britannia ja USA (joka oli vasta vallannut Hawaijin ja Filippiinit) olivat jo jakaneet koko muun maailman. Siksi Saksa hyökkäsi itään.
Toinen uhka oli sisäinen. Natsit pelkäsivät, että heidän "puhdas rotunsa" pikkuhiljaa sekottuisi maassa oleviin "alempiin rotuihin", degeneroituisi ja huonontaisi mahdollisuuksia pärjätä kansojen välisessä olemassaolon taistelussa. Sen takia he alkoivat järjestelmällisesti kitkemään huonona pitämäänsä ainesta. Toinen maailmansota mahdollisti sitten tämän viemisen kansanmurhaan.
Demokratiassahan tuommoinen ei olisi onnistunut, vaikkakin on huomattavaa että tuon ajan tiede kaikissa muissakin maissa tuki sosiaalidarwinismia ja rotuoppeja. "Huonoina" pidettyä ainesta pakotettiin pakkosterilointiin joka puolella mm. Ruotsissa, mutta pidemmälle ei ehditty suunnitelmista huolimatta mennä ennen kuin usko asian oikeutukseen katosi. Jos natsismista oli jotakin hyötyä, niin sen myötä rasismilta katosi laajempi uskottavuus.
Nykytilanteeseen voidaan sen verran peilata, että Venäjän "demokratia" on sen verran lähellä diktatuuria, että tuommoinen Ukrainan kanssa sotiminen näyttää onnistuvan. Toimivammassa demokratiassa moinen olisi paljon vaikeampaa. Vaarana on, että nälkä kasvaa syödessä.
Si vis pacem, para bellum sanoivat roomalaiset, eli jos tahtoo rauhaa pitää varautua sotaan.