Itsenäisyyspäivänäkin 2022 oli 4h yli 50kWh. Ja 0 kpl alle 11c/kWh tunteja.
Ei päästä huomennakaan alle 12c mutta katto on onneksi alle puolet tuosta 50c
Itsenäisyyspäivänäkin 2022 oli 4h yli 50kWh. Ja 0 kpl alle 11c/kWh tunteja.
Laitoin omat lukemani liukuriin (marginaali 0). Käyttöni painottuu näköjään plussalle koko ajan. 12kk jaksolla kallis määräaikaiseni on ollut halvempi kuin pörssi, sitä lyhemmillä pörssi olisi ollut halvempi, mutta ero kuitenkin varsin pieni.
Jos viittaat tuohon tämänpäiväiseen niin halusin vaan varmistua että onko liukurin ilmoittamissa hinnoissa alvi mukana että vertailu tulisi tehtyä oikeaan hintaan. @Tombe76 alkoi sitten hassutella Sannan aleilla ym.Aika paljon huudellaan pörssisähkön osalta alvien sun muiden perään. En ole kyllä hoksannut että näitä olisi määräaikaisten osaltakaan hoksattu mainita.
Jos viittaat tuohon tämänpäiväiseen niin halusin vaan varmistua että onko liukurin ilmoittamissa hinnoissa alvi mukana että vertailu tulisi tehtyä oikeaan hintaan. @Tombe76 alkoi sitten hassutella Sannan aleilla ym.
Kesällä se on melkolailla sama mitä sähkö maksaa, nämä talvikuukaudet merkitsee.
En tiedä, onko tämä sitten yhtiöstä kiinni, mutta marraskuun sähkölaskuni perusteella ainakin Vaasan Sähkö näyttää hyvittäneen "Black Fridayn" tunnit alvien kera. Sovelluksessa näytti hintaa -62 snt/kWh näiltä tunneilta, ja nyt marraskuun laskun loppusumma on sentilleen sama kuin sovelluksen mukaankin pitäisi. Ilman alvin huomiointia alennus olisi siis ollut vain 50 senttiä per käytetty kilowattitunti.Toki siinä on muutama juttu mikä pitää ottaa huomioon ja moni pelkästään sitä seuraava yllättyy kun sen järjestelmä lisää miinustunteihinkin alvin päälle. Mutta tuskin verottaja niin hövelillä päällä on.
Joo, tämä käsitys tuntuu tosiaan elävän todella sitkeässä, vaikka pitkän aikavälin tilastot eivät näkemystä talvikuukausien absoluuttisesta kalleudesta millään tapaa tue. Ja tätä myös määräaikaisten sähkösopimusten kauppiaat tuntuvat härskisti hyödyntävän. Olikohan se jokunen viikko sitten, kun Oomin myyjä soitti vaimolleni kaupitellen määräaikaista sopimusta, koska "talvella pörssisähkön hinnat ovat aina kovia". Kun nyt satuin vieressä olemaan, niin toin sitten hieman faktaa mukaan keskusteluun, ja hetken väittelyn jälkeen myyjä löi luurin korvaan. :Dpitkällä aikavälillä talvikuukaudet eivät ole olleet kalleimpia vaan edullisehkosta päästä. Viime vuoden syystalvi oli tässä se outlier. Syvässä tuntuu elävän käsitys, että lämpötila on ainoa, mikä korreloi sähkön hintaan (tämä ei nyt siis ollut lainatulle kirjoittajalle osoitettu vaan yleisemmin).
Ja loppuun joululahjavinkki: ei kannata ainakaan 24kk-määräaikaista solmia nyt talvella 2023-2024 sanoi lööpit mitä tahansa. Hinnat, myös määräaikaiset, tulevat laskemaan reilusti vuoden 2024 aikana kesää kohti.
Mutta 6kk määräaikainen? Siinä voi olla ihan järkeäkin, varsinkin jos on sähkölämmitys.
Meinasin ensin pätkiä lainausta, mutta lopulta päätin vain boldata itse sen osan, johon vastaukseni liittyy. Tämänkaltaisella tilanteella viittasin nimenomaan kylmään ja tuulettomaan jaksoon. Todennäköistähän sellainen ei ole, mutta mahdollista kyllä ja mielestäni sen mahdollisuuden vaikutukset omaan elämään kannattaa miettiä läpi omaa valintaansa tehdessä.Hitto kun ei meinaa päästä ollenkaan eroon. No mutta luvataan, että tämän kirjoitussetin jälkeen alkaa kirjoituspaussi tähän ketjuun.
Mä en vaan pääse kiinni siihen mitä tarkoittaa "tämänkaltainen tilanne". Siis kylmyys? Vai se ettei tuule? Ja nythän me jo tiedetään että huomisesta alkaen tuuli lisääntyy ja hinnat tippuu. Vkloppuna viimeistään hinnat ovat reilusti alhaisemmat. Ja sitten taas nousee ensi viikolla kun taas tyyntyy.
Mä en vaan usko, että kuukauden kestäviä poikkeustilanteita tulee. Hyvässä tai pahassa. Tai kyllä niitä tulee, mutta molemmin puolin. Ja se tasaa kuukauden sisäistä keskiarvoa, mikä ainakin minulla on laskutusväli. Onhan tässä jo ollut kaikkea, siirtorajoituksia, euron piikkejä ja OL3-ongelmia. Silti kallen yksittäinen kuukausi edelleen hyvin maltillinen v.2023.
Ja @benicio , alv-etu toki vähän vääristää tilannetta. Mutta en sentään laskenut mukaan Sannan vaalirahoja.
Niin tai näin, väitän että v.2024 oma keskiarvohintani tulee olemaan 4-6,5c/kWh. Kulutus lienee 14000-17000kWh välissä, kun lämmittää sähköllä silloin kun se on puutakin halvempaa... Täydellä alvilla ja marginaali huomioiden.
Ja vielä loppuun omat hinnat (Lähde Vattenfallin lasku), siitä voi kukin laskea ihan millä ajanjaksolla tahansa keskihinnat.
10/2022: 9,54c/kWh
11/2022: 21,30c/kWh
12/2022: 23,53c/kWh
01/2023: 7,61c/kWh
02/2023: 7,75c/kWh
03/2023: 7,82c/kWh
04/2023: 6,47c/kWh
05/2023: 3,46c/kWh
06/2023: 4,77c/kWh
07/2023: 4,10c/kWh
08/2023: 6,96c/kWh
09/2023: 2,90c/kWh
10/2023: 3,63c/kWh
11/2023: 2,34c/kWh
12/2023: ?
Hitaasti ja toivottavasti varmasti tulee hinta alas. Ainakin jonkinlaista lauhtumista ja tuulta ennusteissa jatkossa. Silti hieman yllättää kuinka pienet erot on päivän sisällä, eli yötkin sitkeästi kalliita.Keskihinta pysyy vielä huomennakin päälle 12c/kwh. Ehkä ensi viikolla päästään jo alle kympin lukemiin.
Suurin syy, että olen pörssisähkön valinnut on ollut juuri yösähkön halpa hinta. Nythän tässä on menty pari viikkoa, että se on öisin aivan saman hintaista kuin päivälläkin. Talouslehdessä tms. oli tänään tuosta juttua, että viime vuoden kaltaista eroa ei enää tultaisi näkemään (jos muistan oikein).
Jos yösähkö on jatkossa miltei samanhintaista kuin päivisin, niin sitten on helppo valita määräaikainen soppari, jos niitä alkaa saamaan siinä 6-7 sentin pintaan.
Joo, onhan se ollut parisen senttiä halvempaa, mutta yli kympin kuitenkin jo jonkin aikaa myös öisin. Mutta eiköhän se tuosta tasoitu taas.Tuo väite ei muuten pidä paikkaansa oikein millään muotoa. Käytännössä paria poikkeusta lukuun ottamatta hinta on ollut yöaikaan huomattavasti päiväaikaa matalampi.
No jos määräaikaista haluaa tehdä ennen talvea, niin 24kk ei tietenkään kannata tehdä. Hinnat kalliimpia, mutta kaikki samat kuukaudet tulee käytyä läpi kuin jos sen tekisi keväällä.
Mutta 6kk määräaikainen? Siinä voi olla ihan järkeäkin, varsinkin jos on sähkölämmitys.
Tästä lukien 6 kk on melkein juhannukseen, tai 14 vrk irtisanomisajalla onkin juhannukseen asti. Ei odotusarvoisesti minkäänlaista järkeä sitoa tuota väliä kovin kalliiseen hintatasoon.
Niin se olisi pitänyt tehdä lokakuun alussa, että joku 7,9c olisi voinut olla järkevä paljon päiväaikaan sähköä käyttävälle
Ja silloinkin olisi tullut pari kuukautta reippaasti turpaan vailla mitään aavistusta tulevasta hintatasosta, jota emme tietenkään vieläkään tiedä. Määräaikaisessa on aina korkeampi riskipreemio, joka tietenkin jollain prosentilla silti voi osua hyödyksi. 6 kk on pitkähkö ajanjakso edes meidän lämmityskauttamme ajatellen,
Piti katsoa mitä reippaasti turpaan käytännössä tarkoittaa: Liukurista oma spot-keskiarvo 1.10-8.12 välille 8,025888 snt/kWh.
Itselläni ”Oma spot-keskiarvo (sis. marginaali) 4,610989 snt/kWh”, mittaus näkyy tosin päättyvän 6.12. tällä hetkellä.
Kulutusprofiilista tietysti riippuu. Jos poistan tuolta ”black fridayn” auton latauksen, on jaksot yhteenlaskien tuo aikaväli 5,75 snt/kWh, jossa toki kulutusvaikutus siinäkin jotain -16 %. Tulee satunnaisemmista auton latauksista ja veden lämmityksestä yöaikaan. Aika lailla sellainen, mitä preemiot ovat enemmän, eli muutama kymmenen senttiä kWh täysin flätillä kulutuksella olisi eroa pörssisähkön hyväksi tuolla ajanjaksolla.