- Tommi Kinnunen: Ei kertonut katuvansa
(Vaellusromaani)
Hienosti kirjoitettu kirja, joka pistää miettimään monelta kannalta sodan vaikutuksia yksittäisiin ihmisiin. Suosittelen.
Ajattelin listata kesäloman aikana lukemani kirjat. Ihmeen vähän jäi aikaa lukemiselle, mutta tulihan noita nyt jokunen luettua. Yleisesti ottaen kirjojen lukeminen tahtoo rajoittua minulla loma-aikoihin, koska ennen työaamua lukiessa illalla pelkään koukuttuvani liikaa.
Joka tapauksessa lainasin Patarouvan postausta siksi, koska loma lähti käyntiin samaisella Vaellusromaanilla. Hyvä oli, ei lisättävää.
Seuraavaksi:
- Annamari Marttinen: Häiriömerkintä
Kahden asunnon loukkuun jäävä yksinhuoltajaäiti suurissa talousvaikeuksissa. Kiinnostava aihe ja sinänsä hyvin kuvattu, mutta ehkä fiilisten kuvailua oli välillä jopa liikaa. Hyvä silti.
- Miika Nousiainen: Pintaremontti
Tämä oli jostain syystä jäänyt joulusta asti hyllyyn. Aluksi tuntui edellisen kirjan jälkeen mukahauskalta, mutta aika nopeasti pääsin käyntiin. Lopulta kirja oli aidosti hauska ja muutenkin viihdyttävä. Nousiaisen kirjoista Maaninkavaaran jälkeen kenties toiseksi paras Metsäjätin ohella.
- Suvi Ratinen: Hyvä tarjous
Kirjan päähenkilö suunnittelee ostavansa vanhemmiltaan vanhan kotitalon. Kotoa peritty älytön pihiys on eduksi pankin vaatimaa omarahoitusosuutta varten säästettäessä. Ihan viihdyttävä tämäkin.
- Aino Huilaja: Pakumatkalla
Maikkarin toimittaja ja uutisankkuri luopuu työstään, ja lähtee miehensä kanssa kiertämään eurooppaa asuntonaan pakettiauto. Korona leviää euroopassa matkan edetessä. Ihan mielenkiintoinen kuvaus reissusta. Jatkoa lienee odotettavissa.
- Sari Pöyliö: Rakkauden ja tulehduksen oireita
Tämän luin viimeisenä, ja kirja on siten tietysti parhaiten muistissa. Joka tapauksessa tästä kirjasta innostuin ehkä eniten. Kirja kertoo yhden perheen tarinaa usealla vuosikymmenellä. Alussa äiti kuolee nuorena syöpään, ja perheen insinööri-isä joutuu vastoin 70-luvun normeja ottamaan vastuulleen perheen arjen pyörittämisen. Kirja kuvaa elämää ja ihmisten välisiä suhteita realistisesti, humoristisesti ja lämmöllä. Etenkin ekat 90% olivat aikamoista tykitystä. Tarina ei ehkä aivan kanna loppuun asti samalla tasolla. Ihan kuin lopettamiselle olisi jotenkin tullut kiire. Joka tapauksessa suosittelen lämpimästi!
Ai niin, mainitsen vielä erikseen keväällä lukemani Santeri ja Lea Pakkasen Se tapahui meille - isän ja tyttären matka inkerinsuomalaisuuteen. Kirja ei ole romaani, vaan siinä isä ja tytär, toimittajia kumpainenkin, tutkivat inkerinsuomalaisen sukunsa usein traagisia vaiheita Neuvostoliitossa. Kirja oli äärimmäisen mielenkiintoinen, ja vaikka tietokirja onkin, hyvin miellyttävä lukea. Vähän kuin kirjan mittainen loistavasti taustoitettu Helsingin Sanomien kuukausiliitteen juttu. Suosittelen erittäin suuresti.