Meinasin aikaisemmin jo kirjoittaa noista sukellusveneistä. Ajattelin kuitenkin, etten tiedä tarpeeksi aiheesta joten jätin kirjoittamatta. Täytyy nyt kuitenkin jotain raapia kasaan ja yrittää tarkastella vähän faktoja sen perusteella, mitä olen merisodankäynnistä oppinut.
Kuten
@Zalmonella aiemmassa viestissä totesikin, niin naapurillamme Ruotsilla on sukellusveneitä. Ne eivät ole ydinsukellusveneitä, vaan niiden energian lähteenä on dieselmoottorit. Tällä hetkellä Ruotsilla on palveluskäytössä kolme kappaletta Gotland-luokan (A19) sukellusveneitä. Tuo alustyyppi on kooltaan pienempi kuin Yhdysvaltojen pienimmät ja uusimmat Virginia-luokan ydinsukellusveneet. Gotland-luokan aluksen pituus on 60,4m ja Virginia-luokan aluksen pituus on 115m, eli lähes kaksi kertaa suurempi kuin ruotsalaisten alukset. Rungon halkaisijakin on ruotsalaisilla pienempi mittojen ollessa 6,2m ja 10m. Halkaisijassa ei ole mielestäni merkittävää eroa. Yksi Virginia-luokan ydinsukellusvene maksaa 2,6mrd dollaria, kun ruotsalaisten seuraavan sukupolven A26-luokan sukellusveneen hinnaksi on arveltu noin 472milj dollaria. Hintana tuo A26-luokan sukellusveneen luku ei mielestäni ole kovin suuri. Se soveltuisi erittäin hyvin Merivoimien nykyisten päätehtävien, alueellisen koskemattomuuden valvontaan ja turvaamiseen, sekä kauppamerenkulun turvaamiseen erinomaisesti. Tämä nyt on ihan mutua, mutta pidän aivan mahdollisena sitä, että Suomella on tulevaisuudessa käytössään sukellusvenei(/-itä). Ruotsi on uusimassa sukellusvenekalustoaan ja Gotland-luokan seuraajaksi on suunnitteilla tuo mainitsemani A26-luokka. Sen mitat ovat 63m/6,4m ja sen käyttövoima on edeltäjänsä tavoin diesel. Periaatteessa A26 on hyvin samanlainen alus kuin edeltäjänsäkin, mutta kaikki järjestelmät ovat uudenaikaisempia ja rakennusmateriaalit ovat ominaisuuksiltaan parempia ja kestävämpiä. Ruotsalaisten Gotland-luokan aluksen suorituskyvystä kertoo se, että se on osallistunut menestyksekkäästi kv-sukellusveneentorjuntaharjoituksiin Välimerellä, Atlantilla ja Tyynellämerellä. Vuonna 2000 Välimerellä HMS Halland pystyi olemaan piilossa "vihollisen" aluksilta ja silti nauhoittamaan näiden liikkeitä ja ääniä. Myöhemmin samana vuonna NATOn harjoituksessa Atlantilla HMS Halland onnistui voittamaan harjoitustaistelussa espanjalaisen alusosaston, ranskalaisen ydinsukellusveneen ja yhdysvaltalaisen ydinsukellusvene USS Houstonin. Myöhemmin HMS Gotland sai alustyypille vielä yhden sulan hattuun, kun se Tyynellämerellä järjestetyssä harjoitukssa onnistui "upottamaan" yhden nykyaikaisimmista lentotukialuksista, USS Ronald Reaganin. Tuo lentotukialus on kuitenkin niin monella valvontajärjestelmällä varustettu, että sen lähelle pääsemiseen tarvitaan hyvää tekniikkaa ja paljon osaamista aluksen taktisessa käytössä. Olen melko varma, että aiemmin kun Tukhoman lähellä etsittiin sukellusvenettä, niin ruotsalaiset saivat varman havainnon siitä mikä heidän aluevesillään oli ja mikä sen sijainti oli. Erinäköisistä syistä asiasta ei vain tiedotettu julkisuuteen enempää kuin olemme kuulleet ja lukeneet. Zalmonellan yllä oleva väite siitä, että ruotsalaisten meritiedustelukyky olisi jotenkin lapsenkengissä on mielestäni perusteeton. Kyky on osoitettu mainitsemissani harjoituksissa.
Ainakin tuon ruotsalaisen sukellusveneen hankinta olisi Suomen Merivoimien kannalta ihan kannatettava juttu. Luulen että tässäkin on kyse enemmän poliittisesta tahdosta kun pitää miettiä, millaisen kuvan haluamme antaa ulospäin. Se, että amiraali Kaskeala on joskus sanonut, ettei Suomi tarvitse moisia, ei välttämättä ole koko totuus asiassa. PV:n komentaja valitettavasti joutuu miettimään lausuntojensa poliittista puolta myös ja onhan se tavallaan tapa kertoa viholliselle meillä olevan sukellusveneiden suorituskyky toteutettu jollain muulla tavalla. Kuten edellisessä viestissäni mainostamassani blogissa mainitaan: Suomen puolustusta ei ole täysin mitoitettu olemassa olevan uhkakuvan mukaisesti. Jos olisi, meillä olisi käytössä sukellusveneitä ja taisteluhelikoptereita. Joko omia tai liittolaisten.
Jos NATOn vastustajilta vaaditaan objektiivista ajattelua asian suhteen ja kykyä nähdä myös positiivisia puolia asiassa, niin minä NATOn kannattajana listaan nyt muutaman plussan ja miinuksen tähän viestin perään.
+ Liittolaisten tuki kriisitilanteessa (sis, mahdolliset joukot, kalusto sekä huoltovarmuus)
+ Paremman tiedustelukuvan jakaminen
+ Suomen asema kv-kentässä selkiytyisi
+ NATO-jäsenyys ei tarkoita yleisen asevelvollisuuden alasajoa, se on edellytys sille (jäsenyydelle)
+ Jäsenmaksusta huolimatta myös taloudellista hyötyä olisi saatavilla materiaalihankintoihin liittyen (suomalaisen tekniikan kysyntä saattaisi kasvaa, materiaalihankintoihin saattaisi tulla hintoihin parempi neuvotteluvara)
- Suomen alueella liikkuisi enemmän ulkomaisia sotilasosastoja (voi olla positiivinenkin asia)
- Suomella olisi velvollisuus osallistua muiden maiden tukemiseen tarvittaessa
- Jäsenyydellä olisi omat kustannuksensa rahallisesti
- kv-terrorismin uhka saattaisi kasvaa Suomessa (on kasvanut jo, kasvaisiko se enemmän NATO-jäsenyyden myötä vai onko syy jossain muualla?)
- Joillekin kuuluminen samaan viiteryhmään Yhdysvaltojen kanssa on selkeä punainen vaate
Siinä noita plussia ja miinuksia näin nopeasti ajateltuna. Noita voisi avata enemmänkin ja keskustella niistä, mutta näitä on tässä jauhettu jo 163:n sivun verran. Löytyykö keneltäkään uutta näkökulmaa em. asioihin?