Viestin lähetti Puolikaspakki
Antipatiat vaasalaisia, Sportia tai Tammista kohtaan eivät ole selitys - eikä sen puoleen syykään - huonoon tunnelmaan katsomossa, vaikka kuopiolaiset niin mielellään väittävätkin.
Kysely hallien tunnelmasta puhuu omaa kieltään. Vaasassa on kiistatta mestiksen paras ottelutapahtuma ja vaikka Kalpan kannattajat yrittävät kuinka vääntää tilastoja ja pyöritellä lukuja, ei todellisuus siitä muuksi muutu.
Muistatteko vielä ne kolme asiaa, joissa vaasalaiset kiekkokannattajat ovat forumeilla profiloituneet? No ei mennyt kauaa, kun yksi saapui jo taivuttamaan rautalangasta esimerkin yhdestä näistä asioista. Tällä kertaa siitä, notta jos kritisoi jotain Vaasaan liittyvää, on sikäläisillä nännit pystyssä samantien.
Eli koska muutama arvosteli heidän suoranaista kroonista liioittelua Sportin kotipelien "ylivertaisesta" tunnelmasta, on meillä nyt antipatioita sekä vaasalaisia, Sportia, että myös Tammista kohtaan..? Tarjoilija, yksi kappale hymiöitä, isona!
Ja lisää huumoria! Nyt tunnelmaa koskenut, pelaajilla kierrätetty kysely kertoo jo senkin, missä on paras ottelutapahtuma.. Tarjoilija, toinen samanlainen!
Ja sitten vakavammin otettavaan asiaan. Vertaan härmäläistä katsomomeininkiä ruotsalaiseen, koska ruotsalaista mielenlaatua pidettäneen lähempänä suomalaisten sielunmaisemaa kuin sveitsiläisten tai saksalaisten.
Lähtökohta on erilainen jo henkilötasolla, ruotsalaiset ovat suomalaisia sosiaalisempia. Iloisempiakin. Ja hyvin mahdollisesti vielä paremmalla itsetunnolla varustettuja.
Näin ainakin päätellen siitä, että omaa suosikkijoukkuetta ei todellakaan pidetä vakan alla, vaan siitä ollaan ylpeitä. Yhtenä osoituksena tästä kysymys, kuinka moni tuntee henkilön, joka pitää suosikkijoukkueensa pelipaitaa otteluiden ulkopuolella päällä siinä missä muitakin paitoja? Esimerkiksi Tukholmassa ei tarvitse kesällä kauaa kävellä kun näkee jo ensimmäisen ruotsalaisjoukkueen pelipaidan, Helsingissä vastaavan bongaamiseen kannattaa varata vähintään viikonloppu.
Kun seuran kannattajaksi on kirjaimellisestikin kasvanut, ei seuraa enää vaihdeta. Tämä otetaan huomioon myös kauniimman puolikkaan suhteen, tämä tietää jo suhteellisen varhaisessa vaiheessa, että mikä tulee olemaan vastaus jos hän joskus esittäisi kysymyksen "Minä vai seura?". Näin aktiivisimpien kannattajien katsomonosa saattaa saada naisellista kauneuttakin joukkoonsa. Mikäli ei saa ja jälkikasvua perheeseen syntyy, tietää nainen kuitenkin, että se on todennäköisesti vain ajan kysymys kun lapsi alkaa käymään peleissä isänsä mukana. Näin ainakin hyvin mahdollisesti, mikäli lapsi osoittautuu miespuoliseksi.
Vuosien myötä siteet seuraan vain syvenevät ja kannattamaansa seuraa tuodaan luonnollisesti sekä aktiivisestikin muiden tietoon niin puheenlahjoilla, kuin ylpeänä seuran logolla varustettuja tekstiileitä käyttämällä.
Tässä tapauksessa kynnys löytää itsensä suosikkiseuransa kannattajien keskuudesta on selvästi pienempi.
Ja kun omien keskellä on, me-henki vain vahvistuu ja oman seuran värejä haluaa tuoda näkyvämmin esille, esimerkiksi pitämällä seuran lippua kirjaimellisestikin korkealla. Suomessa lipun heiluttamista pidetään lasten ja nuorten juttuna. Jos näet linja-autopysäkillä liikemiehen lailla pitkään huopakangastakkiin pukeutuneen mieshenkilön, jolla on hartioilla seuran kaulaliina ja päässä seuran pipo, häntä pidetään positiivisena "tien raivaajana" kun uskaltaa tunnustaa suosikkiseuransa värejä avoimesti. Mutta, jos hänellä on kädessään vielä varren ympärille kääritty seuran lippu, ajattelevat lähes kaikki, että hän on ollut ottelussa lapsensa kanssa!
Vaikka täällä katsomokulttuurin keskoskaapissa Suomessa ei huliganismista ole tietoakaan, pysähtyvät ihmiset muutamaksi hetkeksi miettimään tämän ammatillista pätevyyttää, mikäli kuulevat jonkun korkeasti kouluttautuneen -lääkäri, asianajaja, (menestyvä)liikemies, opettaja jne.- olevan jonkun seuran niin intohimoinen kannattaja, että huutaa/laulaa suosikkinsa puolesta peleissä muiden kannattajien keskellä.
Suomessa kannattajille riittää, kun oma joukkue voittaa ja jos joukkue tulee vielä kiittämään kannattajiaan, on kaikki täydellistä. Muissa maissa eri seurojen kannattajilla on keskenään kova kilpailuvietti. He haluavat tietenkin, että heidän joukkueensa voittaa kentällä, mutta he haluavat voittaa vähintään yhtä paljon myös oman ottelunsa vastustajien kannattajia vastaan katsomossa.
Tästä on syntynyt juuri tifo-kulttuuri, halusta kilpailla siitä, minkä seuran kannattajilla on hienoimman näköinen katsomonosa. Keski- ja Etelä-Euroopassa sekä Etelä-Amerikassa sijoitetaan tifoihin hurjia summia. Jos Italiassa Milanon paikallisottelussa Milanin kannattajilla on ollut näyttävä tifo, Interin kannattajat suunnittelevat pistävänsä seuraavassa keskinäisessä paremmaksi. Mikäli näyttäisi siltä, ettei suunniteltuun tifoon saataisi rahoitusta kasaan, tulee hyvinkin mahdollisesti joku seuran erittäin hyvin toimeen tulevista kannattajista ja laittaa omistaan ne muutama tuhat puuttuvaa euroa.
Itse näen tifo-kulttuurin rantautumisen tänne härmään positiivisena asiana - kunhan ei anneta eurooppalaisuuden nousta päähän ja muistetaan juuremme sekä perinteet + hyväksytään se tosiasia, ettei jokaisella paikkakunnalla olla halukkaita/kiinnostuneita tifoista.
KalPa Fan Clubille laulu tuli mukaan heti ensimmäisellä toimintakaudella. Päättyneellä toisella kaudella laulujen repertuaari laajeni ja laulun määrä lisääntyi. Toisella kaudella uutta edusti muutama erilainen tifo-kokeilu.
Tifo-kulttuurin edistymisen edellytyksinä täällä härmässä pitäisin eri seurojen kannattajien välistä avoimuutta, joka helpottaisi uusien kannattaja-porukoiden mukaan lähtemistä ja tätä kautta lähitulevaisuudessa sen pienen kilpailutilanteen luomista.
Tässä asiassa tifojen saama näkyvyys olisi avainasemassa. Ensisijaisesti tarkoitan hyvää kuvamateriaalia kannattajien/seuran sivuille. Kun työ tekijäänsä kiittää, on todennäköisesti vain ajan kysymys kun seuran kannattajien suorittama tifo pääsee ainakin oman kaupungin lehden sivuille.
Hieman pidemmän aikavälin visiona olisi saada, nyt kun kiekkolähetysten taso Canal+:n myötä tulee selkeästi nousemaan, Top 3 taklausten, maalien, torjuntojen, mokien ja tuuletusten lisäksi Top 3 tifot eetteriin. Voisi olla varsin mukava motivaatiotekijä, saada oma tifo televisioon..