Miksi SM-liiga / Suomi ei osaa kehittää pelaajia?

  • 19 301
  • 84
Suosikkijoukkue
Kärpät
Reenistä juu, mutta korvaako määrä koskaan laatua ja onko Suomessa tarpeeksi osaamista tarjolla kaikille potentiaalisille junnuille kautta maan,
Laatua pitää tietenkin olla mukana, se on selvä. Ei jääkiekon reenaaminen kuitenkaan mitään rakettitiedettä ole. Esimerkiksi maalintekoa osaa jokainen jääkiekosta kiinnostunut harjoitella ilman opastustakin. Samoin luistelua. Pelikäsitys tulee automaattisesti pelaamalla. Mitä enemmän pelaa, sen paremmin pelikäsitys harjaantuu. Simppeliä kun ei tee asiasta liian monimutkaista. Kuntoa osataan varmasti tässä maassa reenata riittävän hyvin tietotaidon puolesta. Samoin voimaharjoittelua. Perussuorituksien tekotavan kun opettelee kuntosalilla niin loppu on siitä pelaajasta itsestään kiinni. Samoin venyttelyt ja palauttelut ja lämmittelyt.

Itse olen täysin sitä mieltä että tietotaidosta asia ei ole kiinni vaan junnujen motivaatiosta ja innosta.
 

msg

Jäsen
Kun homma on tosi simppeliä ja kuka vaan osaa, niin miksiköhän yhä useampi seura on palkannut valmentajia eikä pyöritä valmennusta isävoimin? Ja Kummola se on vähän tyhmä, kun vähistä saunarahoistaan tuhlaa joihinkin joutaviin taitovalmentajiin.
 
Suosikkijoukkue
Kärpät
Olet 40 vuotta ajastasi jäljessä, näillä eväillä jäädään pyörimään jonnekin aluesarjatasolle.
Höpö höpö. Ei sitä voi edes opettamalla opetella. Pelikäsitys lähtee vaistoista ja vaisto kehittyy pelaamisen mukana. Kun riittävän monesti on kentällä kyttäämässä päädystä tai veskarista pomppaavaa kiekkoa, osaa pikku hiljaa aavistaa mihin suuntaan se milloinkin lähtee ja oppii sen mihin kannattaa itse mennä jos haluaa kiekkoon päästä käsiksi. Jos luottaa siihen että kyllä se joku guru sanoo mihin se milloinkin sieltä kimmahtaa niin metsään mennään että heilahtaa.

Taktiikat on kokonaan eri juttu ja siinä puhutaan siitä miten pyritään pelaamaan. Pelikäsitys on kuitenkin sitä miten reagoidaan kentällä tapahtuviin pikku asioihin.
 
Suosikkijoukkue
Kärpät
Kun homma on tosi simppeliä ja kuka vaan osaa, niin miksiköhän yhä useampi seura on palkannut valmentajia eikä pyöritä valmennusta isävoimin? Ja Kummola se on vähän tyhmä, kun vähistä saunarahoistaan tuhlaa joihinkin joutaviin taitovalmentajiin.
Varmaan osittain siksi että isätkin on nykyään niin laiskoja ettei ne viitsi siihen ruveta ja toiseksi eikai siitä haittaakaan ole jos satsaa päteviin valmentajiin. Varmasti pätevät valmentajat pystyvät auttamaan tiedoillaan junnuja.

Kuitenkin, edelleen tullaan siihen että vaikka se taitovalmentajaguru kuinka näyttäisi joukkuetreenissä miten tehdään, niin ei se mene lopullisesti selkäytimeen jos se junnu ei sitä viitsi itsekseen toistaa ja toistaa vapaa-ajallaan. ne tunnin parin joukkuetreenit muutaman kerran viikkoon ei riitä yhtikäs mihinkään.

Sitä en osta alkuunkaan että Suomessa ei olisi riittävästi tietotaidollista osaamista jääkiekossa huipulle pääsemiseen tai että olisi puutetta mistään muustakaan resurssista, mitä nyt jäähalleja saisi olla jonkin verran enemmän ja mahdollisuuksia päästä jäälle enemmän.
 
Viimeksi muokattu:

Deko

Jäsen
Suosikkijoukkue
St. Louis Blues
Ei jääkiekon reenaaminen kuitenkaan mitään rakettitiedettä ole. Esimerkiksi maalintekoa osaa jokainen jääkiekosta kiinnostunut harjoitella ilman opastustakin.

En usko keskivertojunnun tajuaa ilman opastusta, että hyväksi maalintekijäksi tullakseen laukomisharjoittelun pitää olla monipuolista ts. pelkkä paikaltaan lämääminen ei riitä, koska harvoin pelitilanteessa pääsee rauhassa virittelemään, vaan pitää opetella laukoamaan eri asennoista, suoraan erilaisista syötöistä, mahdollisimman nopeasti jne.
 

Watson

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kärpät, Arsenal
Höpö höpö. Ei sitä voi edes opettamalla opetella. Pelikäsitys lähtee vaistoista ja vaisto kehittyy pelaamisen mukana.

Taktiikat on kokonaan eri juttu ja siinä puhutaan siitä miten pyritään pelaamaan. Pelikäsitys on kuitenkin sitä miten reagoidaan kentällä tapahtuviin pikku asioihin.
Jälkimmäinen kappale osui, ensimmäinen kappale on päin honkia.

Tutustu nyt vaikka ensimmäiseksi miten jalkapallon puolella maailman huippumaiden juniorijoukkueet treenaavat. Samat lainalaisuudet toimii jääkiekossakin. Siellä ei todellakaan kierretä tötsiä, vaan tärkein kehitettävä ominaisuus on pelikäsitys.
 
Suosikkijoukkue
Kärpät
En usko keskivertojunnun tajuaa ilman opastusta, että hyväksi maalintekijäksi tullakseen laukomisharjoittelun pitää olla monipuolista ts. pelkkä paikaltaan lämääminen ei riitä, koska harvoin pelitilanteessa pääsee rauhassa virittelemään, vaan pitää opetella laukoamaan eri asennoista, suoraan erilaisista syötöistä, mahdollisimman nopeasti jne.
Siinä tapauksessa keskivertojunnut on tavallista tyhmempää sorttia. Itse en ole koskaan pelannut valmennettuna lätkää mutta muuten olen sitä harrastanut pienestä pitäen. Ja itse olen kyllä sisäistänyt hyvinkin varhaisessa vaiheessa että esimerkiksi juuri laukomisharjoittelun tulisi olla monipuolista. Enkä pidä itseäni keskivertoa fiksumpana. Tämä ei silti poissulje kesäharjoittelua vanerilta.

Kaksi vanerilevyä ja kaksi junnua niin kesällä voi hyvin reenata vaikka suoraan syötöstä laukomistakin. Tuossa tulee vielä laadukas syöttöharjoittelukin mukaan kun kesällä et voi pistää jäätä pitkin vaan on pakko heittää lättysyöttö vanerilta vanerille. Kesän kun tuota reenailee kaverin kanssa niin satavarmasti napsahtaa syksyllä jäätreeneissä se lättysyöttö hieman isommalla prosentilla kaverin lapaan ja samaten satavarmasti siltä kaverilta lähtee hieman paremmin se lämäri suoraan syötöstä.
 

Carlos

Jäsen
Siellä ei todellakaan kierretä tötsiä, vaan tärkein kehitettävä ominaisuus on pelikäsitys.

Itsekin jotain aiheesta tietävänä oma näkemykseni on myöskin liian moni jääkiekkoilija treenaa liikaa ihan jotain pikkusievää peruskynää, millä ei pelitilanteessa tee yleensä tuon taivaallista.

Tärkeintä on tottakai luistelutaito, sirklaus oikealle ja vasemmalle, eteen ja taakse, lähtönopeutta niin paljon kuin mahdollista, kuin myös varsinaista nopeutta. Siinä samalla sitten mahdollisimman hyvä tasapaino ja sopivasti massaa niin ei mitkään kukkakepit heiluttele.

Kiekonkäsittelytaidosta mielestäni tärkeintä on kyky kuljettaa kiekkoa ilman että siihen pitää vilkaista, joka mahdollistaa kyvyn syöttää ja laukoa juuri sieltä mistä pitää. Ja siihen päälle sitten tietty mahdollisimman kova ja tarkka rannari-, lämäri- ja syöttökyky, ja kyky vetää niitä kaikkia suoraan syötöstä.

Nämä ovat ne oman teesini mukaiset kovat taidot, sen päälle sitten tulee se pelikäsitys jonka voi oppia vain kokemuksen kautta. Mutta toisin kuin moni muu ajattelee, TÄMÄ on yksi alue missä auttaa myös tietokonepelit ja jääkiekon katsominen. Toki ne nähdyt ja näppiksellä hakatut kikat täytyy sitten rutinoitua tekemään myös livenä, mutta pelinlukua voi kyllä kehittää vaikkei itse ole kaukalossa.
 

Scade

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit
Kylla niista osaavista valmentajista on oikeasti hyotya ja mita aikaisemmin saadaan valmentajat kehiin sita parempi. Itse omaan urheilutaustaa jaakiekosta ja soudusta ja molemmissa lajeissa patee kylla samat lainalaisuudet, eli hyva tekniikka pitaa oppia heti alusta lahtien.

Vaite, etta kiekkoa (tai suunnilleen mita tahansa uhreilulajia) oppii pelaamaan vain lukemattomia tekoja on vain puoli totuutta. Kylla, niita toistoja tarvitaan aivan helvetisti, etta asia iskostuu selkarankaan ja hyva suorite tulee automaattisesti. Tarvitaan kuitenkin joku opastamaan mika tama hyva suorite on ja valvomaan ja korjaamaan niita suoritteita. Jaakiekko ei ole mikaan luontainen suorite, eika sita oikeaa suoritetta saa aikaan puhtaasti tekemalla paljon suoritteita. Sen sijaan siina vaiheessa kun joku junnu on innoissaan vaantanyt koko kesan vetoja vanerilevylta, tai sirklannut hulluna ulkojailla ilman minkaanlaista opastetta on todennakoista, etta suorite ei ole lahellakaan optimaalista (kylla se voi olla parantunut). Tasta on sitten helvetin paljon vaikeampi lahtea opiskelemaan pois niista pahoista tavoista kohti oikeanlaista tekniikkaa.

En nyt vaita, etta jonkun pitaisi olla koko ajan siina vieressa seisomassa ja kertomassa mita pitaa tehda, mutta kylla jonkun se oikea tekniikka pitaa ainakin alulle pistaa. Tassa sitten omaavat viela lisaedun ne keiden vanhemmat ovat jo ammatikseen kiekkoilleet. Usein selitetaan, etta ne kiekkoilijan geenit periytyvat, ehka nain tekevatkin. Itse kuitenkin uskon, etta viela suurempi merkitys on silla, etta entinen ammattiurheilija todennakoisemmin osaa jonkinlaisen nakemyksen siita miten suorite tehdaan oikein ja on muutenkin aktiivisemmin skidinsa elamassa mukana.

Kysymys onkin miten tama saadaan myos niiden ulottiville keiden vanhemmat eivat ole kiekkoileet kovalla tasolla. Kun puhutaan junioreiden kehittamisesta mielestani tarkeinta olisi tarkastella missa vaiheessa juniorit tulevat osaavan valmentamisen piiriin. En osaa tilastoja heittaa, mutta oman kokemukseni perusteella tama tapahtuu aivan liian myohaan. Huonot tekniikat on jo omaksuttu ja niista on vaikea paasta pois. Sen sijaan, etta jauhetaan juniorimaajoukkueiden valmennuksesta ja kehityksesta pitaisi puhua siita miten lajin pariin 6-7 vuotiaita valmennetaan ja siita eteenpain.

Ei ole mielestani realistista spekuloida ammattivalmentajilla suuressa osassa seuroja tuossa iassa. Sen sijaan sita tietotaitoa pitaisi pystya jotenkin levittamaan amatoorien keskuuteen. Yksi mahdollisuus olisi vaikka jonkinnakoinen peruskurssi, joka kaikkien valmentajien pitaisi kayda lapi, jotta he saisivat valmennusluvan. Kurssin tuskin tarvitsisi olla edes kovin pitka tai kallis ja en usko rahoituksen olevan kysymys. Jonkinlainen asennemuutos tarvittaisiin nykyiseen puuhasteluun ja helpointa on lahtea tekemaan sita jaakiekkoliiton aloitteesta.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös