Miten saadaan yleisömäärät nousuun?

  • 729 210
  • 3 722

Mr.Fox

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS respektit: HIFK ja Ässät
Onko mikään Liiga koskaan supistanut ottelumääriä / joukkueita rankalla kädellä?
Hatusta vedettynä SM-liiga on koko historiansa aikana supistanut ottelumäärää kahdesti ja joukkuemäärää kerran.

Kaudella 1983-84 kymmenen joukkueen lisäksi jokainen joukkue pelasi yhden kotiottelun olympiajoukkuetta vastaan. Tämä oli muistaakseni Alpo Suhosen ehdotuksesta. Näistä otteluista saadut pisteet laskettiin normaalisti sarjataulukkoon. Jokaisella SM-liigajoukkueella oli siis 37 ottelua (19 kotiottelua), ja sarjassa pelasi käytännössä 11 joukkuetta. Yhteenveto: 11 joukkuetta, nelinkertainen sarja + ylimääräinen kotiottelu => 37 ottelua, 19 kotiottelua.

Kaudella 1984-85 SM-liiga palasi normaaliin päiväjärjestykseen: 10 joukkuetta, nelinkertainen sarja => 36 ottelua, 18 kotiottelua.

Kaudella 1996-97 SM-liigassa pelasi 12 joukkuetta nelinkertaisen runkosarjan + kuusi välisarjan ottelua. Yhteenveto: 12 joukkuetta, nelinkertainen sarja + kuusi välisarjan ottelua => 50 ottelua, 25 kotiottelua.

Kaudella 1997-98 SM-liigassa pelasi edelleen 12 joukkuetta nelinkertaisen runkosarjan, mutta extraotteluita pelattiin vain neljä. Yhteenveto: 12 joukkuetta, nelinkertainen sarja + neljä välisarjan ottelua => 48 ottelua, 24 kotiottelua.

Hatusta vedettynä nämä ovat olleet koko SM-liigan historian joukkue-/ottelumäärien vähennykset edelliseen kauteen nähden.
 

Mr.Fox

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS respektit: HIFK ja Ässät
Minä menisin kylmästi siihen että kaksi peliä viikossa. Yksi kotimatsi ja yksi vierasmatsi. Standardit pelipäivät esim. tiistai/torstai, lauantai. Nyt pelejä on välillä keskiviikkona, välillä perjantaina ja pelien aloitusajat vaihtelevat. Ts. ihmisille voi jopa tulla yllätyksenä että tänään on pelipäivä. Ihan sama juttu kuin veikkausliigassa. Pelataan vähän milloin sattuu ja kellään satunnaiskatsojalla ei ole yleiskäsitystä milloin oikeasti on pelipäivä.
Tästä saa vähän sen käsityksen, että satunnaiskatsojat tekevät päätöksensä matsiin lähdöstä vasta pelipäivänä. Vaikka torstai nyt olisikin joku vakiopelipäivä, niin kyllähän satunnaiskatsojienkin tulee tarkastaa, että onko kyseessä koti- vai vieraspelipäivä.

Nyt tästä saa vähän sellaisen kuvan, että satunnaiskatsoja päättää hallille menosta vasta torstaina puolen päivän jälkeen. Satunnaiskatsoja ottaa otteluohjelman esille ja huomaa, että *PRKL* Tepsin kotimatsi onkin pelattu jo keskiviikkona. Eivätkö ihmiset noin yleisesti enää suunnittele alkavan viikon menojaan esim. maanantaisin? Vaikka siellä vakiopelipäivät olisikin, niin eihän TPS:lla nyt joka torstai (tai lauantai) voi olla kotimatsia. Ihan yhtä lailla sitä satunnaiskatsojan kuin HC-faninkin on katsottava otteluohjelmaa aina silloin tällöin - vaikkapa nyt kerran viikossa.

Vaikea sanoa, mutta nykyisin valinnanvaraa on liian paljon ja tämän takia ainakin jonkunlaista hajontaa katsojien osalta peleissä on. Miten paljon se oikeasti vaikuttaa - ei mitään hajua. Kausikorttilaisille tuo on yksi paskan hailee, ne menee hallille aina kun peli on. Mutta satunnaiskatsojalle tuolla saattaa olla merkitystä. "Olisi kiva mennä katsomaan peliä...Menenkö tänään peliin X vai ylihuomenna peliin Y". Tai "järkätäänpä jätkien kanssa perjantai/lauantai-kaljoittelu lätkän merkeissä, mentäisiinkö katsomaan tämä peli vai tämä peli..".

Lyhyesti: Jos tarjonta ylittää kysynnän, ei katsojia riitä peleihin koska niistä tulee ähky ja ihmiset ainakin osittain hajaantuvat pelien osalta.
Juuri yllämainitusta syystä johtuen kausikortteja pitäisi saada myytyä ennen kauden alkua mahdollisimman paljon!

Ensimmäinen esimerkkisi: kyseinen satunnaiskatsojahan on jo päättänyt, että kyseisellä viikolla hän menee katsomaan yhden ottelun. Kotiotteluiden määrällä kyseisellä viikolla ei ole mitään merkitystä hänen päätöksensä kannalta. Hän menee katsomaan yhden kotiottelun - sen, joka parhaiten sopii hänen kalenteriinsa/muihin menoihinsa.

Toinen esimerkkisi: käytännössä melko hypoteettinen esimerkki. Mulle ei nyt nopealla miettimisellä tule mieleen yhtään viikkoa, jolloin TPS olisi pelannut samalla viikolla kotiottelun sekä perjantaina että lauantaina. Tämähän on ainoa määräävä tekijä, jos/kun ollaan päätetty mennä jätkäporukalla kaljoittelemaan Tepsin matsiin joko perjantaina tai lauantaina. Mitä merkitystä tähän päätökseen on sillä, että pelataanko siellä aiemmin viikolla joku väsynyt tiistaimatsi SaiPa:a tai Sportia vastaan?

Entäs kun on tiistaina Sport ja perjantaina vaikka Kookoo ja olet päättänyt perheen lasten kanssa että tällä viikolla mennään katsomaan peliä. Jos on yksi matsi tarjolla, valintaa ei ole vaan mennään katsomaan sitä tiettyä peliä. Jos on kaksi matsia tarjolla, hajontaa tulee. Jotkut menevät TO peliin ja jotkut PE peliin.
Jälleen kerran: perhekohtainen päätös on tehty jo aiemmin - "Tällä viikolla mennään lasten kanssa katsomaan YKSI peli."

Saattaa olla, että olen seuraavassa pahastikin väärässä! Epäilisin perheiden valitsevan ennemmin tiistai-matsin kuin perjantai-matsin. Juuri tästä syystähän mä mielelläni näkisin myös sunnuntaimatsien (päivä-) tekevän pysyvämmän paluun. Kuulostaisiko huonolta esim. joku kerran kuussa (sanotaan... 4-6 kertaa kaudessa) järjestettävä sunnuntai-perhematsi, joka alkaa vaikkapa klo 15:00. Näihin matseihin kunnon lipputarjouksia (normaalihintaisen aikuisen lipun ostajalle 1-3 lastenlippua 1EUR/kpl tms.) ja hallille jotain erityisesti lapsille suunnattua ohjelmaa. Samaten matsin jälkeen jotain tarjousta mitä ikinä nyt lapsiperheet haluavatkin: esim. matsilipulla Heseltä kaksi kerrosateriaa yhden hinnalla tms.

Muutenkin tämä "kaavoihin kangistuminen" on mielestäni yksi suurimmista syistä ottelutapahtumien "väljähtyneisyyteen". Käytännössähän jokaikinen matsi on sitä samaa huttua - ainoat erot tulevat siitä, että pelataanko matsi arkena (alkaa 18:30) tai lauantaina (alkaa 17:00). Mitä muuta eroa matseilla on? Miksi ei uskalleta koittaa mitään uutta? Tällainen sunnuntain perhepeli olisi jo yksi askel oikeaan suuntaan. Siinähän olisi valmiiksi mietittynä jo 4-6 kotimatsin markkinointi ja kohderyhmä. Seuraavan kohderyhmän pitäisi luonnollisesti olla ne jätkäporukat, jotka tulevat matsiin kaljoittelemaan. Tähän sopisi mainiosti vastustajaksi joku HIFK tai Ässät perjantaina tai lauantaina. Vähän miettimällä ja profiloimalla näitäkin matseja löytyisi helpostikin 1-2 kertaa kuukaudessa. Näihin ei olisi tarkoitustakaan houkutella mitään lapsiperheitä kauhistelemaan kielenkäyttöä ja häiriökäyttäytymistä.

Torstai-matseihin kohtuullisen luonnollinen kohderyhmä olisi opiskelijat. Vai... onko edelleenkin torstai se paras opiskelijabilepäivä? Vähän jonkun Marilynin kanssa yhteistyötä, matsilipulla ilmaiseksi sisään ennen puolta yötä jne. CHL-matseissa mä olisin mielelläni nähnyt vähän eksoottisemman ratkaisun. Kun kerran vastassa oli keskieurooppalaisia joukkueita, niin olisiko ollut huono idea kokeilla myös keskieurooppalaista alkamisaikaa? Matsit alkamaan tyyliin 19:30 tai jopa myöhemminkin. Miksi nekin pitää vetää sillä aivan samalla kaavalla kuin SM-liigaa ollaan vedetty jo 30+ vuotta?

