Jos itse pistäisin nopeasti jonkinlaista listaa kaikkien aikojen kovimmista kiekkoturnauksista:
1. Kanada Cup 1981
Perustelen tätä valintaa sillä, että sekä Neuvostoliitolla että Kanadalla oli juuri tässä turnauksessa kaikkien aikojen nimekkäimmät joukkueet. Vaikka Kanada hävisi finaalin murskanumeroin, oli sillä tässä turnauksessa mielestäni ainakin paperilla kovempi ryhmä kuin vuonna 1987.
Neuvostoliitolla oli tässä turnauksessa selvästi parempi joukkue kuin 1987. "Green unit" oli nuori ja huipputerässä ja joukkueeseen oli heidän lisäkseen nostettu paljon hyviä nuoria pelaajia, kuten Nikolai Drozdetski, Andrei Homutov, Irek Gimajev ja Sergei Shepelev (joka tosin oli jo 26-vuotias vuonna 1981, mutta debytoi maajoukkueessa ensi kerran vasta 1981 MM-kisoissa). Joukkueessa pelasi vielä paljon kovia ja kokeneita veteraaneja, kuten Vladislav Tretjak, Aleksandr Maltsev, Valeri Vasiljev, Viktor Shalimov, Sergei Kapustin, Viktor Zhluktov, Vladimir Golikov, Zinetula Biljaletdinov, Sergei Babinov ja Vasili Pervuhin. Vuoden 1987 turnauksessa Neuvostoliitolta puuttui vuoden 1981 joukkueen kaltainen syvyys, eivätkä vuonna 1987 varsinkaan kolmos- ja nelosketjut vastanneet vuoden 1981 joukkueen vastaavien ketjujen tasoa.
Kanadalla oli joukkueessaan pari nuorta tulevaisuuden todellista supermiestä, Wayne Gretzky ja Ray Bourque. Muita joukkueen pelaajia oli mm. Guy Lafleur, Gil Perreault, Marcel Dionne, Mike Bossy, Bryan Trottier, Clark Gillies, Bob Gainey, Butch Goring, Ken Linseman, Danny Gare, Rick Middleton, Denis Potvin, Larry Robinson ja Craig Hartsburgh.
Tshekkoslovakia ja Ruotsi olivat myös mukana kovilla ryhmillä, vaikkakin tshekkejä heikensi paljon Stastnyn veljesten loikkaus länteen vuotta aikaisemmin.
2. 1987 Kanada Cup
Tässä turnauksessa Kanadalla oli koossa myös erittäin legendaarinen joukkue, ja turnaus muistetaan erityisesti Gretzkyn ja Mario Lemieuxin pelaamisesta samassa ketjussa. Gretzky oli tuolloin 26 ja Lemieux 21 eli molemmat olivat nuoruutensa parhaassa vireessä. Näiden herrojen varassa Kanadan menestys oli suurimmaksi osaksi, mutta unohtaa ei sovi Grant Fuhria, Mark Messieriä, Ray Bourqueta, Paul Coffeytä, Dale Hawerchukia, Glenn Andersonia, Mike Gartneria ja Larry Murphyä. Nelosketjussa "tökkijän" roolissa pelasivat Doug Gilmour, Brian Propp, Brent Sutter, Claude Lemieux ja Rick Tocchet.
Jotain tuosta joukkueesta kertoo, että harjoitusleirillä mukana ollut Al MacInnis ei mahtunut mukaan ja Steve Yzerman ja Scott Stevens istuivat koko turnauksen ajan katsomossa siviilivaatteet päällä. Nämä kaverit olivat kuitenkin 1990-luvun aivan parhaita pelaajia koko NHL:ssä ja osa heistä oli huipulla vielä 2000-luvullakin.
Neuvostoliitolla oli myös kova joukkue, mutta se ei enää ollut aivan yhtä kova kuin 1980-luvun alussa. Monet 1970-luvulla huipulle nousseet veteraanit (Maltsev, Shalimov, Kapustin, Biljaletdinov, Babinov, Zhluktov, Balderis, Golikovin veljekset jne.) eivät enää pelanneet maajoukkueessa. Myös Nikolai Drozdetskin menetys oli maajoukkueelle iso isku. 1987 Kanada Cupiin nostetut nuoret pelaajat (kuten Hmylev, Nemtshinov, Semak, Priahin, Fedotov) eivät vain olleet yhtä hyviä kuin nämä kovat veteraanit. 1987 Kanada Cupissa nuorista pelaajista vain Valeri Kamenski oli maajoukkueen aivan kantavia voimia. Neuvostoliiton seuraava huippupelaajien sukupolvi (Mogilny, Fedorov, Bure, Zhamnov, Konstantinov, Zubov, Malahov) oli vielä liian nuori pelaamaan tuossa turnauksessa.
Neukut kärsivät turnauksessa myös käsivammaisen Igor Larionovin alavireisyydessä. Mies ei ollut likimainkaan laitureidensa tasolla. Myös Moskovan Dynamon kolossimaisen laitahyökkääjän Sergei Svetlovin loukkaantuminen Ruotsi-pelissä oli paha menetys. Svetlovin puuttuminen paljolti tuhosi joukkueen kolmosketjun iskuvoiman, sillä voimakas ja maaliahne Svetlov oli kiistämättä sen syömähammas.
Kaikesta tästä huolimatta Neuvostoliitto puristi Kanadan niin tiukille kuin se yleensä on mahdollista. Jos Vladimir Krutov olisi ampunut toisen ottelun jatkoajalla kiekon tolpan sijasta maaliin, olivat neukut voittaneet sarjan suoraan kahdessa ottelussa. Näin lähellä se siis oli.
Otteluiden tuomaritoiminnasta on tässäkin ketjussa mainittu useammankin kirjoittajan toimesta. Se oli mitä oli, turha siihen on enää sen tarkemmin puuttua. Tasapuolisella tuomarityöskentelyllä neukut olisivat vieneet sarjan suoraan kahdessa pelissä - siitäkin huolimatta että ottelut pelattiin Kanadassa ja NHL-kaukalossa. On kuitenkin harmillista, että näin legendaarisen ottelusarjan piti sisältää tällainen särö, ja kieltämättä otteluiden tuomaripeli oli häpeäksi niin Don Koharskille, NHL:lle kuin koko Kanadan kiekkoilulle.
Toisaalta jopa ymmärrän miksi tuomareiden piti "auttaa" kotijoukkuetta sopivissa paikoissa. Kanadalle tappio tässä finaalisarjassa ja ennenkaikkea tällaisella joukkueella olisi ollut katastrofi. Vastaava katastrofi kuin Neuvostoliitolle oli tappio vuoden 1980 olympialaisissa.