Nämä muutokset jalkapallon sääntöihin, kiitos.

  • 15 137
  • 131
Vai onko onglemasi se että tavallaan pelataan liian vähän oman käsityksesi mukaan ja haluaisit exaktin peliajan tehokkaan ajan muodossa.

Itselleni on aivan sama, pelataanko yhdellä jaksolla 28 vai 35 minuuttia. Ongelma minulle on se, että nuo loppuhetkien valekuolemat ja muut viivyttelyt ovat minusta oksettavia.

Siis tehokas aikanhan ei välttämättä nopeuttaisi esimerkiksi rajaheiton antamista, päin vastoin voisi monia tilanteita entisestään viivyttää, mutta toki peliaikaa eivät veisi pois.

Itse uskon, että jos tehokas peliaika otettaisiin käyttöön, ottelun alussa joukkueet pistäisivät pallon peliin samaan malliin kuin nykyäänkin.

Ottelun loppuhetkillä tehokas aika luultavasti kääntäisi nykyisen tilanteen päälaelleen: häivöllä oleva joukkue saattaisi viivytellä erikoistilanteissa punoakseen kuvioita, kun taas johdossa oleva joukkue laittaisi pallon peliin nopeammin. Uskon kuitenkin, että tällöin tuo häviöllä olevan joukkueen viivyttely olisi härskiydeltään korkeintaan 20 % johdossa olevien joukkueiden nykyisestä pelleilystä. Testaamallahan tämä selviäisi.

Yksi jännä mielipide futisfanaatikoilla on videotarkastuksista puhuttaessa se, että "kiekkoon ne nyt sopiikin, kun siellä peli on muutenkin koko ajan seis". Korjatkaa jos olen väärässä, mutta minusta ero ei ainakaan ennen SM-liigan mainoskatkoja ole ollut lainkaan noin dramaattinen: Kun lasketaan erien ja jaksojen väliset tauot pois, niin ei ole mitenkään tavatonta, että sekä Veikkausliigassa että kiekkoliigassa 60 minuutin pelaamiseen kuluu aikaa 95 minuuttia.

Sitä en sitten tiedä että jos kuvittelet tiettyjen tahojen painostavan tuomareita pitämään pelit tietyn pituisina niin miksi kuvittelet että olisi mitään mahdollisuukisa muuttaa aika tehokkaaksi ajaksi.

Koska silloin TV-kanavat osaisivat varata yhdelle ottelulle enemmän aikaa. Nykyään ohjelmakaavioita suunniteltaessa lähdetään kai aika perustellusti siitä oletuksesta, että futismatsi kestää 93-98 minuuttia. Jos käytössä olisi tehokas aika, voitaisiin lähteä esim. oletuksesta, että futismatsi kestää vaikka 88-105 minuuttia, jolloin sille varattaisiin myös enemmän aikaa.
 
Viimeksi muokattu:

steepler

Jäsen
Suosikkijoukkue
chelsea, The Ohio State Buckeyes
Koska silloin TV-kanavat osaisivat varata yhdelle ottelulle enemmän aikaa. Nykyään ohjelmakaavioita suunniteltaessa lähdetään kai aika perustellusti siitä oletuksesta, että futismatsi kestää 93-98 minuuttia. Jos käytössä olisi tehokas aika, voitaisiin lähteä esim. oletuksesta, että futismatsi kestää vaikka 88-105 minuuttia, jolloin sille varattaisiin myös enemmän aikaa.

No nyt en pysy kärryillä ollenkaan, siis tv-yhtiöille olisi parempi että pelin ajan ennakointi muuttuisi vaikeammaksi eli ajan heittely voisi olla suurempaa. Eikö tämä olisi ongemallisempi tilanne tv-yhtiöille, tai miksei, jos ajatellaan että tämä sinun painostusteoria olisi todellinen, olisi helpompi olla painostamatta, antaa tuomareiden antaa oikea lisäaika ja ennakoida pelit vähän pidemmiksi. Siis jos kerta se ei sinun mukaasi ole ongelma että pelit voisivat olla pidempiä vaan vain se on ongelma että se on nyt ajateltu kestävän tietyn ajan, tätä ajattelua tuskin on mikään ihan mahdoton muuttaa.

En tiedä onko sinulla mitään näyttöä että tv-yhtiöissä edes ajatellaan tällä tavalla, siis jos/kun näin ajatellaan miksi kukaan esimerkiksi televisioisi jääkiekon pudotuspelejä jossa voi olla mahdollista että peli kestää tunteja pidempään kuin on ajateltu, tai ei ole edes tunnin tarkkuudella mahdollisuutta ennakoida pituutta.

Muutenkin Euroopassa jalkapalloa näytetään paljon maksukanavilla, taitaa olla suurimmaksi osaksi, ja monilla urheiluun keskittyvillä kanavilla juurikin jalkapallo on päätuote. Maksukanavalle, varsinkin sellaiselle jonka tilaajakunta voidaan olettaa suureksi osaksi koostuvan jalkapallofaneista, jonkun futispelin venyminen viidellä tai jopa kymmenellä minuutilla ei pitäisi olla mikään suuri ongelma.
 
