Näin hiljaisen heinäkuun aikana, kun sarjan siirtoikkunakin on kiinni, lienee aika viimeinen päättää edellinen kausi ja avata uusi keskusteluketju Naisten Liigan kaudelle 2019–20.
Linkkejä aiempiin kausiketjuihin
Sarjajärjestelmässä muutoksia jälleen
Naisten Liiga jatkaa edellisen kauden tavoin 10 joukkueen sarjana, jossa kaikki joukkueet pelaavat toisiaan vastaan kaksinkertaisen sarjan 7.9.-1.12.2019. Jokainen joukkue kohtaa siis toisensa kertaalleen kotona ja vieraissa. Näiden lisäksi jokainen joukkue pelaa kaksi ylimääräistä ottelua Kuopion avausviikonlopun turnauksessa. Viime vuonna Oulun turnauksen ottelut laskettiin joukkueiden koti- ja vierasotteluihin. Sen sijaan Tampereella 2017 pelatut ottelut olivat Kuopion turnauksen tavoin "ylimääräisiä".
Avausviikonlopun ja alkusarjan otteluohjelmaa voi tarkastella Jääkiekkoliiton tulospalvelusta.
Suurin muutos viime kauteen on pelit alkusarjan jälkeen. Ensinnäkin ylempään jatkosarjaan tai Naisten Liigaan, kuten liiton sivuilla lukee, etenee tulevalla kaudella kuusi joukkuetta.
Nämä joulukuun alussa selviävät kuusi joukkuetta ovat myös kevään pudotuspelijoukkueet, koska alempaan jatkosarjaan jäävät neljä joukkuetta eivät voi selvitä sen jälkeen enää Naisten Liigan pudotuspeleihin. Sen sijaan ne selvittävät Mestis-karsinnan kahden parhaan joukkueen kanssa neljä parasta seuraavan kauden Naisten Liigaan jatkavaa joukkuetta. Vastaavanlainen sarjajärjestelmä oli naisten SM-sarjassa käytössä viimeksi kaudella 2011-12.
Alemmassa jatkosarjassa pelaa myös kuusi joukkuetta, kun Mestiskarsinnan kautta sinne liittyy kaksi joukkuetta. Alemman jatkosarjan kaksi parasta joukkuetta selviävät pudotuspeleihin. Loput neljä joukkuetta pelaavat karsintasarjan, johon jää jatkosarjan pisteet voimaan. Pudotuspeleissä nähdään ensimmäistä kertaa kahdeksan joukkuetta puolivälierävaiheessa, kun ylemmän jatkosarjan kaksi parasta joukkuetta eivät saa vapaata pääsyä välieriin.
HIFK nousee/palaa pääsarjatasolle
Viime kevään karsintasarjassa päättyi ainakin toistaiseksi KJT:n/KJT Haukkojen monta kautta jatkunut selviämistaistelu pääsarjatason häntäpäässä. Keravalaisten edestä sarjapaikan nappasi odotetusti vakuuttavaa jälkeä koko Mestis-kauden ajan tehnyt HIFK. Se oli hieno tarina ja muillekin joukkueille esimerkki, miten miesten edustusjoukkue voi omalla tavalla tukea ja antaa omissa kanavissaan näkyvyyttä saman seuran naisjoukkueelle.
Tarinan puolelle menee myös kysymys, nouseeko vai palaako HIFK:n naisten joukkue pääsarjatasolle. HIFK:lla oli 80-luvulla joukkue naisten SM-sarjan ensimmäisten seitsemän kauden ajan aina kevääseen 1989 asti. Siitä huolimatta nykyisen joukkueen tiedotusosasto juhli syksyllä 2018, kuinka silloin nähtiin HIFK:n naisten joukkueen historian ensimmäinen maali, voitto jne. Aika erikoista, kun HIFK ehti 80-luvulla voittaa pronssiakin kahdesti naisten SM-sarjassa. Tarinan puolelle menee myös viime kevään sarjanousun yhteydessä kovasti hehkutettu "yhden vuoden ihme". Käytännössä samasta pelaajarungosta koostunut joukkue pelasi edelliset kolme kautta HIFK:n yhteistyöseuran Red Wingsin nimellä. Ainakin näin sivusta seurattuna ainoa muuttunut asia oli nimi, logo ja HIFK:n emoseuran julkinen tuki. Itse toivon, että inspiroivien yhden kauden ihmeiden sijaan seura kertoo pikemminkin siitä hienosta monta kautta jatkuneesta pitkäjänteisestä työstä ja perinteitä kunnioittava "The Brändi" muistaa myös naiskiekon puolella historiansa.
