Vaikea sanoa, mutta Jyrki kertoi myös hallituksen ryhtyneen toimiin työvoiman houkuttelemiseksi ainakin Kiinasta ja Intiasta.
Mun mielestä työperäistä maahanmuuttoa voisi kannustaa entisestään, vaikka sitten humanitäärisen maahanmuuton kustannuksella. Työperäinen maahanmuuttaja kun omaa paremmat valmiudet kotiutua uuteen maahan, tällä voidaan vastata työvoiman lyhyen aikajänteen (vrt. koulutuksen lisääminen) työtarpeisiin ja apua tarvitsevia voitaisiin auttaa lokaalisti.
Karu fakta on se, että sopeutuminen on vaikeaa jos kieli tuottaa ongelmia, tavat ovat erilaisia, riittävän elintason saa "omin keinoin" (tuet, rikokset, kerjääminen, jne.) ja sosiaalinen verkko tuppaa rajoittumaan "omaan väkeen" ilman kiinnekohtaa (työ, opiskelu, jne.) ympäristöön. Työperäinen maahanmuuttaja omaisi ainakin mahdollisuuden sopeutua tähän "uuteen maailmaan" työnsä ja sen luomien kannusteiden, verkostojen ja eri tapojen oppimisen kautta. Käsittääkseni esimerkiksi Kanada harrastaa tätä melkoisen aktiivisesti.
Samoin koulutus tuppaa monilla aloilla tulemaan "jäljessä". Teknologiabuumin aikana osaava väki revittiin töihin lähes taidoista riippumatta, koulumaailma ryhtyi panostamaan alalle ja kas kummaa. Insinöörien työllistymistilanne on heikentynyt ja moni tekee töitä sen varsinaisen "oman alan" ulkopuolella. Maltillisella koulutuspolitiikalla ja äkillisen tarpeen korvaamisella työperäisillä maahanmuuttajilla olisi saattanut helpottaa asiaa. Samoin tietyt vaativammat matalapalkka-alat (terveydenhuolto nyt esimerkiksi) ja muuttotappiokunnat ovat vähän siinä tilanteessa, että työvoiman tarjonta ja alueelliset tai toimialalliset tarpeet eivät täysin kohtaa. Vaikka osaavaa työvoimaa olisikin, se ei eri syistä (palkat, kaupungin vetovoima, jne.) aina kohtaa tarvetta.
Ja mitä lokaaliin auttamiseen tulee, niin pakolaisuus ja humanitäärinen maahamuutto ovat mielestäni loppujen lopuksi melko kaksinaamaisia toimia. Ei ongelma ratkea sillä, että muutama kymmen tai sata ihmistä tuodaan nyt tänne ja jollain aikavälillä myös perhe saadaan maahan. Tuo auttaa yksittäisiä henkilöitä ja perheitä, mutta ei ratkaise syytä avuntarpeelle. Ei mun mielestä esimerkiksi Ukrainan kriisiä tule Suomen osalta ratkoa siten, että tänne tuodaan 28 ukrainalaista pakolaista. Samoin ei jossain vaiheessa puhkeavaa Länsi-Afrikan nälänhätää ratkota sillä, että pari guinealaista saa turvapaikan ja miljoonat länsiafrikkalaiset jäävät avun tarpeeseen. Mä en nyt ota kantaa kuinka suurella summalla kriisialueita pitäisi vuotuisin tukea, mutta mielestäni suora tuki alueelle on parempi kuin humanitäärisen avun nimissä suoritettu "yksittäisten ihmisten pelastusoperaatio". Yhden ihmisen pelastaminen on helvetin hieno homma, mutta jos samalla rahalla saadaan autettua useampaa, on mielestäni jälkimmäinen ratkaisu hyvinkin perusteltu.