Mitä sähköä?

  • 721 902
  • 5 882

benicio

Jäsen
Suosikkijoukkue
Rauman Lukko
Vuosi sitten tähän aikaan hinta muuten oli 51,35c/kWh.
Tästä tuli mieleen, että varmaan jossain kohtaa vuosi sitten peloteltiin ( tai ainakin kaasulämmitin ym kauppiaat pelotteli) että sähkö maksaa jummijammi kohta 1€/kWh, ja pitihän se sikäli paikkansa, että about vuoden sisällä sähkön tuntihinta tosiaan vaihteli yli 1€/kWh, ei tosin ihan niin kuin lämppärikauppias ajatteli.
 

Zeta03

Jäsen
Suosikkijoukkue
Porin Ässät, sympatiat KooKoo
Itsenäisyyspäivänäkin 2022 oli 4h yli 50kWh. Ja 0 kpl alle 11c/kWh tunteja.

Ei päästä huomennakaan alle 12c mutta katto on onneksi alle puolet tuosta 50c
 

DAF

Jäsen
Suosikkijoukkue
se kolmikirjaiminen. PISTI PALLON MAALIIN
Laitoin omat lukemani liukuriin (marginaali 0). Käyttöni painottuu näköjään plussalle koko ajan. 12kk jaksolla kallis määräaikaiseni on ollut halvempi kuin pörssi, sitä lyhemmillä pörssi olisi ollut halvempi, mutta ero kuitenkin varsin pieni.

Aika luontevaa toki lienee, että määräaikainen kiinteä on halvempi kuin pörssisähkö, jos kulutusvaikutukseksi muodostuu +30 %. Ei määräaikaisissakaan sentään niin kovia preemioita liene näin kilpaillussa bisneksessä.
 

Eddie

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kärpät & kaikki karsintasarjat
Jostain kuuntelin, että kylmissä keleissä mennään tuonne joulukuun puolenvälin tienoille, jonka jälkeen loppuukuu onkin normaalia lämpimämpi. Eli ensi viikolla varmaan paukutetaan määräaikaista myyntiin ja sitä voi markkinoida joulukuun keskarilla. Iltapäivälehdistö on varmasti talkoissa mukana.

En oikein ymmärrä, miksi aina nousee hirveä haloo, kun hinnat ovat korkealla jonkin aikaa. Tästä ketjusta pongattu, että entä jos tämä jatkuu useita kuukausia. No ei jatku... Milloin meillä on ollut useamman kuukauden helvetillinen tuuleton pakkasjakso? Jouluukuusta tulee varmaan n. 400-450€ (sisältää kaikki) lasku itselle ja mennään todnäk yli määräaikaisten hintojen, mutta nähtäväksi jää kuinka paljon.

Aika paljon huudellaan pörssisähkön osalta alvien sun muiden perään. En ole kyllä hoksannut että näitä olisi määräaikaisten osaltakaan hoksattu mainita. Itse luulen, että lähes kaikki tänne kirjoittavat tajuaa, että pörssihinnan/määräaikaisten päälle tulee siirrot, alvit, marginaalit ja Sannan alet. Jokainen varmaan myös tajuaa, että kesällä kuluu vähemmän sähköä kuin talvella (lähes kaikilla yksityishenkilöillä). Melkoista rautalangan vääntämistä tässä ketjussa. Enkä nyt sano tätä oikeastaan pahalla. Tästä ketjusta saa takuulla selvyyden kaikkiin mieltä askarruttaneisiin asioihin. Melkein voisi tehdä tästä sellaisen sähkönosto for dummies kirjan. Itsekin siis ehdottomasti olen/olin dummy ennen tämän ketjun pongausta.

Siirtojen osalta pitää mainita, että täällä omalla asuinalueella ne ovat aika edullisia verrattuna joihinkin täällä tehtyihin heittoihin.
 

benicio

Jäsen
Suosikkijoukkue
Rauman Lukko
Aika paljon huudellaan pörssisähkön osalta alvien sun muiden perään. En ole kyllä hoksannut että näitä olisi määräaikaisten osaltakaan hoksattu mainita.
Jos viittaat tuohon tämänpäiväiseen niin halusin vaan varmistua että onko liukurin ilmoittamissa hinnoissa alvi mukana että vertailu tulisi tehtyä oikeaan hintaan. @Tombe76 alkoi sitten hassutella Sannan aleilla ym.

