Sitten voisi ottaa kantaa tuohon naisten jääkiekon pääsarjan nimen vaihtamiseen.
Ensiksi täytyy todeta, että on hienoa, kun jääkiekkoliitto reagoi jotenkin kärkipelaajien joukkopakoon Ruotsiin ja SM-sarjajoukkueiden mm. taloudellisiin haasteisiin. Nimenvaihdon ja uuden logon lisäksi konkreettisista uudistuksista on tihkunut julkisuuteen vielä aika vähän tietoja. Ilmeisesti uuden liigan valmentajat saavat jonkinlaisen mentorointiohjelman ja naisten pelejä nostetaan jäähallivarauskategorioissa ylöspäin. Hyviä muutoksia kumpikin. Ilmeisesti tämä muutos ei ainakaan suoraan muuta naisten pääsarjaa ammattilaissarjaksi, vaikka se lienee tavoite jossain kaukana tulevaisuudessa. Ihan oikea tavoite mielestäni, vaikka juuri nyt ei valitettavasti realismia.
Minua saa halutessaan sanoa nostalgikoksi tai muutoksenvastustajaksi, mutta en ihan täysin ymmärrä, miksi näiden esillä olleiden muutosten vuoksi piti muuttaa nimeä ja heittää roskiin SM-sarjan 35-vuotias historia. Jos vertaa vaikka miesten SM-sarjan muutosta SM-liigaksi, niin silloin tapahtui paljon konkreettisia muutoksia, jotka toimivat perusteluna uuden sarjan luomiselle. Näkyvin muutos oli tietysti pudotuspelien ilmestyminen mestaruuden ratkaisemiseksi, mutta merkittävin muutos oli miesten pääsarjan siirtyminen selkeästi itsenäisen organisaation alle. Naisten Liigan kohdalla ei ymmärtääkseni ole näin suuria muutoksia tiedossa, vaan pelijärjestelmä jatkuu suurin piirtein muuttumattomana ja sarja yksiselitteisesti Jääkiekkoliiton alaisuudessa.
Jos nimeä piti vaihtaa, niin miksi ihmeessä nimeksi valittiin Naisten Liiga?
Näyttää vähän samanlaiselta sekoilulta kuin miesten SM-liigassa vuonna 2013. Toki on johdonmukaista, että naiskiekolla on Naisten Liiga, kun miesten SM-liigaa markkinoidaan Liigana. Itse asiassa olen toisinaan kuullut, kuinka naiskiekkoon vihkiytymättömät puhuvat naisten pääsarjasta naisten liigana. Puheessa jääkiekon naisten SM-sarja on myös aika kankea rimpsu, joten sikäli uudelle nimelle oli kyllä tilausta.
Naisten Liiga on mielestäni kuitenkin huono valinta. Jos vaikka Googleen kirjoittaa hakusanaksi
naisten liiga, niin ainakin itselleni hakusanat nostavat ensimmäiseksi osumiksi jalkapallon naisten pääsarjan
kotisivun,
Wikipedia-sivun ja
Twitter-tilin. Tämä valittu linja aiheuttaa vain lisää sekaannuksia. Jääkiekkoliitossa ei ole ilmeisesti vaivauduttu edes googlettamaan, mitä heidän uudellä brändillään jo löytyy netistä. Tai sitten kiekkoliitossa ollaan niin ylimielisiä muita lajeja kohtaan, että eivät edes välitä tällaisesta sekoittamisesta.
Jos nimi piti vaihtaa, niin miksi ei valittu nimeksi vaikka
Naisten kiekkoliiga tai esimerkiksi
Revontuliliiga mestareille jaettavan Aurora Borealis -palkinnon mukaan. Kaikki urheilua vähänkään seuraavat tietävät, mistä puhutaan, kun puhutaan vaikka
Valioliigasta ja
Veikkausliigasta tai
Leijonista,
Huuhkajista,
Helmareista sekä
Susijengistä. Tämä jääkiekossa nähty liiga-sanan omiminen on yhtä naurettavaa kuin että Leijonat alkaisivat puhua itsestään vaan Maajoukkueena.
SM-sarja -nimen alla jatkamallakin olisi voinut nostaa naiskiekon profiilia Suomessa. Joka väittää, että tuon brändin alla on jo toteutettu kaikki, mitä on toteutettavissa, valehtelee. Moni naiskiekkoa seuraava on jo pitkään kaivannut sarjalle omia kotisivuja. Sarjalla on 35-vuotta pitkä historia tilastoineen ja tarinoineen. Noita ei vaan tuoda missään esille. Sen sijaan profiilia aiotaan nostaa luomalla tyhjästä uusi muovinen liiga. Mielestäni tuo on jonkinlainen pyllistys myös taaksejääneiden vuosikymmenien pioneerityölle naiskiekossa.
Tiedotustilaisuuden ajankohta oli myös todella erikoinen. Samana päivänä alkoi miesten puolivälierät. Ainakaan täällä Tampereella ei varmaan ketään kiinnostanut joku naisten liiga, kun Tappara ja Ilves kohtasivat pudotuspeleissä ensimmäistä kertaa 16 vuoteen. Ei vaikka naisten pääsarjaan saatiin kaksi peliä lisää ja avausturnaus tänne Tampereelle. Reilu viikko myöhemmin olisi ollut paljon parempi hetki, kun naiskiekko pääsee muutenkin hieman paremmin valokeilan alle MM-kisojen mukana.
RIP Naisten SM-sarja 1982-2017