Kommentoin kerralla vähän useampaa kohtaa ja viestiä, ettei tarvitse ketjua kuormittaa erillisillä viesteillä.
Mestiksen taso ja arvostus nousisivat, jos liigasta tiputettaisiin kaksi heikointa suoraan Mestikseen.
Näinhän se olisi - tosin samalla pitäisi sitten avata SM-liiga ihan oikeastikin ja poistaa nykyinen monimutkaisen hankala liigakarsintamalli. 12 joukkueen SM-liiga nostaisi myös SM-liigan arvostusta, varsinkin jos pudotuspelijoukkueita olisi vain kahdeksan eikä pelattaisi nykyisiä typeriä säälipleijareita (ei liigassa eikä Mestiksessä).
Yksi vaihtoehto on myös se, että palataan vanhaan hyvään aikaan, jolloin ei mitään pleijareita divarissa pelattu, vaan runkosarjan voittaja karsi liigan jumbon kanssa.
Toinen vaihtoehto olisi 12 joukkueen SM-liiga, josta Ruotsin malliin kaksi viimeistä päätyisi karsintasarjaan neljän parhaan Mestis-joukkueen kanssa, karsintasarjan kaksi parasta pääsisivät seuraavan kauden SM-liigaan. Tosin kävisi sekin malli, että turhia pleijareita ei pelattaisi Mestiksessä eikä SM-liigassa. Jalkapallossakin toimii mainiosti se malli, että runkosarjan voittaja on Suomen mestari ja tämän lisäksi pelataan pudotuspelityyppinen Suomen Cup. Ainakin olisi voitto joka kerta ansaittu, eikä vain sen kevään tuurista/kuntopiikistä kiinni.
Ovathan pudotuspelit tavallaan jännittäviä, mutta monesti ne ovat vain turhan ylihypetettyjä ja pakollisia rahastuskierroksia. Ainakin pudotuspelikierrosten määrää tulisi vähentää. Ehkä voisi pelata vain välierät siten, että runkosarjan joukkueet 1-2 pääsisivät suoraan välieriin ja joukkueet 3-6 karsisivat puolivälierissä toisista välieräpaikoista.
(Tiedetään, tiedetään... ei tule tapahtumaan, koska rahastahan noissa on kyse, ja siitä ei tingitä.)
Tässä unohdat sen, että liigan runkosarjassa energiavarat tyhjenee ihan eri lailla kuin Mestiksen runkosarjassa, onhan kyseessä kaikin puolin vaativampi sarja.
Mestiksen perusrunkosarjapelejäkin on 48 kappaletta, joten ei Mestiskään mitään leikintekoa ole energiavarantojen kannalta, varsinkin kun huomioi usein melko karut matkustusolosuhteet. Ja kyse on siitä, miten ottelut painottuvat: SM-liigan runkosarjan loppuosio ei ole vaativampi kuin Mestiksen pleijariputki, varsinkin jos pudotuspelejä on pelattu armottomalla tahdilla putkeen jopa 15 kappaletta. Mestiksen pleijarithan runnotaan läpi liiankin nopealla tahdilla, pelejä on joka toinen päivä. Ja näissä matseissa taistellaan joka vaihdossa täysillä, toisin kuin SM-liigan perusrunkosarjapeleissä. Toki viime kaudella meni poikkeuksellisen tiukaksi ennen kuin liigajumbo selvisi, mutta silti.
Pidemmän lepoajan kannalla. Playoutit eivät kiinnostaneet katsojia, eikä pelaajia. Varsin epäonnistunut kokeilu kaikkien muiden paitsi SaiPan ja Sportin kannalta.
Playoutit ovat Mestiksessä edelleen käytössä, joten mikseivät olisi liigassakin ainakin kahden viimeisen seuran kesken? Liian laajat playoutit eivät ole tarpeellisia, vaikka ne ovatkin käytössä esimerkiksi Sveitsissä ja toimivat siellä. Itse lopettaisin ensimmäisenä säälipleijarit, jotka koen täysin turhiksi ja tarpeettomiksi rahastuspeleiksi, jotka vähentävät runkosarjan merkitystä.
Noin muuten lienee aika yleinen ajatus, että muutamien seurojen selvä farmistatus laskee Mestiksen arvostusta. Tietenkin näiden seurojen Mestiksessä ololle on niin kauan oikeutus, kun mikään ei onnistu niitä sarjaporrasta alemmas sysäämään tai konkurssiin ajamaan.
Tähän pitäisi tehdä muutoksia hallinnollisesti. Eli farmit kiellettävä tai niiden toimintaa hankaloitettava siirtosäännöksien ja pelaajasopimussäännöksien avulla. Esimerkiksi joukkueessa pitäisi olla vähintään 15 omaa sopimuspelaajaa ja liigasta Mestikseen tuleva joutuisi olemaan esim. viikon pelaamatta ennen kuin saisi pelata toisella sarjatasolla. Hankaloittaisi kummasti farmitouhua, kun seurojen pitäisi pärjätä ihan omilla miehillä.
Tai sitten voisi perustaa liigajoukkueille jonkun oman pieni piiri pyörii -farmisarjan, josta ei voisi nousta eikä pudota. Siellä voisi Jyp-Akatemia pelata jotain vastaavaa Akatemiaa vastaan 20 ottelua kaudessa. Osa Mestis-joukkueista voisi siirtyä tänne vapaaehtoisestikin todettuaan, että seuralla ei ole omaa identiteettiä, omia tavoitteita tai mitään muuta tarjottavaa kuin olla liigan ylijäämämiesten puuhamaa.