Joka tapauksessa HIFK on Naisten Liigalle hieno piristysruiske ja jo nyt kova haaste muille joukkueille. Se puolestaan vie varmasti suomalaista naiskiekkoa eteenpäin, kun muut seurat joutuvat kehittämään omaan toimintaansa. Erityisesti pääkaupunkiseudulle syntyy kilpailuasetelma, jollaista ei ole nähty pitkään aikaan pääsarjatasolla.
Blues on nyt Kiekko-Espoo
Viime kaudellakin taloutensa kanssa vaikeuksissa ollut puolustava mestari Blues vaihtaa nimeään ja taustayhteisöään. Jos HIFK:n osalta on hämärää, mikä on nykyjoukkueen suhde historiaan, niin espoolaisten kanssa se vasta epäselvää onkin suorasta pääsarjatason jatkumosta huolimatta. Espoossa pelattiin naisten SM-sarjaa 90-luvulla Kiekko-Espoon nimellä. Nimi vaihtui kaudella 1998-99 samaan aikaan miesten kanssa Bluesiin ja samalla alkoi myös Bluesin menestyskausi naiskiekossa. Tällä vuosikymmenellä on sitten ehditty näkemään kaudella 2016-17 Espoo United, sen jälkeen paluu kahdeksi kaudeksi Blues-nimeen Ysikoppi Ry:n mahdollistamana ja nyt sitten siirtyminen Kiekko-Espoo Ry:n alle, mikä tarkoitti jälleen nimenvaihdosta. Toivottavasti turbulenssi helpottaa Espoossa nyt kaukalon ulkopuolella, kun jäällä homma on toiminut tähänkin asti.
Naisten Liigan näkyvyys ja linkkejä seuraamisen avuksi
Naisten jääkiekko ja etenkin Naisleijonat ovat olleet etenkin kahden viime kauden ajan hienosti esillä. Siitä on kiittäminen olympialaisia ja Espoossa järjestettyjä MM-kisoja. Toivottavasti nämä kaksi peräkkäistä kautta juurruttavat tilanteen samanlaiseksi pidemmällekin ajalle. Nyt on se hetki, kun mitataan kuinka paljon tuosta nosteesta saadaan hyödynnettyä Naisten Liigassa ja tietysti seuroissa harrastajien lukumäärässä. Toki viime vuosien kehitys on johtanut siihen, että yhä harvempi maajoukkuepelaaja esiintyy kotoisissa Naisten Liigan kaukaloissa, mutta eiköhän Naisten Liigakin oman osansa saa tuosta näkyvyydestä.
Netissä naiskiekkoa ja sen tapahtumia voi seurata useassakin paikassa. Varsinaisia kotisivuja sarja ei ole vieläkään saanut aikaan, mutta niiden virkaa hoitaa jääkiekkoliitolla omassa leijonat.fi-portaalissa sarjalle omistettu oma uutisosio. Tuloksia ja tilastoja voi katsella liiton tulospalvelusta sekä pelaajasiirtoja voi yrittää bongata liiton seurasiirtosivulta (kaikki Suomen viralliset siirrot samassa pitkässä listassa pelaajan nimen mukaan aakkosjärjestyksessä).
Leijonat.fi - Naisten Liiga
Otteluohjelmat ja tilastot - Suomen Jääkiekkoliitto
Jääkiekkoliiton seurasiirtosivu
Jatkoajan verkkolehti on jo usean kauden ajan panostanut ihan kiitettävästi naiskiekkoon. Uutisoinnin selkäranka on ollut raportit lähinnä Naisleijonien sekä Naisten Liigan tapahtumista sekä näiden oheen liittyvät kattavammat pelaajahaastattelut tai jutut jostain tietystä aiheesta. Edelleen hatunnosto siihen suuntaan ja tsemppiä tärkeään työhön naiskiekon esillä pitämisessä.
Naiskiekko | Jatkoaika.com - Kaikki jääkiekosta
Myös Ylen suuntaan täytyy nostaa hattua naiskiekkoa koskevista säännöllisistä jutuista. Harmillisesti Yle on ensi kevään jälkeen menettämässä televisiointioikeudet myös naisten MM-kisoihin. Toivottavasti uutispuolella nähdään edelleen yhtä paljon uutisia naiskiekosta, vaikka Ylellä ei olekaan samalla tavalla mahdollisuus siinä samalla mainostaa omia urheilulähetyksiään.
Valitettavasti aktiivisin keskustelu naiskiekosta käydään edelleen Suomi24-keskustelupalstalla, jolla keskustelun taso ei useinkaan huimaa päätä. Vaikka kirjoitankin näin joka vuosi, jaksan edelleen toivoa, että tuo muuttuu ja Jatkoajan laadukkaampi keskustelupalsta kaappaa tuon valtikan itselleen. Ehkä näin käy vihdoinkin jo tulevalla kaudella.
Naisten jääkiekko - Suomi24 Keskustelut
Kattava tilastosivusto Elite Prospects on paras paikka seurata naisten jääkiekon tilastoja maailmanlaajuisesti. Työ näyttäisi olevan historiallistenkin tilastojen osalta vielä kesken, mutta noinkaan kattavasti ei naiskiekon tilastoja ole ollut julkisesti saatavilla yhdessä paikassa. Naisten SM-sarjan ja Liigan sarjataulukot löytyvät koko sarjan historian ajalta sekä pelaajatilastoja löytyy palvelusta jo 2000-luvun alusta asti. Lisää näyttäisi tulevan koko ajan. Tosin vapaaehtoistyön luonne vaikuttanee niin, että tahti on hieman epätasaista. Tilastojen lisäksi sivustolta voi bongata jonkin verran myös naisten seurasiirtoja. Varmaan enemmänkin uutisoisivat siirtoista, jos siirtoihin olisi liittää julkiseksi lähteeksi seuran tiedote tms.
Elite Prospects - Women's Transactions
Elite Prospects - Liiga (W)
Naisten jääkiekkokin on parasta paikan päällä, mutta tarvittaessa sitä voi seurata melko hyvin myös videostriimien kautta. Naisten Liigan ottelut näkyvät tulevallakin kaudella Sanoma-konsernin Ruutu+-palvelu, jossa otteluvideoinnin järjestäminen on kotijoukkueen vastuulla. Fanikamera-toteutuksen laatu vaihtelee hieman kotijoukkueesta riippuen. Osalla joukkueista on lähetyksessä jopa selostaja, osa tyytyy välittämään vain kuvan. Viime kaudella maalikoosteetkin jäivät joukkueiden itse julkaistavaksi. Toivottavasti Sanoma koostaa tulevalla kaudella keskitetysti maalikoosteet. Helpottaisi varmasti naiskiekon seuraamista, nostaisi lajin näkyvyyttä ja madaltaisi sponsorien kynnystä lähteä tukemaan naisjoukkueita.
Ruutu+
Yksi tietolähde on tietysti seurojen omat nettisivut ja sosiaalisen median palvelut (Facebook, Twitter, Instagram jne.). Niidenkin tarjoama informaatio on vaihtelevaa joukkueesta riippuen. Luonnollisesti mikään Naisten Liigan joukkue ei ole tiedottamisessa lähelläkään NHL- tai SM-liigaseuroja, mutta sellaisen odottaminen olisikin aika kohtuutonta. Tiedottamisessa on kuitenkin nähty monen joukkueen osalta hienoja kehitysaskelia.
HIFK
-Kotisivut
-Facebook
HPK
-Kotisivut
-Facebook
Ilves
-Kotisivut
-Facebook
KalPa
-Kotisivut
-Facebook
Kiekko-Espoo
-Kotisivut
-Facebook
Kuortane
Ei kotisivuja
-Facebook
Kärpät
-Kotisivut
-Facebook
Lukko
-Kotisivut
-Facebook
Sport
-Kotisivut
-Facebook
TPS
-Kotisivut
-Facebook
Muokattu: korjattu virheellinen informaatio sarjajärjestelmän muutoksista
Linkkejä aiempiin kausiketjuihin
Sarjajärjestelmässä muutoksia jälleen
Naisten Liiga jatkaa edellisen kauden tavoin 10 joukkueen sarjana, jossa kaikki joukkueet pelaavat toisiaan vastaan kaksinkertaisen sarjan 7.9.-1.12.2019. Jokainen joukkue kohtaa siis toisensa kertaalleen kotona ja vieraissa. Näiden lisäksi jokainen joukkue pelaa kaksi ylimääräistä ottelua Kuopion avausviikonlopun turnauksessa. Viime vuonna Oulun turnauksen ottelut laskettiin joukkueiden koti- ja vierasotteluihin. Sen sijaan Tampereella 2017 pelatut ottelut olivat Kuopion turnauksen tavoin "ylimääräisiä".
