Vietnamilaisten ja Somalialaisten vertaaminen on siinä mielessä turhaa, että silloin kum Vitnamista tuli pakolaisia Suomeen oli Suomalainen yhteiskunta erilainen, samoin tuet. Uskon, et heidän integroituminen Suomeen sujui hyvin koska heidän oli pakko integroitua pärjätäkseen. Tällä hetkellähän Vietnamilaisten ja mainitsemiesi Somalialaisten vertaaminen rikostilastossa on myö siinä mielessä turhaa, et Vietnamilaisissa on menossa toinen tai kolmas sukupolvi siitä kuin ensimmäiset heistä Suomeen saapuivat. Kosovolaisten ja Somalialaisten vertaaminen on siinä mielessä epäsuhdassa, että Jugoslavian yhteiskunta oli huomattavasti lähempänä meikäläistä kuin Somalian. He olivat myös käsittääkseni huomattavasti useammin luku ja kirjoitustaitoisia kuin Somaliasta tulleet. Syrjätymisriski on siten suurempi.
Hyvää ja tiivistä pohdiskelua. Kiitos siitä.
Tuo väitteesi esimerkiksi tukijärjestelmän vaikutuksesta integroitumiseen on mielenkiintoinen, enkä missään nimessä väitä sitä silkaksi lööperiksi. Voi hyvinkin olla, että sosiaalitukien vähäisyys pakotti vietnamilaispakolaiset ottamaan onnensa omiin käsiinsä ja työllistymään, mikä taas ohjasi heidät onnistuneesti osaksi yhteiskuntaa. Sen sijaan somalipakolaisilla on kenties ollut takanaan laajempi tukien verkosto, mikä on toisaalta toiminut heitä vastaan ja ajanut heidät yhteiskunnan eläteiksi.
En tosin tiedä, kuinka suurista eroista puhutaan kun verrataan 80-luvun alun ja 90-luvun alun tukijärjestelmien volyymeja. Täytyy muistaa, että ensimmäiset vietnamilaiset tulivat Suomeen 70-luvun lopussa, jolloin täällä elettiin suhteellisen hyvää aikaa taloudellisesti ja poliittisesti. Uskoisin sen näkyneen ainakin jossain määrin valmiudessa maksaa sosiaaliavustuksia. Toisaalta kyseessä taisi olla ensimmäisiä suuria pakolaisaaltoja Suomeen, joten siltä kantila ajatellen järjestelmässä saattoi myös olla tiettyjä vaikeuksia käsitellä isoja pakolaismassoja, vaikka rahaa olisi ollutkin.
Ensimmäiset suuret somalipakolaisaallot saapuivat Suomeen 90-luvun alussa, joka tunnetusti oli laman ja poliittisten myllerrysten aikaa. Edelleenkin on vaikea sanoa, miten tämä näkyi sosiaalituen volyymeissa, mutta ainakin silloin valtion kassa kärsi huomattavasti pahemmasta vajeesta kuin 80-luvulla. Näkyikö tuo valmiudessa maksaa sosiaaliavustuksia, sitä en tiedä.
Sen sijaan yhteiskuntaolojen otollisuudesta noin yleensä olen kanssasi samaa mieltä. Vietnamilaisia siis alkoi virrata Suomeen 70-luvun lopussa; seesteistenä aikana, mikä on varmasti liudentanut käsityksiä pakolaisia kohtaan. Sen sijaan nuo kiistellyt somalipakolaiset alkoivat saapua rajan yli 90-luvun alussa, joka taas sitten ajanjaksona oli täynnä turbulenssia lama-aikoineen ja NL:n hajoamisineen. Tuo ei varmasti ollut otollisin hetki ottaa vastaan yhtään ketään, saatika sitten erilaisesta uskonto- ja kulttuuripiiristä tulevia sodan runtelemia somalipakolaisia.
Tuo väitteesi, että erilainen yhteiskunnan tila ja löyhäkätisempi tukipolitiikka ovat olleet hidastamassa tiettyjen ryhmien integroitumista on todella mielenkiintoinen ja sitä tulisikin tutkia. En edelleenkään siltä seisomalta usko, että korrelaatio tukien määrässä ja potentiaalissa integroitua on niin selkeä kuin annat ymmärtää, mutta - kuten todettua - on tuossa ajatuksessa ituakin.