Työn alla useampiakin teoksia, sekä elämäkertoja että fiktiota. Kauko Röyhkän kirjoittama Ville Haapasalo -elämäkerta part 2 eli Et muuten tätäkään usko on kiinnostavaa luettavaa. Ei pelkästään Haapasalon sinänsä uniikkien edesottamusten takia eikä varsinkaan Röyhkän latteiden välikommenttien takia vaan sen takia, että teos antaa elävän ja tarkan kuvan 2000-luvun nyky-Venäjästä ja sen kehityksestä. On tuo melkoinen maa, ja Haapasalon päinvastaisista kommenteista huolimatta uhkatekijä.
Loppuun tuli luettua myös Diana Gabaldonin kahdeksas osa Matkantekijä-sarjaan eli Sydänverelläni kirjoitettu, jossa historiallisen romaanin viitekehys yhdistyy sekä romantiikkaan ja jännitykseen että tietyiltä osin myös nykyaikaan ja aikamatkustusmahdollisuuteen nykypäivästä 1770-luvulle Yhdysvaltain vapaussotaan. Aikamatkustuselementtihän on sinänsä ollut teoksessa hyvin viitteellisessä osassa, ja vaikka sille näennäistieteellistä selitystä pohdiskellaankin, niin tieteiskirjallisuuttahan Gabaldonin teokset eivät varsinaisesti ole, joskaan eivät fantasiaakaan vaan hyvinkin tarkasti kuvattuja 1700-luvun historiallisia vaiheita ja senaikaista elämänmenoa.
Teoksen liki 1200 sivua olivat melkoinen pläjäys, mutta sujuvasti ja kiinnostavasti Gabaldon kirjoittaa kuten aina, joten ei tuossa montaa iltaa mennyt. Ainoa hieman häiritsevä tekijä on siinä, että tarinan varsinainen alkuperäinen pääpari (nykyisin on muitakin) on jo lähes vanhusiässä, tai ainakin eläkeiässä ja yli kuusikymppisiä. Silti energiaa riittää vaikka mihin ja joka ilta pannaan ahkerasti, joskus kahdestikin. Kolmatta kertaa ei sentään Jamie Fraser jaksa yhdessä yössä, tämä erikseen todetaan, mutta koskaan ei jää Jamiella kulli veltoksi eikä Clairella vittu kuivaksi (vaikka Gabaldon ei nyt ihan näitä termejä käytä), ei vaikka mikä sotarasitus painaisi ja kyljessä olisi luodinhaava. Tosin onhan meillä Suomessakin duracell-paristoilla varustettu 88-vuotias Aira Samulin, joten saavat sitä kirjalliset hahmotkin sitten minun puolestani painaa pitkää päivää.