Eri mieltä. Me suomalaiset ajettelemme NATO-jäsenyyttä pelkästään puolústuksellisena (ja sehän on NATOn perusajatuskin), mutta Venäjä katsoo NATOa toisin silmin. Venäjältä katsoen Suomen liittyminen NATOon tuo oikean, iskukykyisen armeijan Pietarin porteille (Moskova ja Pietari ovat Venäjälle ne tärkeimmät). Viron armeija, NATOn ilmavoimienkaan tukema, ei edes leikisti uhkaa Pietaria. Jos tulisi iso kahina ja Suomi olisi NATOn jäsen niin ensimmäinen Venäjän raju isku tulee vääjäämättä Suomeen. Ehkäpä jo ennakoiva isku ennen sotaa.
Sikäli hyvällä tolalla mielestäni on Suomen ulkopolitiikka että ainakin Paasikivestä Niinistöön asti liittoutumattomuus on ensisijainen vaihtoehto.
Esitetäänpä kertaalleen sama - usein esitetty - kysymys:
Mikä saa sinut kuvittelemaan, että Suomi voi pysytellä sodan ulkopuolella mikäli Baltiassa soditaan ja Venäjä on hyökkääjänä?
Olisi syytä ymmärtää, että Venäjän näkökulmasta Suomi on sitoutunut länteen, se on osa EU:ta ja se on osa läntistä yhteisöä, joka harjoittelee Yhdysvaltojen kanssa ja joka on säännönmukaisesti mukana NATO-johtoisissa harjoituksissa. Ja joka on osallistunut sellaisiin operaatioihin joihin edes kaikki NATO-maat eivät ole lähettäneet joukkoja: A-maa ja viimesimpänä Irakin pohjoisosissa Kurdistanissa kurdien kouluttaminen. Alkujaan tämäkään kurdien koulutusoperaatio ei ollut Venäjän kannalta suotuisa, eikä ole sitä teknisesti vieläkään, koska se uhkaa hajoittaa Irakin yhtenäisyyden.
Moskovan näkökulmasta ei ole olemassa mitään sotilaallisesti liittoutumatonta "tyhjiötä" nimeltä Suomi, jos olisi miksi Venäjä par'aikaa harjoittelisi Ladoga 2016 harjoituksessa (jonka alkuperäinen tarkoitus oli ilmasotaharjoitus) myös ilmasta-pintaan operaatioita?
Tai jos Suomi olisi sotilaallisesti liittoutumaton eikä täten muodostaisi uhkaa Suomelle, miksi käytännössä koko Suomen vastaisen rajan offensiivisia voimia on vahvistettu viimeisen 2-3 vuoden kuluessa? Suomihan ei muodosta uhkaa niin miksi offensiivisia voimia vahvistetaan? Asetelma ei tietty ole näin yksinkertainen, mutta Suomi sijaintinsa puolesta asemoituu siten, että se on (kärjitettynä), joko Moskovan käskyvallassa tai se ei ole sitä ja nyt Suomi ei ole suorassa Moskovan käskyvallassa, joten Suomi on muutakin kuin "sotilaallinen tyhjiö".
Suomi rajoittuu pohjoisessa arktiseen vyöhykkeeseen ja Venäjällä on runsaasti suunnitelmia arktiselle alueelle, ja toisaalta etelässä Suomi rajoittuu (lahti välissä) Baltiaan, mikä on yhtälailla avainasemassa Venäjän turvallisuuspoliittisissa suunnitelmissa, joten, on melkoisen vaikeaa kuvitella, että Suomi voi pysytellä ulkopuolisena ja puolueettomana mikäli Baltiassa tai pohjoisessa soditaan. Tai jos se sitä on, asetelma on tuolloin se, että käytännössä Suomi on menettänyt kohtuullisesti määräysvaltaansa, se on painostettu "hiljaiseksi".
vlad