Afghanistan on pitkälti saatu karsittua Talebaneista joten heillä ei ole mahdollisuutta tukea Al-Qaidan kaltaisia terroristijärjestöjä. Lisäksi siviiliväestö on huomattavasti paremmassa asemassa kuin Talebanin vallan alla. Eikö tämä riitä sinulle?
Totuus Afganistanin tilanteesta nähdään vasta siinä vaiheessa kun vastuu maan puolustamisesta siirretään täysin Afganistanin omien asevoimien ja poliisin harteille, mikäli talebaneja ei siihen mennessä ole onnistuttu suurelta osin tuhoamaan, on ennustettu, että maa ajatuu uuteen laajamittaiseen sisällissotaan. Syyt ovat hyvin yksiselitteiset:
-Korruptoitunut hallinto, jolla ei ole laajaa tukea koko maassa.
-Ns. "sotalordien" halu saada oma mies johtoon voi kasvaa voimakkaaksi ja ajaa kilpailevat ryhmittymät laajamittaiseen sotaan, mikäli ei ole olemassa organisaatiota, joka on niitä voimakkaampi ja jolla on laaja-alainen tuki maassa.
-Laajamittainen huumeongelma, nykyään maassa huumeita käytetään ennätysmäärät ja jopa muutaman ikävuoden ikäisille lapsille tarjotaan huumeita, jotta heidän elämänsä oli siedettävämpää. Vanhemmat kuvittelevat, että huumepöllyssä elävä lapsi kokee elämänsä onnellisempana kuin olla sodan jaloissa selvinpäin. Maassa on siis kasvamassa sukupolvi, joka saa "äidinmaidosta" riippuvuuden huumeisiin.
-Ulkopuolisten tahojen halu puuttua maan sisäisiin asioihin siinä vaiheessa kun Yhdysvallat ja ISAF poistuu maasta. Ulkopuolisia tahoja löytyy Pakistanista - maan tiedustelupalvelu ja esim. Iranista.
Nyt tilanne toki on parempi kuin talebanien hallinnon aikana mutta kaikki voi kääntyä päälaelleen hetimmiten kun hallinnon tukena olleet joukot poistuvat maasta. Ja silloin edessä
voi olla jälleen uusi ja pitkä sisällissota. On siis mietittävä, että kuinka kauan kannettu vesi pysyy kaivossa, koska loputtomiin ulkopuoliset joukot eivät voi olla maassa. Jo nyt sotaväsymystä on havaittavissa useamman maan joukoissa. Pari kolme vuotta eteenpäin ja jos maassa soditaan edelleen, niin mikä on ennustettavuus tilanteen normalisoitumiselle inhimillisessä ajassa? Yllä mainitsemani asiat huomioiden.
vlad.