Miten se rikkoo sitä? Entä jos urheilija jää kiinni vaikka dopingista, onko ammatinharjoittamiskielto siis lainvastainen?
Niin, yritin tuossa yllä tuoda esille sitä, että jos ollaan lainsäädännön kehysten mukaan toimittu, niin edustusoikeuden kieltäminen voidaan katsoa ammatinharjoittamisen rajoittamiseksi. Dopingin suhteen ei ole sinänsä mitään epäselvyyttä, koska pelaaja sitoutuu liigan dopingsääntöihin pelaajasopimuksen osana ja rikkomuksesta seuraa kilpailukielto.
Edustusoikeuden siirtyminen onkin sitten toinen asia. Jos työnantaja eli tässä tapauksessa liigaseura solmii sopimuksen sopimuksettomassa tilassa olevan pelaajan kanssa, niin SM-liiga ei voi evätä pelaajan edustusoikeutta, sillä se siirtyy automaattisesti pelaajan mukana. Granlundin tapauksen kannalta ratkaisevaa on se onko määräaikaisen työsopimuksen purkamiseen oikeuttavaa painavaa syytä ollut olemassa? Mikäli on, niin Granlund on voinut sopimuksettomana pelaajana solmia uuden sopimuksen ja edustusoikeus siirtyy HIFK:lle. Jos tällaista syytä ei ole ollut, niin sopimuksen purku on laiton ja Granlundin edustusoikeus on edelleen Kärpillä, jolta HIFK voi sen ostaa ulos kohtuullisella korvauksella. Tämä korvaus määritellään työoikeuden määrittämällä tavalla sen mukaan mitä Granlundille on kyseisen sopimuksen alla maksettu tai tultaisiin maksamaan.
Toisaalta mitään näistä asioista ei välttämättä tarvitse edes miettiä, sillä Granlundiin soveltuu myös laki nuorista työntekijöistä, jonka 3 § selkeästi sanotaan, että huoltajalla on oikeus purkaa nuoren työntekijän (alle 18v.)työsopimus, jos purkaminen on tarpeellista tämän kasvatuksen, kehityksen tai terveyden takia. Näin tehdessään Granlund on vapaa solmimaan sopimuksen uuden seuran kanssa ja edustusoikeus siirtyy.
Mielenkiintoinen tapaus on kyseessä ja vielä mielenkiintoisempaa on nähdä miten seurat, liiga ja pelaaja tämän kiistan ratkaisevat.
Entä miten tämä suhtautuu siihen, että on olemassa erikseen miesten ja naisten sarjat? Miten liitto voi kieltää miehiä osallistumasta naisten jääkiekon SM-sarjaan? Eikö sekin ole selvää ammatinharjoittamisen estämistä?
Jako miesten ja naisten sarjoihin ei rajoita kenenkään ammatinharjoittamisvapautta, koska siihen annetaan jopa parempi mahdollisuus tällä jaolla. Siitä huolimatta naisten pelaamista miesten sarjoissa ei tietääkseni saa rajoittaa (case Wickenheiser), mutta mitään käytäntöä ei ole sen suhteen toimiiko tämä säännös myös miesten suhteen, jos on mielenkiintoa lähteä naisten sarjoihin kokeilemaan:)
Ainakin minusta asia on harvinaisen selvä. Liiga ei voi kieltää pelaajaa tekemästä sopimusta, mutta se voi estää pelaamasta liigaotteluissa. Jos olet eri mieltä, niin selittänet miten liiga voi noissa kahdessa muussa tapauksessa estää pelaamisen?
Kuten yllä mainitsin, niin liigan myöntämä edustusoikeus siirtyy pelaajan mukana kun sopimus päättyy. Määräaikaisen sopimuksen irtisanomistilanteissa tämä edustusoikeus ei siirry ellei pelaajalla ole ollut painavaa syytä purkaa sopimusta. Painavana syynä on ennestään pidetty sitä, että seura laiminlyö velvoitteitaan (palkanmaksu, vakuutuksen ottaminen jne.) tai muuten toimii tavalla, joka rikkoo olennaisesti osapuolien välistä sopimusta.
Ammattilaisliiga ei voi puuttua pelaajan edustuskelpoisuuteen eli rajoittaa hänen ammatinharjoittamista, jos pelaaja on sopimuksettomassa tilassa tehnyt uuden sopimuksen toisen seuran kanssa.
EDIT:
Sm-liiga saa täysin vapaasti ITSE päättää kuka sen hallinnoimassa liigassa pelaa ja kuka ei. Liiga määrittelee itse omilla kriteereillään kuka on edustuskelpoinen ja kuka ei. Sitä ei määrää sen kummemmin perustuslaki kuin mikään muukaan laki.
Väärin. Kuten yllä on todettu niin liiga ei saa täysin vapaasti päättää kuka siellä pelaa. Edustusoikeuden siirtyminen sopimuksettomassa tilassa olevan pelaajan mukana juontaa juurensa Bosman-tapaukseen ja työntekijän vapaaseen liikkuvuuteen. Valitettavasti EU-oikeus ja kansallinen oikeus koskevat myös mahtavaa SM-Liigaa.