Pakko osallistua tähän low-fat tai low-carb keskusteluun. Itse laihdutin low-carb menetelmällä 7 kiloa kolmessa kuukaudessa. Rasva lähti, ei lihakset. Tämän jälkeen vaihdoin pikku hiljaa hyvähiilihydraattiselle ruokavaliolle, jonka jälkeen minulta on lähtenyt pari kiloa kuukaudessa ja olen nyt ihannepainoni rajalla. syön siis ihan normaalisti nykyään, eli ruispastaa, ruisleipää, kokojyvä riisiä, normaalia juustoa josta ei ole rasvaa poistettu keinotekoisesti ja korvattu sokereilla, kalkkunaleikkeleitä, kurkkua, broileria, jauhelihaa, pihvejä, jugurttia, rahkaa ja muita hyviä ruokatuotteita.
Paras tapa mielestäni laihtua onkin juuri proteiinien, hiilihydraattien ja rasvojen järkevä yhdistäminen ruokavaliossa.
Proteiini laihduttaa, koska se sulaa hitaasti, jolloin elimistö joutuu käyttämään enemmän energiaa sen hajoittamiseen, kuin hiilihydraattien hajoittamiseen. Hitaan sulamisen takia proteiini pitää myös nälän loitolla kauan. Proteiini säilyttää myös lihakset laihduttaessa, vaikka et kauheasti liikkuisikaan. Proteiini on siis tärkeä osa ruokavaliota. Jos proteiinia rupeaa karttamaan liikaa laihduttaessa(kuten Painonvartijat suosittelevat)laihdutatkin lihakset pois, läskin sijasta.
Hiilihydraateista pitäisi aina suosia hitaasti sulavia hiilihydraatteja. Pastaa ja riisiä voi syödä kuten ennenkin, kun korvaat ne ruis/kaurapastalla ja täysjyväriisillä. Ruis/kaurapasta on yhtä hyvää, kuin vehnäjauhoista tehty pasta.
Vehnäjauhopastan ravintoarvot ovat olemattomat. Voitkin miettiä, että kuinka terveellistä on syödä vehnäjauhoja ja vettä. Saatko niistä mitään terveellisiä aineita? Vehnäjauhopasta nimittäin on pelkää jauhoa ja vettä. Terveellistä? Vehnäjauhon voi oikeastaan rinnastaa sokeriin, sillä sen ravintoarvo on yhtä olematon.
Ruispastasta elimistö sen sijaan saa tärkeitä kuituja, jotka sulavat hitaasti ja pitävät nälkää pois kauemmin, kuin vehnäjauhopasta. Koska kuitu sulaa hitaasti, sen hajoittamiseen menee keholta paljon energiaa.
Leipänä kannattaa suosia paljon kuitua sisältävää ruisleipää tai näkkileipää. Sama kuin edellä, sulaa hitaasti, vie energiaa ja pitää nälän loitolla. Eli siis laihduttaa.
Rasvaa kannattaa sisällyttää päivittäiseen ruokavalioon. Kuitenkin kohtuudella. Low-fat ruokia voit syödä, mutta kannattaa tarkistaa niiden tuoteseloste, nimittäin low-fat tuotteissa rasva on usein korvattu sokerilla.
Rasva vai sokeri, kumpi on pahempi. Mielestäni sokeri on pahempi, sillä tarviiko elimistö sokeria? Ei tarvitse. Sokeri nimittäin sitoo rasvaa elimistöön. Rasvaa taas elimistö tarvitsee tietyn verran. Jos tiputat rasvan määrän aivan minimiin, elimistösi rupeaa hamstraamaan sitä itseensä, koska pelkää joutuvansa puutostilaan. Näin ollen et pääse puusta pitkälle laihduttaessasi jos rupeat hulluna karttamaan rasvaa. Järkevästi käytettynä rasva on siis tärkeä osa ruokavaliossa.
Kun syöt noin kolmen tunnin välein pieniä määriä ruokaa, pidät nälän loitolla ja aineenvaihdunnan toiminnassa. Syö lahduttessasi 500 kaloria vähemmän kuin mitä oikea kulutuksesi on. Tällöin laihdut, mutta pystyt pitämään ruokamäärät sellaisina, että et joudu näkemään armotonta nälkää. Jos syöt yhtään alle 1000 kaloria, olet elimistösi mielestä puutostilassa, jolloin se hidastaa aineenvaihduntaa. Tälläkään ei päästä laihduttamisessa puusta pitkälle.