Kaudessa on 30 ottelutapahtumaa. Käytännössä ainoastaan kausikorttilaiset menevät hallille aina, kun siellä on matsi. Juuri tästä syystä jokaisesta ottelutapahtumasta tulisi muokata yksilöllinen. Missään nimessä ei ole järkevää yrittää saada jokaiseen matsiin jokaisesta kohderyhmästä mahdollisimman paljon yleisöä. Kaikkia ei voi kuitenkaan miellyttää samalla kaavalla. Nyt sitä yritetään edelleen ja se tie näyttää olevan loppuunkaluttu.

EDIT: muokattu vähän ajatuksia sunnuntain perhepelien tarjouksista
 
Viimeksi muokattu:

septi

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS
Laitetaan vaikka tähän ketjuun tällainen pieni huomio.

Eilen taas kun peliä katsoin, lähetyksen alettua ja kameran osoitettua (kuten aina) tuonne C- ja G-katsomoiden suuntaan, ensimmäinen ajatus oli että onko tuolla edes viittäsataa ihmistä paikalla (vaikka virallinen yleisömäärä oli yli 4000). G-katsomot ovat aina tyhjinä ja taitaa C-katsomoissakin olla väkeä paljon vähemmän kuin A-katsomoissa, joten tuolla kuvaussuunnalla hallin tunnelma tuntuu tvstä katsottuna jopa heikommalta kuin mitä se on ollut. Etäkannattajana varsinkin kun harvoin pääsee paikalle ja on tvn varassa, tulee tunne että hallissa on nykyään todella tyhjää ja heikko tunnelma. Tietysti alle 50% täyttöaste on tosiasia, mutta vielä pahemmalta tilanne näyttää tv-kameroissa.

Voi olla vähän kaukaa haettua, mutta jos kamera kuvaisikin toisesta suunnasta ja esim. viikonloppupeleissä näkisi melko täydet A- ja E-katsomot, ehkä tuo hallin tunnelma tuntuisi sen verran paremmalta että saisi muutaman ihmisen sinne enemmän saapumaan.

Toki miinuksena että tällöin Mutka jäisi vähän katveeseen enkä tiedä onko määräys/tekninen pakko että vaihtoaitioiden puolelta kuvataan, mutta heitin nyt tällaisenkin ajatuksen ilmoille, koska Pasilaa lainatakseni "nyt stormataan ja stormatessa ei ole huonoja ideoita" tjsp.

Yksi vaihtoehtohan olisi myös että ensi kaudella G-katsomot olisivat auki ja E-katsomot kiinni.
 

-TMA-

Jäsen
Laitetaan vaikka tähän ketjuun tällainen pieni huomio.

Eilen taas kun peliä katsoin, lähetyksen alettua ja kameran osoitettua (kuten aina) tuonne C- ja G-katsomoiden suuntaan, ensimmäinen ajatus oli että onko tuolla edes viittäsataa ihmistä paikalla (vaikka virallinen yleisömäärä oli yli 4000). G-katsomot ovat aina tyhjinä ja taitaa C-katsomoissakin olla väkeä paljon vähemmän kuin A-katsomoissa, joten tuolla kuvaussuunnalla hallin tunnelma tuntuu tvstä katsottuna jopa heikommalta kuin mitä se on ollut. Etäkannattajana varsinkin kun harvoin pääsee paikalle ja on tvn varassa, tulee tunne että hallissa on nykyään todella tyhjää ja heikko tunnelma. Tietysti alle 50% täyttöaste on tosiasia, mutta vielä pahemmalta tilanne näyttää tv-kameroissa.

Voi olla vähän kaukaa haettua, mutta jos kamera kuvaisikin toisesta suunnasta ja esim. viikonloppupeleissä näkisi melko täydet A- ja E-katsomot, ehkä tuo hallin tunnelma tuntuisi sen verran paremmalta että saisi muutaman ihmisen sinne enemmän saapumaan.

Toki miinuksena että tällöin Mutka jäisi vähän katveeseen enkä tiedä onko määräys/tekninen pakko että vaihtoaitioiden puolelta kuvataan, mutta heitin nyt tällaisenkin ajatuksen ilmoille, koska Pasilaa lainatakseni "nyt stormataan ja stormatessa ei ole huonoja ideoita" tjsp.

Ei tuosta mitään määräystä ole, että vaihtoaitioiden puolelta pitäisi kuvata, vaan ehkäpä jopa päinvastoin. Osa ohjaajista nimenomaan haluaa meidän areenalla reversekameran, jotta jäälletulo ja vaihtoaitioihin pystytään kuvaamaan. Haasteena on vain se, että selostamo, pressitila, kuvaustasanne jne. ovat tosiaan tuolla A-puolella, joten pelkällä kameran piuhojen vetämisellä tuota ei pystytä ratkaisemaan.

Esittämäsi huomio pitää kyllä täysin paikkansa eli C- ja G-katsomo ovat useammin tyhjempiä kuin A- ja E-katsomot.
 

Jaakko

Jäsen
Suosikkijoukkue
RFC Liege
Kamerakulman muutamista helpompaa olisi muuttaa hinnoittelua niin, että C katsomo saataisiin aina mahdollisimman täyteen ja muutenkin alas enemmän porukkaa. Eilenkin oli typerää, että yläkerta oli auki. Kaikki olisivat ihan hyvin mahtuneet alas.
 

Daenboudian

Jäsen
Suosikkijoukkue
Turun Palloseura
Jos ei kiinnosta, niin ei kiinnosta. Ketään ei voi hallille pakottaa, mutta jotain voisi tehdä sen eteen, jotta edes jokin roti pysyisi hommassa.

Lopetetaan jo tämä yläkatsomo-alakatsomo -hassuttelu. Yläkatsomo kiinni ja piste. Yhdellä kädellä voi laskea matsit, joissa tarvitsee kapasiteettia.

Markkinointi. Mitä livenä saa sellaista, mitä telkkarista ei? Voin liimata Lolan kuvan seinälle ja avata Auran Aallot. Tunnelma olisi yksi asia, mutta se on täysin retuperällä. Tunnelmaa ei saa vain ledivaloilla, vaan se lähtee ihmisistä. Se vaatii pitkäjänteistä työtä ja monien pienempienkin asioiden hiomista. Ei riitä, että ryömii riman alta. Toki kaikki hilavitkuttmiet aiheuttaa kiimaa, kun kattilassa porisee 10 000 janaria tipat pöksyillä.

Lippujen hinnat. Pitää panostaa alakatsomoiden alariveihin, sillä ne paikat näkyvät kaikkialle Turusta Timbuktuun. Kuinka moni edes tietää, että alariveille on edullisempia paikkoja? Onko pieni alennus edelleenkään riittävä? 10 € liput vaikka sinne ja seisomakatsomoon. Onko Tepsin nykyinen dynaaminen hinnoittelu oikeasti dynaaminen? Nythän saa kaksi viikkoa ennen maanantaina vähän halvemmalla lipun, mutta huomioiko systeemi pelipäivän, vastustajan, menekin jne? Ei.

Ilmaislippukampanjat jatkuvat yhä edelleen, mutta nykyään ne ovat vain paremmin naamioitu. Tiedän monia ihmisiä, jotka käyvät matsissa vain, jos saavat voucherin. Kuten tiistaina. Olen todella varma, että loppukaudesta heitä ei enää näy, jollei sitten taas lyödä jotain paniikkikampanjaa kasaan. Miksi maksaa 21,50 € lipusta, kun sen saa kuitenkin ilmaiseksi?
 
Viimeksi muokattu:

septi

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS
Lopetetaan jo tämä yläkatsomo-alakatsomo -hassuttelu. Yläkatsomo kiinni ja piste. Yhdellä kädellä voi laskea matsit, joissa tarvitsee kapasiteettia.

Tähän vielä toisena harkinnan arvoisena vaihtoehtona että jos käytettäisiinkin vain toista puolta, eli vaikkapa A+E+päädyt ja C ja G olisivat kiinni, tai päinvastoin. Yläkatsomoillakin kuitenkin on kysyntää, ainakin niin kauan kun liput alakatsomoon ovat nykyisen hintaisia...
 

Daenboudian

Jäsen
Suosikkijoukkue
Turun Palloseura
Tähän vielä toisena harkinnan arvoisena vaihtoehtona että jos käytettäisiinkin vain toista puolta, eli vaikkapa A+E+päädyt ja C ja G olisivat kiinni, tai päinvastoin. Yläkatsomoillakin kuitenkin on kysyntää, ainakin niin kauan kun liput alakatsomoon ovat nykyisen hintaisia...

Ei niille ole kauheasti kysyntää. Esimerkiksi eilen sinne oli jaettu vain noin 6000 vapaalippua. Alaskin on yhtä edullisia lippuja ja harvoin ne on loppuunmyyty. Ihmisille on jäänyt tietty mielikuva ja sitä on lähes mahdotonta rikkoa, ainakaan nopealla aikataululla.
 

Kanada-malja

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS, NYR, COL
Kyllä halliin mahtuu alatasolle yllättävänkin paljon porukkaa. 4400 istumaan ja seisomapaikat ja aitiot. Reilusti yli 5000 mennään. Olisi ihan mielenkiintoista tietää, olisiko hallissa reilusti enemmän porukkaa jos kaikki pelit olisi voitettu 7-0 tänä syksynä. Nykyään on vaan vaikeaa saada entisajan katsojamääriä liikkeelle. Paljon helpompaa on kytätä peli kotoa läppäriltä, varsinkin jos rahasta on tiukkaa. Kaikki pelit näkee striiminä ilmaiseksi, vaikka kuvanlaatu ei paras mahdollinen olekaan.

Liigassa katsojakeskiarvo on nyt 5100 katsojaa. Nuo mahtuisivat aivan hyvin alas.
 

Daenboudian

Jäsen
Suosikkijoukkue
Turun Palloseura
Urheilullista menestystä pidettiin pitkään tekosyynä heikoille yleisömäärille. Kuluvalla kaudella TPS on kuitenkin painellut TOP-3:ssakin ja on tälläkin hetkellä suoralla pudotuspelipaikalla, vain seitsemän pisteen päässä sarjakärjestä. Siltikin yleisökeskiarvo menee juuri ja juuri 5000 yli. Sekin siis ilmoitettu luku.

Olisiko jo aika uskoa, että entisajat meni jo ja nyt pitää sopeutua nykyiseen? Mitä pitää tapahtua, että yleisöäkeskiarvo nousisi runkosarjassa esimerkiksi 7000? En usko sellaisen tapahtuvan. Siksi pitääkin tehdä kaikki temput, jotta 5000:lla saadaan paras meno ja melske irti.
 

Akuma82

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS, VG-62
Urheilullista menestystä pidettiin pitkään tekosyynä heikoille yleisömäärille. Kuluvalla kaudella TPS on kuitenkin painellut TOP-3:ssakin ja on tälläkin hetkellä suoralla pudotuspelipaikalla, vain seitsemän pisteen päässä sarjakärjestä. Siltikin yleisökeskiarvo menee juuri ja juuri 5000 yli. Sekin siis ilmoitettu luku.

Olisiko jo aika uskoa, että entisajat meni jo ja nyt pitää sopeutua nykyiseen? Mitä pitää tapahtua, että yleisöäkeskiarvo nousisi runkosarjassa esimerkiksi 7000? En usko sellaisen tapahtuvan. Siksi pitääkin tehdä kaikki temput, jotta 5000:lla saadaan paras meno ja melske irti.

Voin suoraan sanoa, että mitään keinoja minulla ei ole antaa yleisömäärän kasvattamiselle, mutta yhteen asiaan haluan tuoda esille oman näkemykseni.

Tässä on niin monta vuotta joukkue kontannut, että ei voida mielestäni vielä varmaksi julistaa että menestyksellä ei olisi merkitystä katsojamääriin. Nyt ollaan pelattu kahden kuukauden verran tätä kautta, jolla ei varmasti pyyhitä turkulaisten takaraivosta sitä pelkoa, että mahtaako muutos olla pysyvää, vai tuleeko tästäkin pitkässä juoksussa pannukakku. Väitän, että mikä menestyksen mukanaan tuoma vaikutus sitten onkaan yleisömääriin, niin se nähdään vasta, kun ollaan vähintään 1-2 kokonaista kautta oltu urheilullisesti kilpailukykyinen seura.
 

Jaakko

Jäsen
Suosikkijoukkue
RFC Liege
Urheilullista menestystä pidettiin pitkään tekosyynä heikoille yleisömäärille. Kuluvalla kaudella TPS on kuitenkin painellut TOP-3:ssakin ja on tälläkin hetkellä suoralla pudotuspelipaikalla, vain seitsemän pisteen päässä sarjakärjestä. Siltikin yleisökeskiarvo menee juuri ja juuri 5000 yli. Sekin siis ilmoitettu luku.

Olisiko jo aika uskoa, että entisajat meni jo ja nyt pitää sopeutua nykyiseen? Mitä pitää tapahtua, että yleisöäkeskiarvo nousisi runkosarjassa esimerkiksi 7000? En usko sellaisen tapahtuvan. Siksi pitääkin tehdä kaikki temput, jotta 5000:lla saadaan paras meno ja melske irti.

Pidän edelleen urheilullista menestystä tärkeimpänä selittävänä tekijänä edelleen. Sinällään sijoitukset sarjataulukossa ei tuo yhtään uutta katsojaa. Se tuo, että matseistä lähdetään tyytyväisenä kotiin ja ottelut ovat olleet hyvää viihdettä. TPS on sijalla kahdeksan, jos tarkastellaan kotana saavutetujen pisteiden määrää. Lisäksi TPS on HIFK kotimatsia lukuunottamatta kontannut kaikki ottelut, joissa on ollut vähänkään enemmän porukkaa paikalla. Matsit ollaan vielä hävitty aika surkealla pelillä. Se että joukkue häpäisi itsensä ja seuran Tappara ottelussa oli suurin yksittäinen tekijä siihen Blues ottelussa oli niin heikko yleisömäärä. Jos se ottelu olisi mennyt toisin päin, niin aika paljon parempi yleisömäärä olisi ollut viime lauantaina.

Kaikista tärkeintä tärkeintä on saada otteluille positiivin flowtila päälle. Yleensä puhuttaan buumista, mutta en pidä termistä, koska buumit rajoittuu lyhyeeseen aikajänteeseen yleensä. Tähän suurin yksittäinen tekijä on menestys, toki senkin pitää tulla oikein.

Siitä olen samaa mieltä kaikki nykyinen pitää rakentaa ja tehdä niin kuin asiat on juuri nyt eikä niin kuin niiden toivoisi olevan helmikuussa.
 

kopo

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS
Pidän edelleen urheilullista menestystä tärkeimpänä selittävänä tekijänä edelleen. Sinällään sijoitukset sarjataulukossa ei tuo yhtään uutta katsojaa. Se tuo, että matseistä lähdetään tyytyväisenä kotiin ja ottelut ovat olleet hyvää viihdettä.

Siinähän se. Itse 150 kilometrin päässä Turusta asuvana ja n. 170 kilometrin päässä Turusta töissä olevana pääsen nykyisin peleihin vain satunnaisesti. Viimeksi olin paikalla lauantaina. Fiilis oli lähinnä kiusaantunut hallin ollessa puolityhjä - steriili ja kolkko ensimmäiset mieleentulevat adjektiivit tähän - ollessani omalla rivilläni lähes yksin, katsomonosassanikin oli vain kourallinen porukkaa. Mutkassa ajoittain meno ihan ok, sekään ei lähelläkään sitä mitä on joskus ollut. Hallin musiikki ei ainakaan omaa fiilistäni yhtään kohottanut (olen siis yli 40-vuotias ja tuo valtaosin kuulunut genre ei oikein putoa...). Matsin taso sekin heikohko. Kaikki nämä yhteensä vetivät hiljaiseksi. Kohokohtina olivat Hall of Famen tsekkaus, Kallion tekemä tasoitusmaali ja Sakun morjestaminen rahvaalle aitiostaan mediakuution välityksellä. Ei ollut edes partneria mukana jotta olisi voinut päästä KissCamiin.. erätauoilla tuli vaelleltua käytävillä ihmettelemässä menoa ja muistelemassa aiempia toisenlaisia aikoja. Tuli mieleen sekin hurja ajatus että onkohan tämä halli enää oikea pelipaikka tässä tilanteessa. Seuraava visiitti pitää miettiä hyvin tarkkaan. Seuraan kyllä muuten Tepsiä (jota olen seurannut aktiivisesti jo pitkälti yli 30 vuotta) ja matseja varsin tarkasti.
 
Viimeksi muokattu:

Värilasiton

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS
Urheilullista menestystä pidettiin pitkään tekosyynä heikoille yleisömäärille. Kuluvalla kaudella TPS on kuitenkin painellut TOP-3:ssakin ja on tälläkin hetkellä suoralla pudotuspelipaikalla, vain seitsemän pisteen päässä sarjakärjestä. Siltikin yleisökeskiarvo menee juuri ja juuri 5000 yli. Sekin siis ilmoitettu luku.

Olisiko jo aika uskoa, että entisajat meni jo ja nyt pitää sopeutua nykyiseen? Mitä pitää tapahtua, että yleisöäkeskiarvo nousisi runkosarjassa esimerkiksi 7000? En usko sellaisen tapahtuvan. Siksi pitääkin tehdä kaikki temput, jotta 5000:lla saadaan paras meno ja melske irti.


Ensimmäiseen lauseeseesi: Pidän edelleen, ei nyt ihan yksi hyvä syksy riitä tuomaan hyvää alkukautta takaisin, mutta hyvä kokonainen kausi ja vahva syksy vielä ensi kaudellakin voi jo ensi kaudella vaikuttaa yleisökeskiarvojen nousemisen 6000 paremmalle puolelle.

Hyvät tunnelmat otteluissa joissa on ollut isompia yleisömääriä nyt, ovat muistoissa nyt jääneet ottelun lopputuloksen aiheuttaneen vtutuksen joten tuloksissa kotona on kyllä edelleen petrattavaa, jotta viimeiseksi fiilikseksi jää se, että koskas seuraava peli on.
 

Smirnoff

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS #26
Tämä ketju on kyllä sinänsä aika vitsi jo, koska ilmoille on laitettu niin paljon erinomaisia ideoita miten toimia, muttakun ei kelpaa ni ei kelpaa. Jääräpää on vaan jääräpää. Ilmaisliput eivät kuulu mihinkään muualle kun sponsoroiville firmoille joku X määrä, joissa voidaan jakaa työntekijöiden kesken tj. Kaikki muut ilmaisliput helvettiin ja markkinoimaan lippuja kaupungille 10€ kappale ja koko perhe 20€. Kaikki pelit tolla läpi ilman mitään muttia. Nopeimmat saa mieluisimmat paikat. Sit kun markkina porukkaa jaksaa nostaa sen läskiperseen pois tuolilta niin vois järjestellä muiden joukkueiden faneille vieraspelimatkoja Turkuun sunmuuta kivaa. Ahneilta pelleiltä pää pois perseestä niin hyvä tulee..
 

Axroz

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS, S.Koivu
Tämä dynaaminen lippusysteemi on hyvä alku. Toivottavasti ei jää tähän, vaan kehitetään eteenpäin (huomioiden menekin, vastustajan, pelipäivän yms.). Lisäksi, kun tässä moni on toivonut, että yläkatsomot suljetaan, niin miksei niihin peleihin voisi myydä esimerkiksi ehdollista yläkatsomolippua. Jos yläkatsomoa ei avata, niin lipun saa vaihtaa/sillä saa mennä istumaan alas mihin vaan vapaalle paikalle. Näin äkkiseltään tulee pari haastetta mieleen (hinnoittelu, vaihtoruletti, "mun paikka"), muttei mitään ylitsepääsemätöntä.
 

Daenboudian

Jäsen
Suosikkijoukkue
Turun Palloseura
Turun Palloseura on Champions Hockey Leaguen kahdeksan parhaan seurajoukkueen joukossa. IS uutisoi juuri, että TPS on Suomen paras kasvattajaseura NHL:ään. Joukkue on Liigassa suorassa pudotuspelipaikassa kiinni.

Kyllä nyt pitäisi repiä ihan muita yleisömäärälukuja kuin kolmetonnisia.
 

Flusher

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS, Panthers
Miksi siis ei lippuja E-katsomoihin myydä? Yritin ostaa lippuja Ässät-matsiin, mutta E-katsomot ovat suljettuja. Tälläkö yleisömäärät nousuun? Vai onko tässä juurikin kyse siitä dynaamisesta lipunmyynnistä.
 

Mr.Fox

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS respektit: HIFK ja Ässät
Miksi siis ei lippuja E-katsomoihin myydä?
- - -
Tälläkö yleisömäärät nousuun? Vai onko tässä juurikin kyse siitä dynaamisesta lipunmyynnistä.
Tämä on juuri TPS:n versio haasteesta "kuinka saada yleisömäärät nousuun?".

Kun suljetaan katsomoita/katsomonosia, niin vähempikin yleisömäärä näyttää enemmältä. Normaalia suomalaistyyppistä perseilyä: kun menee huonosti, niin vähennetään, että menisi vieläkin huonommin. Puolivahingossakaan ei vain yritetä miettiä keinoja positiivisempaan lopputulokseen. Siinähän joutuisi markkinointiosasto jopa joutua tekemään töitä ja *HUH* siinähän voisi tulla jopa hiki!
 

Daenboudian

Jäsen
Suosikkijoukkue
Turun Palloseura
Ihan läheltäkin löytyy toimiva esimerkki. Turusta, Veritas stadion. Ei päätykatsomoa ja Olympiakatsomoa kannata pitää auki, jos siihen ei ole mitään syytä. Tilanteen mukaan kummatkin avataan. Eikä ihmisillä ole mitään epäselvyyttä asian suhteen.

Tilastotkin sen osoittaa, ettei TPS:n yleisömäärä ole ollut oletettua pienempi, vaikka yläkatsomo on ollut kiinni. Aivan turha syyttää sitä. Yläkatsomossa on ollut niin pieniä ihmismääriä ja samaan aikaan alapäädyissä, saman hintakategorian paikoissa tilaa, joten mitään syytä ylläpitää 11820 hengen kapasiteettia 3800 hengelle ei ole. Foxilla lienee oma lehmä ojassa, kun se mielijakkara sijaitsee jossain siellä E:ssä. Seuran kannalta ei ole mitään järkeä pitää yläkertaa aina auki.

Asiasta on vängätty tuhat kertaa eikä se ole edennyt mihinkään. Yleisömäärät eivät parane yläkatsomoa avaamalla ja se on fakta. En tiedä millaisesta rautalangasta asia pitäisi vääntää: HK Areenalla olisi aivan varmasti joka ainoa katsomolohko auki, jos siellä olisi vain katsojia.

Kun @Mr.Fox otit markkinoinninkin mukaan syyksi, nin kai ymmärrät, ettei katsojakapasiteetin ylimitoitus ole mikään markkinointikeino tässä tilanteessa. Siinä olen samaa mieltä, että hommat voi tehdä paljonkin paremmin. Katsomoista se ei ole kiinni.
 

gnarlie

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS
Varmaan haettiin sitä, että yläkatsomoiden täyttämisen sijaan keinolla tai toisella, ne pistetään kiinni koska ei ole yleisöä.
 

khufu

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS, Peliitat
Varmaan haettiin sitä, että yläkatsomoiden täyttämisen sijaan keinolla tai toisella, ne pistetään kiinni koska ei ole yleisöä.

Sama ajatusvirhe näemmä elää ja voi hyvin edelleen. Ei katsomonosien sulkeminen millään muotoa tarkoita, että luovuttaisiin yrityksistä saada jatkossa enemmän yleisöä paikalle ja kaikki katsomot täyteen. Päinvastoin, se on yksi aktiivinen toimenpide jolla tähän pyritään.
 

Mr.Fox

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS respektit: HIFK ja Ässät
Yläkerta ei siis aukea tänään? @Rosvoroope, @-TMA-

Lapsenuskoisena mä uskoin tuohon syyskuiseen TPS-tiedotteeseen.

07.09.2015 - TPS: Muutoksia lipunmyynnissä
"Tällä kaudella lähtökohtaisesti arkiotteluissa koko yläkerta pidetään CHL:n alkulohkopelien tapaan suljettuna, mikäli ennakkomyynnin perusteella katsojat mahtuvat alakerran katsomolohkoihin. Markkinoinnillamme tähtäämme tietysti siihen, ettei yhdessäkään ottelussa tarvitse yläkertaa pitää suljettuna."

Tänään on keskiviikko, joten yläkerta on lähtökohtaisesti suljettuna! *FINE*
Mitä markkinointiosasto on tehnyt asian hyväksi, ettei tässäkään matsissa yläkertaa tarvitsisi pitää suljettuna?

Joukkue menestyy, orastava voittoputki on päällä ja vastassa on perinteisesti hyvin hallille porukkaa vetänyt Porin Ässät.

30.10.2010 TPS - ÄSS 6471
10.12.2010 TPS - ÄSS 5419
01.03.2011 TPS - ÄSS 5632
17.09.2011 TPS - ÄSS 6121
21.02.2012 TPS - ÄSS 6026
06.10.2012 TPS - ÄSS 6411
28.12.2012 TPS - ÄSS 6505
12.03.2013 TPS - ÄSS 6013
14.09.2013 TPS - ÄSS 7263
17.01.2014 TPS - ÄSS 4020
07.02.2014 TPS - ÄSS 4720
18.10.2014 TPS - ÄSS 6502
04.12.2014 TPS - ÄSS 5878
14.02.2015 TPS - ÄSS 5602

Ulkomuistista heittäisin, että alakertaan (+ aitiot + Kurvipub) mahtuu istumaan noin 4.600 katsojaa. Viimeisten viiden kauden aikana Ässiä vastaan pelatuissa neljässätoista (14) ottelussa on kerran jääty alle tuon katsojamäärän. Kyllä tämä nyt vahvasti vaikuttaa siltä, että arkimatseissa yläkatsomoa ei tulla avaamaan, vaikka erätauolla Elvis soittaisi munasillaan Jailhouserockia. Tämä on siis TPS-johdon tietoinen valinta, jota mä pelkäsin jo syksyllä heti kun päätös tuosta yläkerran kiinnipitämisestä tuli. Arkimatseihin ei halutakaan yli 4.500 hengen katsojamääriä.
 

Daenboudian

Jäsen
Suosikkijoukkue
Turun Palloseura
Ulkomuistista heittäisin, että alakertaan (+ aitiot + Kurvipub) mahtuu istumaan noin 4.600 katsojaa.

Arkimatseihin ei halutakaan yli 4.500 hengen katsojamääriä.

Kerroksissa 1-4 on 41/69 aitioista. Aitioiden kokonaiskapasiteetti on 780 paikkaa, eli käytössä on noin 0,59 x 780 = 460 paikkaa.

Alakerta + aitiot + Kurvipub mahtuu siis istumaan 5058 katsojaa. Lisäksi HK Areenalla on 2500 seisomapaikkaa, joista noin puolet voidaan olettaa olevan alhaalla. Voidaan siis päätellä, että katsojakapasiteetti ilman yläkertaa on arviolta 6000.

TPS:n yleiskökeskiarvo kaudella 2015-2016 on 5176 katsojaa. Viikonpäivinä maanantai-torstai pelatuista peleistä TPS on jäänyt joka kerta alle tuon katsojakeskiarvon. Itse asiassa keskiarvo on 4002 katsojaa. Minun matikallani 4t ihmistä mahtuu 6t kapasiteettiin vallan mainiosti.

Viimeisin väite oli taas todella kummallinen. Aivan varmasti TPS haluaisi enemmän katsojia, mutta ei ihmisiä voi hallille pakottaakaan. Nyt on vielä ottelusuma, joten yleisöä ei taida riittää senkään vertaa.
 
Viimeksi muokattu:
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös