Vaasalaisten 1918-tifo Tampereella pisti kyllä miettimään tätä Afrikan tähti -pelin kohua uudelleen. Sisällissotaan liittyvästä tifosta ja siitä mielensä pahoittamisesta on aika helppo löytää yhtäläisyyksiä Afrikan tähti -kohuun.
Molemmat ovat vähän ikävämpää historiaa (kolonialismi/sisällissota) käsitteleviä aiheita kevyessä vapaa-ajan vietossa (lautapelihetki/jääkiekko-ottelu). Molemmissa henkilöt (Paco Diop/tamperelainen lätkäyleisö) suhtautuvat aiheeseen ymmärrettävästi tunteella, ettei tästä aiheesta saa laskea leikkiä tai vääntää yhteyksiä mukaviin hetkiin, koska pahat seuraukset (luonnonrikkauksien ryöstäminen/teloitukset ja vankileireillä kuolemiset).
Molemmissa keskusteluissa lentää ne tismalleen samat argumentit puolesta ja vastaan. Afrikan tähden kohdalla toistetaan "se on vaan peli, jonka takana ei ole mitään agendaa", joten vaasalaistifon kohdalla voisi puolustautua sillä, että "se on vaan tifo, jonka takana ei ole mitään agendaa".
Sekin on vähän huvittavaa, että Afrikan tähteen liittyvässä kohussa viljellään woke-sanaa joka yhteydessä, mutta yhtään kommenttia en ole nähnyt vielä siitä, että tamperelainen kiekkoylesö olisi mennyt wokeen.
Tarinan opetus lienee se, että kun vakavat aiheet koskettavat omaa napaa, silloin niihin suhtaudutaan intohimoisesti ja keskustelu keittää helposti yli. Onko meillä suomalaisilla varaa valittaa siitä, että ulkomaalaistaustaiset henkilöt eivät pidä Afrikan tähdestä, jos samaan aikan meillä menee tunteisiin joku sisällissotaan liittyvä läppä? Minun mielestäni tässä ollaan nyt aika kaksoisstandardien ytimessä.
Itse en näe siis 1918-tifoa sen ongelmallisempana kuin Afrikan tähden pelaamistakaan.