Varmaan mediaketju tai tämä Viitasen ketju.
Haastattelu on nyt julkaistu Apu360-palvelussa. Vapaasti kuunneltavissa, joten ainoa kynnys kuuntelulle on lähes kolmen tunnin pituus.
Haastattelussa ei juuri keskitytty pelaajauraan ja pääpaino oli hänen elämässään kaukalon ulkopuolella.
Viitanen kertoi ensimmäisen junnuvalmennuskeikan olleen katastrofi, mutta kipinä valmentamiseen jäi elämään ja hän osallistui valmennuskursseille tullakseen paremmaksi valmentajaksi. Hiljalleen Viitasen motivaatio heikkeni, koska hän ei kokenut juniorivalmennuksen olleen kokonaisuutena pelaajia parhaiten kehittävää.
Viitanen oli jo päättänyt poistua lajin parista ja laittoi Kari Tynin pyynnöstä hakulaput vetämään JYPin urheilutoimenjohtajan pestiin Jukka Holtarin erotessa tehtävästä. Vastoin odotuksiaan Viitanen tuli valituksi ja hän mainitsi, miten Jukka Seppänen soitti päivä ennen pestin julkistusta ja kysyi Viitasen varmuutta. Elämä kun ei olisi sen jälkeen entisensä. Viitanen myönsi, ettei olisi lähtenyt nykyisillä tiedoilla leikkiin ollenkaan.
Hyppään JYPin valmentajavalintaan korona-ajan jälkeen. Rautakorven valinnan riskit tiedettiin ennalta, mutta hänen sitoutumiseensa luvattuihin asioihin uskottiin. Viitanen kuvasi, miten valmennus osallistui strategian ja pelityylin kirjoittamiseen paperille. Pituutta tuli melkein 50 sivua. Viitanen kummastelee, miten julkisuudessa puhutaan valmennukseen asioihin puuttumisesta silloin, kun sovitut asiat ovat olleet mm. valmennuksen itsensä kirjoittamia.
Rautakorven toisen kauden alussa tilanne näytti hyvältä ja JYP pelasi ajoittain "hänen aikansa parasta JYP-kiekkoa", mutta tilanne alkoi taas lipsua sovitusta kohti vanhaa. Pelaajat saivat huutia pyrittyään ennen kautta sovitusti kohti keskustaa ja menetettyään siellä kiekkoja. Lopulta treeneissäkin harjoitteet tukivat laitapelaamista.
Rautakorven erottamista prosessina ei juuri kuvata. Eli kuka teki aloitteen ja mikä katkaisi niskanikamat. Tai miksi Heiskanen jatkoi vanhasta tiimistä? Viitanen vain totesi riskien olleen tiedossa ja ne kaikki realisoituivat. Myöhemmin podissa mainitaan lääkärien uhkaus erota, koska valmennus kävelee heidän ylitseen. Jäi ilmaan kuka tai ketkä mainitut valmentajat ovat, mutta oletan myös tällä episodilla olleen osuutensa erottamiseen?
Ristiriita valmentamisen (opettamisen) ja managerityylisen, tuloksesta voimansa hakevan valmennustyylin välillä seuraa koko podin ajan. Viitanen kritisoi, miten valmentajilla on halu valtaan ja pelaajien valmennus ja ohjaus unohtuu. Halutaan parempia pelaajia ja pelaajabudjetit paukkuvat, mutta niitä nykyisiä pelaajia ei tueta. Valmentajia ei nimetä tältä osin erikseen. Myös joidenkin valmentajien vanhakantaisuus ja kyvyttömyys ottaa vastaan palautetta mainitaan.
Lisäksi podissa käsitellään mm. median roolia erojupakan käsittelyssä ja Viitasen masennusjaksoa ja siitä toipumista, mutta joku muu saa referoida ne osuudet.
Kaikesta huolimatta Viitanen kiittää JYPiä ja Jukka Seppästä. Seppänen ei saa hänen mukaansa ansaitsemaansa arvostusta.
Yllä oleva referoitu kertakuuntelulla ja ulkomuistista, joten se tarjotaan savolaisella "tehtaan takuulla".
Suomalaisen jääkiekon valmennuskulttuuri perustuu valtaan – ja pelkoon sen menettämisestä. JYPin entinen urheilutoimenjohtaja Mikko Viitanen kritisoi armotta lajia, jossa puhutaan uudistumisesta, mutta toimintatapoja ei haluta muuttaa. Luottamus pukukopissa syntyy teoista, ei valheellisista...
www.apu.fi