Miksi Suomessa otteluissa on niin pateettinen tunnelma?

  • 36 227
  • 186

Puolikaspakki

Jäsen
Suosikkijoukkue
Aito kilpailu ja rehellinen tuomaritoiminta
Täytyy todeta, että kuopiolaiset eivät käytä mitään tilaisuutta käyttämättä eikä pienen pienintäkään mahdollisuutta hyödyntämättä kun puhutaan Kalpan kannattajien tunteiden esiin tuomisesta. Viestiketjussa, joka alkaa tunnelmasta suomalaisissa halleissa johtaa siihen (Kalpan fanin kirjoittamana) että Tamminen on egoisti ja narsisti. Vaikka Tamminen ristiriitainen persoona onkin, niin ei se Tamin vika ole, että Niiralassa on tunnelmaa kuin ilotytön hautajaisissa. Antipatiat vaasalaisia, Sportia tai Tammista kohtaan eivät ole selitys - eikä sen puoleen syykään - huonoon tunnelmaan katsomossa, vaikka kuopiolaiset niin mielellään väittävätkin.

Muistaakseni se oli valmentaja Aravirta (voin olla väärässä, korjatkaa, jos joku muistaa paremmin) kun sanoi, että suomalainen katsoja tulee otteluun analysoimaan eikä eläytymään. Juuri eläytymisen kautta syntyvä jännitys ja spontaani kannustus tuo tunnelmaa, ei väkinäinen käsien taputtelu. Keskieurooppalaiset ja ruotsalaiset fanit ovat huomattavasti juroja suomalaiskolleegojaan vapautuneempia ja valmiimpia elämään kannattamansa joukkueen kanssa niin myötä- kuin vastoinkäymisissäkin. Jurous, kateus ja vahingonilo, jotka suomalaisissa pesii, estää tehokkaasti avoimuuden, jota tarvitaan eläytymiseen.

Kysely hallien tunnelmasta puhuu omaa kieltään. Vaasassa on kiistatta mestiksen paras ottelutapahtuma ja vaikka Kalpan kannattajat yrittävät kuinka vääntää tilastoja ja pyöritellä lukuja, ei todellisuus siitä muuksi muutu. Kuitenkin vaasalaisten ja miksei muidenkin olisi syytä muistaa se, että paras, saatika sitten 20 parasta, ei välttämättä tarkoita, että joukossa olisi yhtään hyvää.
 

RV16

Jäsen
Suosikkijoukkue
Chilinakit ja muu paskansyönti
Onko liian vaikeata keskittyä topiciin ja jättää tämä Vaasan ja Kuopion välinen Meidän Isi-väittely muualle?
 

Puolikaspakki

Jäsen
Suosikkijoukkue
Aito kilpailu ja rehellinen tuomaritoiminta
Viestin lähetti RV16
Onko liian vaikeata keskittyä topiciin ja jättää tämä Vaasan ja Kuopion välinen Meidän Isi-väittely muualle?

Viestin lähetti Puolikaspakki
Muistaakseni se oli valmentaja Aravirta (voin olla väärässä, korjatkaa, jos joku muistaa paremmin) kun sanoi, että suomalainen katsoja tulee otteluun analysoimaan eikä eläytymään. Juuri eläytymisen kautta syntyvä jännitys ja spontaani kannustus tuo tunnelmaa, ei väkinäinen käsien taputtelu. Keskieurooppalaiset ja ruotsalaiset fanit ovat huomattavasti juroja suomalaiskolleegojaan vapautuneempia ja valmiimpia elämään kannattamansa joukkueen kanssa niin myötä- kuin vastoinkäymisissäkin. Jurous, kateus ja vahingonilo, jotka suomalaisissa pesii, estää tehokkaasti avoimuuden, jota tarvitaan eläytymiseen.
 

Mackan

Jäsen
Suosikkijoukkue
AIK
Kiitos kaikki te jotka olette vastannut tähän. Hyvää keskustelu minun mielestä ja monta asiaa joita en ole tiennyt on sanottu. Kuitenkin esitän hieman kritikkiä. Te puhutte paljon suomalaisesta kansanluonteesta ja siitä että kannattaminen äänekkäästi ei kuulu siihen. Mutta miksi te joita olette kannattajia ette tee niin kuin suomalaiset futiksessa? Ne futisfanit jotka olen kahdessa matsissa nähnyt ovat seisonut ja laulanut ihan kuin Ruotsissa. Varsinkin siellä Tsekkissä tunnelma oli tosi hyvä. Ei suomalaiset siellä ollut edes kovin humalassa, ei enemmän kuin ruotsalaisetkin. Lisäksi esimerkiksi tuo Finnair Stadium Tölössa on akustisesti huono ja ääni pääsee pois helposti. Silti ne lahtifanit onnistui hienosti. Saa nähdä mikä on meno kun menen ylihuomenna katsomaan HJK- Mariehamns IFK -matsia. Työkaveri sanoi että siitä tulee hyvä matsi katsomolla.

Totta on että kannattajoiden pitäisi seistä. Ruotsissa melkein kaikki seisovat peliessä, siis kannatajat. Mielenkiintoista että moni sanoo täällä että Vaasassa on tunnelmaa. Se kaupunki on kai ruotsinkielinen:) Toisaalta IFKn pelissä oli samanlainen tunnelma kuin Jokerien vaikka monet IFKn kannatajat ovat kai myös ruotsinkielisiä. Olen samaa mieltä myös se että pitäisi olla tiivis klacki. Silloin ääni lähtee kovempaa ja enemmän intensiteettia. IFKlla oli aika tiivis joukko/klacki mutta nekin istui liian. Jokerien faneilla oli isoja lippuja niin kuin Ruotsissa ja kun he nousivat seisomaan niin myös tunnelma nausi heti.

Ette ole puhunut Hämenlinnan tunnelmasta. Olen kuullut että siellä on seisomaklacki ja hyvä tunnelma. Harmi että kausi loppui jo koska Hämenlinna on lähellä, tosin kuin Vaasa:)
 

Tumba

Jäsen
Suosikkijoukkue
HJK
Viestin lähetti Mackan

edit. nyt ette ole ihan ymmärtänyt ideaani. Futiksessa näyttää Suomessa olevan aika samanlainen katsomokulttuuri kun meillä vaikka kannattajoita on aika vähän. Miksi jääkiekossa ei ole asia niin jos jalkapallossa täällä kuitenkin on? Olenko ollut väärässä peleissä?
Ehkä olet ollut väärissä peleissä. Suomessa laulu raikaa katsomoissa, ja pelien jälkeen lähdetään tanssimaan selvinpäin.
 

Sheedy

Jäsen
Viestin lähetti Mackan
Kiitos kaikki te jotka olette vastannut tähän. Hyvää keskustelu minun mielestä ja monta asiaa joita en ole tiennyt on sanottu. Kuitenkin esitän hieman kritikkiä. Te puhutte paljon suomalaisesta kansanluonteesta ja siitä että kannattaminen äänekkäästi ei kuulu siihen. Mutta miksi te joita olette kannattajia ette tee niin kuin suomalaiset futiksessa? Ne futisfanit jotka olen kahdessa matsissa nähnyt ovat seisonut ja laulanut ihan kuin Ruotsissa. Varsinkin siellä Tsekkissä tunnelma oli tosi hyvä.

Ehkä jalkapallofanit ovat sitten kuitenkin fanaattisempaa porukkaa kuin jääkiekkofanit jos puhutaan maajoukkueen kannattamisesta. Lätkämaajoukkuetta kannattavat "kaikki", TV-kuvissa esillä ovat sitten ne jotka lähtevät ulkomaille esittelemään hassuja hattuja, asiantuntevin porukka taitaa löytyä jostain muualta.

Tsekki-Suomi pelissä oli tosiaan loistava tunnelma. Yhtenäiset huudot ja laulut lähtivät isolta porukalta mahtavasti. Lisäksi huomasi selvästi että kukaan ei yrittänyt nolata itseään millään peruukeilla tai vappunaamareilla. Pelipaita+kaulahuivi riitti. Koska jääkiekossa?

Tosin ehkä olet saanut noiden kahden kokemuksen perusteella liian ruusuisen kuvan suomalaisesta jalkapallofanikulttuurista. Se tavallinen arki on vielä 10x ankeampaa kuin jääkiekossa.
 

Mackan

Jäsen
Suosikkijoukkue
AIK
"Tosin ehkä olet saanut noiden kahden kokemuksen perusteella liian ruusuisen kuvan suomalaisesta jalkapallofanikulttuurista. Se tavallinen arki on vielä 10x ankeampaa kuin jääkiekossa."

No ainakin maajoukkuella ja FC Lahtilla oli suuri joukko oikeita kannattajia. Ei se näyttänyt että he olisivat vain "medgångssupportrar". Mielenkiintoista kyllä mennä katsomaan HJK -Mariehamn.

Sellainen ero täällä ja Ruotsissa on myös se että jääkiekon sm-liiga on tehnyt itsensä brandiksi. Minusta tuntuu että se yrittää selvästi kopioida NHL. Ruotsissa sellainen brandi ei ole niin vahva Elitserienissa. Se on vain suosittu urheilusarja jossa joku on mestare joka vuosi ja toinen ajaa ulos. Suomessa ei kai kukaan aja ulos? Näin ei ole myös NHLssa. Hyvä on se että täällä joukkuella on hienot areenat. Hartwall Arena ja se Bluesn areena ovat mukavia paikkoja katsoa kiekkoa. IFKn halli näytti vanhalta mutta se on aika iso joka tapauksessa. Ruotsissa osa halliesta on hyvin vanhoja vaikka uusia on viime vuodet aikana paljon tehty. Sitten esimerkiksi Globen on liian iso ja djurgården joka siellä pelaa ei saa täytättyä sitä melkein koskaan. Onkin ihan hauska että AIKn matsissa on oikeasti parempi tunnelma kuin difn vaikka toinen pelaa mestaruudesta ja toinen ei.
 

Jykke1978

Jäsen
Suosikkijoukkue
HC/FC TPS, Turku Dockers, Adelaide Crows
Meinaatko Mackan ettei jääkiekossa ole näitä faneja jotka seisovat katsomossa ja laulavat?

Esimerkiksi Jokereiden ja Tepsin fanikatsomoissa katsomon yläosa seisoo ja huutaa ja laulaa, mutta valitettavasti vain se porukka on molemmissa halleissa liian pieni hallin kokoon nähden, että kunnon tunnelma saataisiin aikaan. Molempien fanikatsomot ovat virallisesti istumakatsomoita, mutta molemmissa on lupa seisoa pelin ajan.

Itse käyn katsomassa niin Tepsin jääkiekko pelejä kuin jalkapallo pelejä ja molemmissa kannustan Tepsiä seisaaltani kuten moni muukin.

Suomalainen katsomokulttuuri jääkiekossa on vielä lastenkengissä ja se on valitettavaa, mutta pientä parannusta näyttää siihen koko ajan tulevan ja sama on myös jalkapallon puolella jossa kasvuvauhti vaan taitaa olla nopeampaa.
 

MC61

Jäsen
Suosikkijoukkue
rystylätty
Miten minusta tuntuu, että Mackan on jonkun suomalaisen toimittajan sivupersoona joka teeskentelee hieman huonoa suomen kieltä? :)

Suomen katsomoiden "pateettisuus" on tosiasia, mutta se johtuu usean eri asianhaaran vääristymisestä.

Ensin tuli MM-kulta 1995, josta suomalaisen katsomokulttuurin vääristyminen alkoi. Jääkiekko oli siitä lähtien firmojen ykköslaji, kun mietittiin mihin viedään asiakkaita. Tämä näkyi erityisesti Hartwall Areenalla vuodesta 1997 alkaen.

Siinä ohessa Suomessa on tehty virheellisiä päätöksiä jääkiekon sääntöjen suhteen, eikä lajia ole kehitetty oikeaan suuntaan. Toisin sanoen, peli on muuttunut epämiellyttäväksi katsoa.

Kolmas syy on se, että Suomessa ei oikein ole ollut tätä Etelä- ja Keski-Euroopassa levinnyttä "katsomokulttuuria", joka on myös Ruotsissa nykyisin.

Neljäntenä argumenttina katsomoidemme vähä-äänisyydelle on mielestäni urheilukulttuuri. Suomessa ei ole samanlaisia perinteitä kuin länsinaapurissa tai muualla Euroopassa. Esimerkiksi fudiksen puolella Suomen historia on lähinnä vitsi. Ja ilmeisestikin fudis- ja pilleripuolelta myös Ruotsin katsomomeininki on peräisin.

Tähän kun vielä lätkäistään se fakta, että 90 % suomalaisista on metsäläisiä, on selvää, ettei täällä ole helppoa saada kestävää katsomokulttuuria aikaan. Eurooppalaiset on eurooppalaisia, suomalaiset ovat metsäläisiä.
 
Viimeksi muokattu:
Suosikkijoukkue
Porin Ässät
SM-liigassa ei olla pitkään aikaan nähty minkäänlaisia yllätyksiä vaan samat joukkueet jauhavat aina finaaleita. Onhan joukossa poikkeuksia, mutta mestaruudet ovat monena vuotena peräkkäin samoille joukkueille. Kerhokin on kaapannut pelannut 3. sijasta neljänä kautena peräkkäin.
No pointti on siinä että katsojat ovat alkaneet leipääntyä siihen että joukkue pelaa samoista sijoista vuodesta toiseen. Esimerkiksi Porin Ässien pääsy playoffien 1. kierrokselle tai ns. säälipleijareihin oli iso juttu ja kyllä porilaisia faneja kiinnosti kovasti pelit ilvestä vastaan. Toisin esim. jokereiden - ilves parissa missä halli oli noin puolillaan.
Suomessa ei myöskään ole kunnon faniporukoita missä aikuiset ihmiset muodostaisivat noin 100 ihmisen tiiviin ryhmän. Jos samat tyypit jotka käyvät vieraspeleissä muodostaisivat kotikatsomoihin porukan niin fiilistä olisi varmasti. Mutta ei. Kotipeleissä äijjät menevät omille vakipaikoilleen ja siten hajaantuvat ympäri hallia. Samanmieliset samaan paikkaan niin alkaa huonoimmissa peleissäkin fiilis nousta.

Ps. tietääkseni HIFK:in kannattajista ainakin 90% on suomenkielisiä joukkueen nimestä huolimatta.
 

RV16

Jäsen
Suosikkijoukkue
Chilinakit ja muu paskansyönti
Viestin lähetti Mackan
Ette ole puhunut Hämenlinnan tunnelmasta. Olen kuullut että siellä on seisomaklacki ja hyvä tunnelma. Harmi että kausi loppui jo koska Hämenlinna on lähellä, tosin kuin Vaasa
Myytti, jos tarkastellaan asiaa tavallisen runkosarjamatsin perusteella.
 

Tuomas

Jäsen
Suosikkijoukkue
Vain yksi jengi Stadista
Viestin lähetti Mackan
Jokerien faneilla oli isoja lippuja niin kuin Ruotsissa ja kun he nousivat seisomaan niin myös tunnelma nausi heti.
Noita jättilippuja on nykyisin 6 kappaletta kun kolme saapui juuri viime viikolla Saksasta ja ne tekevät fanipäädystä kyllä erittäin värikkään.

Tuo seisominen on nykyään jo täysin itsestäänselvyys. Voisi sanoa että varmaankin 90% fanikatsomon porukasta seisoi pudotuspeleissä koko pelin, ja runkosarjassakin nykyisin enää harvoin istutaan. Itse olen tainnut istua viimeksi kausikorttipaikallani joskus alkuvuoden Pelicans-pelissä.

Pudotuspeleissä itse asiassa tuli ihmeteltyä kuinka hyvin Jokerifanit ovat ottaneet tuon seisomisen otteluissa "repertuaariinsa". Hämeenlinnan välierissä järkkärit jaksoivat käydä ottelun alussa kommentoimassa mutta kun huomasivat että eivät saa 250-300 Jokerifania istumaan niin sanoivat vain "saatte seistä mutta älkää penkeillä". Ja eipä se ketään haitannut kun seisomakatsomo oli meidän takana. Tuolla jonkun verran videoita.

Ilves-puolivälierissä ja Oulun finaaleissa järkkärit kävivät kommentoimassa vain käytävillä seisomisesta, muuten antoivat olla niinkuin haluttiinkin.

Hartwall Areenan fanipäädyssä on seisomiseen suhtauduttu koko ajan hyvin ja finaaleissa näytti koko fanipääty 102 katsomosta melkein 105 katsomoon seisovan, eli tuo tarkoittaa reilusti yli 1000 ihmistä. Areenan koko vain on niin suuri että jos siellä muut vain taputtavat niin tunnelma ei nouse millään samalle tasolle kuin pienissä halleissa.

Jokerifanit on varmasti tällä hetkellä eniten tuomassa keski-eurooppalaista fanikulttuuria Suomeen kun kiinnostusta siihen meidän faneilla tuntuu todella paljon löytyvän. Jatkuvasti kysellään "milloin tulee seuraava tifo?" mutta kaikki eivät vielä sitä ymmärrä että ne vaativat pisimmillään kuukausien suunnittelun. Eikä se rahoituksenkaan hankkiminen helppoa ole.

Myös monet vanhemman polven fanit ovat innostuneet uudestaan kun ovat nähneet mitä ollaan tässä muutamassa vuodessa saatu aikaan. Ja viimeistään nyt keväällä on ollut näkyvissä että muutkin täällä Suomessa alkavat mm. tifoista ja jättilipuista innostumaan. TPS-fanit ovat joitain tifoja jo pidempään tehneet, Pelicans-fanit yrittävät hyvin pienellä porukalla, Ilves- ja Tappara-fanit suunnittelevat kaikenlaista...

Ultras Jokereiden kanssa ollaan useita suuriakin tifoja toteutettu, välierien "meritifo" Suomen kaikkien aikojen suurimpana. Ensi kaudeksi onkin jo suunnitteluissa vielä jättimäisempi...

Että kyllä täälläkin yritetään katsomokulttuuria kehittää ja parissa vuodessa onkin menty melkoisesti eteenpäin. Ainakin erittäin hyvää palautetta on tullut Ultras Jokereille niin Ruotsista, Ranskasta, Italiasta, kuin muualtakin Euroopasta. Mutta eipä meitä jäyhiä suomalaisia saada hetkessä muutettua... Katsotaan sitten 10 vuoden päästä missä tilanteessa ollaan. Jo ensi kaudeksi on myyty yli 100 kausikorttia enemmän fanipäätyyn kuin viime vuonna samaan aikaan. Uskoisin ainakin Jokerifanien osalta että jos kiinnostus jatkuu tällaisena niin erittäin hyvältä näyttää.

Viestin lähetti RV16
Myytti, jos tarkastellaan asiaa tavallisen runkosarjamatsin perusteella.
Ja ehkäpä pudotuspelienkin. Ainakin Jokeripelaajilta tuli välierämatsin jälkeen palautetta että Hämeenlinnan halli oli täysin Jokerifanien hallussa viimeistään 3-2 johtomaalin jälkeen. Ja eiköhän sen jokainen voi havaita kun noita videoita käy katsomassa mitä tuonne aiemmin linkitin.
 

Rontti

Jäsen
Suosikkijoukkue
paska kiekko
Viestin lähetti RV16
Myytti, jos tarkastellaan asiaa tavallisen runkosarjamatsin perusteella.
Niin, tunnelma ei tosiaan tavallisissa runkosarjaotteluissa Hämeenlinnassakaan nouse kovinkaan ihmeelliseksi. Ja tavallisella tarkoitan tässä tapauksessa kauden seitsemää viimeistä Pelicans -ottelua.

Väittäisin kuitenkin Hämenlinnan jäähallia vielä nykyäänkin tunnelmaltaan yhdeksi parhaista. Mitä se sitten kertoo hallien fiiliksestä onkin sitten ihan toinen juttu.

Toinen suosikkini on Jyväskylän jäähalli.
 

lintu

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Viestin lähetti Mackan
Toisaalta IFKn pelissä oli samanlainen tunnelma kuin Jokerien vaikka monet IFKn kannatajat ovat kai myös ruotsinkielisiä. Olen samaa mieltä myös se että pitäisi olla tiivis klacki. Silloin ääni lähtee kovempaa ja enemmän intensiteettia. IFKlla oli aika tiivis joukko/klacki mutta nekin istui liian.

IFK:n fanimatkoilla on aivan loistava tunnelma ja varsinkin megamatkoilla on hienoa kun 500 fania laulaa ja seisoo läpi ottelun. Kotimatseissa samaa fiilistä ei pääse syntymään. Suomalaiset vaan ovat niin ujoa porukkaa etteivät selvin päin uskalla kannustaa.
 

Gags

Jäsen
Suosikkijoukkue
Charlestown Chiefs
Viestin lähetti Mackan
Sellainen ero täällä ja Ruotsissa on myös se että jääkiekon sm-liiga on tehnyt itsensä brandiksi. Minusta tuntuu että se yrittää selvästi kopioida NHL.

Tästä olen ehdottomasti eri mieltä kanssasi, että SM-liiga olisi tehnyt itsestään brändin. Täällä on toisessa ketjussa SM-liigan televisiointioikeuksista puhuttaessa tuotu jonkun viisaan toimesta esiin mielipide että yksi syy siihen että SM-liiga möi oikeudet Canal+ olisi ollut se, että MTV3 teki Hockey Night-lähetyksistä brändin, joka ajoi SM-liigan ohi ja vähensi liigan näkyvyyttä. Minun on helppo yhtyä tuohon näkemykseen.

Mitä tulee NHL:n kopioimiseen, niin eipä sieltä ainakaan mitään hyviä asioita ole onnistuttu kopioimaan!

Kun vertaat Elitserieniä ja SM-liigaa, kannattaa myös muistaa että kun Elitserien on jääkiekkoliiton alainen, maan korkein sarjataso, niin täällä SM-liiga on erillinen, liigaseurojen omistama yhtiö, joten näkyvyyden korostaminen on hiukan luonnollisempaa ja välttämättömämpää täällä kuin Ruotsissa.

Vai että Gnagetin kaverit pitävät parempaa ääntä kuin Serbgårdenin Järnkaminerna?
 

Rontti

Jäsen
Suosikkijoukkue
paska kiekko
Viestin lähetti Tuomas
Jokerifanit on varmasti tällä hetkellä eniten tuomassa keski-eurooppalaista fanikulttuuria Suomeen kun kiinnostusta siihen meidän faneilla tuntuu todella paljon löytyvän. Jatkuvasti kysellään "milloin tulee seuraava tifo?"
Niin, itseäni ei ainakaan kiinnosta hevon karvan vertaa mitkään "tifot", mitä ne sitten ikinä ovatkaan (Ilmeisesti tällä tarkoitetaan kaiken maailman nauha- ja lippuvenkoiluja?). Puhumattakaan että sellaisia alkaisin itse väsäilemään.

Keskieurooppalaista fanikulttuuria saa ihan vapaasti jokainen katsomoon tuoda, mutta apinoimiseksi ja varsin säälittäväksi touhuksi sellainen monasti vaan tuppaa menemään.

Kukin omalla tyylillään kuitenkin ja mielellään juurikin sillä omalla.
 
Suosikkijoukkue
Oulun Kärpät
Mielenkiintoinen aihe. Jotenkin itsestä tuntuu, että pitää kasvaa uusi sukupolvi ennenkuin asia muuttuu, jos sittenkään. Esimerkiksi täällä Oulussa tämä fanikatsomo saa jo ääntä aikaan
mutta entä muut...läpsyttelyä nahkakintailla silloin tällöin.
Se on sitten myös aivan totta, että vähänkin railakkaampi kannatus muissa katsomoissa tuntuu joskus rikokselta. Olen sen itse kokenut, eihän voi olla normaalia, että tällainen kohta viiskymppinen mies yrittää pientä kannustusta välillä ja jopa nostaa persettä penkistä välillä, ja vielä selvinpäin. Paheksuvia katseita, arvioita siitä mitä se on ottanut jne.
Nämä MM-kisafanit ovat luku sinällään, tai ainakin aika suuri osa.
Firman palkintomatkalla iso joukko, edellisen vuoden tuloksesta palkintomatka tai jokin vastaava, rouvat hiovat työpaikalla kuviota miten katsomossa hetkutetaan jos satutaan vaikka kuvaan pääsemään. On jos jonkinlaista myssyä päässä ja ollaan niin faneja että.... ei vain näy samaa porukkaa marraskuisessa hallissa hetkuttelemassa liigapeleissä, firman tiketit jää työpaikan huvivastaavan pöytälaatikkoon, on nääs turkestinalaisen napatanssin jatkokurssi tärkeämpi.
Se kansanluonne taitaa riivata, niinhän se oli sota-aikanakin, iivana hyökkäsi ja huusi uraata niin että heikkopäisempää hirvitti ja meikäläiset vastaan hiljaa hammastapurren mutisten että "Per...e tänne et tule"
Kulttuuria on sekin, että erään alemman sarjan futismatsissa tuomari kävi minulle huomauttamassa, että jos en ole hiljaa, niin peli keskeytetään ja minut poistetaan kentältä, siis poistetaan kentänlaidalta katsoja!!! Oi aikoja, oi tapoja
 

Tuomas

Jäsen
Suosikkijoukkue
Vain yksi jengi Stadista
Viestin lähetti Rontti
Niin, itseäni ei ainakaan kiinnosta hevon karvan vertaa mitkään "tifot", mitä ne sitten ikinä ovatkaan (Ilmeisesti tällä tarkoitetaan kaiken maailman nauha- ja lippuvenkoiluja?). Puhumattakaan että sellaisia alkaisin itse väsäilemään.

Keskieurooppalaista fanikulttuuria saa ihan vapaasti jokainen katsomoon tuoda, mutta apinoimiseksi ja varsin säälittäväksi touhuksi sellainen monasti vaan tuppaa menemään.

Kukin omalla tyylillään kuitenkin ja mielellään juurikin sillä omalla.

Mikä on tifo?

Mutta jokainen tosiaan tyylillään, jos Kerho-fanit pitävät mielenkiintoisena ja innostavana kannustustapana huutaa ja taputtaa sitä samaa "Kerho tap-tap-tap" niin mikäpä siinä. Itse ainakin pidän asiaa hyvänä jos fanikulttuuria (tai mitä tahansa muutakin asiaa) yritetään kehittää eikä vain tyydytä siihen mitä on. Vaikkapa sitten ottamalla esimerkkiä jostain päin maailmaa mutta toki tuomalla oman värinsä joukkoon.
 

ipaz

Jäsen
Ehdinpäs jo tuossa tappelu-ketjussa avautumaan tästä samasta aiheesta.

Suurin syy miksi Suomessa ollaan hiljaa taitaa ikävä kyllä olla tämä vaatimaton ja hiljainen kansanluonteemme. Se on sinänsä sääli että ns. tosifania, joka kannustaa ja elää pelissä tunteella katsotaan kuin hullua ja varmasti monta kertaa myös pyydetään olemaan hiljaa.

Edellä mainittiin J. Tammisen sanoneen, että suomalainen tulee katsomaan matsia analyyttisesti, ei tunteella. Kiperien tilanteiden jälkeen näkyy kun vierekkäin istuvat ihmiset puivat keskenään miten tilanne olisi pitänyt hoitaa, eikä eurooppalaiseen tapaan meuhkota tapahtunutta koko kansalle. Spontaani tunteiden näyttäminen ei ole suomalaiselle samalla tavalla normaalia kuin etelä-eurooppalaiselle. Siellä tunteet näytetään avoimesti, kun taas täällä on lähes laissa kiellettyä että aikuinen mies avautuu tunteilleen. Härmässä se tulkitaan heikkouden merkiksi.

Mutta eikö silloin pitäisi olla paikka jossa päästää nämä tukahdetut eleet ja sanomiset valloilleen? Mielestäni lätkämatsi sopii tähän loistavasti. Kuitenkaan jos tapahtumat pelissä eivät herätä niitä piilotettuja tunteita, niin kyllä täällä saadaan jatkossakin istua aikas hiljaisissa halleissa. Eli lisää säpinää kaukaloon ja enemmän katsojien tunteisiiin (myös negatiivisiin) vaikuttavia tapahtumia otteluihin niin johan luulisi edes osan porukasta heräävän. Nykyää vaan itse peli on niin surkeaa ja tylsää katsottavaa tässä muutenkin vauhdikkaassa maailmassa, ettei se suomipoikaa paljoa hetkauta.

Siinä olisikin jollekin psykologille (Osku!) töitä millä saataisiin ottelutapahtumiin oikeita aineksia herättämään tämä nukkuva kansa (allekirjoittanut mukaanlukien).
 

Mabo

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit
Viestin lähetti Rontti
Kukin omalla tyylillään kuitenkin ja mielellään juurikin sillä omalla.

Jeps, kuten Tuomaskin ehti jo sanoa. Kukin tyylillään. Mielummin näen ja tuon katsomoon Keski-Eurooppalaista katsomokulttuuria kun huudan 3-6 kertaa matsissa yhtä ja samaa huutoa ankealla *taptaptap* taputuksella. Eihän tosta hommasta tule mitään ilman lauluja. Paljon mielummin kuulen joukon laulavan jotain kannatuslaulua kuin huutavan. Mutta joo, itse asiaan. Paljon on sanottavaa, mutta mistä aloitan.

Itselle on toki tärkeintä että vihdoin saataisiin areenan yltä se kirkkotunnelman maine pois. Tämä lähtee siitä että saadaan ensin fanikatsomosta porukat huutamaan. Sitä kautta koko halli. Ensi kaudelle tuli hyvää tarjousta fanikatsomoon, toivottavasti siihen porukka tarttuu. Sitä kautta saadaan joka tapauksessa enemmän ihmisiä jotka huutavat.

