Mitä sähköä?

  • 793 282
  • 6 283

Turder

Jäsen
Suosikkijoukkue
Toronto Maple Leafs
Tuon kulutusvaikutuksellisen "kiinteän" sopparin miina on siinä, että et tiedä mikä tulee olemaan kuukauden keskihinta eli verrokki/benchmark mihin sinua verrataan. Eli esimerkkinä vaikka alkukuun ajan on 2snt hinnat ja saat siinä optimoitua jotain. Loppukuussa lämmitystarve kasvaa kylmän kelin myötä ja on 20snt hinnat ja olet käyttänyt hieman enemmän vielä sähköä, edelleen optimoiden eli päiväkohtaisesti saat alle keskihinnan. Mutta sitten pörssin kuukauden keskihinta (joka siis vastaa samaa kulutusta kuukauden jokaisella tunnilla) onkin 9snt, mutta koska käytit sähköä enemmän kalliimman loppukuun aikana, on kulutuksen mukaan toteutunut pörssikeskiarvo vaikka 12snt/kWh. Lopputulemana sinun keskihinta on suurempi kuin verrokki -> kulutusvaikutus kasvaa laskulla ja maksat enemmän. Vaikka olisit joka päivä miten optimoinut.

Jos em. hinnoilla mentäisiinkin toisin päin, eli käytit enemmän sähköä halvan alkuun aikana ja vähän kuun lopun kalliimpana aikana, tulisi toteutuneeksi kulutuskeskiarvoksi vaikka 6snt/kWh ja nyt saisit pienen kulutusvaikutusedun laskuusi, muttet todellista hyötyä. Mutta olisitko voinut tietää alkukuussa että hinnat pomppa parin viikon päästä, joten olisiko käyttäytyminen muuttunut ja ylipäätään voiko järkevästi kuluttaa enemmän energiaa varastoon noin pitkälle aikaa, yleensä ei.

Pörssisopparilla sentään voi tehdä oikeasti laskussa merkittävästi näkyvää eroa, kulutusvaikutuksellisessa on vähän jumissa halpoina aikoina (kuten nyt tänä kesänä), ja sitten kalliina voi saada säästöä mutta negatiivinen kulutusvaikutus on silti hankala saada aikaiseksi koska minusta tuo verrokki, eli pörssin keskihinta on epäreilu tai ei kuvaa mitenkään todellista kulutusprofiilia. Okei, jossain kerrostalossa se voisi toteutua jos vain kylmälaitteet tms aina käynnissä olevat pyörii tasaisesti läpi kuukauden eikä ole sähkösaunaa tai laittele ruokaa enemmän. Toki tuo tasaa kuukausilaskuja ja jollekin se on hyvä juttu, mutta jos sellaista haluaa niin puhdas kiinteä on silloin varmaankin helpompi. Ja jos pystyy optimoimaan kulutusta niin enemmän saat säästettyä pörssillä. Voit toki hävitäkin.
 

Spitfire

Jäsen
Suosikkijoukkue
SaiPa, SJS
Edelleenkin kiinnostaa, että miten voidaan puhua keskimääräisestä vaikutuksesta, kun tuo ero hinnassa voi vaihdella todella paljon ja vaikutus pysyy suht samana käyttäjällä. Noh, taidan olla oikeasti liian tyhmä laskemaan tämän hyötyjä itselleni, joten tällaista en ikinä tule ymmärtämään.
Se onkin keskimääräinen vaikutus kaikkien asiakkaiden keskuudessa, eikä keskimääräinen vaikutus jokaisella asiakkaalla.

Itse olen todennut, että ainakin miulle tuollaiset sopimukset ovat huonoin vaihtoehto. Noissa saa "korkean" hintatason ja pörssisähkön volatiliteettiriskin. Mielummin joko kiinteä määräaikainen tai sitten puhdas pörssisähkö.
 

Tombe76

Jäsen
Suosikkijoukkue
HPK
Meillä loppuun lokakuussa 2vuoden määräaikainen sopimus. Kaukolämmöllä lämpiää meidän rivitalo. Pörssiä tekisi mieli kyllä kokeilla. 5hengen taloudessa tuo pesukone pyörii paljon nyt aamuisin ja ruuat myös kokeilen valmistaa aina päivällä niin saa illalla rentoutua. Nyt on tarjolla ihan hyviä kiinteitä sopimuksia niin pitää niitä pikkaisen tarkastella. Hyvällä kiinteällä sopimuksella nyt ainakin takaa hyvät unet öisin.

Ehdottomasti pörssisähkö. Halvin vaihtoehto varmasti myös sinulle eikä sitä sanaa pörssi kannata pelätä. Yleisiä pelotteluita tai sitä kuinka hankalaa se "kyttääminen" on.

Tunnen monia ihmisiä, erilaisissa asunnoissa asuvia, jotka ovat olleet hyvin kriittisiä ja epäileväisiä pörssisähköä kohtaan ja sitten kokeilleet. Eikä koskaan enää vaihtaneet takaisin. Tältä palstaltakin löytyy niitä.
 

opelix

Jäsen
Suosikkijoukkue
JYP, JJK
uon kulutusvaikutuksellisen "kiinteän" sopparin miina on siinä, että et tiedä mikä tulee olemaan kuukauden keskihinta eli verrokki/benchmark mihin sinua verrataan. Eli esimerkkinä vaikka alkukuun ajan on 2snt hinnat ja saat siinä optimoitua jotain. Loppukuussa lämmitystarve kasvaa kylmän kelin myötä ja on 20snt hinnat ja olet käyttänyt hieman enemmän vielä sähköä, edelleen optimoiden eli päiväkohtaisesti saat alle keskihinnan. Mutta sitten pörssin kuukauden keskihinta (joka siis vastaa samaa kulutusta kuukauden jokaisella tunnilla) onkin 9snt, mutta koska käytit sähköä enemmän kalliimman loppukuun aikana, on kulutuksen mukaan toteutunut pörssikeskiarvo vaikka 12snt/kWh. Lopputulemana sinun keskihinta on suurempi kuin verrokki -> kulutusvaikutus kasvaa laskulla ja maksat enemmän. Vaikka olisit joka päivä miten optimoinut.

Tässä olet oikeassa. Huonoimmassa tapauksessa käy juuri noin. Oikeastaan muuta et voi tehdä kuin optimoida parhaasi mukaan joka kuukauden alusta alkaen koska loppuhintaa et voi tietää. Toisinpäin toki niin että jos alkukuusta on kalliit hinnat saattaa loppukuusta kannattaa käyttää sähköä paljon ympäri vuorokauden jotta kulutusvaikutusta saadaan paremmaksi koska kaiken sähkön toteutunut hinta määräytyy vasta kuun lopussa.
 

Turder

Jäsen
Suosikkijoukkue
Toronto Maple Leafs
Tässä olet oikeassa. Huonoimmassa tapauksessa käy juuri noin. Oikeastaan muuta et voi tehdä kuin optimoida parhaasi mukaan joka kuukauden alusta alkaen koska loppuhintaa et voi tietää. Toisinpäin toki niin että jos alkukuusta on kalliit hinnat saattaa loppukuusta kannattaa käyttää sähköä paljon ympäri vuorokauden jotta kulutusvaikutusta saadaan paremmaksi koska kaiken sähkön toteutunut hinta määräytyy vasta kuun lopussa.
Kyllä mutta toisaalta ei kannata sähköä turhaan käyttää, kun käytännössä aina siitä maksaa siirtoineen enemmän, pl. viime marraskuun yhtenä päivänä. Eli turha kaunistella omia keskiarvoja kovemmalla kulutuksella kun lopputulos on aina tappiollinen. Tai sitten pitäisi kuukauden sisäiset erot olla todella isot, joita ei käytännössä olla ikinä nähty.
 

kalitsu

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jets, Ässät
Ehdottomasti pörssisähkö. Halvin vaihtoehto varmasti myös sinulle eikä sitä sanaa pörssi kannata pelätä. Yleisiä pelotteluita tai sitä kuinka hankalaa se "kyttääminen" on.
Eh... Kaukolämpö rivarissa pörssillä hintani olisi ollut reilu 12 snt/kwh edellisen kiinteän sopimuksen aikana, kiinteä sopimus oli alle 8 snt/kwh. Olisin aika paljon varovaisempi tällaisten julistusten kanssa. Pörssisähkön kannattavuus pitää jokaisen arvioida itse. Tähän oiva apu datahubista oma kulutus ja taulukon syöttö liukuriin, suosittelen kaikille. Samalla on arvioitava mitkä ovat mahdollisuudet kulutuksen ajoittamiseen, nekin ovat kovin yksilöllisiä.

Samaa mieltä pörssisähköön liittyvästä turhasta pelottelusta enkä halua viestini edustavan sitä. Mutta jokaisen on arvioitava tilanteensa, se on tehty varsin helpoksi.

Pörssisähköä taitaa saada 0 € kk-maksuilla, olisiko Keravalla vielä 12 kk tarjous voimassa, 6 kk on ollut useammallakin tarjoajalla. Marginaali tietysti sentin osia kalliimpi, mutta saa olla aika massiivinen kulutus ennen kuin korkeampi marginaali kuittaa kiinteän kulun.
 

Tombe76

Jäsen
Suosikkijoukkue
HPK
En mä rupea @kalitsu kinaamaan, mutta totean vain että sähkö on edelleen jatkuvasti halvempaa ja halvempaa. Siis oikea hinta. Ja pitäisi olla myös määräaikaiset sopimukset. Toki jossain kerrostalossa se on melko sama kun kulutus pientä, ehkä jossain rivareissakin.

Onhan se nähty nyt kesällä ja tullaan näkemään myös hyvin selvästi syksyllä ja ensi talvena.

Tuskin se venäläinenkään ohjuksia Olkiluotoon ainakaan vielä tulevana talvena lähettää kun duunia riittää omalla maaperälläkin tällä hetkellä.

Tuo kommenttini oli vain vastaus @Gostisbehere lle. Kun mietti siirtymistä. Ei sitä voi tietää jos ei kokeile. Omat luvutkin voivat yllättää kokeilun jälkeen. Saunassakin on kiva käydä negatiivisilla hinnoilla.
 

kalitsu

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jets, Ässät
@Tombe76 hienoa keskustelua, oikein mieltä ylentävää. Kuka tässä on alkamassa kinaamaan? Sinä? Toin mukaan vain toisen näkemyksen kaukolämmöllä lämpiävästä rivarista, jotta kukaan ei valitse pörssisähköä vain koska se on oikea valinta jollekin nimimerkille. Et taida asua kaukolämpörivarissa? Korostan jokaista katsomaan oman tilanteensa, se on verrattain helppoa! Mielestäni on kannattavaa kirjautua datahubiin ja ladata yksi tiedosto liukuriin, vaikka oma kulutus olisi alle 10 Mwh ja potentiaalinen säästö kymppejä tai satasen. Rahaa sekin on ainakin minulle. Kysyjälle pörssisähkö voi olla kannattavin vaihtoehto, yllättävän monelle on. Varsinkin näillä määräaikaisten hinnoilla. On tuolla silti tarjolla toistaiseksi voimassaolevaakin kasilla alkavalla hinnalla Alajärveltä eli ainakin jonkinlaista valinnanmahdollisuutta löytyy.

Aika vähiin jää kivat saunomiset, jos saunoo vain negatiivisella hinnalla siirtoineen. Olen kyllä saunonut kesällä, pörssisähköllä se on ollut varsin halpaa minullekin viime aikoina, mutta ei siitä sentään makseta. Australialainen eläke-/sijoitusyhtiö(?) pitää siitä huolen.
 

Tombe76

Jäsen
Suosikkijoukkue
HPK
Huono sanavalinta tuo kinaaminen, pahoittelut.

En rupea nyt tämän enempää KESKUSTELEMAAN asiasta kun vähän muuta puuhaa (huomenna pohjoiseen) ja eiköhän aika paljon tähän ketjuun ole jo sanottu. Saunominen nyt tuli ensiksi mieleen, kun siitä nyt viimeisen 1,5v aikana täällä kerrottu ettei pörssisähkössä voi kuulema saunoa sillon kuin haluaa. Ja onhan siinä toki perää. 5-10 iltana vuodessa hinta voi olla illalla yli 20snt/kWh ja about 250 iltana alle 3snt/kWh. Kyllähän tuo rajoittaa?

Antaa lukujen puhua puolestaan ja voidaan vaikka vuoden päästä tarkastella niitä sinunkin lukuja uudestaan @kalitsu. Laita päivämäärä muistiin. Mun luvut saatte kysymättäkin. Tällä hetkellä jatketaan yhä kohti vitosen rajaa, vuoden 2024 keskiarvo nyt ~5,70snt/kWh, vaikka luvussa mukana "mörkökuu" 01/2024 jollaista ei nähdä 01/2025.

Edit: huomiset hinnat hyvä esimerkki siitä kun edes vähän tuulee. Ei siis mitään myrskyä. Tänään jouduttu kärvistelemään sitten Juhannuksen selkeästi kovimmissa hinnoissa (ka. ~ 7snt/kWh). Kun tuuli liki nolla ja kun Loviisakin alhaalla + siirtorajoituksia. Noin nuo hinnat tulevat tästä eteenpäin käyttäytymään tuulen mukaan. Täysin tyyniä päiviä ei vuodessa hirveästi ole.
 
Viimeksi muokattu:

kharon

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tps
Sain käyttööni työkalun, johon pystyy lataamaan oman datan ja vertaamaan sitä kiinteään sähköön. Edellisen 12kk aikana kiinteä 8,5 senttiä/kwh oli mökillä säästänyt 58€ pörssiin nähden. Isoimmat säästö tuli joulu- ja tammikuulta. Tammikuussa erotus oli n. 150€. Muina kuukausina pörssisähkö olisi ollut edullisempaa, jopa ilman optimointia, mutta mökillä tammikuussa ei pysty vaikuttamaan sähkönkäyttöön juurikaan ja sattumoisin myös kulutus on suurinta. Eli kyllä tuo 6kk kiinteä vaikuttaa selkeästi parhaalta
 
Viimeksi muokattu:

Tadu

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна
Saunominen nyt tuli ensiksi mieleen, kun siitä nyt viimeisen 1,5v aikana täällä kerrottu ettei pörssisähkössä voi kuulema saunoa sillon kuin haluaa. Ja onhan siinä toki perää. 5-10 iltana vuodessa hinta voi olla illalla yli 20snt/kWh ja about 250 iltana alle 3snt/kWh. Kyllähän tuo rajoittaa?
Kun otetaan sähkövero ja siirtomaksut huomioon, niin noilla vaihtoehdoilla saunominen (noin 10kwh yhteiskulutus) maksaisi siis vajaa 3 euroa jos sähkön hinta 20snt per kwh, tai suunnilleen 1 euron jos pörssisähkön hinta 3 snt per kwh. On kyllä ”merkittävä” ero.

Edit: Laitoin ””-merkit jos sarkasmi ei kaikille auennut
 

DAF

Jäsen
Suosikkijoukkue
se kolmikirjaiminen. PISTI PALLON MAALIIN
Noina talvikuukausinakin toki kannat itse pääosin riskin siitä, jos yksittäisiä hyvin kalliita päiviä, kuten tämän vuoden tammikuun alussa, sattuu tulemaan.

Tästä päinvastaisen väittäminen markkinoinnissa on minusta näiden kulutusvaikutus"kiinteiden" ja "kiinnitettävien hintojen" sopimusten ongelma - ei itse sopimus. Niitä markkinoidaan virheellisesti ja jopa valheellisesti, kun jengi ei osaa laskea miten kulutusvaikutus muodostuu ja mitä se tarkoittaa. Se kun ei suojaa käytännössä yhtään vähää 5.1.2024 kaltaiselta illalta, jolloin pörssisähkö maksoi 2,30 eur / kWh.

Helppo oli kyllä optimoida ettei sillä tunnilla juurikaan käyttänyt sähköä, mutta näillä sopimuksilla annetaan ymmärtää, että "heittää vain muutamia senttejä kiinnitetystä hinnasta". Todellisuudessa heittää vain muutamia senttejä tuosta pörssin hinnasta noilla tunneilla.

Virheellistä ja jopa vaarallista markkinointia, keskihintakiinnityksillä sen sijaan voi joissain kvartaaleissa vähän voittaakin. Tämä riippuu etenkin kulutusprofiilista ja oikeasta kiinnityshetkestä, mutta on siis gämbläämistä keskihinnalla, ei kulutuksella.
 

DAF

Jäsen
Suosikkijoukkue
se kolmikirjaiminen. PISTI PALLON MAALIIN
Sain käyttööni työkalun, johon pystyy lataamaan oman datan ja vertaamaan sitä kiinteään sähköön. Edellisen 12kk aikana kiinteä 8,5 senttiä/kwh oli mökillä säästänyt 58€ pörssiin nähden. Isoimmat säästö tuli joulu- ja tammikuulta. Tammikuussa erotus oli n. 150€. Muina kuukausina pörssisähkö olisi ollut edullisempaa, jopa ilman optimointia, mutta mökillä tammikuussa ei pysty vaikuttamaan sähkönkäyttöön juurikaan ja sattumoisin myös kulutus on suurinta. Eli kyllä tuo 6kk kiinteä vaikuttaa selkeästi parhaalta

Sellainen työkalu on ihan kaikkien ihmisten käytössä osoitteessa liukuri.fi.
 

opelix

Jäsen
Suosikkijoukkue
JYP, JJK
Kun otetaan sähkövero ja siirtomaksut huomioon, niin noilla vaihtoehdoilla saunominen (noin 10kwh yhteiskulutus) maksaisi siis vajaa 3 euroa jos sähkön hinta 20snt per kwh, tai suunnilleen 1 euron jos pörssisähkön hinta 3 snt per kwh. On kyllä ”merkittävä” ero.

Edit: Laitoin ””-merkit jos sarkasmi ei kaikille auennut

Tämä on juurikin näin kun sitten kunnon pakkaspäivinä menee sähkölämmitykseen se 100 kwh heittämällä ja sitä et voi valita.

Ihan hinnoista riippumatta sauna on ainakin itselle se ”luxus”, siksi tuo ainavalmis kiuaskin on tullut hommattua. Kituuttaa voi tässä elämässä monella tavalla muutenkin jos sitä kaipaa.
 

opelix

Jäsen
Suosikkijoukkue
JYP, JJK
Se kun ei suojaa käytännössä yhtään vähää 5.1.2024 kaltaiselta illalta, jolloin pörssisähkö maksoi 2,30 eur / kWh.

Näin on. Hybridi suojaa vain kalliin keskihinnan kuukausilta. Yksittäisissä piikeissä kulutusvaikutus toimii pörssin tavoin.
 
(1)
  • Tykkää
Reactions: DAF

ketjuruletti

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit
Meillä loppuun lokakuussa 2vuoden määräaikainen sopimus. Kaukolämmöllä lämpiää meidän rivitalo. Pörssiä tekisi mieli kyllä kokeilla. 5hengen taloudessa tuo pesukone pyörii paljon nyt aamuisin ja ruuat myös kokeilen valmistaa aina päivällä niin saa illalla rentoutua. Nyt on tarjolla ihan hyviä kiinteitä sopimuksia niin pitää niitä pikkaisen tarkastella.
Ehkä tyhmä kysymys mutta pystyykö nyt siis tekemään sopparin, joka alkaa vasta sitten lokakuussa, nykyisellä elokuun hintatasolla?
 

kone82

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS
Aurinkovoimalan kannattavuutta tässä excelissä pyöritellyt. Jos ei nyt omat laskelmat ihan pielessä ole niin mitä isomman voimalan laittaa, sitä nopeammin se maksaa itsensä takaisin. Teoreettinen maksuaika noin 10 vuotta, hiukan alle. Laskin tuntitunnista todellisella kulutuksella ja sitten näillä voimalalaskureista otetun tuotannon teoreettisen sarjan otin siihen rinnalle, tein netotukset ja laskin viime vuoden spottia vasten. Tein vielä uusiksi niin että otin tämän vuoden alun todelliset käytöt niin ei paljon laskelmat muuttuneet. Siirrossa toi Carunan siirtomaksu on verkosta otettua kilowattituntia noin 7 senttiä ja sitten verkkoon myynnistä olis saanut keskihinnaltaan noin 4,5 senttiä. Voimalan suunta kaakkoon.

Esim. 10 kWp voimala kilkkeet noin 4500 € ja siihen asennus päälle miinus kotitalousvähennys niin ollaan luokkaa 6 000€. Toki jos ens vuodelle vielä oottais niin varmasti jonkun satasen tippuu hinnat. Toki tippuu ilmeisesti kotitalousvähennyskin. Oliko foorumilla voimalan hankkijoita?
 

1stApril

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ässät
Aurinkovoimalan kannattavuutta tässä excelissä pyöritellyt. Jos ei nyt omat laskelmat ihan pielessä ole niin mitä isomman voimalan laittaa, sitä nopeammin se maksaa itsensä takaisin. Teoreettinen maksuaika noin 10 vuotta, hiukan alle. Laskin tuntitunnista todellisella kulutuksella ja sitten näillä voimalalaskureista otetun tuotannon teoreettisen sarjan otin siihen rinnalle, tein netotukset ja laskin viime vuoden spottia vasten. Tein vielä uusiksi niin että otin tämän vuoden alun todelliset käytöt niin ei paljon laskelmat muuttuneet. Siirrossa toi Carunan siirtomaksu on verkosta otettua kilowattituntia noin 7 senttiä ja sitten verkkoon myynnistä olis saanut keskihinnaltaan noin 4,5 senttiä. Voimalan suunta kaakkoon.

Esim. 10 kWp voimala kilkkeet noin 4500 € ja siihen asennus päälle miinus kotitalousvähennys niin ollaan luokkaa 6 000€. Toki jos ens vuodelle vielä oottais niin varmasti jonkun satasen tippuu hinnat. Toki tippuu ilmeisesti kotitalousvähennyskin. Oliko foorumilla voimalan hankkijoita?
Ainakaan paneeleiden hinnat tuskin tulevat tippumaan tämän vuoden sirkuksesta. Ovat olleet todella pohjilla, kun paneeleita on joka paikka täynnä ja maahantuojat tyrkyttävät niitä jatkuvasti. Ei ehkä enää niin agressiivisesti, mitä muutama kuukausi sitten.

Sitä en pysty sanomaan varmaksi, tulevatko voimaloiden hinnat alas päin. Kustannusten laskemiseen kokonaisuudessaan (työ, paneelit, inverterit, tarvikkeet) en usko millään, mutta heikon kysynnän takia saattavat jotkin toimijat joutua laskemaan hintaa edelleen ja menemään kannattavuuden rajoilla. Saas nähdä, mitä alalla tapahtuu.

En ole aurinkopaneeleiden takaisinmaksuaikoja laskenut/arvioinut vähään aikaan. Aika kohtuulliselta kuulostaa tuo 10 vuotta siihen, mitä oletin.
 

Jyyd

Jäsen
Suosikkijoukkue
♠️, Flyers
Ehkä tyhmä kysymys mutta pystyykö nyt siis tekemään sopparin, joka alkaa vasta sitten lokakuussa, nykyisellä elokuun hintatasolla?
Nykyisen yhtiösi kanssa pitäisi pystyä 6kk päähän laittaa aloituspäivä uudesta sopparista. Yhtiön vaihdoissa max 3kk.
 

Huerzo

Jäsen
Suosikkijoukkue
Donnerwetter S.p.A.
Oliko foorumilla voimalan hankkijoita?
Sain omani katolle oukokuussa. Mitoitin voimalan okt:n kulutuksen mukaan, eli tavoite on käyttää itse 60-70% tuotetusta sähköstä. Laitoksen laskennallinen eur/watti-suhde jää tietysti alemmas, koska asennuksen kiinteät kulut ovat vakiot paneelimäärästä riippumatta.

Voin olla väärässä, mutta aurinkosähkön tuotannon lisääntyessä kesäiset spot-hinnat jäävät 12-16 välillä melko alhaisiksi tai miinukselle, jolloin myydystä sähköstä saatu tuotto ei nouse kummoiseksi.

Mennyt heinäkuu oli spot-taksoiltaan ennätyshalpa, mutta ehkä ei poikkeuksellinen tulevaa ajatellen. Myydyn sähkön keskihinta oli ehkä karvan yli centin, koska tuotantoa ajoittui myös miinustunneille. "Onneksi" Eleniaan voi luottaa ja hintoja tarkistellaan ylöspäin takaisinmaksuaikaa nopeuttavalla tahdilla...

Erilaisten kotitalouksien (mm. asennussuunnat) ja kulutusprofiilien vertaaminen on tietysti hankalaa, joten en epäile laskelmiasi, kunhan kerroin omat kokemukset tältä kesältä.
 

Jan Koller

Jäsen
Suosikkijoukkue
Porin Ässät ♠, Carolina Hurricanes
Esim. 10 kWp voimala kilkkeet noin 4500 € ja siihen asennus päälle miinus kotitalousvähennys niin ollaan luokkaa 6 000€. Toki jos ens vuodelle vielä oottais niin varmasti jonkun satasen tippuu hinnat. Toki tippuu ilmeisesti kotitalousvähennyskin. Oliko foorumilla voimalan hankkijoita?
Edulliselta kuulostaa, jos 6 ke saa 10 kWp järjestelmän. Mulla on 6,4 kwp järjestelmä ja, jos nyt ostaisin, ottaisin hieman isomman. Perusteena ei ole myynti, vaan se, että näin pilvisenä päivänä kattaisi myös koko päiväajan kulutuksen. Laskelmassasi myyntihinta olisi 4,5 c. Tämän vuoden kokemuksella en pidä tuota realistisena. Onhan tuo sulla veroton hinta?
 

kone82

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS
Edulliselta kuulostaa, jos 6 ke saa 10 kWp järjestelmän. Mulla on 6,4 kwp järjestelmä ja, jos nyt ostaisin, ottaisin hieman isomman. Perusteena ei ole myynti, vaan se, että näin pilvisenä päivänä kattaisi myös koko päiväajan kulutuksen. Laskelmassasi myyntihinta olisi 4,5 c. Tämän vuoden kokemuksella en pidä tuota realistisena. Onhan tuo sulla veroton hinta?
Spothinta suoraan veroineen, marginaalia ei ollut huomioitu.

Esim ThermoSunin sivuilta alla oleva hinta järjestelmälle ilman asennusta. Asennuksen hinnaksi arvioin noin pari tonnia ja siitä kotitalousvähennys niin aika lähellä kuutta ollaan, ehkä jopa alle.


Isossa voimalassa on se etu että tuotanto alkaa myös aikaisemmin keväällä jolloin hinta on korkeammalla. Ja näillä Carunan hinnoilla jokainen kulutuksesta säästetty kilowattitunti "tienaa" melkein 7 senttiä. Omaan kulutukseen tuotannosta menis noin 43%.
 
Viimeksi muokattu:

Turder

Jäsen
Suosikkijoukkue
Toronto Maple Leafs
Itse varmaan laittaisin paneelit enemmän myös itään ja länteen, jotta saisi edes vähän energiaa silloin kun hinnat ovat korkeimmat vuorokauden sisällä, ja tuolloin kulutustakin enemmän (jos yöaikaa ei lasketa). Menee vähän hukkaan se keskipäivän iso tuotanto kun myyntihintakaan ei ole kovin hääppöinen, eikä autoa voi ladata joka päivä päivällä. Joko täällä tai jossain muissa paneelikeskusteluissa (heh) pyöri linkki aiemmin tutkimukseen, missä järkevin (?) tuotanto ympäri vuoden saatiin jos laitetaan paneelit etelä-pohjoinen linjassa olevaan aitaan, eli paneelit pystyssä itään ja länteen. Eikä ole ongelmia lumen kanssa. Toki vaatii aika avaran paikan, että saa ne ihan ensimmäiset ja viimeiset auringonsäteet talteen. Mutta ihan mielenkiintoinen konsepti.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös