Viime aikoina lukeminen on keskittynyt kirjavaan joukkoon dekkareita. Childin Reacherin pariin tuli palattua, samoin Jack Higginsin pariin. Perusviihdyttäviä dekkareita, joista ei jaksa sen laajemmin kirjoittaa. Mutta koska toisaalla tuli Antti "Hyrde" Hyyrysen esikoisromaani puheeksi ja se tuli aiemmin keväällä luettua, niin jos muutama sananen
Viimeisestä Atlantiksesta (ping
@LaiLaiLei).
Hyyrysen Viimeinen Atlantis on kirja, jonka aihepiiri ei voi yllättää ketään, joka edes suurin piirtein tuntee Stam1nan saman nimisen albumin lyriikat. Albumi ja kirja kertovat pitkälti samaa tarinaa, mutta näkökulma on eri. Kirja kuitenkin seisoo myös omillaan, joten sen lukemiseksi ei tarvitse Stam1nan Viimeistä Atlantista tarkemmin tuntea. Jotain lukukokemuksessa kuitenkin muuttuu, jos albumia ei tunne. Kirjassa on nimittäin merkittävä määrä viittauksia albumiin niin laulujen nimien, teeman kuin lyriikan pätkienkin osalta. Ne jäänevät hieman irrallisiksi, jos albumi taustalla ei ole tuttu. Itse en ollut hetkeen Viimeistä Atlantista kuunnellut ennen kirjaan tarttumista, mutta lukiessa albumi nousi vahvasti mieleen. Kirjan viittaukset albumiin eivät ole erityisen hienovaraisia tai huomaamattomia.
Kirjana Viimeinen Atlantis maalailee kuvaa ekokatastrofin jälkeisestä dystopiasta. Tarina etenee seuraten hahmojen selviytymistä kaaokseen ajautuneessa maailmassa. Hyyrynen ei kirjassaan oikeastaan kuvaa henkilöhahmoja erityisen vahvasti, vaan kirjan henkilöt jäävät varsin pinnallisiksi tuttavuuksiksi, mikä lienee kirjan suurin heikkous. Hahmojen kohtalosta ei suuremmin jaksa välittää, kun suurempaa sidettä ei muodostu. Vaikka henkilöhahmot jäävät hieman pinnallisiksi kuvaukseltaan, vaikka osa tarinan siirtymistä hieman ontuu, niin pääasiassa tarina etenee varsin sujuvasti Hyyrysen kirjassa. Tuntuu, että osa asioista jätetään selittämättä aivan tietoisesti. Hyyrysen romaani pyrkii herättämään ajatuksia, yrittää saada lukijan pohtimaan kulutuskulttuuria, luonnon tilaa jne. sortumatta kuitenkaan suoranaiseen paasaukseen. Siksi kysymysmerkkejäkin jonkin verran jää ilmaan.
Bonuksena mainittakoon, että kirja on kielellisesti hyvin kirjoitettu. Pidin romaanin tyylistä kuvauksineen. Romaanista huomaa, ettei Hyyrynen ole aiemmin romaania kirjoittanut, joten teknisesti pientä kömpelyyttä on. Kielellisesti Hyyrynen on kuitenkin kohtuullisen pätevä kirjoittaja.
Stam1nan Viimeinen Atlantis -albumi on genressään mestariteos. Hyyrysen Viimeinen Atlantis -kirja on ok -viihdettä. Ei Hyyrysen esikoisromaani kirjallisuuden kaanonin osaksi nouse. Mutta Hyyrysen esikoisromaani on varsinkin Stam1nan ja dystopiakirjallisuuden ystäville ihan tutustumisen arvoinen opus. Paljon huonompia dystopiakirjallisuuden edustajia on julkaistu kovin paljon...