Seisominen, ennen en tätäkään pohtinut, mutta nykyään se on elinehto. Oulussa ja Hämeenlinnassa oli asenteena että heittäkää ulos, jos en saa seistä. Lopulta seisoin Hämeenlinnassa portailla, Oulussa ihan kiltisti omalla paikalla. Tampereelle en pleikkareihin päässyt. Kolmas paikka joka ansaitsee kiitosta on Pori. Kaksi reissua, molemmissa Jokerifanit omassa katsomossa ja seistä sai. (Ensimmäisestä pyyhkeet siitä kaljanheittelystä ja tapahtumista ulkona, mutta ne ovat mennyttä). Pointtina on siis saada järkkärit ja muu katsojakunta sallimaan seisomisen. Tämä onnistuu parhaiten kun suunnitellaan ennen kautta että mihin vierasfanit tullaan sijoittamaan, että he eivät häiritse istuvia äkäisiä eläkeläisiä. Mieluiten oma paikka kotijoukkueen maalivahdin takaa.

Sitten tämä alkomahooli. Se on kyllä kieltämättä hyvä rohkaisuaine, sitä ei saa vaan nauttia liikaa. En ymmärrä ihmisiä jotka lähtevät fanireissulle ja juovat itsensä niin känniin etteivät muista itse matsista mitään. Lopulta joutuvat ehkä tappeluunkin. Ei järkeä. Itse olen kyllä juonut vapaa-ajalla itseni alkoholimyrkytykseen (järjetöntä, tiedän), mutta fanireissuilla pidän käytön niin matalana että saan sen kunnon fiiliksen päälle. Ilman alkoholia kotipeleissä yhdyn jokaiseen huutoon ja lauluun, mutta kynnys aloittamiseen on usein minulla pirun korkea. Muutaman rohkaisevan jälkeen vierasreissulla Oulussa innostuin aloittamaan huutoja heti kun oli hetkenkin hiljaisuus meidän katsomossa. Tätä en sano mitenkään egon kohottamisena vaan ihan vaan puhtaana esimerkkinä miten tällainenkin hiiri muuttuu joksikin ihan toiseksi henkilöksi matseissa.

Sillä ei ole väliä millä porukalla on parhaat fanit, toivoisin vaan että pikkuhiljaa lähdettäisiin siirtymään siihen eläytymiseen katsomoissa sen turhan syvällisen pohdinnan sijasta. Vierasreissut omalta kohdalta avasivat vasta silmät tällaiselle vaihtoehdolle. Siellä oli ihan hel**tin hauskaa vaikka peli oli aneeminen ja turpaan tuli. Silloin tuli fiilis: "Tätä lisää."

Futisfaneista en ota sen enempää kantaa. Itsekin saatan eksyä torstaina katsomaan tuota HJK:n ja MIFK:n peliä, lisäksi kesällä ruotsiin katsomaan pari peliä ja ottamaan mallia millaista sen kulttuurin pitäisi olla. Viime kausi ja Ultras Jokerit sai minut innostumaan todella katsomokulttuurin kehittämisestä. Siirryin siitä ujosta tuumailijasta "Kiva ois kun jotain tulis" siihen rooliin, joka yrittää oikeasti parantaa sitä. Olemme saaneet paljon mainosta ja kiitosta. Toki kritiikkiäkin, mutta se tulee usein asiasta liikaa tietämättömiltä, homma jatkuu ja 5-10 vuoden päästä on mielenkiintoista nähdä minkälaista touhu on silloin.

Rönsyilevät ajatukset ja rönsyilevät tekstit, toivottavasti jotain jää edes lukijalle käteen. Pahoittelen jos tuosta jäi jotenkin egoamisen maku suuhun. Ei ollut tarkoitus.

EDIT: Pientä lisäilyä ja viilausta.
 
Viimeksi muokattu:

The Johtaja

Jäsen
Suosikkijoukkue
KalPa, Jokipojat, Tommy Kilponen
Viestin lähetti Puolikaspakki
Antipatiat vaasalaisia, Sportia tai Tammista kohtaan eivät ole selitys - eikä sen puoleen syykään - huonoon tunnelmaan katsomossa, vaikka kuopiolaiset niin mielellään väittävätkin.

Kysely hallien tunnelmasta puhuu omaa kieltään. Vaasassa on kiistatta mestiksen paras ottelutapahtuma ja vaikka Kalpan kannattajat yrittävät kuinka vääntää tilastoja ja pyöritellä lukuja, ei todellisuus siitä muuksi muutu.
Muistatteko vielä ne kolme asiaa, joissa vaasalaiset kiekkokannattajat ovat forumeilla profiloituneet? No ei mennyt kauaa, kun yksi saapui jo taivuttamaan rautalangasta esimerkin yhdestä näistä asioista. Tällä kertaa siitä, notta jos kritisoi jotain Vaasaan liittyvää, on sikäläisillä nännit pystyssä samantien.
Eli koska muutama arvosteli heidän suoranaista kroonista liioittelua Sportin kotipelien "ylivertaisesta" tunnelmasta, on meillä nyt antipatioita sekä vaasalaisia, Sportia, että myös Tammista kohtaan..? Tarjoilija, yksi kappale hymiöitä, isona!

Ja lisää huumoria! Nyt tunnelmaa koskenut, pelaajilla kierrätetty kysely kertoo jo senkin, missä on paras ottelutapahtuma.. Tarjoilija, toinen samanlainen!


Ja sitten vakavammin otettavaan asiaan. Vertaan härmäläistä katsomomeininkiä ruotsalaiseen, koska ruotsalaista mielenlaatua pidettäneen lähempänä suomalaisten sielunmaisemaa kuin sveitsiläisten tai saksalaisten.
Lähtökohta on erilainen jo henkilötasolla, ruotsalaiset ovat suomalaisia sosiaalisempia. Iloisempiakin. Ja hyvin mahdollisesti vielä paremmalla itsetunnolla varustettuja.

Näin ainakin päätellen siitä, että omaa suosikkijoukkuetta ei todellakaan pidetä vakan alla, vaan siitä ollaan ylpeitä. Yhtenä osoituksena tästä kysymys, kuinka moni tuntee henkilön, joka pitää suosikkijoukkueensa pelipaitaa otteluiden ulkopuolella päällä siinä missä muitakin paitoja? Esimerkiksi Tukholmassa ei tarvitse kesällä kauaa kävellä kun näkee jo ensimmäisen ruotsalaisjoukkueen pelipaidan, Helsingissä vastaavan bongaamiseen kannattaa varata vähintään viikonloppu.

Kun seuran kannattajaksi on kirjaimellisestikin kasvanut, ei seuraa enää vaihdeta. Tämä otetaan huomioon myös kauniimman puolikkaan suhteen, tämä tietää jo suhteellisen varhaisessa vaiheessa, että mikä tulee olemaan vastaus jos hän joskus esittäisi kysymyksen "Minä vai seura?". Näin aktiivisimpien kannattajien katsomonosa saattaa saada naisellista kauneuttakin joukkoonsa. Mikäli ei saa ja jälkikasvua perheeseen syntyy, tietää nainen kuitenkin, että se on todennäköisesti vain ajan kysymys kun lapsi alkaa käymään peleissä isänsä mukana. Näin ainakin hyvin mahdollisesti, mikäli lapsi osoittautuu miespuoliseksi.

Vuosien myötä siteet seuraan vain syvenevät ja kannattamaansa seuraa tuodaan luonnollisesti sekä aktiivisestikin muiden tietoon niin puheenlahjoilla, kuin ylpeänä seuran logolla varustettuja tekstiileitä käyttämällä.
Tässä tapauksessa kynnys löytää itsensä suosikkiseuransa kannattajien keskuudesta on selvästi pienempi.

Ja kun omien keskellä on, me-henki vain vahvistuu ja oman seuran värejä haluaa tuoda näkyvämmin esille, esimerkiksi pitämällä seuran lippua kirjaimellisestikin korkealla. Suomessa lipun heiluttamista pidetään lasten ja nuorten juttuna. Jos näet linja-autopysäkillä liikemiehen lailla pitkään huopakangastakkiin pukeutuneen mieshenkilön, jolla on hartioilla seuran kaulaliina ja päässä seuran pipo, häntä pidetään positiivisena "tien raivaajana" kun uskaltaa tunnustaa suosikkiseuransa värejä avoimesti. Mutta, jos hänellä on kädessään vielä varren ympärille kääritty seuran lippu, ajattelevat lähes kaikki, että hän on ollut ottelussa lapsensa kanssa!

Vaikka täällä katsomokulttuurin keskoskaapissa Suomessa ei huliganismista ole tietoakaan, pysähtyvät ihmiset muutamaksi hetkeksi miettimään tämän ammatillista pätevyyttää, mikäli kuulevat jonkun korkeasti kouluttautuneen -lääkäri, asianajaja, (menestyvä)liikemies, opettaja jne.- olevan jonkun seuran niin intohimoinen kannattaja, että huutaa/laulaa suosikkinsa puolesta peleissä muiden kannattajien keskellä.

Suomessa kannattajille riittää, kun oma joukkue voittaa ja jos joukkue tulee vielä kiittämään kannattajiaan, on kaikki täydellistä. Muissa maissa eri seurojen kannattajilla on keskenään kova kilpailuvietti. He haluavat tietenkin, että heidän joukkueensa voittaa kentällä, mutta he haluavat voittaa vähintään yhtä paljon myös oman ottelunsa vastustajien kannattajia vastaan katsomossa.

Tästä on syntynyt juuri tifo-kulttuuri, halusta kilpailla siitä, minkä seuran kannattajilla on hienoimman näköinen katsomonosa. Keski- ja Etelä-Euroopassa sekä Etelä-Amerikassa sijoitetaan tifoihin hurjia summia. Jos Italiassa Milanon paikallisottelussa Milanin kannattajilla on ollut näyttävä tifo, Interin kannattajat suunnittelevat pistävänsä seuraavassa keskinäisessä paremmaksi. Mikäli näyttäisi siltä, ettei suunniteltuun tifoon saataisi rahoitusta kasaan, tulee hyvinkin mahdollisesti joku seuran erittäin hyvin toimeen tulevista kannattajista ja laittaa omistaan ne muutama tuhat puuttuvaa euroa.

Itse näen tifo-kulttuurin rantautumisen tänne härmään positiivisena asiana - kunhan ei anneta eurooppalaisuuden nousta päähän ja muistetaan juuremme sekä perinteet + hyväksytään se tosiasia, ettei jokaisella paikkakunnalla olla halukkaita/kiinnostuneita tifoista.

KalPa Fan Clubille laulu tuli mukaan heti ensimmäisellä toimintakaudella. Päättyneellä toisella kaudella laulujen repertuaari laajeni ja laulun määrä lisääntyi. Toisella kaudella uutta edusti muutama erilainen tifo-kokeilu.

Tifo-kulttuurin edistymisen edellytyksinä täällä härmässä pitäisin eri seurojen kannattajien välistä avoimuutta, joka helpottaisi uusien kannattaja-porukoiden mukaan lähtemistä ja tätä kautta lähitulevaisuudessa sen pienen kilpailutilanteen luomista.
Tässä asiassa tifojen saama näkyvyys olisi avainasemassa. Ensisijaisesti tarkoitan hyvää kuvamateriaalia kannattajien/seuran sivuille. Kun työ tekijäänsä kiittää, on todennäköisesti vain ajan kysymys kun seuran kannattajien suorittama tifo pääsee ainakin oman kaupungin lehden sivuille.
Hieman pidemmän aikavälin visiona olisi saada, nyt kun kiekkolähetysten taso Canal+:n myötä tulee selkeästi nousemaan, Top 3 taklausten, maalien, torjuntojen, mokien ja tuuletusten lisäksi Top 3 tifot eetteriin. Voisi olla varsin mukava motivaatiotekijä, saada oma tifo televisioon..
 

Hartiapankki

Jäsen
Suosikkijoukkue
Sport ja kaikkinainen urheilu vaasalaisittain
Viestin lähetti The Johtaja
Muistatteko vielä ne kolme asiaa, joissa vaasalaiset kiekkokannattajat ovat forumeilla profiloituneet? No ei mennyt kauaa...

Hohhoijaa. Sinulla on ollut pitkin kautta vähän kissanhännänvetoa muutamien Sport-kirjoittajien kanssa, mutta että oikein pitää muistuttaa "kolme asiaa jossa vaasalaiset kiekkokannattajat ovat profiloituneet"? Jos yleistettäisiin KalPa-kannattajat sinun mukaasi...no, enpä taida. Täällä kun on kuitenkin KalPa -kirjoittajia joille se tekisi vääryyttä.

Kannattaa kuitenkin miettiä onko tämä se ketju, jossa tuodaan edellisestä mestis-kaudesta jääneitä patoutumia uudelleen pintaan. N. 1000 sanan tulikivenkatkuinen analyysi Roccon lauseeseen "Vaasassa on hyvä tunnelma" on, miten sen nyt sanoisi,hieman ylimitoitettu..Ketjun aiheena on puhua kannattamisen vaisuudesta yleisellä tasolla Suomessa.

Viestin lähetti The Johtaja

...Top 3 taklausten, maalien, torjuntojen, mokien ja tuuletusten lisäksi Top 3 tifot eetteriin. Voisi olla varsin mukava motivaatiotekijä, saada oma tifo televisioon..

Kannatetaan. Sama juttu pitäisi saada Urheilukanavan puolelle, jos se Mestistä ensi kaudella näyttää..
 

puna-hundi

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, Flyers, Mike Keenanin jengit
Viestin lähetti lintu
IFK:n fanimatkoilla on aivan loistava tunnelma ja varsinkin megamatkoilla on hienoa kun 500 fania laulaa ja seisoo läpi ottelun. Kotimatseissa samaa fiilistä ei pääse syntymään. Suomalaiset vaan ovat niin ujoa porukkaa etteivät selvin päin uskalla kannustaa.
Meikäläinen ei ole huomannut mitään suurta hiljaisuutta runkosarjamatseissakaan. Tietenkään en voi verrata muiden maiden sarjoihin kun ei sinnepäin ole mitään siteitä, mutta kotoisan SM-liigan IFK:n matseissa mielestäni kyllä riittää volyymia ihan tarpeeksi. Vai ollaanko me E9 standissa erikoisasemassa? Tietenkin paikalla on aina tuppisuita, mutta uskaltaisin veikata muuallakin olevan niin. Tsiigatkaa esim perus änäri matseja. Eipä sielläkään täyttä tuntia ilakoida edes puolivaloilla.
 
Kyllä jos hifk sytyttää muuta suomea, niin kärpät taitaa sytyttää hifk yleisöä.. ainakin nylander :)

Menee vähän off-topiciksi, mutta yllättäen oli hifk-kärpät ketju lukossa ja juuri kun olisi ollut sanottavaa :) Nylander ja paikallinen kuuluisuus, kun ovat asiansa sopineet ilman oikeudenkäyntiä. Vaikka jo näytti varmalta, ettei sopimis mahdollisuutta edes ole.

Kyseinen peli tuli televisiosta ja oli runkosarjan peli. Siitä pelistä ei ainakaan katsojilta tunnetta puuttunut eikä tunnelmaa. Tosin.. eipä siellä paljoa laulettukaan :D
 

Puolikaspakki

Jäsen
Suosikkijoukkue
Aito kilpailu ja rehellinen tuomaritoiminta
Nyt menee niin OT:ksi, että oikein hirivttää, mutta tähän on pakko ottaa kantaa...

Viestin kirjoitti The Johtaja
Eli koska muutama arvosteli heidän suoranaista kroonista liioittelua Sportin kotipelien "ylivertaisesta" tunnelmasta, on meillä nyt antipatioita sekä vaasalaisia, Sportia, että myös Tammista kohtaan..? Tarjoilija, yksi kappale hymiöitä, isona!

Yritätkö tosissasi väittää, The Johtaja, ettet tunne mitään antipatioita vaasalaisia tai Tammista kohtaan? Mistä ihmeestä kaksi edellistä jopa älytöntä vuodatusta ovat peräisin? Ilman tunteita, miten voit saada noin pahasti herneen nenään, kun joku kehuu tunnelmaa Sportin kotimatseissa? Ilman fiiliksiä, miten voit vetää Tammisen televisio haastattelut mukaan keskusteluun ensimmäisenä henkilönä, kun aiheena on suomalainen katsomokulttuuri?

Tarjoilija, kierros samaa kuin The Johtajalla. Näyttää aiheuttavan eufoorisen fiiliksen ja hallusinaatioita.

Viestin kirjoitti The Johtaja
Ja lisää huumoria! Nyt tunnelmaa koskenut, pelaajilla kierrätetty kysely kertoo jo senkin, missä on paras
ottelutapahtuma.. Tarjoilija, toinen samanlainen!

Mistä syntyy tunnelma katsomossa? Siitä, että tullaan paikalle? No miksi Kuopiossa ei ole tunnelmaa, tultiinhan sinnekin paikalle? Vai tuleeko se valmentajasta? Vai kenties vierasjoukkueen alusasujen rusketusraitojen määrästä?

Mikä määrittää ottelutapahtuman laadun? Absoluuttinen yleisömäärä, pysäköintipaikkojen määrä vai vierasjoukkueen bussi? Vai onko tärkeintä se, kuinka kauan joudut jonottamaan ostaessasi sitä perinteistä kahvia ja makkaraa?

Tunnelma katsomossa ja ottelutapahtuman laatu kulkevat käsikädessä. Mitä parempi tunnelma, sitä viihdyttävämpi = parempi ottelutapahtuma.

Tarjoilija, jätetään sittenkin se kierros väliin. Tuntuu aiheuttavan aivosolujen katkeilua.

The Johtaja tuntuu olevan juuri sitä osaa katsojakunnasta, jotka kädet puuskassa analysoivat kannattamansa seuransa peliä. Kuinka hänen valmennuksessaan joukkue pelaisi paljon paremmin.

Sitten vielä kommentti ipazille. Vaikka olenkin Sportin kannattaja, en väittänyt kommenttia analysoinnista J Tammisen vaan H Aravirran sanomaksi. Muuten kommenttisi tuki tätä näkemystä, josta olen itsekin samaa mieltä.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös