Lasagnen väänsin. Hyvältä maistui vaihteeksi jouluruokien jälkeen. Jauhelihakastikkeen tein valmiiksi eilen, valkokastikkeen tänään. Jauhelihakastiketta olen kehitellyt vuosien mittaan, ja nyt se alkaa olla sellaista, etten enää jatka kehitellä. Sopii sellaisenaan hyvin myös esim. pastakastikkeeksi tagliatellen kanssa tai jotenkin muuten nautittavaksi. Huom. Eri ihmisillä on lukemattomia mielipiteitä siitä, mitä jauhelihakastikkeessa pitää ehdottomasti olla tai mitä siinä ei missään tapauksessa saisi olla. Tämä ei siis ole mikään kannanotto vaan soosi, joka mielestäni maistuu hyvältä:
Jauhelihakastike Nahkasohvan tapaan (valmistusaika noin 2–3 tuntia)
Ainekset:
– oliiviöljyä
– muutama timjaminoksa
– tuoretta basilikaa
– 1 rosmariininoksa
– 1 laakerinlehti
– 1 punasipuli
– 1 porkkana
– 1 varsisellerin varsi
– 1 yksikyntinen valkosipuli
– 2 rkl balsamiviinietikkaa
– 400 g rasvaista naudan jauhelihaa
– 700 g paseerattua tomaattia
– 3 dl lihalientä (mieluiten itse tehtyä, mutta myös fondista tehty käy)
– 2 dl punaviiniä
– suolaa
– mustapippuria
Valmistusohje:
– Pilko sipuli, porkkana, varsisellerin varsi ja valkosipuli niin pieneksi kuin pystyt
– Kuumenna paistinpannu hieman keskilämpöä kuumemmaksi ja lisää reilu tujaus oliiviöljyä
– Töräytä pilkottu sipuli, porkkana, varsiselleri ja valkosipuli pannulle
– Anna seoksen paistua hiljalleen noin 5 minuuttia, niin että neste poistuu kasviksista. Sekoittele välillä.
– Lisää balsamiviinietikka ja anna sen kiehua pois. Sekoittele välillä.
– Lisää pannulle rosmariininoksa, timjaminoksat ja laakerinlehti.
– Lisää pannulle lihaliemi. Anna kiehua, kunnes lähes kaikki neste on haihtunut.
– Lisää punaviini. Anna kiehua, kunnes lähes kaikki neste on haihtunut.
– Poista rosmariininoksa, timjaminoksat ja laakerinlehti. Ne ovat tehneet työnsä.
– Kaada seos uuninkestävään kannelliseen pataan.
– Ruskista jauheliha kunnolla ja pilko pieneksi muruksi.
– Lisää seos pataan.
– Lisää paseerattu tomaatti pataan.
– Sekoita koko höskää huolellisesti ja laita pataan kansi päälle.
– Kypsennä uunissa 140 °C:ssa 1–2 tuntia
– Noin kymmenen minuuttia ennen valmistumista ota pata pois uunista ja maista kastiketta. Lisää makusi mukaan suolaa (saa laittaa aika reilusti) ja mustapippuria myllystä. Halutessasi voit myös lisätä hienonnettua tuoretta basilikaa. Sekoita hyvin ja laita takaisin uuniin.
– Kun valmistusaika on täysi, ota pata uunista ja nauti soosi haluamallasi tavalla. Maistuu hyvältä heti, mutta vielä paremmalta seuraavana päivänä.
– Huom. valmistusajaksi uunissa on tosiaan laitettu 1–2 tuntia. Kokemusteni mukaan tunnin kuluttua maistuu hyvältä, mutta kahden tunnin kuluttua vielä paremmalta. Kolmea tuntia en ole kokeillut.