Nukkumaanmeno muutenkin aivan kauheata venkoilua...
Onko mitään vinkkejä?
Ensimmäiseksi tulee mieleen, että missä poika nukkuu? Siis nukkuuko vanhempien sängyssä/ vieressä, vai aina esim. vaunuissa? Onko kuinka tarkat rutiinit ja aloitetaanko ne hyvissä ajoin ennen kuin poika on liian väsynyt?
Omasta kokemuksestani tiedän, että päiväuniaika voi olla vanhemmalle aivan järisyttävän stressaavaa. Esikoinen nukkui jo laitoksella max. tunnin päikkäreitä, eikä siihen kotonakaan tullut suurta muutosta. Unen hakeminen kesti kauemmin kuin itse unet ja itse olin aivan loppu. Vaunuissa tosin nukkui ihan jees, ainakin isänsä kanssa, mutta itse olin sitä mieltä, että pakkohan se on omassa kodissaankin osata nukkua. Iän myötä tämä sitten helpottui ja siinä vuoden korvilla, kun siirryttiin yksiin päikkäreihin, vetelikin sitten jonkin aikaa 3h unia. Se oli mulle ihan luksusta.
Jälkikäteen on helppo todeta, että esikoisen kanssa rutiinien merkitystä ei tullut ymmärrettyä täysin. Yhden lapsen kanssa se oli kuitenkin niin paljon helpompaa suunnitella myös omia menojaan. Kakkosen kanssa on noudatettu alusta saakka esikoisen rutiineja ja nukkuminen ei sillä tavalla ole ollut ongelma kuin ykkösellä. Muuta kikkailua on kyllä ollut, mutta onhan unentarve myös yksilöllistä ja luonnekysymyskin jollain tavalla.
Nyt heitän ihan lonkalta seuraavat vinkit:
- Tehkää selkeä aikataulu ja noudattakaa sitä korostetun tiukasti vaikkapa seuraavat viikot. Niin pitkään, kunnes rutiinit ovat kaikille täysin selviä ja sujuvat itsestään. Rauhoittakaa illat ja unihetket. Käyttäkää aikaa ja vaivaa siihen, että homma alkaa toimia.
- Kiinnittäkää erityistä huomiota siihen, että poika tekee kaiken joka päivä samaan aikaan ja samassa järjestyksessä. Pitäkää poika koko ajan tilanteen tasalla, eli kertokaa mitä seuraavaksi tapahtuu ja miksi.
-Ulkoilkaa vaikka ennen unia. Ei tarvitse tehdä pitkää lenkkiä, mutta raitis ilma parantaa ruokahalua ja unen laatua. Lähtekää siitä, että poika on hereillä. Ja pyrkikää pitämäänkin hänet hereillä. Jos näyttää siltä, että uni tulee silmään, menkää sisälle ja syötön jälkeen omaan sänkyyn nukkumaan. Älkää antako nukahtaa ruokaillessa/tissille, vaan kutitelkaa vaikka poskista, että pysyy hereillä.
-Pitäkää poika aktiivisena ja leikittäkää häntä, kun on hereillä. Jos ei jaksa keskittyä samaan asiaan pitkään, vaihtakaa. Ottakaa musiikki mukaan ja antakaa pojan nauttia rytmeistä vaikkapa sylissä, iskekää vaikka joku kilisevä juttu hänelle käteen. Tällöin poika joutuu käyttämään aistejaan ja sehän se väsyttää pikkuista. Pitäkää kuitenkin ohjat tiukasti itsellänne ja jos näyttää siltä, että poika väsyy ja uni tulee silmään väkisin, tehkää edelleenkin kaikki rutiinit samassa järjestyksessä. Aikataulua voi toki aikaistaa, mutta sama järjestys on muistettava.
-Nukuttakaa poika omaan sänkyyn! Pitäkää sylissä ja hyvänä ennen kuin laitatte sänkyyn. Kun sänkyyn on menty, sieltä ei noin periaatteessa tulla pois ennen kuin unet nukuttu. Rauhoitelkaa taputtelemalla pyllylle ja silittämällä niskasta tai alaselästä, mutta välttäkää pois nostamista sängystä. Jutelkaa rauhallisella äänellä tai lukekaa vaikka jotain kirjaa/lehteä. Mutta lukekaa samaa juttua kerrasta toiseen, jotta lapsi oppii yhdistämään sen nukkumiseen. Rauhallista musiikkiakin voi soittaa, mutta ihan hiljaa.
Nukuttakaa lapsi siihen paikkaan, missä hänen haluatte nukkuvan. Aina. Paras paikka jatkon kannalta on ehdottomasti oma sänky, koska siinä kai on tarkoitus nukkua isompanakin. Ja kun poika on laitettu sänkyynsä, pyrkikää ohjaamaan häntä nukahtamaan itse. Pyrkikää olemaan mahdollisimman "huomaamattomia" ja huomion antamisen suhteen mahdollisimman säästeliäitä. Kyllä poika vaistoaa, että olette läsnä. Kaikki eivät tätä purematta niele, mutta kun ohjaa lasta haluamaansa suuntaan, lapsi vaistoaa turvan ja oppii halutun asian.
- Iltaisin sammuttakaa tv ja muut härpäkkeet hyvissä ajoin ennen lapsen nukkumaan menemistä. Käykää kylvyssä/suihkussa joka ilta hyvissä ajoin ennen kuin lapsella menee yliväsymyksen puolelle. Pitäkää lasta sylissä ja jutelkaa hänelle rauhallisella äänellä ja kertokaa koko ajan, että kohta mennään omaan sänkyyn nukkumaan. Ja että äiti/isi on siinä ihan lähellä. Ja jos tutti aiheuttaa enemmän ongelmia kuin helpotusta, ottakaa se pois. Antakaa pojalle sänkyyn vaikkapa äidin päällä ollut pieni paita tai vastaava unirievuksi. Lapset saavat äidin tuoksusta suurta turvaa, ilman että äiti on edes fyysisesti läsnä.
Ymmärrän, että kesä on mahdollisimman huono hetki sitoa itseään tiukkoihin rutiineihin. Mutta jos haluaa tilanteeseen muutoksen, se on pakko tehdä. Pienet vauvat ovat muutenkin vaativia ja jos nyt jaksaa olla tiukkana itsensä ja vauvansa suhteen tiettyjen perusasioiden kanssa, jatko helpottuu. Sitäpaitsi, vauvat ja lapset rakastavat rutiineja. Ihan oikeasti. Ja on se itsellekin helpompaa, kun ei mene kaaoksen hallitsemiseen turhaa aikaa ja energiaa. On todellakin sen arvoista. Lapsen parastahan tässä ajatellaan ja valitettavasti (?) se vaan on niin, että vanhemmat sen suurimman työn joutuvat tekemään ja joustamaan omista jutuistaan ja ajastaan.
Yösyöttöjen kanssa kannattaa tehdä niin, että vauva nukutetaan yöunille omaan sänkyynsä, mutta vaikkapa ekan syötön jälkeen (jos siis haluaa) vauva jää vanhempiensa viereen. Näin vauva nukahtaa omaan sänkyynsä, mutta havahduttuaan nälkään ja ruoan saatuaan saa jatkaa uniaan siinä samassa paikassa, missä on ruokansakin saanut. Tosin, jos lapsi ei ole rintaruokinalla, ei kannata nostaa pois ollenkaan sängystä, vaan antaa pullo sängyssä. Vaippa vaihdetaan vain, jos siellä on kurat tai on aivan litimärkä. Pikkupissoista ei kannata välittää, koska kaikki toiminta yöllä vaan heikentää kaikkien nukkumista. Eikä yöllä ikinä valoja päälle!
Tässäpä nyt jotain. Toivottavasti on apua. Tosin toiset lapset eivät nuku juuri ollenkaan päivisin. Mutta kyllä se varmaan kuukauden päivät ottaa ennen kuin te tiedätte varmasti, onko poikanne kohdalla näin. Aikaa menee myös teillä vanhemmilla, kunnes opitte esim. mitkä kellonajat ovat optimaalisia asioiden sujuvuuden kannalta. Kunhan nyt aluksi noin suurin piirtein teette asiat samaan aikaan, kyllä se siitä sitten muovautuu.
Tsemppiä hirveästi!!! Olkaa itsellenne armollisia ja tukekaa toisianne. Isäkin pääsee ottamaan enemmän roolia ja lomittamaan äitiä, jos/kun nukahtaminen ei tapahdu enää tissille.