Muuten olet ehkä aika optimistinen ihmisten ymmärryksen osalta. Toki palstalla varmasti keskimääräistä parempaa tasoa.
 

Tombe76

Jäsen
Suosikkijoukkue
HPK
Jos viittaat tuohon tämänpäiväiseen niin halusin vaan varmistua että onko liukurin ilmoittamissa hinnoissa alvi mukana että vertailu tulisi tehtyä oikeaan hintaan. @Tombe76 alkoi sitten hassutella Sannan aleilla ym.

Äläs nyt, ei se ollut hassuttelua. Ollaan kuitenkin vakavan asian äärellä.

Valtio kuitenkin tänä kalenterivuonna sponssannut reilun 210e verran minuakin sähkölaskuissa ja sen takia kokonaiskustannukset jääneet energian osalta sinne reiluun 500 euroon. Tuon verran siis Vattenfall saanut rahaa 11 kuukauden ajalta allekirjoittaneelta, vaikka kulutusta ollut 12600kWh.

Mutta tuota tosiaan ei kannata laskea mihinkään ja jos sen haluaisi jossain huomioida niin ehkä sitten 11-12/2022 hinnoissa. Ja sitäkin voidaan miettiä että menikö tuo ihan maaliin tuo hyvitys, ja että oliko oikeasti tuolle tarvetta. Se muuten maksoi valtiolle tilastokeskuksen mukaan 255 miljoonaa, mutta ei hätää koska budjettiin oli varattu 400 miljoonaa. Jonkun puolueen edustaja voisi sanoa että "voittoa" tuli 145milj. (edit: luvut oikein)

Sitä toista rahaa (oliko 400e omavastuu per kk) en saanut minäkään pienillä laskuillani. Varmasti sitäkin meni oikeasti tarvitseville, mutta myös osoitteisiin, joille sähkölaskut ovat pikkuraha. Jossain näin senkin hintalapun viime päivinä, mutta äkkiseltään en tähän löytänyt.
 
Viimeksi muokattu:

Eikka86

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara
Omalla kohdalla syyskuu 4.2snt, lokakuu 5.2snt ja marraskuu 5.2snt ilman marginaaleja tai kuukausimaksuja. En kyllä mistään olisi saanut määräaikaista tuohon hintaan tai edes lähelle.

Kesällä se on melkolailla sama mitä sähkö maksaa, nämä talvikuukaudet merkitsee.
 

DAF

Jäsen
Suosikkijoukkue
se kolmikirjaiminen. PISTI PALLON MAALIIN
Kesällä se on melkolailla sama mitä sähkö maksaa, nämä talvikuukaudet merkitsee.

Ja näinhän markkinassakin ohjataan, vaikka tuntuu, että n. jokaisella verkkoboardilla tämä on mahdoton ymmärtää.
Yhtiöitä myöten nimenomaan talvikuukausien sähkön hintaa eri toimin _pienennetään_, kaikki huollot suoritetaan kesällä jne. ja pitkällä aikavälillä talvikuukaudet eivät ole olleet kalleimpia vaan edullisehkosta päästä. Viime vuoden syystalvi oli tässä se outlier. Syvässä tuntuu elävän käsitys, että lämpötila on ainoa, mikä korreloi sähkön hintaan (tämä ei nyt siis ollut lainatulle kirjoittajalle osoitettu vaan yleisemmin).
 
(1)
  • Tykkää
Reactions: Bird

Bird

Jäsen
Suosikkijoukkue
Urheilullisesti avoimet sarjat
Toki siinä on muutama juttu mikä pitää ottaa huomioon ja moni pelkästään sitä seuraava yllättyy kun sen järjestelmä lisää miinustunteihinkin alvin päälle. Mutta tuskin verottaja niin hövelillä päällä on.
En tiedä, onko tämä sitten yhtiöstä kiinni, mutta marraskuun sähkölaskuni perusteella ainakin Vaasan Sähkö näyttää hyvittäneen "Black Fridayn" tunnit alvien kera. Sovelluksessa näytti hintaa -62 snt/kWh näiltä tunneilta, ja nyt marraskuun laskun loppusumma on sentilleen sama kuin sovelluksen mukaankin pitäisi. Ilman alvin huomiointia alennus olisi siis ollut vain 50 senttiä per käytetty kilowattitunti.

Hieman sekavaa uutisointia tästä aiheesta on tosiaan tuntunut olevan. Mutta omasta mielestäni tämä tapa tuntuu aivan loogiselta: yhtiö laskee asiakkaalle ensin verottoman hinnan koko kuukauden sähkönkulutuksesta ja lyö sitten siihen lopuksi 24 % alvin päälle. Eli kun se "Black Fridayna" tuhlattu sähkö laskee kuukauden kokonaislaskua esim. 50 eurolla, niin samalla vähenee vastaavalla summalla verokin, tässä esimerkkitapauksessa 12 eurolla.

pitkällä aikavälillä talvikuukaudet eivät ole olleet kalleimpia vaan edullisehkosta päästä. Viime vuoden syystalvi oli tässä se outlier. Syvässä tuntuu elävän käsitys, että lämpötila on ainoa, mikä korreloi sähkön hintaan (tämä ei nyt siis ollut lainatulle kirjoittajalle osoitettu vaan yleisemmin).
Joo, tämä käsitys tuntuu tosiaan elävän todella sitkeässä, vaikka pitkän aikavälin tilastot eivät näkemystä talvikuukausien absoluuttisesta kalleudesta millään tapaa tue. Ja tätä myös määräaikaisten sähkösopimusten kauppiaat tuntuvat härskisti hyödyntävän. Olikohan se jokunen viikko sitten, kun Oomin myyjä soitti vaimolleni kaupitellen määräaikaista sopimusta, koska "talvella pörssisähkön hinnat ovat aina kovia". Kun nyt satuin vieressä olemaan, niin toin sitten hieman faktaa mukaan keskusteluun, ja hetken väittelyn jälkeen myyjä löi luurin korvaan. :D
 

Tombe76

Jäsen
Suosikkijoukkue
HPK
Joo @Bird , tuplakäsi ylös virheen merkiksi.

Toinen käsi että tulin tähän ketjuun näinkin nopeasti, toinen siitä että luulin sen kesäisen miinuspäivän hinnan perusteella, ettei tuota alvia huomioida negatiivisissa hinnoissa.

Ja eiköhän se niin mene, kuten kirjoitit, että yhtiö itse laskee tuntikeskiarvon ja siihen lopulliseen lasketaan alv päälle. Näin myös Vattenfallilla... koska laskussa lukee marraskuun sähkön osalta itsellä:

Perusmaksu: 4,95eur
Kulutus: 1648kWh
Marginaali: 0,5c/kWh
Spot-energia: 0,75c/kWh

Eli laskulle summaa huimat 25,49e. Ja kyseessä kuukausi kun OL3 kyykkäsi ja piikit olivat liki euron per kWh. Toki myös tapahtui sellaista mitä ei tule tuskin koskaan tapahtumaan, mutta kaikki lasketaan mukaan.

Tämä tarkoittanee myös sitä, että vitosella alkaa tämän vuoden keskiarvo (spot+marginaali). Ja muistutetaan myös, että tuossa luvussa mukana alv-10%-taso, joka oli voimassa huhtikuun loppuun asti. Ehkä se luokkaa 6,5c/kWh olisi ollut jos oltaisiin menty vuoden alkukin normaalilla verotasolla.

Näillä eteenpäin kohti halvempia hintoja. Onkohan kroppa jo ruvennut tottumaan keleihin, kun tämä -6c tuntuu oikein ihanalta ympäristöltä. Verrattuna -20c-tasoon, jolloin kyllä kilowatteja suorasähkötorpassa palaa, oli sähkösopimus mikä tahansa. Jäädään seuraamaan hintojen kehitystä. Viime vuonna halvat hinnat alkoivat jouluaatosta, saa nähdä kuinka käy nyt.

Ja loppuun joululahjavinkki: ei kannata ainakaan 24kk-määräaikaista solmia nyt talvella 2023-2024 sanoi lööpit mitä tahansa. Hinnat, myös määräaikaiset, tulevat laskemaan reilusti vuoden 2024 aikana kesää kohti.
 

opelix

Jäsen
Suosikkijoukkue
JYP, JJK
Ja loppuun joululahjavinkki: ei kannata ainakaan 24kk-määräaikaista solmia nyt talvella 2023-2024 sanoi lööpit mitä tahansa. Hinnat, myös määräaikaiset, tulevat laskemaan reilusti vuoden 2024 aikana kesää kohti.

Tätä vinkkiä korostaisin ihan kaikille sähkön käyttäjille lämmitysmuodosta riippumatta. Perinteisesti marras-joulukuu on muutenkin kallein hetki tehdä kiinteä sähkösopimus. Olen myös varma että jos kiinteä on pakko tehdä niin ehdottomasti lyhyempi setti.
 
(1)
  • Tykkää
Reactions: DAF

ijuka

Jäsen
No jos määräaikaista haluaa tehdä ennen talvea, niin 24kk ei tietenkään kannata tehdä. Hinnat kalliimpia, mutta kaikki samat kuukaudet tulee käytyä läpi kuin jos sen tekisi keväällä.

Mutta 6kk määräaikainen? Siinä voi olla ihan järkeäkin, varsinkin jos on sähkölämmitys.
 

Outsider

Jäsen
Jokaisen toki kannattaa laskea mikä itselle kannattaa, mutta halvimmillaan 6kk sopimukset oli yli 3 senttiä/kWh kalliimpia kuin 24kk soppari minkä otin, niin en nähnyt tuota järkeväksi. Toki tulevaisuus näyttää miten paljon hinnat tippuu, mutta aika reilu saa olla tiputus, että tuon eron ottaa kiinni, kun talvella sähköä kuluu määrällisesti huomattavasti enemmän.
 

Zeta03

Jäsen
Suosikkijoukkue
Porin Ässät, sympatiat KooKoo
Keskihinta pysyy vielä huomennakin päälle 12c/kwh. Ehkä ensi viikolla päästään jo alle kympin lukemiin.
 

Zeta03

Jäsen
Suosikkijoukkue
Porin Ässät, sympatiat KooKoo
Mutta 6kk määräaikainen? Siinä voi olla ihan järkeäkin, varsinkin jos on sähkölämmitys.

Lokakuussa taisi joku tarjota 7.99c/kwh 6kk sopparia, se olisi voinut olla kannattava ainakin sellaiselle, joka käyttää päivisin paljon sähköä eikä pysty optimoimaan kulutustaan yöajalle. Sitten sopivasti loppukeväälle takaisin pörssiin. Mutta tuo juna meni jo eikä sinne kyytiin enää pääse....
 

Läskisalo

Jäsen
Suosikkijoukkue
HPK, HauSi
Hitto kun ei meinaa päästä ollenkaan eroon. No mutta luvataan, että tämän kirjoitussetin jälkeen alkaa kirjoituspaussi tähän ketjuun.

Mä en vaan pääse kiinni siihen mitä tarkoittaa "tämänkaltainen tilanne". Siis kylmyys? Vai se ettei tuule? Ja nythän me jo tiedetään että huomisesta alkaen tuuli lisääntyy ja hinnat tippuu. Vkloppuna viimeistään hinnat ovat reilusti alhaisemmat. Ja sitten taas nousee ensi viikolla kun taas tyyntyy.

Mä en vaan usko, että kuukauden kestäviä poikkeustilanteita tulee. Hyvässä tai pahassa. Tai kyllä niitä tulee, mutta molemmin puolin. Ja se tasaa kuukauden sisäistä keskiarvoa, mikä ainakin minulla on laskutusväli. Onhan tässä jo ollut kaikkea, siirtorajoituksia, euron piikkejä ja OL3-ongelmia. Silti kallen yksittäinen kuukausi edelleen hyvin maltillinen v.2023.

Ja @benicio , alv-etu toki vähän vääristää tilannetta. Mutta en sentään laskenut mukaan Sannan vaalirahoja.

Niin tai näin, väitän että v.2024 oma keskiarvohintani tulee olemaan 4-6,5c/kWh. Kulutus lienee 14000-17000kWh välissä, kun lämmittää sähköllä silloin kun se on puutakin halvempaa... Täydellä alvilla ja marginaali huomioiden.

Ja vielä loppuun omat hinnat (Lähde Vattenfallin lasku), siitä voi kukin laskea ihan millä ajanjaksolla tahansa keskihinnat.

10/2022: 9,54c/kWh
11/2022: 21,30c/kWh
12/2022: 23,53c/kWh
01/2023: 7,61c/kWh
02/2023: 7,75c/kWh
03/2023: 7,82c/kWh
04/2023: 6,47c/kWh
05/2023: 3,46c/kWh
06/2023: 4,77c/kWh
07/2023: 4,10c/kWh
08/2023: 6,96c/kWh
09/2023: 2,90c/kWh
10/2023: 3,63c/kWh
11/2023: 2,34c/kWh
12/2023: ?
Meinasin ensin pätkiä lainausta, mutta lopulta päätin vain boldata itse sen osan, johon vastaukseni liittyy. Tämänkaltaisella tilanteella viittasin nimenomaan kylmään ja tuulettomaan jaksoon. Todennäköistähän sellainen ei ole, mutta mahdollista kyllä ja mielestäni sen mahdollisuuden vaikutukset omaan elämään kannattaa miettiä läpi omaa valintaansa tehdessä.
 

Turder

Jäsen
Suosikkijoukkue
Toronto Maple Leafs
Keskihinta pysyy vielä huomennakin päälle 12c/kwh. Ehkä ensi viikolla päästään jo alle kympin lukemiin.
Hitaasti ja toivottavasti varmasti tulee hinta alas. Ainakin jonkinlaista lauhtumista ja tuulta ennusteissa jatkossa. Silti hieman yllättää kuinka pienet erot on päivän sisällä, eli yötkin sitkeästi kalliita.
 

Vili#16

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit
Suurin syy, että olen pörssisähkön valinnut on ollut juuri yösähkön halpa hinta. Nythän tässä on menty pari viikkoa, että se on öisin aivan saman hintaista kuin päivälläkin. Talouslehdessä tms. oli tänään tuosta juttua, että viime vuoden kaltaista eroa ei enää tultaisi näkemään (jos muistan oikein).

Jos yösähkö on jatkossa miltei samanhintaista kuin päivisin, niin sitten on helppo valita määräaikainen soppari, jos niitä alkaa saamaan siinä 6-7 sentin pintaan.
 
(1)
  • Tykkää
Reactions: hege

Rommeli

Jäsen
Suosikkijoukkue
Lukko, Pale Knuckles - EASHL, Україна
Suurin syy, että olen pörssisähkön valinnut on ollut juuri yösähkön halpa hinta. Nythän tässä on menty pari viikkoa, että se on öisin aivan saman hintaista kuin päivälläkin. Talouslehdessä tms. oli tänään tuosta juttua, että viime vuoden kaltaista eroa ei enää tultaisi näkemään (jos muistan oikein).

Jos yösähkö on jatkossa miltei samanhintaista kuin päivisin, niin sitten on helppo valita määräaikainen soppari, jos niitä alkaa saamaan siinä 6-7 sentin pintaan.

Tuo väite ei muuten pidä paikkaansa oikein millään muotoa. Käytännössä paria poikkeusta lukuun ottamatta hinta on ollut yöaikaan huomattavasti päiväaikaa matalampi.
 

Vili#16

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit
Tuo väite ei muuten pidä paikkaansa oikein millään muotoa. Käytännössä paria poikkeusta lukuun ottamatta hinta on ollut yöaikaan huomattavasti päiväaikaa matalampi.
Joo, onhan se ollut parisen senttiä halvempaa, mutta yli kympin kuitenkin jo jonkin aikaa myös öisin. Mutta eiköhän se tuosta tasoitu taas.
 

DAF

Jäsen
Suosikkijoukkue
se kolmikirjaiminen. PISTI PALLON MAALIIN
No jos määräaikaista haluaa tehdä ennen talvea, niin 24kk ei tietenkään kannata tehdä. Hinnat kalliimpia, mutta kaikki samat kuukaudet tulee käytyä läpi kuin jos sen tekisi keväällä.

Mutta 6kk määräaikainen? Siinä voi olla ihan järkeäkin, varsinkin jos on sähkölämmitys.

Tästä lukien 6 kk on melkein juhannukseen, tai 14 vrk irtisanomisajalla onkin juhannukseen asti. Ei odotusarvoisesti minkäänlaista järkeä sitoa tuota väliä kovin kalliiseen hintatasoon.
 

Zeta03

Jäsen
Suosikkijoukkue
Porin Ässät, sympatiat KooKoo
Tästä lukien 6 kk on melkein juhannukseen, tai 14 vrk irtisanomisajalla onkin juhannukseen asti. Ei odotusarvoisesti minkäänlaista järkeä sitoa tuota väliä kovin kalliiseen hintatasoon.

Niin se olisi pitänyt tehdä lokakuun alussa, että joku 7,9c olisi voinut olla järkevä paljon päiväaikaan sähköä käyttävälle
 

DAF

Jäsen
Suosikkijoukkue
se kolmikirjaiminen. PISTI PALLON MAALIIN
Niin se olisi pitänyt tehdä lokakuun alussa, että joku 7,9c olisi voinut olla järkevä paljon päiväaikaan sähköä käyttävälle

Ja silloinkin olisi tullut pari kuukautta reippaasti turpaan vailla mitään aavistusta tulevasta hintatasosta, jota emme tietenkään vieläkään tiedä. Määräaikaisessa on aina korkeampi riskipreemio, joka tietenkin jollain prosentilla silti voi osua hyödyksi. 6 kk on pitkähkö ajanjakso edes meidän lämmityskauttamme ajatellen,
 

Outsider

Jäsen
Ja silloinkin olisi tullut pari kuukautta reippaasti turpaan vailla mitään aavistusta tulevasta hintatasosta, jota emme tietenkään vieläkään tiedä. Määräaikaisessa on aina korkeampi riskipreemio, joka tietenkin jollain prosentilla silti voi osua hyödyksi. 6 kk on pitkähkö ajanjakso edes meidän lämmityskauttamme ajatellen,

Piti katsoa mitä reippaasti turpaan käytännössä tarkoittaa: Liukurista oma spot-keskiarvo 1.10-8.12 välille 8,025888 snt/kWh.
 

DAF

Jäsen
Suosikkijoukkue
se kolmikirjaiminen. PISTI PALLON MAALIIN
Piti katsoa mitä reippaasti turpaan käytännössä tarkoittaa: Liukurista oma spot-keskiarvo 1.10-8.12 välille 8,025888 snt/kWh.

Itselläni ”Oma spot-keskiarvo (sis. marginaali) 4,610989 snt/kWh”, mittaus näkyy tosin päättyvän 6.12. tällä hetkellä.

Kulutusprofiilista tietysti riippuu. Jos poistan tuolta ”black fridayn” auton latauksen, on jaksot yhteenlaskien tuo aikaväli 5,75 snt/kWh, jossa toki kulutusvaikutus siinäkin jotain -16 %. Tulee satunnaisemmista auton latauksista ja veden lämmityksestä yöaikaan. Aika lailla sellainen, mitä preemiot ovat enemmän, eli muutama kymmenen senttiä kWh täysin flätillä kulutuksella olisi eroa pörssisähkön hyväksi tuolla ajanjaksolla.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös