Varjo: odotinkin jo viestiäsi. Et ole törmännyt tilastojen ja artikkeleiden ihmeellisessä maailmassa yhteenkään esitykseen, missä suositellaan Välimeren ruokavaliota? Kyllähän ihminen tottamooses lihoo silläkin ruokavaliolla, jos liikunta puuttuu kokonaan. Kaipa lihavuus on länsimaiden yleinen vitsaus juuri sen takia. Sen sijaan eläinrasvan vaihtaminen oliiviöljyyn ihan lääkietieteellisestikin on terveellisempää sydän- ja verenkiertoelimistölle. Kannattaa siis katsoa jopa se, millä rasvalla läskinsä hankkii - toisella pienentää sydänkohtauksen riskiä. Lihavuussuojaksi oliiviöljystäkään liikaa käytettynä ei ole.
Aasialaiset ihmiset ovat tunnetusti suhteellisen hoikkia ja aikoinaan luultiin vakavissaan, että heillä on se geeneissään. Ts. aasialaiset eivät liho, vaikka söisivät mitä tahansa. Tästä käsityksestäkin on luovuttu sen vuoksi, että Pohjois-Amerikkaan muuttaneet aasialaiset ja heidän jälkeläisensä lihovat siinä missä muutkin jenkkimössöä syövät.
Ei siis ole mitään ruokavaliota, mikä sinänsä takaisi laihuuden. Liikuntaa tarvitaan aina. Mutta ruokavalioilla on kyllä terveydellisiä eroja, joista syistä esimerkiksi aasialaista ja Välimeren keittiötä pidetään ainakin sydän- ja verenkiertosairauksista (suomalaisten pääkuolinsyy) puhuttaessa terveellisempänä kuin vaalean leivän, karkkien ja eläinrasvan mässäämistä. Tämän verran tarkennan viestiäni ruokakulttuureihin liittyen, enkä tosiaan tiennykään, että Israelissa ja Kreikassakin on läskejä jo saman verran kuin meillä. Omat tietoni lihavuuseroista kansojen välillä ovat muutaman vuoden takaa ja näiden mukaan USA ja Suomi ovat maailman huippuja.
En ole missään vaihessa väittänyt olevani laihduttamisen asiantuntija. Mutta treenaamisesta ja ravinnosta tiedän kokemuksen kautta todella paljon. On itse asiassa elinikäinen kokemus myös kilpaurheilusta. Ei siinä tilastoja sinänsä tarvita, kun huomaa omista ja muiden treeni / ravintotottumuksista tiettyjä syy-seuraussuhteita. Väite siitä, että suunnistajat ovat parempikuntoisia kuin kuntosalilla kävijät, on täyttä fuulaa. Itse kävin armeijan urheilujoukoissa, jossa palveli hyvä otos kaikenlaisten lajien urheilijoita ja senkin perusteella voin sanoa, että kestävyysurheilijat häviävät poikkeuksetta kiekkoilijoille, nyrkkeilijöille etc. lihaskunnossa. Pelkkää kestävyyttä kun mitataan, niin toki pitkänmatkanjuoksija on parempikuntoinen kuin sprintteri. Mutta kuntotestit esimerkiksi laskuvarjojääkäreihin tai urheilujoukkoihin pyrkijöille tehdään kolmea erilaista kunnon tasoa mitaten; kestävyyttä/hapenottokykyä, lihaskuntoa ja voimakestävyyttä ja niistä eräänlainen keskiarvo laskien. Mistäkö tiedän tämän? Siitä, että olen itse ollut mukana suunnittelemassa esimerkiksi LJK:n kuntotestiä. Ja jos lähdetään militaristishenkisesti sissijotokselle, missä on ohjelmassa 300 km hiihtoa täyspakkauksen kera, niin kyllä ne ovat pitkänmatkanjuoksijat, jotka uuvahtavat ensiksi. Vietnamissa amerikanpojille syötettiin proteiinipillereitä lisävoiman ja -massan saamiseksi.
Kumman kropan arvelisitte ihmisten keskimääräistä useammin haluavan; Haile Gebreselassien vai Markus Pöyhösen? Niinpä. Siinä syy, miksi laihduttaminen itseisarvona ei enää ole kovin kiinnostavaa ja haluttuakaan ohjatussa kuntoliikunnassa.
Mitä aineenvaihduntaan tulee, niin juttelin eilen viimeksi asiasta erään urheilulääkärin kanssa. On päivänselvää, että vilkkaampi aineenvaihdunta selittää erot ihmisten painoissa, jos ruokavalio on sama ja painoindeksissä on selkeä ero. Lääkärien mukaan aineenvaihdunnan nopeus on geneettinen ominaisuus - toisilla on korkea verenpaine, toisilla matala, toisilla on hyvä aineenvaihdunta, toisilla huono. Ei siinä sen kummempaa. Ja jos toisen moottori polttaa kaloreita nopeammin kuin toisen, niin tokihan nopeammin polttava moottori aiheuttaa sen, että painoa ei kerry. Aikana, jolloin amfetamiini oli vielä sallittua, sitä oli amerikkalaisissa laihdutuslääkkeissä. Suomestakin piriä ja heroiinia sai apteekeista. Tämän tiesi mm. Mika Waltari, joka pyrki näillä keinoilla "kohentamaan kuntoaan". Heh.
Aineenvaihduntaa voi minun kokemukseni mukaan kiihdyttää vedenjuonnilla ja sallituilla piristeillä, kuten kofeiini, guarana ja efedriini. Yksi asia, mikä voi selittää henkilön huonon aineenvaihdunnan ja painonnousun terveistä ruoka- ja liikuntatottumuksista huolimatta, on kilpirauhasen vajaatoiminta. Asiaa ei ole toistaiseksi tutkittu kovin paljon, mutta kilpirauhasen toiminta tsekataan nykyään aika usein, jos tällaisia oireita valittaa lääkärissä. Tämän tuttavalääkärini mukaan kilpirauhasen vajaatoimintaa esiintyy nykyään paljon enemmän kuin ennen ja syyksi hän arveli esimerkiksi saasteiden lisääntymistä.