Avausviikonlopun ja alkusarjan otteluohjelmaa voi tarkastella Jääkiekkoliiton tulospalvelusta.
Suurin muutos viime kauteen on pelit alkusarjan jälkeen. Ensinnäkin ylempään jatkosarjaan tai Naisten Liigaan, kuten liiton sivuilla lukee, etenee tulevalla kaudella kuusi joukkuetta.
Alemmassa jatkosarjassa pelaa myös kuusi joukkuetta, kun Mestiskarsinnan kautta sinne liittyy kaksi joukkuetta. Alemman jatkosarjan kaksi parasta joukkuetta selviävät pudotuspeleihin. Loput neljä joukkuetta pelaavat karsintasarjan, johon jää jatkosarjan pisteet voimaan. Pudotuspeleissä nähdään ensimmäistä kertaa kahdeksan joukkuetta puolivälierävaiheessa, kun ylemmän jatkosarjan kaksi parasta joukkuetta eivät saa vapaata pääsyä välieriin.
finhockey.fi kirjoitti:NAISTEN LIIGA (19-20)
Naisten Liigan alkusarja
Pelataan 10 joukkueen kaksinkertainen sarja sekä avausturnaus (2 ott. lisäotteluina) yhteensä 20 ottelua. Sarjan kuusi (6) parasta Naisten Liigaan. Loput neljä (4) Naisten Liigan alempaan jatkosarjaan.
Naisten Liiga
Naisten Liiga pelataan kuuden (6) joukkueen kaksinkertaisena sarjana (yht. 10 ottelua). Kaikki joukkueet jatkavat pudotuspeleihin sijoilla 1.-6.
Naisten Liigan alempi jatkosarja
Naisten Liigan alkusarjan neljä viimeistä muodostavat yhdessä Naisten Mestiksen karsinnasta tulevien kahden joukkueen kanssa kuuden (6) joukkueen alemman jatkosarjan, jossa pelataan kaksinkertainen sarja (yht. 10 ottelua). Sarjan kaksi parasta Naisten Liigan pudotuspeleihin sijoille 7.-8. Sijoille 3.-6. sijoittuneet jatkavat Naisten Liigan karsintasarjaan, jossa pelataan kaksinkertainen sarja (6 ottelua, alemman jatkosarjan pisteet voimassa). Sarjan kaksi parasta Liigaan kaudelle 20-21.
Leijonat - Finhockey - Sarjatoiminta ja kurinpito
HIFK nousee/palaa pääsarjatasolle
Viime kevään karsintasarjassa päättyi ainakin toistaiseksi KJT:n/KJT Haukkojen monta kautta jatkunut selviämistaistelu pääsarjatason häntäpäässä. Keravalaisten edestä sarjapaikan nappasi odotetusti vakuuttavaa jälkeä koko Mestis-kauden ajan tehnyt HIFK. Se oli hieno tarina ja muillekin joukkueille esimerkki, miten miesten edustusjoukkue voi omalla tavalla tukea ja antaa omissa kanavissaan näkyvyyttä saman seuran naisjoukkueelle.
Tarinan puolelle menee myös kysymys, nouseeko vai palaako HIFK:n naisten joukkue pääsarjatasolle. HIFK:lla oli 80-luvulla joukkue naisten SM-sarjan ensimmäisten seitsemän kauden ajan aina kevääseen 1989 asti. Siitä huolimatta nykyisen joukkueen tiedotusosasto juhli syksyllä 2018, kuinka silloin nähtiin HIFK:n naisten joukkueen historian ensimmäinen maali, voitto jne. Aika erikoista, kun HIFK ehti 80-luvulla voittaa pronssiakin kahdesti naisten SM-sarjassa. Tarinan puolelle menee myös viime kevään sarjanousun yhteydessä kovasti hehkutettu "yhden vuoden ihme". Käytännössä samasta pelaajarungosta koostunut joukkue pelasi edelliset kolme kautta HIFK:n yhteistyöseuran Red Wingsin nimellä. Ainakin näin sivusta seurattuna ainoa muuttunut asia oli nimi, logo ja HIFK:n emoseuran julkinen tuki. Itse toivon, että inspiroivien yhden kauden ihmeiden sijaan seura kertoo pikemminkin siitä hienosta monta kautta jatkuneesta pitkäjänteisestä työstä ja perinteitä kunnioittava "The Brändi" muistaa myös naiskiekon puolella historiansa.
Joka tapauksessa HIFK on Naisten Liigalle hieno piristysruiske ja jo nyt kova haaste muille joukkueille. Se puolestaan vie varmasti suomalaista naiskiekkoa eteenpäin, kun muut seurat joutuvat kehittämään omaan toimintaansa. Erityisesti pääkaupunkiseudulle syntyy kilpailuasetelma, jollaista ei ole nähty pitkään aikaan pääsarjatasolla.
Blues on nyt Kiekko-Espoo
Viime kaudellakin taloutensa kanssa vaikeuksissa ollut puolustava mestari Blues vaihtaa nimeään ja taustayhteisöään. Jos HIFK:n osalta on hämärää, mikä on nykyjoukkueen suhde historiaan, niin espoolaisten kanssa se vasta epäselvää onkin suorasta pääsarjatason jatkumosta huolimatta. Espoossa pelattiin naisten SM-sarjaa 90-luvulla Kiekko-Espoon nimellä. Nimi vaihtui kaudella 1998-99 samaan aikaan miesten kanssa Bluesiin ja samalla alkoi myös Bluesin menestyskausi naiskiekossa. Tällä vuosikymmenellä on sitten ehditty näkemään kaudella 2016-17 Espoo United, sen jälkeen paluu kahdeksi kaudeksi Blues-nimeen Ysikoppi Ry:n mahdollistamana ja nyt sitten siirtyminen Kiekko-Espoo Ry:n alle, mikä tarkoitti jälleen nimenvaihdosta. Toivottavasti turbulenssi helpottaa Espoossa nyt kaukalon ulkopuolella, kun jäällä homma on toiminut tähänkin asti.
Naisten Liigan näkyvyys ja linkkejä seuraamisen avuksi
Naisten jääkiekko ja etenkin Naisleijonat ovat olleet etenkin kahden viime kauden ajan hienosti esillä. Siitä on kiittäminen olympialaisia ja Espoossa järjestettyjä MM-kisoja. Toivottavasti nämä kaksi peräkkäistä kautta juurruttavat tilanteen samanlaiseksi pidemmällekin ajalle. Nyt on se hetki, kun mitataan kuinka paljon tuosta nosteesta saadaan hyödynnettyä Naisten Liigassa ja tietysti seuroissa harrastajien lukumäärässä. Toki viime vuosien kehitys on johtanut siihen, että yhä harvempi maajoukkuepelaaja esiintyy kotoisissa Naisten Liigan kaukaloissa, mutta eiköhän Naisten Liigakin oman osansa saa tuosta näkyvyydestä.
Netissä naiskiekkoa ja sen tapahtumia voi seurata useassakin paikassa. Varsinaisia kotisivuja sarja ei ole vieläkään saanut aikaan, mutta niiden virkaa hoitaa jääkiekkoliitolla omassa leijonat.fi-portaalissa sarjalle omistettu oma uutisosio. Tuloksia ja tilastoja voi katsella liiton tulospalvelusta sekä pelaajasiirtoja voi yrittää bongata liiton seurasiirtosivulta (kaikki Suomen viralliset siirrot samassa pitkässä listassa pelaajan nimen mukaan aakkosjärjestyksessä).
Leijonat.fi - Naisten Liiga
Otteluohjelmat ja tilastot - Suomen Jääkiekkoliitto
Jääkiekkoliiton seurasiirtosivu
Jatkoajan verkkolehti on jo usean kauden ajan panostanut ihan kiitettävästi naiskiekkoon. Uutisoinnin selkäranka on ollut raportit lähinnä Naisleijonien sekä Naisten Liigan tapahtumista sekä näiden oheen liittyvät kattavammat pelaajahaastattelut tai jutut jostain tietystä aiheesta. Edelleen hatunnosto siihen suuntaan ja tsemppiä tärkeään työhön naiskiekon esillä pitämisessä.
Naiskiekko | Jatkoaika.com - Kaikki jääkiekosta
Myös Ylen suuntaan täytyy nostaa hattua naiskiekkoa koskevista säännöllisistä jutuista. Harmillisesti Yle on ensi kevään jälkeen menettämässä televisiointioikeudet myös naisten MM-kisoihin. Toivottavasti uutispuolella nähdään edelleen yhtä paljon uutisia naiskiekosta, vaikka Ylellä ei olekaan samalla tavalla mahdollisuus siinä samalla mainostaa omia urheilulähetyksiään.
Valitettavasti aktiivisin keskustelu naiskiekosta käydään edelleen Suomi24-keskustelupalstalla, jolla keskustelun taso ei useinkaan huimaa päätä. Vaikka kirjoitankin näin joka vuosi, jaksan edelleen toivoa, että tuo muuttuu ja Jatkoajan laadukkaampi keskustelupalsta kaappaa tuon valtikan itselleen. Ehkä näin käy vihdoinkin jo tulevalla kaudella.
Naisten jääkiekko - Suomi24 Keskustelut
Kattava tilastosivusto Elite Prospects on paras paikka seurata naisten jääkiekon tilastoja maailmanlaajuisesti. Työ näyttäisi olevan historiallistenkin tilastojen osalta vielä kesken, mutta noinkaan kattavasti ei naiskiekon tilastoja ole ollut julkisesti saatavilla yhdessä paikassa. Naisten SM-sarjan ja Liigan sarjataulukot löytyvät koko sarjan historian ajalta sekä pelaajatilastoja löytyy palvelusta jo 2000-luvun alusta asti. Lisää näyttäisi tulevan koko ajan. Tosin vapaaehtoistyön luonne vaikuttanee niin, että tahti on hieman epätasaista. Tilastojen lisäksi sivustolta voi bongata jonkin verran myös naisten seurasiirtoja. Varmaan enemmänkin uutisoisivat siirtoista, jos siirtoihin olisi liittää julkiseksi lähteeksi seuran tiedote tms.
Elite Prospects - Women's Transactions
Elite Prospects - Liiga (W)
Naisten jääkiekkokin on parasta paikan päällä, mutta tarvittaessa sitä voi seurata melko hyvin myös videostriimien kautta. Naisten Liigan ottelut näkyvät tulevallakin kaudella Sanoma-konsernin Ruutu+-palvelu, jossa otteluvideoinnin järjestäminen on kotijoukkueen vastuulla. Fanikamera-toteutuksen laatu vaihtelee hieman kotijoukkueesta riippuen. Osalla joukkueista on lähetyksessä jopa selostaja, osa tyytyy välittämään vain kuvan. Viime kaudella maalikoosteetkin jäivät joukkueiden itse julkaistavaksi. Toivottavasti Sanoma koostaa tulevalla kaudella keskitetysti maalikoosteet. Helpottaisi varmasti naiskiekon seuraamista, nostaisi lajin näkyvyyttä ja madaltaisi sponsorien kynnystä lähteä tukemaan naisjoukkueita.
Ruutu+
Yksi tietolähde on tietysti seurojen omat nettisivut ja sosiaalisen median palvelut (Facebook, Twitter, Instagram jne.). Niidenkin tarjoama informaatio on vaihtelevaa joukkueesta riippuen. Luonnollisesti mikään Naisten Liigan joukkue ei ole tiedottamisessa lähelläkään NHL- tai SM-liigaseuroja, mutta sellaisen odottaminen olisikin aika kohtuutonta. Tiedottamisessa on kuitenkin nähty monen joukkueen osalta hienoja kehitysaskelia.
HIFK
-Kotisivut
HPK
-Kotisivut
Ilves
-Kotisivut
KalPa
-Kotisivut
Kiekko-Espoo
-Kotisivut
Kuortane
Ei kotisivuja
Kärpät
-Kotisivut
Lukko
-Kotisivut
Sport
-Kotisivut
TPS
-Kotisivut
Muokattu: korjattu virheellinen informaatio sarjajärjestelmän muutoksista
Viimeksi muokattu: