Nyt on jollain välähtänyt!
Hassua. Mietin eilen juuri samaa, että pitäisi tehdä samanlainen editointi, mutta hyvä että joku toinen ehti jo. Hauska pätkä. Jos jotain olisin tehnyt eri tavalla, olisin laittanut Mertarannan heiton "sinne lätty kiinni" siihen kohtaan, kun Granlund pistää poikkaria Glauserin leukaan.
En jaksa kahlata viestiketjua läpi ja epäilemättä joku muukin kiinnittänyt huomiota samaan asiaan.
Tulin vain ilmoittamaan, että Jukka Jalosen mediaesiintyminen on sekä yli- että vastenmielistä tappion hetkellä. En osaa päättää kumpaa enemmän.
Loppu.
Jukalla on mielestäni sama ongelma kuin ensimmäisellä maajoukkueen valmennuspätkällä, että hänen sopimuksensa kesti 1-2 vuotta liian pitkään. Kertauksena Jalosen joukkueiden peliesitykset eri vuosina:
2009: Sheddenin jälkeen palattiin hieman maajoukkueelle tyypillisempään kiekkoon. Varsinkin Kanadaa ja USA:ta vastaan Suomi näytti monta kertaa vievän peliä kiekkokontrollin ansiosta, mutta molemmissa peleissä vastustaja oli viimeistelyssä huomattavasti edellä, ja USA-puolivälierässä Suomi kaatui klassiseen maalinteon tehottomuuteen.
2010 (Vancouverin olympialaiset): Jalosella ei ollut oikein otetta NHL-pelaajista. Se ei varmaankaan rakentanut joukkueen yhteishenkeä, että Selänne ihmetteli julkisuudessa Jalosen pelikirjaa useaan otteeseen. Peli oli aaltoilevaa kuraa, Tshekki voitettiin 53 minuutin kohdalla tehdyllä maalilla puolivälierässä, USA antoi täyden selkäsaunan välierän 1. erässä ja pronssiottelussa Olli Jokinen nosti joukkueen reppuselkään, ratkaisi pelin ja lopetti maajoukkueuransa, ainakin siihen asti kunnes Westerlund palasi valmentajaksi.
2010: Joukkueen rosteri oli aika heikko. Tanskaa vastaan shokkitappio, Saksaa vastaan nihkeä voitto ja USA:a vastaan tiukka pakkovoitto (häviöllä olisi jäädytty alkulohkoon). Peli ei oikein missään vaiheessa lähtenyt käyntiin, ja puolivälierässä rankkareilla ulos Tshekkiä vastaan.
2011: Nyt rosteri oli selvästi parempi kuin edellisenä vuotena, mutta peli silti sakkasi ja maalinteko oli vaikeaa. Tshekille hävittiin. Latviaa, Saksaa, Slovakiaa ja Venäjää vastaan oltiin tappiolla mutta noustiin tasoihin ja voitettiin, joskin näistä neljästä kaikki muut paitsi Slovakia-peli menivät rankkareille. Peli alkoi toimia oikeastaan vastaan mitalipeleissä. Välierässä tyylikäs voitto ja ilmaveivi Venäjää vastaan, ja finaalissa maaginen kolmas erä sen jälkeen, kun Ruotsi oli kaksi erää tukahduttanut Suomen pelin.
2012: Tässä vaiheessa Jalonen alkoi olla väsyneen oloinen. Rosteri oli ihan hyvä, mutta peli ei oikein missään vaiheessa kulkenut. Vastustajat olivat scoutanneet Jalosen pelikirjan ja löytäneet lääkkeet sen pimentämiseen. Rumat tappiot Kanadaa ja USA:a vastaan. Puolivälierässä suuri ryhdistäytyminen ja tiukka voitto USA:sta, mutta 4. sijaa korkeammalle joukkue ei päässyt.
2013: Jalonen oli median haastatteluissa aina todella leipiintyneen oloinen. Rosteri oli heikko. NHL-vahvistuksia oli vain Korpikoski ja Granlund, joista jälkimmäinen seilasi vielä NHL:n ja AHL:n välillä. Peli oli paremman näköistä kuin edellisenä vuotena. Materiaali riitti puolivälierävoittoon Slovakiaa vastaan, mutta välierässä tyly 0-3 tappio Ruotsia vastaan. Pronssiottelussa hieno nousu USA:ta vastaan 2 maalin tappioasemasta, mutta tappio rankkareilla, ja Jalonen äksyili toimittajille pelin jälkeen, että "piip kuin pientä oravaa".
2019: Etukäteen yksi huonoimmista rostereista, mitä olen Suomelta nähnyt, samalla kun vastustajilla (varsinkin Ruotsilla ja Venäjällä) oli harvinaisen kovat niput jalkeilla. Jatkoajan kommenttien mukaan puolivälierään pääseminenkin vaatisi ylisuorittamista. Suomen peli oli kuitenkin raikasta. Puolivälierässä Ruotsin NHL-tähtiä täynnä oleva joukkue johti jo 3-1 ja sai ehkä liiallisen turvallisuuden tunteen, mutta Suomi nousi tasoihin 3-3. Myöhemmin vielä Mörkö tasoitti pelin 4-4, ja Suomi voitti jatkoajalla. Mitalipeleissä lyötiin liinat kiinni ja Venäjän supernippu kaatui 1-0 ja Kanada 3-1, vaikka vastustajia ärsyttikin Jalosen nihilistikiekko, jolla vastustajan peli saatiin tyrehtymään.
2021: Ei mikään kova rosteri, vaikka ei ollut vastustajillakaan. Tuolla materiaalilla harrastettiin entistä enemmän puolustusvoittoista kiekkoa. Ruotsi ei päässyt puolivälieriin, Kanada meinasi jäädä ulos puolivälieristä, mutta eteni lopulta voittoon Suomen jäädessä hopealle jatkoajalla.
2022 (Pekingin olympialaiset): Jalosella oli mahdollisuus saada kaikkien aikojen NHL-miehistö kisoihin, mutta NHL:llä meni viime hetkellä pupu pöksyyn, koska Kiinan koronakaranteenisäännöt muka pelottivat. Turnaus pelattiin EHT-tason pelaajilla. Suomelta melko ylivoimainen näytös siitä lähtien, kun Ruotsia vastaan noustiin 0-3 tappioasemasta tasoihin ja voittoon. Erikoistilannepelaaminen oli heikkoa, mutta se ei liikaa haitannut, kun kukaan täysi-ikäinen ei saanut tasakentällisin kiekkoa Suomen maaliin koko turnauksen aikana. Jopa ROC oli finaalissa yllättävän pelokas ja hävisi Suomelle lukemin 2-1.
2022: Jalosella kova rosteri, ja täsmävahvistuksina Granlund ja myöhemmin Heiskanen ja Lindell. Jälkiviisaudella olisi tänäkin vuonna kannattanut jäädä odottamaan Ahoa ja Rantasta. Voitetut MM-kisat, ihan hyvää peliä, ja varsinkin Heiskanen oli aivan uskomaton mitalipeleissä, ja siihen päälle Granlundin tehot 2+1 finaalissa.
2023: Vähän samanlaiset kisat kuin vuonna 2012. Rosterissa oli koviakin nimiä, mutta peli ei ollut samalla lailla ytimessä kuin vuosina 2011 ja 2022, ja vastustajat olivat alkaneet löytää lääkkeet Jalosen pelitapaa vastaan. Yhtään kovaa peliä ei voitettu, puolivälierässä ulos Kanadaa vastaan vaisun pelin jälkeen.
2024: Pelilliset esitykset ovat olleet vielä huonompia kuin edellisenä vuonna, ja rosterikin on todella heikko. Nyt heikotkin vastustajat ovat löytäneet vastamyrkyt Jalosen pelitapaa vastaan. Alkusarjassa ei voitettu yhtään kovaa peliä. Jalonen on pelien jälkeen vastannut median kysymyksiin lyhyillä lauseilla tympääntyneeseen äänensävyyn,
tässä uusin kokoelma Ylen toimittajilta. Alkaa olla sama tilanne kuin vuonna 2013, eli Jalosen olisi kannattanut lopettaa huipulla kaksi vuotta aikaisemmin. Tällä hetkellä tilanne näyttää vahvasti siltä, että puolivälierässä ulos ylivoimaista Ruotsia vastaan kapteenin ollessa pelikiellossa.