Minä menisin kylmästi siihen että kaksi peliä viikossa. Yksi kotimatsi ja yksi vierasmatsi. Standardit pelipäivät esim. tiistai/torstai, lauantai. Nyt pelejä on välillä keskiviikkona, välillä perjantaina ja pelien aloitusajat vaihtelevat. Ts. ihmisille voi jopa tulla yllätyksenä että tänään on pelipäivä. Ihan sama juttu kuin veikkausliigassa. Pelataan vähän milloin sattuu ja kellään satunnaiskatsojalla ei ole yleiskäsitystä milloin oikeasti on pelipäivä.
Tästä saa vähän sen käsityksen, että satunnaiskatsojat tekevät päätöksensä matsiin lähdöstä vasta pelipäivänä. Vaikka torstai nyt olisikin joku vakiopelipäivä, niin kyllähän satunnaiskatsojienkin tulee tarkastaa, että onko kyseessä koti- vai vieraspelipäivä.
Nyt tästä saa vähän sellaisen kuvan, että satunnaiskatsoja päättää hallille menosta vasta torstaina puolen päivän jälkeen. Satunnaiskatsoja ottaa otteluohjelman esille ja huomaa, että *PRKL* Tepsin kotimatsi onkin pelattu jo keskiviikkona. Eivätkö ihmiset noin yleisesti enää suunnittele alkavan viikon menojaan esim. maanantaisin? Vaikka siellä vakiopelipäivät olisikin, niin eihän TPS:lla nyt joka torstai (tai lauantai) voi olla kotimatsia. Ihan yhtä lailla sitä satunnaiskatsojan kuin HC-faninkin on katsottava otteluohjelmaa aina silloin tällöin - vaikkapa nyt kerran viikossa.
Vaikea sanoa, mutta nykyisin valinnanvaraa on liian paljon ja tämän takia ainakin jonkunlaista hajontaa katsojien osalta peleissä on. Miten paljon se oikeasti vaikuttaa - ei mitään hajua. Kausikorttilaisille tuo on yksi paskan hailee, ne menee hallille aina kun peli on. Mutta satunnaiskatsojalle tuolla saattaa olla merkitystä. "Olisi kiva mennä katsomaan peliä...Menenkö tänään peliin X vai ylihuomenna peliin Y". Tai "järkätäänpä jätkien kanssa perjantai/lauantai-kaljoittelu lätkän merkeissä, mentäisiinkö katsomaan tämä peli vai tämä peli..".
Lyhyesti: Jos tarjonta ylittää kysynnän, ei katsojia riitä peleihin koska niistä tulee ähky ja ihmiset ainakin osittain hajaantuvat pelien osalta.
Juuri yllämainitusta syystä johtuen kausikortteja pitäisi saada myytyä ennen kauden alkua mahdollisimman paljon!
Ensimmäinen esimerkkisi: kyseinen satunnaiskatsojahan on jo päättänyt, että kyseisellä viikolla hän menee katsomaan yhden ottelun. Kotiotteluiden määrällä kyseisellä viikolla ei ole mitään merkitystä hänen päätöksensä kannalta. Hän menee katsomaan yhden kotiottelun - sen, joka parhaiten sopii hänen kalenteriinsa/muihin menoihinsa.
Toinen esimerkkisi: käytännössä melko hypoteettinen esimerkki. Mulle ei nyt nopealla miettimisellä tule mieleen yhtään viikkoa, jolloin TPS olisi pelannut samalla viikolla kotiottelun sekä perjantaina että lauantaina. Tämähän on ainoa määräävä tekijä, jos/kun ollaan päätetty mennä jätkäporukalla kaljoittelemaan Tepsin matsiin joko perjantaina tai lauantaina. Mitä merkitystä tähän päätökseen on sillä, että pelataanko siellä aiemmin viikolla joku väsynyt tiistaimatsi SaiPa:a tai Sportia vastaan?
Entäs kun on tiistaina Sport ja perjantaina vaikka Kookoo ja olet päättänyt perheen lasten kanssa että tällä viikolla mennään katsomaan peliä. Jos on yksi matsi tarjolla, valintaa ei ole vaan mennään katsomaan sitä tiettyä peliä. Jos on kaksi matsia tarjolla, hajontaa tulee. Jotkut menevät TO peliin ja jotkut PE peliin.
Jälleen kerran: perhekohtainen päätös on tehty jo aiemmin - "
Tällä viikolla mennään lasten kanssa katsomaan YKSI peli."
Saattaa olla, että olen seuraavassa pahastikin väärässä! Epäilisin perheiden valitsevan ennemmin tiistai-matsin kuin perjantai-matsin. Juuri tästä syystähän mä mielelläni näkisin myös sunnuntaimatsien (päivä-) tekevän pysyvämmän paluun. Kuulostaisiko huonolta esim. joku kerran kuussa (sanotaan... 4-6 kertaa kaudessa) järjestettävä sunnuntai-perhematsi, joka alkaa vaikkapa klo 15:00. Näihin matseihin kunnon lipputarjouksia (normaalihintaisen aikuisen lipun ostajalle 1-3 lastenlippua 1EUR/kpl tms.) ja hallille jotain erityisesti lapsille suunnattua ohjelmaa. Samaten matsin jälkeen jotain tarjousta mitä ikinä nyt lapsiperheet haluavatkin: esim. matsilipulla Heseltä kaksi kerrosateriaa yhden hinnalla tms.
Muutenkin tämä "kaavoihin kangistuminen" on mielestäni yksi suurimmista syistä ottelutapahtumien "väljähtyneisyyteen". Käytännössähän jokaikinen matsi on sitä samaa huttua - ainoat erot tulevat siitä, että pelataanko matsi arkena (alkaa 18:30) tai lauantaina (alkaa 17:00). Mitä muuta eroa matseilla on? Miksi ei uskalleta koittaa mitään uutta? Tällainen sunnuntain perhepeli olisi jo yksi askel oikeaan suuntaan. Siinähän olisi valmiiksi mietittynä jo 4-6 kotimatsin markkinointi ja kohderyhmä. Seuraavan kohderyhmän pitäisi luonnollisesti olla ne jätkäporukat, jotka tulevat matsiin kaljoittelemaan. Tähän sopisi mainiosti vastustajaksi joku HIFK tai Ässät perjantaina tai lauantaina. Vähän miettimällä ja profiloimalla näitäkin matseja löytyisi helpostikin 1-2 kertaa kuukaudessa. Näihin ei olisi tarkoitustakaan houkutella mitään lapsiperheitä kauhistelemaan kielenkäyttöä ja häiriökäyttäytymistä.
Torstai-matseihin kohtuullisen luonnollinen kohderyhmä olisi opiskelijat. Vai... onko edelleenkin torstai se paras opiskelijabilepäivä? Vähän jonkun Marilynin kanssa yhteistyötä, matsilipulla ilmaiseksi sisään ennen puolta yötä jne. CHL-matseissa mä olisin mielelläni nähnyt vähän eksoottisemman ratkaisun. Kun kerran vastassa oli keskieurooppalaisia joukkueita, niin olisiko ollut huono idea kokeilla myös keskieurooppalaista alkamisaikaa? Matsit alkamaan tyyliin 19:30 tai jopa myöhemminkin. Miksi nekin pitää vetää sillä aivan samalla kaavalla kuin SM-liigaa ollaan vedetty jo 30+ vuotta?
Kaudessa on 30 ottelutapahtumaa. Käytännössä ainoastaan kausikorttilaiset menevät hallille aina, kun siellä on matsi. Juuri tästä syystä jokaisesta ottelutapahtumasta tulisi muokata yksilöllinen. Missään nimessä ei ole järkevää yrittää saada jokaiseen matsiin jokaisesta kohderyhmästä mahdollisimman paljon yleisöä. Kaikkia ei voi kuitenkaan miellyttää samalla kaavalla. Nyt sitä yritetään edelleen ja se tie näyttää olevan loppuunkaluttu.
EDIT: muokattu vähän ajatuksia sunnuntain perhepelien tarjouksista