Viimeksi muokattu:

steepler

Jäsen
Suosikkijoukkue
chelsea, The Ohio State Buckeyes
Ohessa linkki Sami Hyypiän blogiin jossa hän ehdottaa että videotuomarointi olisi saatavilla kaikkiin tilanteisiin ja tuomari päättäisi mitä katsoo, että mitään rajoitteita ei asetettaisi, tätä samaa ehdottaa Jukkä Rönkä tämän päivän Urheilulehdessä. Hyypiä esimerkiksi teorisoi että valtaosassa pelejä ei tulisi ollenkaan tarkistuksia.

Hyypiä on tässä pihalla kuin lumiukko, siis tässähän vain siirryttäsiin yhdestä ongelmasta toiseen. Eli jos ajateltaisiin että tuomari ei kuitenkaan voisi kaikkea katsoa niin alkaisi polemiikki ja kyseenalaistus siitä miksi sitä ja sitä tilannetta ei katsottu. Kuitenkin lähellä olevia tilanteita tulee pelissä kuin pelissä, esimerkiksi liittyen siihen kenestä pallo meni yli. Nyt jos pelaajatkin tietäisivät että tarkistus olisi mahdollinen niin hehän rupeaisivat kentällä vaatimaan tarkistusta lähes tilanteesta kuin tilanteesta jos siinä olisi mitään saumaa että tuomio muuttuisi ja tälläisiä tilanteita nyt on pelissä kuin pelissä, samoin tietenkin valmentajat. Toisaalta sekin tuntuisi vähän oudolta että tuomari ei menisi tarkistamaan tilannetta jos se kerran on mahdollista, jos siihen on vähänkään syytä. Sekin ajattelu olisi sitten hieman ongelmallista että ei tarkistettaisi koska kaikkea ei voi tarkistaa, no tälläisen systeemin ideahan olisi se että kaiken voi ja tavallaan pitääkin tarkistaa.

Yllättävää että noinkin kokenut pelaaja kuin Hyypiä voi olla tässä asissa näin pihalla, no nämä tietenkin ovat vain mielipiteitä, mutta aika paljon olisin valmis lyömään vetoa että tälläistä systeemiä ei tule.

http://blogit.mtv3.fi/samisuuri/
 

ernestipotsi

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Kuitenkin lähellä olevia tilanteita tulee pelissä kuin pelissä, esimerkiksi liittyen siihen kenestä pallo meni yli. Nyt jos pelaajatkin tietäisivät että tarkistus olisi mahdollinen niin hehän rupeaisivat kentällä vaatimaan tarkistusta lähes tilanteesta kuin tilanteesta jos siinä olisi mitään saumaa että tuomio muuttuisi ja tälläisiä tilanteita nyt on pelissä kuin pelissä, samoin tietenkin valmentajat.

Ei sitä videotarkistusta tietenkään mennä katsomaan jokaisessa epäselvässä rajaheittotilanteessa. Ainoastaan merkityksellisissä tapauksissa. Ja näitä ei todellakaan joka pelissä tule!

Videotarkistus futiksessa ei myöskään tarkoita samaa kuin jääkiekossa. Nahkakuulailun puolella videotarkistus tarkoittaisi käytännössä yhden ylimääräisen tuomarin käyttämistä joka yläkerrasta käsin huutaa napin kautta päätuomarin korvaan, että menikö pallo yli viivan tai että oliko kyseessä paitsio vai ei. Katkoja tai ylimääräisiä viiveitä tästä ei tulisi.

99% katsojista ei edes huomaisi eroa mikäli em. järjestelmä pystytettäisiin. Itse asiassa nykyiselläänkin neljäs dumari avustaa päätuomaria joissakin tilanteissa (esim case Zidane 2006).
 

steepler

Jäsen
Suosikkijoukkue
chelsea, The Ohio State Buckeyes
Ei sitä videotarkistusta tietenkään mennä katsomaan jokaisessa epäselvässä rajaheittotilanteessa. Ainoastaan merkityksellisissä tapauksissa. Ja näitä ei todellakaan joka pelissä tule!

Hetkinen mikä on merkityksellinen rajaheittotilanne? Potentiaalisesti jokainen, ainakin tasaisen pelin sellaiset 20 viimeistä minuuttia on kriittistä aikaa, myöskin ensimmäisen puoliajan lopulla tuskin kukaan haluaa ilmaisia rajaheittoja luovuttaa. Edelleen pelaajien suhtautuminen muuttuisi sillä sekunnilla kun ilmoitetaan että tuomarilla on mahdollisuus mikä tahansa tilanne katsoa. Miksi pelaaja ei vaatisi tarkastusta esimerkiksi rajaheittotilanteessa, hänhän saattaa tietää että tuomio meni väärin? Miksei hänellä jälkikäteen olisi täysi oikeus kyseenalaistaa koko toiminta, jos siis ajatellaan että sitä tilannetta ei suostuttu tarkastaamaan? Edelleen tässä siirrytään ongelmasta toiseen jos ajatellaan että nyt sitten on täysin tulkinnanvaraista että mitä tarkastetaan ja mitä ei ja jotenkin kummallisesti tuomarin vastuulla on tulkita mikä on merkityksellistä ja mikä ei.

Edelleen aika keskeiseksi nuosisi tämä merkityksellisen tukinta, joka on aika hankala, lähtökohta kai on sääntöjen luonnissa se että ne kokonaisuudessaan ovat merkityksellisiä.

Katkoja tai ylimääräisiä viiveitä tästä ei tulisi.

Millä ihmeellä siellä yläkerrassa niitä videoita kelailtaisi niin että peliin ei tulisi viivettä, siis tarkoitatko että peliä jatkettaisiin sillä aikaa kun tarkastus tapahtuu. Siis pitää muistaa että kaikki maalitilanteetkaan eivät ole kovin selviä, esimerkiksi sellainen tilanne jossa pallon maalissa oleminen on kyse milleistä ja pallo ei ole ollenkaan osunut maahan. Kyllä niitä hetken pitää katsoa, saattaa joutua katsomaan esimerkiksi monesta eri kuvakulmasta, hakemaan ehkä oikeaan kulmaa koska jossain kulmassa pelaajat saattavat peittää näkyvyyttä jne. Ei tämä estä systeemin käyttöönottoa maalitilanteiden kohdalla, mutta nämä jutut jossa tarkitus tehtäisiin aina jossain kymmenessä sekunnissa ovat puhdasta pipedreamkamaa.

Mikäli paitsiotkin tarkastettaisiin niin näihin kysymyksiin, jota tässä keskustelussa toisessa ketjussa, tuon esille olisi mielenkiintoista saada ratkaistu.


Minulle nyt ensimmäiseksi tulee mieleen, että tiukemmissa tilanteissa tuomarit antaisivat pelin jatkua ja vasta sitten, jos tilanteesta syntyy maali se tarkastettaisiin videolta. Tämä tarkottaisi siis sitä ettei paitsio olisikaan paitsio, jos paitsio tilanteesta ei tulisi maalia jolloin peli jatkaisi rullaamistaan.

Niin mutta onglemaksi jossain määrin edelleen muodostuisi määrite tästä tilanteesta. Nythän perjaatteessa hyökkäävä joukkue voi jauhaa peliä vaikka kuinka kauan paitsion jälkeen, kierrättää palloa vaikka oman maalivahdin kautta vielä ja silti tehdä tilanteesta maalin. Tai voi käydä niin että hyökkäävä joukkue tuo pallon alueelle paitsiosa, menettää jopa se, mutta puolustava joukkue saa pallon huonossa asemassa, joutuu prässin alle ja menettää josta syntyy sitten maali, tässäkin puolustavan joukkueen tilanne olisi ollut täysin eri jos paitsio olisi aiemmin vihelletty.

Muutenkin jokaisella vihellyksellä on oma merkityksensä, koska se kuitenkin muuttaa peliä kun toinen joukkue saa vapaapotkun. Ei mielestäni voi ajatella niin että ainoa merkittävä asia pelissä on se että tuleeko heti siitä tilanteesta maali vai ei, tai sitä on mahdoton ennakoida millaisia vaikutuksia pidemmällä jaksolla sillä on että jätetään joku paitsio vieheltämättä. Eli tuokaan ajatusmalli ei mielestäni toimi että peli ikään kuin jatkaisi rullaamistaa jos ei tule maalia, koska peli olisi jatkunut kuitenkin eri tavalla jos paitsio olisi otettu pois.

Tämä olisi mielestäni täysin toteutettavissa, kun avustava epäselvissä tilanteissa suoraan viestittäisi 'videotuomarille', että alkaa tsekkaamaan tilannetta vaikka peli jatkaa kulkuaan ja mahdollisesti maalin tullessa olisi jo tilanteen tarkastus käynnissä.

Ongelmaksi jossain määrin muodostuu se että aina ei kuitenkaan ole pomminvarmaa kuvaa tilanteesta ja tähän tarkistukseen saattaa kuitenkin mennä aikaa, ei se oikein toimi tehdä videotarkastuksia "lennossa", no joissain tilanteissa varmasti toimisi mutta hyvä siinä olisi katko olla. Tai tavallaan siellä pitäisi olla aika paljon porukkaa näitä kyttäämässä, pelissähän näitä tilanteita voi tulla hyvinkin nopeasti, voi tulla epäselvä tilanne yhteen suuntaa jota tutkittaisiin, mutta samalla peli kääntyy nopeasti ja taas tulee tilanne jota pitää katsoa vaikka edellinen on vielä kesken.

Aika monimutkainen systeemistä tulisi ja veisi resursseja, ei taida missään lajissa olla olemassa tälläistä lennossa tehtävää tarkistusta, kyllä se pääsääntöisesti on juuri niin että videotarkastukset ovat suunniteltu tilanteisiin joissa tulee katko peliin.
 

Kettumainen

Jäsen
Suosikkijoukkue
Rauman Lukko
0-0-tasurista 0 pistettä kummallekin joukkueelle.

Tämä viesti jäi kummittelemaan mieleeni. Itseasiassa tämähän voisi olla aivan loistava sääntömuutos. Lähtökohtaisesti joukkuiden olisi pakko lähteä hakemaan maalia. Antaisi mukavan suolan peliin, kun saattaisi pelin loppupuolella nähdä 0-0 tilanteessa hurjan hyökkäävää peliä.
 

Lawless

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Tämä viesti jäi kummittelemaan mieleeni. Itseasiassa tämähän voisi olla aivan loistava sääntömuutosehdotus. Lähtökohtaisesti joukkuiden olisi pakko lähteä hakemaan maalia. Antaisi mukavan suolan peliin, kun saattaisi pelin loppupuolella nähdä 0-0 tilanteessa hurjan hyökkäävää peliä.
Mielestäni tuo on aivan järkyttävä sääntömuutosehdotus. 0-0-tasapeli on ihan yhtä arvokas tasapeli kuin muutkin tasapelit. Ja kuten aiemminkin on todettu, 0-0-tasapelit ovat usein viihdyttäviä pelejä.

Painotan taas sitä, että eräs jalkapallon hienouksista on se, että sitä voi pelata eri tavoilla, myös erittäin puolustusvoittoisesti.
 

Kettumainen

Jäsen
Suosikkijoukkue
Rauman Lukko
Ja kuten aiemminkin on todettu, 0-0-tasapelit ovat usein viihdyttäviä pelejä.

Voiko puolustusvoittoinen peli olla viihdyttävä? Siis sellainen, jossa kumpikaan ei oikeastaan hae maalia, vaan sumputtavat keskialueen minkä ehtivät ja odottavat, että tuomari viheltää pelin loppuun.
 

Sambody

Jäsen
Minusta on vähintäänkin suotavaa, että joukkueelta edes pisteen saadakseen vaadittaisiin maali. Kyllä siltikin, jotkut joukkueet jatkaisivat puolustussumpun rakentamisia, mutta olisipa edes yksi syy koittaa vähän hyökkäyssuuntaan. Joten täältä edelleen peukku tuolle Evilin aikoinaan heittämälle idealle 0 pisteen 0-0 tasapeleistä. Maalintekopeli niinkuin sanotaan.
Miksi pelaaja ei vaatisi tarkastusta esimerkiksi rajaheittotilanteessa, hänhän saattaa tietää että tuomio meni väärin?
Tuo minun videotarkastus ehdotus tosiaan tuli jo todettua vaillinaiseksi, joten sitä en ala puolustelemaan. Silti kuitenkin on tartuttava tuohon Hyypiän mielipiteeseen. Mitä se todellisuudessa muuttaisi, jos tuomarilla olisi mahdollisuus tarkastaa tiettyjä tilanteita? Ei ennenkään ole kai pelaajien vaatimusten pitäneet vaikuttaa tuomarin toimintaan. Mielestäni tuomareille voisi tälläisen mahdollisuuden tarjota ja ohjeistaa ettei sen käyttäminen ole välttämätöntä vaan täysin tuomarien harkintaan pohjautuvaa. Mitä siinä oltaisiin menetetty, jos tuomarilla olisi ollut mahdollisuus tarkastaa kävikö Lampardin veto maalissa vai ei? Entä Villan tai Tevezin paitsiomaaleissa?

Toki sittenhän tämä jälkipuheet paitsiomaaleista ja viivan ylittäneistä pompuista siirtyisi varmaan näihin väärin tuomittuihin rajaheittoihin, joita tuomari ei näe tarpeellisiksi tarkastaa. Toisaalta se olisi minusta jo sinällään edistystä. Siis mielestäni ihanne tilanne olisi tarjota tuomareille mahdollisuus videotarkastukseen, mutta jatkaa samalla linjalla tuomitsemista ja käyttää mahdollisuutta kelailuun vain vaikeimmissa tuomioissa/tilanteissa(joita on paitsiomaalit, kävikö maalissa ja ehkä filmausepäilyt, joka sekin on hyvin kyseenalaista pitääkö alkaa keskenpelin tarkistamaan vaan mielummin pelin jälkeiset rangaistukset kuoleville joutsenille).

Toki ongelmat tulevat vastaan tilanteissa kuten Lampardin maali, kun peli silti jatkuu. Tuossakin toki 'videotuomari' voi alkaa kelailemaan tilannetta samantien ja infota korvanappiin, että vihelläs peli poikki pallo kävi maalissa, mutta entä jos peli ehtii jatkua niin pitkään, että toiseen päähän tehdäänkin maali?

EDIT: Sanotaan nyt, että kai se helpoin ja kivuttomin eteenpäin menon keino olisi lisätä tuomarien määrää. Mielellään juurikin sinne kuudentoistaalueelle.
 
Viimeksi muokattu:

ernestipotsi

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Hetkinen mikä on merkityksellinen rajaheittotilanne? Potentiaalisesti jokainen, ainakin tasaisen pelin sellaiset 20 viimeistä minuuttia on kriittistä aikaa, myöskin ensimmäisen puoliajan lopulla tuskin kukaan haluaa ilmaisia rajaheittoja luovuttaa. Edelleen pelaajien suhtautuminen muuttuisi sillä sekunnilla kun ilmoitetaan että tuomarilla on mahdollisuus mikä tahansa tilanne katsoa. Miksi pelaaja ei vaatisi tarkastusta esimerkiksi rajaheittotilanteessa, hänhän saattaa tietää että tuomio meni väärin? Miksei hänellä jälkikäteen olisi täysi oikeus kyseenalaistaa koko toiminta, jos siis ajatellaan että sitä tilannetta ei suostuttu tarkastaamaan?

Et nyt ymmärrä alkuunkaan mistä puhutaan. "Mikä tahansa tilanne" ei tarkoita "joka ikistä tilannetta". Rajaheittoja, kulmia tai Ronaldon korvakorujen sopivuutta asukokonaisuuteen ei koskaan tulla videolta ainakaan tuomarin toimesta tarkistamaan kesken pelin. Mitä pelaajien vaatimisiin tulee, niin nykyäänkin mikäli katsot mitä tahansa jalkapallo-ottelua, niin epäselvissä rajaheitoissa/kulmissa on aina puoli joukkuetta tumput pystyssä katse dumareihin päin.
Jos (ja kun) videotarkistusmahdollisuus tulee, niin 100% varmasti kielletään myös pelaajien oikeus vaatia videon käyttöä epäselvissä tilanteissa.

Merkityksellisiä rajaheittotilanteita ei ole, eikä tule (paitsi ehkä tämä tilanne kun täällä niin tykätään viilailla sitä pillkkua). Rajaheittoihin/kulmiin peli ei ratkea, mutta epäselvään maaliin kylläkin.
 

Mac^

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tampereen Tappara & Suomi lajista riippumatta
Tämä viesti jäi kummittelemaan mieleeni. Itseasiassa tämähän voisi olla aivan loistava sääntömuutos. Lähtökohtaisesti joukkuiden olisi pakko lähteä hakemaan maalia. Antaisi mukavan suolan peliin, kun saattaisi pelin loppupuolella nähdä 0-0 tilanteessa hurjan hyökkäävää peliä.

Mitä jos saman tien kehittelisitte kokonaan uuden lajin? Pelaajille vaikka kyynärsuojat ja rintapanssarit, niin ehkä kestäisivätkin paremmin eikä mitään nähtäisi mitään välikuolemia?

I'm done. I'll get my coat.
 

sekolust

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна, Lostedt, Ben-Amor
Jos (ja kun) videotarkistusmahdollisuus tulee, niin 100% varmasti kielletään myös pelaajien oikeus vaatia videon käyttöä epäselvissä tilanteissa.

Miten saat tuon käytännössä toimimaan? Jos esimerkiksi Messi ei voisi takapiiska hulmuten huutaa uusintaa, niin sitten vain kysyttiin että nähtiinkö tilannetta. Näille mikronesialaisille tai kapverdeläisille kiintiötuomareille tähtipelaajilta tuleva paine saattaa olla liikaa ja parin tilanteen jälkeen kynnys mennä videolle laskisi rankasti.

Entä mitä tuo tarkoittaisi tuomareille? Sanotaan nyt vaikka tuomarin olleen varma ettei Englanti tasoittanut ottelua laukauksellaan. Koska hän on asiasta varma, ei hän turvaudu videotarkistukseen. Tuon jälkeen ryöpytys olisi nykyinen potenssiin iso luku.

Yhtenä vaihtoehtona näkisin maalien, rankkareiden ja suorien punaisten tarkistamisen videolta saman tien. Nämä sen takia, että nuo vaikuttavat pelin kulkuun reilusti enemmän kuin mitkään heitot ja yksi väärä vihellys saattaa olla dramaattinen virhe. Selkeissä tilanteissa tuomio hyväksyttäisiin kymmenessä sekuntissa ja epäselvissäkin tilanteissa homma tuskin hidastuisi vääryyttä kärsineen joukkueen protestoinnin takia.
 

Sampe

Jäsen
Suosikkijoukkue
Pittsburgh Penguins/Turun PalloSeura/Kiekko-Vantaa
Ennen vuotta 1891 jalkapallossa ei ollut lisäaikaa. Nyt on.
Ennen 1970-lukua ei jaettu kortteja. Nyt jaetaan.
Vielä 1990-luvun alussa sai syöttää jalalla omalle maalivahdille. Eipä saa enää.

Se perinteistä. Kyseessä on kilpaurheilulaji, jota ei voisi kutsua jalkapalloksi ilman sääntöjä. Säännöt taas perustuvat hyveisiin, jotka ovat jalkapallon todellinen sielu. Siksi hyveitä - kuten esim. oikeudenmukaisuutta - on puolustettava viimeiseen asti ja siksi kaikkia sääntöjä on arvioitava ja uudistettava hyveiden ylläpitämisen näkökulmasta. Jalkapallon hyveitä vastaan sotivat säännöt ja/tai niiden soveltamistavat on eliminoitava lajista. Väkinäinen sääntölistojen ylläpito on syöpä, joka voi levitessään tuhota koko lajin. Jos haluaa olla aidosti konservatiivinen, on oltava valmis muuttamaan ja uudistamaan asioita.

Mutta kokonaisuus on toki jotain ihan muuta kuin kasa yksittäisiä hyveitä, joita pitäisi muka kehitellä erikseen. Ei meikäläinenkään lähtisi maksimoimaan oikeudenmukaisuutta jok'ikisen vihellyksen yhteydessä. Kannatan kyllä siruja ja videoiden jälkitarkistuksia sekä neljännen tuomarin tehtävänkuvan laajennusta, mutta viimemainittua lähinnä punaisten korttien, rangaistuspotkujen ja maalitarkastusten (oliko paitsio, tekikö hyökkääjä rikkeen jne.) osalta. Sen sijaan paitsiona vihellettyjen tilanteiden korjaaminen videon perusteella on todella kivikkoinen tie, jonka kulkemiseen vaaditaan videota tiiraavan ihmissilmän sijaan luultavasti siruteknologiaa tms.

Toinen juttu on tämä sukeltelu. Monet tuntuvat tuomitsevan, niin minäkin. Mutta miten on muiden rikkeiden ja epäoikeudenmukaisuuksien kuten esim. paidasta repimisen laita? Rehdin jalkapalloilijan perusarvoihin kuuluu myös totta kai vastustajien kunnioittaminen aina ja kaikkialla ja ensiluokkainen kielenkäyttö tyyliin Tom Finney...tai sitten ei. Eipä tällä näyttelemisen tuomitsemisella tunnu ainakaan pelaajien näkökulmasta olevan mitään tekemistä rehellisyyden kanssa. Ne rikkeet tuomitaan, joita kaveri tekee useammin, säännöistä ja oikeudenmukaisuudesta veisataan viis. Aidosti rehellisyyteen pyrkivät jalkapalloilijat ovat huipputasolla todellisia keräilyharvinaisuuksia.
 
Viimeksi muokattu:

ernestipotsi

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Miten saat tuon käytännössä toimimaan? Jos esimerkiksi Messi ei voisi takapiiska hulmuten huutaa uusintaa, niin sitten vain kysyttiin että nähtiinkö tilannetta. Näille mikronesialaisille tai kapverdeläisille kiintiötuomareille tähtipelaajilta tuleva paine saattaa olla liikaa ja parin tilanteen jälkeen kynnys mennä videolle laskisi rankasti.

Videotarkistus toimii erittäin hyvin lähes kaikissa muissakin urheilulajeissa, joten en näe syytä miksei se toimisi myös hidastempoisessa jalkapallossa.
Tuo tuomareiden paineisiin vetoaminen on täyttä paskaa. Jos MM-tasolla ei kykene viheltämään oman pään mukaan vaan supertähtien halujen, niin sitten on valinnut väärän ammatin (tai FIFA on valinnut väärät tuomarit)

Yhtenä vaihtoehtona näkisin maalien, rankkareiden ja suorien punaisten tarkistamisen videolta saman tien. Nämä sen takia, että nuo vaikuttavat pelin kulkuun reilusti enemmän kuin mitkään heitot ja yksi väärä vihellys saattaa olla dramaattinen virhe. Selkeissä tilanteissa tuomio hyväksyttäisiin kymmenessä sekuntissa ja epäselvissäkin tilanteissa homma tuskin hidastuisi vääryyttä kärsineen joukkueen protestoinnin takia

Juuri tätähän tässä ollaan kokoajan yritetty selittää. Videotuomari hyökkää nauhojen kimppuun heti eikä vasta kun päätuomari sitä vaatii. Peli ei hidastu yhtään.
 

eagle

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara, Pittsburgh
Merkityksellisiä rajaheittotilanteita ei ole, eikä tule (paitsi ehkä tämä tilanne kun täällä niin tykätään viilailla sitä pillkkua). Rajaheittoihin/kulmiin peli ei ratkea, mutta epäselvään maaliin kylläkin.

Jos joukkueessa on joku Delap tai Stankevicius niin silloin peli voi ratketa hyvinkin jo yhteen rajaheittoon. Tätä voi kysyä vaikka Arsenal faneilta.

Videotarkistus toimii erittäin hyvin lähes kaikissa muissakin urheilulajeissa, joten en näe syytä miksei se toimisi myös hidastempoisessa jalkapallossa.
Tuo tuomareiden paineisiin vetoaminen on täyttä paskaa. Jos MM-tasolla ei kykene viheltämään oman pään mukaan vaan supertähtien halujen, niin sitten on valinnut väärän ammatin (tai FIFA on valinnut väärät tuomarit)

Juuri tätähän tässä ollaan kokoajan yritetty selittää. Videotuomari hyökkää nauhojen kimppuun heti eikä vasta kun päätuomari sitä vaatii. Peli ei hidastu yhtään.

Tempo voi olla joskus hyvin nopeatakin. Tosin sinänsä sillä ei ole tekemistä sen kanssa, koska muissa lajeissa peli on rytmitetty niin että taukoja tulee tilanteiden väleissä. Esim. jefussa tai jääkiekossa on ihan normaalia odotella katkolla rauhassakin sitä tuomiota videolta. Jalkapallossa pitkät odotukset vaatisivat sitten joko peliajan muuttamista, valtavia potentiaalisia lisäaikoja nykyisen systeemin mukaan tai sitten tiukkaa rajaamista miten ja mitä videolta katsotaan.

Kyllä se peli hidastuu, jos videotuomari alkaa videolta katsomaan jotain hyvinkin epäselvää sivurajaheitto/kulmatilanne useastikkin. Usein kun kyseessä voi olla hyvinkin montaa eri kuvakulmaa vaativat tarkastelut. Tähän sitten vielä jos lisää paitsiotilanteiden katsomisen videolta, puhumattakaan jostain käsivirheestä, missä videolta pitää tulkita onko kyseessä käden luonnollinen asento, onko palloa pelattu käteen vai onko kädellä tehty jotain refleksiivistä liikettä...

Eli kyllä se tempo täysin muuttuu ja videoiden käyttö laajasti vaatisi ihan uudenlaista systeemiä jalkapalloon. Muutenkin kuin vain sen "videotuomarin" puitteissa. Se on sitten eri asia jos videot rajoitetaan juuri noihin muutamaan tapaukseen, eli esim. rankkareihin, maaleihin ja suoriin punaisiin.

Mutta tällöinkin sitten tulee sellaisia asioita että pitääkö peli keskeyttää, eli jos videolta näkyy rike, mutta tuomari ei reagoi siihen tai tuomari ei reagoi maaliin, mutta videolta se mahdollisesti nähdään, niin mitäs sitten? Varsinkin jos välissä on ehditty jopa mennä muutama pelikatko eteenpäin, vai pitääkö videotuomarin sitten huudella että "peli seis, siinä oli punaisen arvoinen rike". Vai onko niinpäin että tarkistetaan vain ne kerrat kun tuomari näkee virheen? Vähän kuulostaa sekin nurinkuriselta, koska silloinhan hyötyjä olisi aina puolustava joukkue. Sen mahdolliset virheet voitaisiin kuitata, mutta toisaalta sen virheet mitkä menisivät kentällä olevilta tuomareilta ohi jäisivät sitten tuomitsematta. Samoin videotuomarin tulkintojen ollessa ristiriitadassa kentällä olevien kanssa, noh siinä vasta soppa olisikin... toki nykyisinkin voi tuollaista tapahtua, mutta tosiaan sitten järjestelmä muuttuisi paljon, jos videotuomari huutelisi että "nyt peli seis, tarkistan täältä vielä tuota yhtä mahdollista virhettä".

edit:En ole mitenkään videoita vastaan, jos ne saataisiin jouhevasti osaksi peliä. Ongelia vaan on juuri se miten ne saataisiin. Ainkaan laajempaan käyttöön. Itse lähtisin edelleen lisätuomareista ennemmin kuin videoista. Ne voisi sitten antaa noiden maalin vieressä päivystävien tuomareiden avuksi.
 
Viimeksi muokattu:

steepler

Jäsen
Suosikkijoukkue
chelsea, The Ohio State Buckeyes
Videotarkistus toimii erittäin hyvin lähes kaikissa muissakin urheilulajeissa, joten en näe syytä miksei se toimisi myös hidastempoisessa jalkapallossa.

Paitsi missään lajissa, ainakaan niistä minkä videotarkistuksesta tiedän eli jääkiekko, jenkkifutis, koripallo ja baseball, ei ole olemassa mitään tälläistä systeemiä mitä Hyypiä ja Rönkä ehdottivat jossa mikä tahansa kutsu/tilanne on tuomarin tarkastettavissa. Tästähän tässä oli kysymys ja viesti johon aiemmin vastasit käsitteli juuri tätä Hyypiäläistä kaikki tarkastettavissa systeemiä. En tarkoittanut sitä etteikä videotarkistus jossain kapasiteetissa voisi olla toimiva, mutta ne tilanteet pitää olla tarkasti rajattuna, eihän jääkiekossakaan tuomarilla ole mahdollisuutta käydä katsomassa vaikka sitä oliko jossain tilanteessa koukku/kamppi/estäminen vai eikö ollut.

En tiedä mitä nyt sitten ajat takaa? Tarkoitatko että tämä Hyypiäläinen systeemi, jota ei taida missään lajissa olla käytössä, olisi järkevää ottaa käyttöön, vai tarkoititko jotain muuta.


Videotuomari hyökkää nauhojen kimppuun heti eikä vasta kun päätuomari sitä vaatii. Peli ei hidastu yhtään.

Siis onko näillä videotuomareilla joku kyky pysäyttää aika vai miten muka peli ei hidastu yhtään. No eagle tuossa toikin jo eri asioita esiin, mutta videotuomareiden on vain yksinkertaisesti pakko katsoa niitä kuvia, jotkut tilanteet saattavat vaatia useampaa katsomiskertaa ja eri kuvakulmien katsomista. Tähänhän menee aikaa, vai miten tulkitset että aikaa ei muka menisi, ja jos tarkastamiseen menee aikaa niin silloinhan se myös vaikuttaa pelitilanteeseen peliä viivyttävänä, vai miten on mahdollista ettei vaikuttaisi yhtään?

Puhumattakaan siitä että jalkapallossa on niin paljon tulkintakutusuja että siitä tulee suuria ongelmia jos/kun videotuomarin ja kentällä olevan tuomarin tulkinnat ovat erinlaisia. Tässä tavallaan koko tuo tuomaroinnin hierarkia pitäisi muuttaa niin että se videotuomari olisi se varsinainen tuomari joka olisi tuomioista vastuussa ja kentällä oleva tuomari vain sellainen joka toteuttaa videotuomarin kutsuja. Tai sitten päätuomarin olisi nähtävä aina se tilanne, tai ainakin siis tulkintatilanteet, kuvasta ja tähän ainakin menisi aikaa. NFL:ssähän esimerkiksi päätuomari käy aina videotarkastustilanteissa itse katsomassa tilanteen nauhalta ja sen perusteella tekee kutsun tilanteesta.
 

tutzba

Jäsen
Jos pelaaja maalialueella ollessaan pelaa palloa tahalteen kädellä, pitäisi tuomita heti maali. Tänään Ghana-Uruguay-matsin loppuhetkillä oli tällainen tilanne, eikä olisi tehnyt ollenkaan pahaa mikäli siitä olisi suora maali annettu.

Jääkiekossahan on suht sama sääntö maalivahdin ollessa vaihdettuna kenttäpelaajaan.
 

Fordél

Jäsen
Jos pelaaja maalialueella ollessaan pelaa palloa tahalteen kädellä, pitäisi tuomita heti maali. Tänään Ghana-Uruguay-matsin loppuhetkillä oli tällainen tilanne, eikä olisi tehnyt ollenkaan pahaa mikäli siitä olisi suora maali annettu.

Liian kova tuomio. Nykyinen, jossa voi antaa punaisen ja rankkarin, on selkeämpi tuomio kuin lähteä hämmentämään soppaa jollain suoralla maalilla. Tahallinen kädellä pelaaminen on nimittäin sekin aika tulkinnan varaista. Maali on maali jos pallo ylittää maaliviivan kokonaan. Muuten tuomitaan jotain muuta.
 

Taze

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara, Red Wings
Jos pelaaja maalialueella ollessaan pelaa palloa tahalteen kädellä, pitäisi tuomita heti maali.

Mä muuttaisin tän muotoon, että mikäli kenttäpelaaja estää pallon menemisen maaliin kädellään pitäisi tuomita maali. Tämähän tilanne oli eilen, Suarezin punaisella ei ollut mitään merkitystä tuossa vaiheessa (paitsi että se mulkku ei pääse välieriin, mutta ilman "torjuntaa" sinne ei olisi mennyt yksikään uruguaylainen), mutta omalle joukkueelle sillä sai mahdollisuuden voittaa peli.
 

Herra Tuomari

Jäsen
Suosikkijoukkue
Rauman Lukko ja Toronto Maple Leafs
Jalkapalloon ei tarvita yhtään sääntömuutosta, koska kuningaslajin suosio pysyy ilman muutoksiakin.
Joku F1 on menny lajina metsään jo aikoja sitten jokavuotisten sääntömuutosten kanssa. Sääntömuutoksiahan siihen on tehty siksi, että saataisiin lajia kiinnostavammaksi.
 

Herra Tuomari

Jäsen
Suosikkijoukkue
Rauman Lukko ja Toronto Maple Leafs
Minua ei haittaa se, ettet juuri sinä satu pitämään jalkapallosta. Minuun ainakin vetoaa lajissa se, että samat säännöt pätevät niin Rio de Janeiron kaduilla kuin MM-finaalissa.
 

Taze

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara, Red Wings
Minua ei haittaa se, ettet juuri sinä satu pitämään jalkapallosta. Minuun ainakin vetoaa lajissa se, että samat säännöt pätevät niin Rio de Janeiron kaduilla kuin MM-finaalissa.

Olet väärässä, minä pidän kyllä jalkapallosta. On vaan melko koomista väittää ettei laji tarvitse sääntömuutoksia (=kehittymistä), kun nämäkin kisat ovat osoittaneet että niile on tarvetta.
 

Sampe

Jäsen
Suosikkijoukkue
Pittsburgh Penguins/Turun PalloSeura/Kiekko-Vantaa
Minuun ainakin vetoaa lajissa se, että samat säännöt pätevät niin Rio de Janeiron kaduilla kuin MM-finaalissa.

Rio de Janeiron kaduilla on takuuvarmasti eri säännöt kuin MM-finaalissa. Milloin viralliset jalkapallon säännöt saavuttivat sinusta tämän ihanteellisen olotilan, jota ei enää saa muuttaa?
 

eagle

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara, Pittsburgh
Jee, lisää vain tulkinnanvaraisia sääntöjä. Milloin sitten se pallo oli varmasti menossa maaliin, milloin ehkä ei sittenkään, jne. Tähän vielä jos lisätään se, että silloin teoriassa kannattaisi pelin alussa ottaa se riski että torjutaan kädellä, kun ei ole riskiä saada punaista, jne. Ei jatkoon.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös