No mutta eikös se ollut Kissinger tai joku muu USA:n "hallinnossa", joka aikoinaan totesi, että suurvallan pitää välillä käyttäytyä epärationaalisesti, jotta sen toimet eivät olisi ennustettavia, tai jotain vastaavaa?
Näin varmasti mutta Venäjän rajanaapureiden kannalta epärationaalisesti käyttäytyvä suurvalta on melkoisen huono vaihtoehto ja tilanteen ollessa tämän, minusta olennaisen tärkeää olisi se, että pyritään ennalta varautumaan siten että ne huonoimmatkin vaihtoehdot huomioidaan ja Suomessa pyritään täten rationaalisesti rakentamaan suhteita länteen pitäen mielessään Venäjän olennaisella tapaa muuttuneen politiikan lähinaapureissaan. Konkreettinen uhka ei välttämättä koske Suomea, mutta on hyvä pitää mielessä olematon mahdollisuus siitä, että se voi myös koskettaa ja toimia tältä pohjalta jo ennakkoon. Parempi siis varautua nyt kuin jättää varautumatta ja ryhtyä rakentamaan "suomettumisen" ajan politiikkaa Venäjän kanssa.
Jos tästä tilanteesta olisi peli, niin luultavasti suurin osa idällä pelaavista pelaajista toimisi juuri noin. Eli iskettäisiin heikoimpaan kohtaan. Näkisin, että se voisi myös mahdollisesti toimia tilanteessa, jossa muutoin kv.areena olisi rauhallinen ja operaatio tulisi täysin puskista. Sellainen tilannehan ei ole nyt, vaan epäluulo on korostuneessa tilassa, Venäjän rajoilla. Ja niinkuin sanottua, vaikka Putin tässä vallitsevassa tilanteessa kuitenkin onnistuisi jollain vippaskonstilla Latviaa merkittävästi horjuttamaan, on muiden Baltian maiden intresseissä eskaloida tilanne ja saada mahdollisesti epäröivä länsi mukaan. Meinaa Latvian kaatuminen käytännössä nollaisi Viron ja Liettuan Natoturvan uskottavuuden ja ko. maat joutuisivat hyvin ilkeään välitilaan. Eli siinä, missä Pariisissa tai Lontoossa voitaisiin jotkut kuumottavat tilanteet tulkita demokraattiseksi prosessiksi, voivat ne samat tilanteet Tallinnassa ja Vilnassa näyttäytyä suorina provokaatioina ja olisivat enemmän, kuin valmiita osallistumaan tilanteeseen tavalla, joka pakottaisi reaktiota muuallakin.
Veikata ei tietenkään pitäisi, mutta pahoin pelkään, että Moskovassa on aloitettu tämän pelin pelaaminen laajemmaltikin. On tietty syytä huomioida, että NATO-maa tuskin on ensimmäisenä listalla maana jossa seuraavaksi ryhdytään luomaan epävakautta. Eiköhän tilanne todellisuudessa ole se, että epävakautta pyritään pitämään yllä maissa, jotka haluavat päästä eroon Venäjän vaikutuspiiristä, maissa jotka haluavat sitoutua enemmän länteen ja ryhtyä täten tavoittelemaan paikkaansa läntisessä yhteisössä. Eli jatkossakin konkreettisen uhan tulevat kokemaan Ukraina, Moldova ja mahdollisesti Georgia, Keski-Aasian valtioiden kohdalla Venäjä varmasti pyrkii soveltamaan "pehmeää voimapolitiikkaa" pitkääkseen osan maista kuuliaisina itselleen ja samalla mahdollisesti lisätäkseen vaikutusvaltaansa entisestään alueella.
Edit. Jos tätä spekulointia jatkaisi eteenpäin, niin millainen väestörakenne on Kaliningradissa? Voisiko tällainen samanlainen epälineaarinen hybridisota onnistua myös toiseen suuntaan? Puolalaiset ja Liettualaiset heiluttelisivat rajoilla EU-passeja ja huutelisivat, että täällä olisi tällaisia tarjolla, jos haluatte vaihtaa läntiseen leiriin...
Mielenkiintoinen skenaario. Toisen maailmansodan jälkeen Stalinin kaudessa lähes kaikki kaupunkiin jääneet saksalaistaustaiset kansalaiset karkotettiin muualle Neuvostoliittoon, vastaavasti Kaliningradiin muutti kymmeniä tuhansia asukkaita muualta Neuvostoliitosta. Ymmärtääkseni alueelle on myöhemmin muuttanut takaisin jonkin verran sellaisia asukkaita, joilla on joko juuret alueella tai joiden suku on saksalaistaustaista, mutta lukumäärät taitavat olla vain muutamia tuhansia, joten en usko, että potentiaalia aktiivisen separatismin aloittamiselle on, liettualaisten määrä on jo hiukan suurempi mutta heitäkään ei ole niin paljon, että laajaa liikehdintää saataisi aikaan.
Vilkaisin wikipediasta alueen väestörakennetta: alueen väestöstä on venäläisiä 78 %, valkovenäläisiä 8 %, ukrainalaisia 7 %, liettualaisia 2 % ja saksalaisia 0,6 %.
Enkä uskoisi, että laaja venäläisväestö lähtisi helpolla mukaan kansannousuun, ja toisaalta haluaisiko EU alueelleen satojen tuhansien venäläisvähemmistöä tällaisen operaation seurauksena? Mutta olisihan se mielenkiintoista seurata millaisin asein länsi lähtisi tällaiseen hybridisodankäyntiin.
vlad.