Stanley Cup ei ole MM-tason turnaus, vaan pelkkä kansallisen tason piirimestaruusturnaus verrattavissa hiihdon SM-kultaan.
Jääkiekossa MM-tason turnauksia ovat ainostaan vuodesta 1998 järjestetyt olympialaiset ja kanada-cupit.
Tämä silmällä pitäen, huomataan se, että jääkiekosa todellisia "maailmanmestareita" on vain 5. Kanada, NL, Ruotsi, USA ja Tsekki. Tässäkin täytyy huomioida se, että näistä kaikki muut paitsi Kanada ovat voittaneet vain kerran.
Mitä tulee jääkiekon levinneisyyteen muualla maailmassa. Mitä se kertoo, että aika monet suomalaiset ja monen muunkin maalaiset junnut pelaavat jossain pohjois-Amerikassa jo 17-vuotiaana? Eikö olosuhteet vai mitkä riitä Suomessa? Mitä tulee näihin olosuhteisiin Suomessa on enemmän halleja kuin Venäjällä. Venäjällä on laajoja alueita, missä ei tiedetä jääkiekosta mitään ja siellä, missä tiedetään joku muu laji yleensä jalkapallo on suositumpaa. Ruotsissa jääpalloilijat tienaavat enemmän kuin jääkiekkoilijat. Tsekeissä jalkapallo imee nykyajan lahjakkuudet.
Voidaan melkein sanoa, että jääkiekkoa pelataan ainoastaan yhdessä maassa - Kanadassa.
.
Kanadassa on enemmän rekistöröityjä jalkapalloilijoita kuin jääkiekkoilijoita. Eli siis jalkapallo on suositumpaa Kanadassa kuin jääkiekko?
Suomessa on 42 000 rekisteröitynyttä kiekkoilijaa ja 113 000 rekisteröitynyttä jalkapalloilijaa.
Mutta eihän rekistöityjen harrastajien määrä kerro lajin suosiosta. Jotain tekemsitä on myös sillä, kuinka kallista lajia on harrastaa ja minkä tyyppinen laji on kysymyksessä. On ihan luonnollista, että ns. "joukkuelajit" keräävät enemmän rekistöröityjiä pelaajia. Vertailu pitäisi käydä kuitenkin joukkeisiin. Kyllä maastohiihdossa on enemmän rekistöröityjä hiihtäjiä kuin jääkiekossa rekistöityjä joukkueita.