Niin piti niistä draftatuista prospekteista muutama sananen raapustella. Ei lomilla kerennyt, mut nyt kun töihinpalatessa vähemmän yllättäen heinäkuun puoli on vielä ihan täysin hiljaista niin tässähän sitä kerkeää silmäilemään sivussa.
Round 1, pick #1: Juraj Slafkovsky (LW)
Slafkovsky tuli sitten ja korjasi potin Wrightin nenän edestä. Jo pickistä itsestään riittää spekuloitavaa kerrakseen; Samaan aikaan huhuttiin Montrealin virittelevän sentteritreidiä (Dubois?) joka sitten kuitenkin realisoitui Dachin saapumisena Montrealiin. Tämä lienee yksi iso syy miksi Wright uskallettiin skipata.
Sit tällaiselle off aivojen off topic spinnille tähän väliin: Väläyttikö Wright samalla osan todellisesta luonteestaan kun selkeästi oli pettynyt nelospickiin, ja mahdollisesti(?) tuijotti Montrealin pöytään Bettmania kätellessään? Sitä emme tiedä, mutta jos nyt pitäisi ihan mutulla pelaajien luonnetta pika-analysoida niin ehkä me saatiin tässä korkean potentiaalin ohella myös parempi persoona joukkueeseen. Mulle tuli Wrightista Scheifele vibat jostain syystä. Ja olin sentään Wright all the way ennakkospekulaatioissa. Joku epäaitous/bad omen voodoo shit juttu anyway. Todellisuudessa Wright varmaan putsaa pöydän Seattlessa mut se on uudelle seuralle enemmän kuin hyvä asia. Slafkovsky toivottavasti hurmaa fanit omalla tavallaan, niin ettei Wrightin todennäköiset hyvät otteet käänny väärään suuntaan.
Osansa Slfakovskyn arvostuksesta kertoo myös, että erikseen painotettiin nimenomaan Slovakian maajoukkuetta. Ei siis tarvitse kovinkaan suurta päättelyä siihen, että juuri Slafkovskyn peli kansainvälisisssä matseissa oli, se joka kallisti vaakakupit ykkösvalinnan osalta.
Slafkovskystä Montreal saa toivottavasti pitkäikäisen ykköskentän pistelingon jolla riittää kaupan kukkuraksi kokoa ja nopeutta loistaa NHL tasolla. "Normiodotukset" on ehkä jossain Svechnikovin kaltaisessa pelaajassa. Jos kehitys on suostuisa uusi Rick Nash paremmilla käsillä. Ja jos kehitys on epäsuotuisa niin uusi Josh Anderson. Luottoa on että St. Louis ja uusi valmennusporras + pelaajakehitysosasto kallistaa vaakakuppia tuonne paremman kehityksen suuntaan. Slafkovsky on nyt varmasti kaikkien pelaajakehityksen parissa toimivien fokuksessa se ehdoton numero 1.
Slafkovsky on vähintäänkin hyvin lähellä hyppäämään suoraan isoihin valoihin. Mutta tarpeen mukaan Lavalin kautta saatava oppi kannattaa käyttää tässä tilanteessa hyväksi. Ylhäällä pelatessaan toivon että laitetaan samantien Suzukin ja Caufieldin rinnalle rakentamaan tulevaa kemiaa kasaan.
SSC = Seeking Stanley Cup -line. No pressure, kids.
Round 1, pick #26: Filip Mesar (RW)
Toisella pickillä poimittiin sitten lisää laituriosastoa Slovakiasta, ja sattumoisin myös Slafkovskyn lapsuudenystävä Filip Mesar. Tämäkin pick varmasti kytkeytyy jollain tasolla siihen että Slafkovsky poimittiin. Jos ykköspicki olisi ollut jotain muuta, luulisin tässä olevan toinen nimi.
Mesarista Montreal saa ehkä draftin nopeimman pelaajan, hyvin lähelle ainakin. Vauhtia ja taitoa on roppakaupalla ja miten Mesar saa käännettyä vahvuutensa NHL peliin toimivaksi on varmaan se kehityksen osalta tärkein tekijä. NHL onneksi vuosi vuodelta enemmän suosii Mesarin tyylisiä pelaajia joten toivotaan että tässäkin osutaan maaliin vähintäänkin middle6 laituri / secondary scoring arvoisesti. Kehitettävää löytyy kuitenkin monellakin osa-alueella, erityisesti pisteiden tekoa pitää pystyä parantamaan NHL tasolle, muuten riskinä on Byron tyyliseen rooliin päätyminen. Verrokkipelaaja Mesarille olisi esim. Michael Grabner.
Slafkovsky-Dach-Mesar on myös yksi erittäin potentiaalinen tulevaisuuden ketju joskus tulevaisuudessa. Riskejä on mutta potentiaalia sitäkin enemmän.
Round 2, pick #33: Owen Beck (C)
Beckin kohdalla ehkä sit poimittiin se ensimmäinen pakollinen sentteri tästä draftista kun ykkösrounderit meni laitureihin. Beck on varsin tasapainoinen pelaaja. Vahvuuksia on ehdottomasti hänenkin kohdalla nopeus, joten tietty kaava tässä alkaa toistumaan. On ilmeisesti myös ihan pätevä aloitusympyrässä. Tämän lisäksi taitotaso ja kahdensuunnan peli ovat riittävällä tasolla pärjätäkseen ylhäällä. Todennäköisesti kuitenkin bottom6 rooli ja ehkä tässä heittäisin hatusta verrokiksi Poehlingin vähän nopeampana versiona. Toivottavasti pelipaikka löytyy kuitenkin keskeltä eikä laidasta. Sentterisyvyyttä tarvittaisiin.
Mesarin ohella Beckin kanssa kehityspolku ylös ottaa varmasti Slafkovskyä pari vuotta pidempään. No need to rush. Kasvetaan niihin saappaisiin ajan kanssa, siitä ohjenuoraa pelaajakehitykselle.
Round 2, pick #62: Lane Hutson (D)
Siinä missä Joshua Roy on mahdollisesti edellisen draftin ryöstö, niin Lane Hutson voi olla sitä tässä draftissa Montrealille. Hutson on pienikokoinen mutta äärimmäisen taitava ja älykäs puolustaja kiekon kanssa. Mikäli kokoa olisi enemmän olisi todennäköisesti mennyt jo ensimmäisellä kierroksella kuten täälläkin kerettiin jo sivuta.
Jos kaikki menee hyvin, Hutsonista voidaan saada ylivoiman QB ja top4 kiekollinen puolustaja NHL:n joka antaa nopeita läpisyöttöjä ja tukee hyökkäyksiä toisesta aallosta. Kehitettävää on puolustussuuntaan ja pelityyli täytyy varmasti rakentaa syötönkatkojen/siniviivapuolustamisen varaan sillä kulmaväännöissä jää varmasti koonsa takia jalkoihin. Onneksi myös pelinluku/syötönkatkot/riistot ovat ehdottomasti yksi vahvuus pelissä.
Martin St. Louis on sanonut monesti, että vaikkei ollut paras pelaaja kentällä niin hän oli yksi parhaita ellei paras parantamaan peliään (best at getting better). Tämä sama mindset kun saadaan Hutsonin kehitykseen mukaan niin ties vaikka meillä on köyhän miehen Cale Makar käsissä. Tai Andrei Markovin manttelinperijä pienemmällä koolla varustettuna. Potentiaalia ainakin riittää.
Pelaajaverrokki Hutsonille olisi Torey Krug.
Round 3, pick #75: Vinzenz Rohrer (C/RW)
Jälleen yksi hyvän peliälyn ja taidon omaava haku. Nopeus ja peliäly näyttävät olevan tämän draftin ykkösteema.
Rohrer varattiin aika lähellä sitä missä monilla ranking listoilla olikin. Pelaa kokoaan paremmin fyysistä peliä ja skouttien paperiessa ilmeisesti johtava kuvaus oli "periksiantamaton". Rohrerissa Montreal saa hyvässä lykyssä monipuolisen bottom6 pelaajan täydentämään rosteria.
Round 3, pick #92: Adam Engstrom (D)
Ei paljon sanottavaa tästä. Vähän vaikutti jonkun skoutin yksittäiseltä yliarvioinnilta. Olisi varmaan ollut saatavissa huomattavasti myöhemminkin. Koon, laukauksen ja suunnanmuutospelaamisen puolesta voi pärjätä ylhäälläkin, mutta kehitettävää löytyy paljon sekä hyökkäys että puolustuspelistä, joka ei nyt puolustajan kohdalla tietysti suuria odotuksia nostata.
Onnistuessaan syvyyspuolustaja, tuskin paljon enempää.
Round 4, pick #128: Cedrick Guindon (LW)
You guessed it.. peliäly ja nopeaus yhdistyvät tässäkin varauksessa. Kehitettävää on vielä paljon fyysisessä pelissään ja kyseenlaista riittääkö eväät koskaan NHL tasolle. Kaiken osuessa kohdalleen on sauma ylös mutta todennäköisesti maksimissaan AHL tasoa.
Round 5, pick #130: Jared Davidson (C)
Taitava sentteri jolla heikkouksia kuitenkin luistelunopeudessa. Tuskin on asiaa isoihin valoihin.
Round 6, pick #162: Emmet Croteau (G)
Draftin pakollinen maalivahti. Kokoa löytyy mutta kehitettävää ilmeisesti sijoittumisessa/päätöksenteossa torjuntatilanteissiin liittyen.
Round 7, pick #194: Petteri Nurmi (D)
Tästä Kerhon fanit vois ehkä sanoa jotain laajempaa mutta liikkuvana puolustajana syvyyshaku. Ura varmaan kokonaisuudessaan Suomessa.
Round 7, pick #216: Miguel Tourigny (D)
Kiintiöransk... QMJHL pelaaj... ei vaan yksi riskihaku lisää. Hutsonin tyylinen pelaaja, nopeutta ja peliälyä löytyy. Heikkoudet kuitenkin todennäköisesti estävät uran ylhäällä mutta 7 rounderiksi täysin riskitön kokeilu. Parempi kokeilu kuin kolme edellistä.
Loppukaneettina sanottakoon vielä että Pronman rankkasi Canadiensin draftin A+, tämä varmaan osittain tuli koska oli yksi äänekkäimpiä Slafkovskyn puolestapuhujia mutta jos ylläolevista pelaajista Slafkovskyn lisäksi kaksikin pelaa ylhäällä 3 vuoden päästä niin voidaan sanoa draftin olleen nappisuoritus.
Draftin teemana/strategiana oli selkeästi peliäly ja nopeus. Pakkien kohdalla varsinkin aiemman vähän kookkaamman paletin lisäksi nyt haettiin pari go big or go home hakua kiekolliselle puolelle.