Matkoja ”härövaltioissa” (DDR yms.)

  • 31 687
  • 110

hanu

Jäsen
Suosikkijoukkue
raitapaita
Ohmi kirjoitti:
Pari vuotta sitten tein extreme-matkan bussilla Viipurin kautta Pietariin. Hommat ei ilmeisesti ole muuttuneet vuodesta -88 yhtään mihinkään - viinan trokausta, varkaita ja kerjäläisiä. No, tulipahan tuo itärajan takainen helvetti nähtyä, eikä tarvitse enää ikinä sinne päin matkaansa suunnata.

Olin emännän kansantanssiryhmän mukana joskus -90-luvun alussa Petroskoin reissulla, elikkä bussilla ensin Lenskiin, yöpyminen siellä ja edelleen Petroskoihin. Paluu viikon päästä makuuvaunussa Leningradiin ja edelleen bussilla takaisin Suomeen.

Olimme kai viides länsimainen ryhmä joka Petroskoihin yleensä pääsi. Kaiken lisäksi Intourist oli hukannut ryhmämme kokonaan. Jouduimme majoittumaan Lenskissäkin mennessä remontissa olevaan hotelliin, joka ei muuten ollut edes auki. Intouristin opastakaan ei sitten löytynyt, joten jouduimme ajamaan omin nokkinemme Leningradista Petroskoihin. Kahdesti ajoimme hateloonkin, ensin yrittäessämme löytää ulos lenskistä ja toisen kerran Aunuksessa. Löysimme onneksi edäältä 'levähdyspaikalta' Neuvostoliiton Autoliiton (!) karttakirjan, josta sitten yritimme etsiä paikkoja, mihin tienviitat osoittavat. Sen 'päätienkin' viitat kun olivat välillä Petroskoihin välillä Kontupohjaan tai Muurmanskiin tai Argangeliin. Niitä nimiä venäjäläisin aakkosin kirjoitettuna oli välillä hieman haasteellista hakea sieltä karttakirjasta, varsinkin kun ei paikallisesta aakkosjärjestyksestä ollut aavistustakaan.

Kontaktit alkuasukkaisiin pelastivat siitä reissusta paljon, Petroskoissa ei ollut edes Berioskaa, joten länsimaista olutta ei saanut mistään. Krapulajuomaksi joutukin aina aamuisin ostamaan hotellin ravintolasta laatikollisen kuohuviiniä, 9 ruplaa / 12 plo. Sitäkin oli kohtuullisen vaikea nauttia bussissa lämpimänä pullon suusta, meinasi kuohua nenän kautta pois. Matka Kometalla, eli paikallisliikennettä Äänisen saariin hoitavalla kantosiipialuksella, Kizin museosaarelle (Uneskon maailmanperintökohde muuten) siinä perivenäjäläisessä naftan käryssä helvetillisessä krapulassa on myös jäänyt mieleen melko tiukasti.

Emännän ryhmä kavi esiintymässä myös muutamissa Petroskoin lähikylissä. Yhdessä esiintymispaikassa olin juttusilla yhden Suomesta aikanaan työväestön onnelaan muuttaneen todella katkeran vanhan miehen kanssa, joka tosin oli tyytyväinen kun oli välttänyt Siperian reissun. Ekan vodkapullon jälkeen kaverilta lähti kyllä Nälkämaan laulu komeasti.

Avartava kokemus, sano turkulainen kun Slussenille sammui.

t. hanu
 

Paitselo

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK & Carl Brewer Forever & Karjakunnan nakit
hanu kirjoitti:
Avartava kokemus, sano turkulainen kun Slussenille sammui.

Olen aina ollut sitä mieltä, että Tukholma on upea, kansainvälinen kaupunki - siellä jopa pultsaritkin osaavat puhua suomea.
Miksi sitten kansainvälisenä kaupunkina itseään pitävässä Helsingissä pultsarit eivät osaa puhua ruotsia?
 

ms.qvist

Jäsen
Suosikkijoukkue
Red Wings, Хокейний Клуб Донбас
Predator kirjoitti:
Ei vastaavaa voisi kuvitella tapahtuvan jossakin Tukholman Värttanilla tai Viipurissa...

Ei nyt ehkä ihan tähän verrattavaa mutta kävin 90-luvun alussa Venäjällä - maa oli muistaakseni jo muuttanut nimensä Venäjäksi ja Leningrad nimensä Pietariksi. kaupungissa ja ilmeisesti koko maassa oli käynnissä jokin erikoisoperaatio hotelleiden ja turistien suosimien paikkojen siivoamiseksi ja niinpä meidänkin käyttämässämme hotellissa - Moskva - suoritettiin Sisäministeriön ja FSB:n erikoisjoukkojen toimesta useitakin kommandoiskuja joissa hotellilta raahattiin ulos ilotyttöjä ja mafian jäseniä, ja nämä rikolliset tosiaan raahattiin ja vietiin väkisin pihalle - silkkihansikkaat olivat unohtuneet kotiin erikoisjoukkojen miehiltä. Olihan siinä tosiaan katselemista kun rynnökkökiväärein aseistetut kommandot tekivät iskujaan hotelliin ja kaikkialle kaupunkiin. Mielenkiintoista oli myös havaita kuinka nöyrää poikaa miliisit olivat näiden erikoisjoukkojen upseereiden "käsittelyssä" - tuli väkisinkin kuva etteivät nämä erikoisjoukkojen miehet sijoittaneet miliisejä hierarkiassa kovinkaan paljoa rikollisten yläpuolelle.

On sitä myös käyty samaisessa kaupungissa silloin kun sen nimi oli Leningrad ja maa oli vielä Neuvostoliitto. Kaupungissa on kurjuuden ohella paljon kaunista katsottavaa - upeita nähtävyyksiä linnoituksista tsaarinajan palatseihin saakka.

vlad.
 

Beukeboom

Jäsen
Suosikkijoukkue
Oulun Kärpät / Mamba!
Nykyään tämä kyseinen valtio siinä ja siinä, onko "härövaltio" vai ei, mutta Vietnamissa on tullut käytyä, mieleen jäi muun muassa paikkallisten oppaitten hehkutus kommunismista, ja kuinka kaikki paikalliset ovat täysin tyytväisiä elämäänsä...
 

Lawless

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Ihmetyttää vain tuo, että miten Venäjää pidetään niin "kauheana" matkakohteena. Kyllä, talot ovat vielä huonommassa kunnossa kuin neuvostoaikoina, mutta kyllä siellä silti nähtävää on. Ei sillä, että mitään ränsistynyttä Karjalaa takaisin haluaisin, en todellakaan. Mutta pitääkö kaikkien matkakohteiden olla niin luksusta?
 
Suosikkijoukkue
Rauman Lukko. /HC Tallinna !
Nigeriassa on tullut käytyä ja Abitsianissa (oisko toi norsunluuranikko vai mikä lie) siellä oli siihen aikaan kai afrikan harvoja jäähalleja jonka jenkit olivat sinne rakentaneet. Tuntui tuo Batumikin seiskytluvulla aika häröpaikalta, suuret Leninin päät hakattuna kallioihin. Jouduttiin putkaan siellä koko porukka,Italia-Suomi maaottelu, taidankin olla ainoita jatkiksen kirjoittajia joilla on passiin merkattuna ettei tarvi kahteen vuoteen käväistä suuressa ja mahtavassa. Oli niinkuin penalttyä. Niin etten olekaan saanut kuin Neuvostoliitolta ja Jatkoajalta. Mitä siitä opimme! :) Tulee varmaan mieleen muita paikkoja, pätkittäin.
 

ms.qvist

Jäsen
Suosikkijoukkue
Red Wings, Хокейний Клуб Донбас
Lawless kirjoitti:
Ihmetyttää vain tuo, että miten Venäjää pidetään niin "kauheana" matkakohteena.

Sitä minäkin suuresti ihmettelen kun maalla on kuitenkin niin monet eri kasvot.

Tietty jos tämä härö tarkoittaa Venäjän ja entisen Neuvostoliiton kohdalla valtionjohtoa niin varsinkin Neuvostoliiton aikaan johto oli melkoista "häröilyä" toisinaan - varsin vainoharhaista toimintaa. Mutta muuten maa on ainakin minulle tarjonnut useilla matkoilla varsin mielenkiintoisia näkymiä ja näkökulmia.

Ruokakin on yllättäen ollut hyvää kun on panostanut ravintolaa valittaessa laatuun.

vlad.
 

Uleåborgir

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kärpät, Päätalo, Huovinen, Sympathy For The Devil
Lawless kirjoitti:
Ihmetyttää vain tuo, että miten Venäjää pidetään niin "kauheana" matkakohteena. Kyllä, talot ovat vielä huonommassa kunnossa kuin neuvostoaikoina, mutta kyllä siellä silti nähtävää on. Ei sillä, että mitään ränsistynyttä Karjalaa takaisin haluaisin, en todellakaan. Mutta pitääkö kaikkien matkakohteiden olla niin luksusta?

Ei siinä ränsistyneisyydessä tai sellaisessa sinänsä ole mitään kauheaa. Itse asiassa ainakin minua kiinnostaa enemmän sellainen kohde, jossa on jotain erityisen omaleimaista. Kuten Venäjällä ränsistyneisyys yms. Itse asiassa siinä oppii paljon enemmän kohdemaasta kuin jossakin pystyynlavastetussa turistirysässä vrt. Egypti tms. jossa on tarkoin vartioituja turistialueita keskellä aavikkoa ja josta tehdään pistokäyntejä läpi tasaisen hiekan pyramideille.

Eivätköhän nämä kauhujutut tule siitä turvattomuuden tilasta jota usein mielivaltaisesti toimiva virkavalta aiheuttaa. Otetaan nyt esimerkiksi nämä miliisin suorittamat länsiautoilijoiden pysäytykset kamarille viennillä uhkailuineen vaikkei syytä pysäytyksiin olisikaan. Myös Pietarin kaupunkitullin GAI:n henkilökunnan toiminta herättää monissa pelkoa. Jos Venäjä saisi kitkettyä tämän mielivaltaisen toiminnan virkavallastaan, olisi maahan varmasti enemmän menijöitä.
 

odwaz

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kepa ja Pena
Sistis kirjoitti:
Jossain Alanyan ja Anamurin välisellä vuoristotiellä oli kuorma-auto kaatuneena mutkassa ja muutama rynnäkkökiväärein varustettu sotilas ohjasi liikennettä.
Viime Turkin-matkastani, -97, on myös jäänyt mieleen konetuliaseet. Olimme Kemerissä, joka oli ainakin silloin aika pikkuinen kaupunki jossain Alanyan ja Antalyan välissä, varmaan alle 10 000 asukasta. Siellä oli kuitenkin keskustassa sellainen kävely-/ostoskatu, jonka alkupäässä oli joku poliisien päivystyskoppi. Poliiseilla oli useimmiten rynnäkkökiväärit, mutta parhaiten on jäänyt mieleen se niiden auto. Siinä kopin pihassa seisoi useasti semmoinen maasturi, jonka päälle oli kiinnitetty sellainen ihan oikea konekivääri. Tai siltä se ainakin näytti. Joka tapauksessa, kyllä se jonkinlaista pelonsekaista kunnioitusta herätti.

Ja onhan se Turkki, vaikka kohtuu mukava maa onkin, aika härövältio.
 

Ted Raikas

Jäsen
Suosikkijoukkue
SaiPa
Predator kirjoitti:
Miksi sitten kansainvälisenä kaupunkina itseään pitävässä Helsingissä pultsarit eivät osaa puhua ruotsia?
Koska ne Tukholman suomea puhuvat pultsarit ovat suomalaisia? =)

Helsingin pultsarit eivät kyllä taatusti puhu mitään tunnettua kieltä. Heillä on ihan oma kielensä.
 

Kaivanto

Jäsen
Uleåborgir kirjoitti:
Niin, eikös Libanon ollut aikoinaan jonkinlainen Lähi-Idän Sveitsi, tai ainakin jollakin tapaa kehittynein muslimivaltio?

Libanonilaiset jakautuvat kristittyihin ja muslimeihin melkolailla fifty-fifty. Maassa oli ainakin joskus, lieneekö vielä, melko omalaatuinen laki, joka määräsi, että presidentin on oltava muslimi ja pääministerin kristitty (taikka presidentin kristitty ja pääministerin muslimi, en ole varma, kummin päin homma meni).
 

SGD

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ei raha kiekkoa
Predator kirjoitti:
Pilsneristä? Siis pils-oluesta, vai? Ainakin se meikäläisen nauttima Redeberger oli tujua tavaraa - volyymiltään verrattavissa johonkin Carlsbergin Export Elefanttiin ( siis alkoholiprosentti n. 7 %) - eihän tuo varsinaisesti enää oluelta maistunut, mutta kolmen putelin jälkeen kieli kaklatti kummasti ja silmät harittivat - silloin joskus kauan sitten, kun Predator oli vielä ihan kollin asteella.

En minä noita oluita niin tunne, sanoivat vain siellä panimokierroksella että pilsneriä tekevät. Radeberger Pilsner tuossa edessäni olevassa pullossa lukee, voltteja 4,8. Ovatkohan sitten aiemmin tehneet jotakin vahvempaa, yleensä tollanen 7% olut on nimeltään Bock tai Doppelbock. Joku oluentuntija kertokoot enemmän, minä olen erikoistunut vain kys. juoman nauttimiseen... Hyvää on.

Pohjois-Korean matkoista näytti jotakin olevan ihan valtion virallisilla (?) sivuilla. Jopa kuvagallerioita edellisiltä reissuilta oli.
 
veinikretski kirjoitti:
Nigeriassa on tullut käytyä ja Abitsianissa (oisko toi norsunluuranikko vai mikä lie) siellä oli siihen aikaan kai afrikan harvoja jäähalleja jonka jenkit olivat sinne rakentaneet. Tuntui tuo Batumikin seiskytluvulla aika häröpaikalta, suuret Leninin päät hakattuna kallioihin. Jouduttiin putkaan siellä koko porukka,Italia-Suomi maaottelu, taidankin olla ainoita jatkiksen kirjoittajia joilla on passiin merkattuna ettei tarvi kahteen vuoteen käväistä suuressa ja mahtavassa. Oli niinkuin penalttyä. Niin etten olekaan saanut kuin Neuvostoliitolta ja Jatkoajalta. Mitä siitä opimme! :) Tulee varmaan mieleen muita paikkoja, pätkittäin.
Voisit melkein perustaa ihan oman ketjun nimeltä "Veinin veikeät seikkailut"? :)
Lisää tekstiä kiitos!
 

Ted Raikas

Jäsen
Suosikkijoukkue
SaiPa
veinikretski kirjoitti:
Niin etten olekaan saanut kuin Neuvostoliitolta ja Jatkoajalta. Mitä siitä opimme! :)
Opimme sen, että Jatkoaika ja N:liitto on melkeinpä sama asia?

"Oi suuri ja mahtava Jatkoaikaliitto..."
 

Ramchester

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS
vlad kirjoitti:
Sitä minäkin suuresti ihmettelen kun maalla on kuitenkin niin monet eri kasvot.

No, nämä monet eri kasvot nyt voi nähdä monella tavalla. Onhan venäjällä enemmän kullattuja kupoleita, patsaita ja kirkkoja kuin missään Euroopassa, mutta palatsien ja kirkkojen nähtävyydeksi luettava taide on pääosin keskieuroopasta kopioitua tai keskieurooppalaisten taiteilijoiden tekemiä. Venäläisyyden kanssa niillä on hyvin vähän tekemistä.

Venäjän/Neuvostoliiton omasta "taiteesta" taas pääsee nauttimaan Neuvostoliiton miehittämissä maissa, joissa ei ole vielä uskallettu poistaa näitä harmaita kolossaalimaisia betonijärkäleitä, jotka kaunistavat esim. Budapestin ja Krakovan keskustaa.

Näiden "nähtävyyksien", joita voi siis ihastella keski-euroopassakin, lisäksi venäjältä ei löydy mitään muuta kuin kurjuutta. Ja ainakin itselleni riitti ihan yksi kerta tuon "suuren ja mahtavan" näkemiseen. Maailmassa on on aika monta maata vielä jäljellä jossa ei ole tullut käytyä ja tuskin itärajan taakse tulee mentyä edes sillä toisella kierroksella, jos nuo kaikki maat tulisi kierrettyä...
 

Gagne

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kaikenlaiset pörröiset maskotit, kahdella.
Puola-Tsekkoslovakia-Unkari kesällä -86

Jo Pomeranialla (laiva Helsingistä Gdanskiin) oli pienellä ihmisellä ihmettelemistä. Paatti nimittäin pysytteli Itämerellä ns. omien puolella, ja kaksi kertaa päivässä kaksimoottorinen punatähdillä koristeltu potkurikone kävi laivan yläkannen tasalla katsomassa mitä ravintolassa tänään on tarjolla. Kerran tuli Migkin melko läheltä kurkkimaan.

Matkailuautossa istuskelin 13-vuotiaana. Olimme käyneet Puolan lähetystössä utelemassa, josko reissulle pitäisi varata sapuskaa tms. vähän enemmän, siis tuon itäblokin ajaksi. Jatkoimme Unkarista nimittäin Itävaltaan. Anyway.

Lähetystössä sanottiin, että "Puolan kansandemokratiasta saa mitä vaan, olkaa huoletta." Porukat olivat kuitenkin skeptisiä, ja nöde&hernekeittopanokset ladattiin Zermeedeksen ruokakaappeihin. Tuoretta leipää ei ollut mukana, ja eihän leipä kauaa tuoreena edes pysy. Siitä tuli puute.

Leivättä ajelimme sitten eräässä kylässä, ja yht'äkkiä kadun varressa on kangaskauppa, jonka ikkunassa on leipää. Ajoneuvo seis, ja muori kävelläjolkuttelemaan sen 50 metriä takaisin, vain huomatakseen että leipä on vedetty myynnistä. Ei näes turisteille. Auschwitzin kanttiinista sitten löysimme leipää, jota paikallisset suostuivat meille myymään. Puolassa muuten turistien leirintäalueet olivat helvetin korkeilla muureilla ympäröityjä, ja turistit lukittiin ulkopuolelta ketjulla ja perkeleellisellä munalukolla alueelle sisälle. Muurin ulkopuolella kiersi sitten vielä yksi äijä häijyn näköisen hurtan kanssa. Kysyttäessä "Miksi te näin teette?" oli vastaus "Ei kyselyjä." Neat.

Tsekistä painelimme ohi kolmessa tunnissa, ja joka kylässä/kaupungissa kivet lentelivät auton kylkiin. Eivät pitäneet turisteista he.

Tsekkoslovakiasta päästiin pois, ja Unkarin raja tuli vastaan. Ja perkeleellinen autojono. Kas kun oli fudiksen MM-kisat, ja jokainen rajamies oli vartiokopissa tuijottamassa peliä. Pappa pisti Hofnarin palamaan vartoillessaan, ja samassa alkaa ukkoa lappaamaan kopista ulos. Äijä laittoi peltiaskin kiertämään, ja heitti tyhjän askin roskikseen. Sieltä sitten nuori rajavartija sen nosti ja pisti povitaskuunsa. Arvokamaa... Tullimiehet nykäisivät sitten vielä auton jääkaapista tarjotut Heinekenit, ja maahan pääsy oli sillä selvä.

Unkari olikin sitten jo aika sivistynyt paikka. Taksikuskit tiesivät Ladoissaan Keke Ruusperin, ja kyyti oli sen mukaista kun selvisi että Suomesta me olemme.

Kaiken kaikkiaan oli lysti katsella sitä paskaa. Auton pystyi tankkaamaan kahdella-kolmella Marlboroaskilla, ja perioskassa Mallu maksoi n. 20 penniä. Näin siis faija jutteli jälkeenpäin. Ei ne kyllä ihmisvaltioita olleet.

Kerran oli Tallinnassakin "vanhaan hyvään aikaan". Ensimmäinen näky laivasta noustessa oli vaaleanpunainen kerrostalonpääty, jossa partaukot olivat rinnakkain niin kuin piti. Tervetuloa vaan... "Vaihtarahavaihtaraha etc." Olimme n. pari viikkoa maassa, ja opimme viikon jälkeen tunnistamaan "päällystakkimme". Ensin se nauratti, sitten vitutti, ja lopulta faija meni tarjoamaan niillekin röökiä. Sattui myös vallankumouksen vuosipäivä reissun ajalle, ja Virusta katseltiin kun lähivaruskuntien venäläiset tulivat viisvitosillaan näyttämään veljeskansalle kuka on kuka. Ajelivat siis huvikseen pitkin Tallinnaa tankeillaan. Siinä putket pyörivät toiseen suuntaan ja tankit toiseen.
 

Shadowplay

Jäsen
Suosikkijoukkue
IFK Helsinki
Ohmi päästelee näppäimistöltään kyllä nyt aivan järkyttävää paskaa -- ja jos on ylipäätään tosissaan niin osoittaa ainakin uskomatonta tietämättömyyttä. Vai että Keski-Euroopasta kopioitua ja venäläisyyden kanssa ei mitään tekemistä, ja samoja juttuja voi ihastella muuallakin. Jep jep.

Itse rankkaisin pelkän Eremitaasin helpostikin yksittäisten maailmasta löytyvien taidekokoelmien top 5:een, tarkemmin ajatellen mennee top 3:eenkin.

* * *
shadowplay
 

ms.qvist

Jäsen
Suosikkijoukkue
Red Wings, Хокейний Клуб Донбас
Shadowplay kirjoitti:
Ohmi päästelee näppäimistöltään kyllä nyt aivan järkyttävää paskaa -- ja jos on ylipäätään tosissaan niin osoittaa ainakin uskomatonta tietämättömyyttä. Vai että Keski-Euroopasta kopioitua ja venäläisyyden kanssa ei mitään tekemistä, ja samoja juttuja voi ihastella muuallakin. Jep jep.

Itse rankkaisin pelkän Eremitaasin helpostikin yksittäisten maailmasta löytyvien taidekokoelmien top 5:een, tarkemmin ajatellen mennee top 3:eenkin.

* * *
shadowplay

Ja, vaikka osa nähtävyyksistä onkin Keski-Euroopasta kopioituja ja vaikkakin Pietarhovi on vain "Pohjolan Versailles" on se kaikkiaan suihkulähteineen, vesiputouksineen ja kanavineen melkoisen vaikuttava muistomerkki tsaarin ajoilta.

No, makuja on niin monia - minä näen venäläisessä (en siis neuvostoliittolaisessa) rakennuskulttuurissa paljon upeita rakennuksia ja rakennelmia joissa yhdistyy itä ja länsi kiehtovalla tavalla. Ylipäätään venäläisen kulttuurin saavutuksista saisi helposti viestin jos toisenkin aikaan.

vlad.
 

Everton

Jäsen
Suosikkijoukkue
KooKoo
Kyllähän vanha Neuvosto-Viro on mainittava sekin tässä ketjussa. Omakohtaisia kokemuksia ei ole, mutta äiti ja sisko olivat käymässä maassa tuossa 80-luvun puolivälissä. Satamassa oli kyllä ollut kuvaamisen kieltäneitä kylttejä, olihan siellä myös armeijan aluksia, mutta äitini erehtyi siltikin nappaamaan kuvan tyttärestään laivan (taisi olla legendaarinen Georg Ots) kannella.

Salamana paikalla oli kaksi aseistautunutta miestä, en muista olivatko miliisejä vaiko solttuja. Venäjää kuitenkin puhuivat vain ja varsin vihaisina yrittivät saada kuvauskiellon uhmanneita mukaansa jonnekin. Kovan mesoamisen ja pienen paniikin (siskoni oli kaiketi jotain kymmenvuotias) jälkeen välikohtaus saatiin kuitenkin kuitattua melko kivuttomasti, kun toinen miehistä repi filmin kamerasta pois ja turistit päästettiin kotimatkalleen tiukan venäjänkielisen ohjeistuksen kera. Samalla rullalla olleiden synttärikuvien menetys oli vähän harmittanut.


Omia kokemuksia minulla ei niin hirveästi ole, jos Lappeenrantaa ei sitten lasketa härövaltioksi?
 
Suosikkijoukkue
Rauman Lukko. /HC Tallinna !
Eräs kaverini kertoi käynnistään Pohjois-Koreassa, oli joku kulttuurivaihto juttu joka oli suorittamatta Suomen osalta, elettiin Holkerin hallituksen aikoja, kukaan ei olisi halunnut reissulle lähteä niinpä tämä tuntemani henkilö joka oli kokoomuksessa aika tunnettu mies laitettiin parin kaverinsa kanssa matkaan suorittamaan vastavierailu pois päiväjärjestyksestä. He saapuivat perille ja heille esiteltiin vain keskustan paikkoja ja niitä mitä televisiostakin on ollut mahdollisuus nähdä, he pyysivät että onko mahdollisuus käydä maaseudulla tutustumassa ja saisiko käydä jossakin paikallisessa baarissa missä tavallisetkin ihmiset ovat, lupa myönnettiin ja autokuski vei heidät suoraa betonitietä 20 kilometriä jossa baari sijaitsi, he olivat maaseudulla ja baarissa lupaus pidettiin. Yhtään ainutta tavallista tai tavatonta ihmistä ei tosin siellä ollut baarimikon lisäksi. Niin että he eivät nähneet oikeastaan yhtään mitään. Sen tiedän että tämäkin on yksi harvoja kertomuksia siitä maasta joka tähän ketjuun ilmestyy, tarina on kuitenkin vaatimattomuudessaan tosi. Niin yhdenkään ihmisen kanssa joka olisi ollut ns, tavallinen ei ollut mahdollisuutta vaihtaa yhtään sanaa.
 

Ramchester

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS
Shadowplay kirjoitti:
Ohmi päästelee näppäimistöltään kyllä nyt aivan järkyttävää paskaa -- ja jos on ylipäätään tosissaan niin osoittaa ainakin uskomatonta tietämättömyyttä. Vai että Keski-Euroopasta kopioitua ja venäläisyyden kanssa ei mitään tekemistä, ja samoja juttuja voi ihastella muuallakin. Jep jep.

Älä hyvä ihminen nyt enää enempää vääristele kirjoituksiani: "Taide on pääosin keskieuroopasta kopioitua tai keskieurooppalaisten taiteilijoiden tekemiä. Venäläisyyden kanssa niillä on hyvin vähän tekemistä."

Shadowplay kirjoitti:
Itse rankkaisin pelkän Eremitaasin helpostikin yksittäisten maailmasta löytyvien taidekokoelmien top 5:een, tarkemmin ajatellen mennee top 3:eenkin.

* * *
shadowplay

Miten tämä taidekokoelma liittyy venäläisyyteen? Tai miten Eremitaasin seinillä ja katoissa olevat taideteokset(maalaukset/puiset korkokuvat etc.) liittyvät venäläisyyteen? Montako Eremitaasin rakennusta on venäläisen arkkitehdin käsialaa?

Venäjällä on Katariina II:n ja Tsaarien aikaan ollut RAHAA OSTAA keskieuroopasta taidetta, taiteen tekijöitä, arkkitehteja etc. jotka ovat sitten rakentaneet Venäjälle tämän luomuksen.
 

Nshr

Jäsen
Uleåborgir kirjoitti:
Oletko todella käynyt laskettelemassa Libanonissa? Melko eksoottista!

Stori, vastaus venyi. Olimme perheen kanssa 3 paivan reissulla Syyrian paakaupungissa Dimaskoksessa, joka sijaitsee n. 80 km Beirutista itaan. Matkalla pysahdyimme mm. Beirutin itapuolella olevaan Zagrhen kaupunkiin, joka on laulaja Shakiran syntymakaupunki.

Itse asiaan: Talla hetkella lunta ei ole muuta kuin parilla korkeimmalla vuorella (n. 2.5 km korkeita). Mutta talvella jo parisen sataa kilometria ylosmentaessa Beirutista lunta alkaa olla jo reippaasti. Itse kavin katsomassa Libanonin korkeinta vuorta (n. 2.7 m) noin 3 viikkoa takaperin, ja lunta kylla oli ihan reippaasti. Samana paivana Beirutsissa elohopea naytti n. 30 astetta.

Kaivanto kirjoitti:
Libanonilaiset jakautuvat kristittyihin ja muslimeihin melkolailla fifty-fifty. Maassa oli ainakin joskus, lieneekö vielä, melko omalaatuinen laki, joka määräsi, että presidentin on oltava muslimi ja pääministerin kristitty (taikka presidentin kristitty ja pääministerin muslimi, en ole varma, kummin päin homma meni).

Presidentin pitaa olla kristitty, paaministerin shia-muslimi. 122 paikkaisessa parlamentissa taas loytaa molempia uskontoja tasaisesti.

EDIT: Viilausta
 
Viimeksi muokattu:

scholl

Jäsen
SGD kirjoitti:
Carl-Zeisshan oli käsittääkseni arvostettu lafka jo ennen sotia

Niin Carl Zeisshan on nimenomaan Jenasta kotoisin ja lafka on ollut kehissä jo reilusti yli 150 v, mutta sodan jälkeen yrityksiä oli noin 45v ajan kaksi eli muistaakseni Carl Zeiss ja Carl Zeiss Jena.
 

DAF

Jäsen
Suosikkijoukkue
se kolmikirjaiminen. PISTI PALLON MAALIIN
Ohmi kirjoitti:
Miten tämä taidekokoelma liittyy venäläisyyteen? Tai miten Eremitaasin seinillä ja katoissa olevat taideteokset(maalaukset/puiset korkokuvat etc.) liittyvät venäläisyyteen? Montako Eremitaasin rakennusta on venäläisen arkkitehdin käsialaa?

Oletko muuten käynyt Pietarin russkij muzeissa?
 

varjo

Jäsen
Suosikkijoukkue
Montreal Canadiens, (Internazionale), Nash&Suns
DAF kirjoitti:
Oletko muuten käynyt Pietarin russkij muzeissa?

Eipä tullut siellä käytyä mutta Eremitaasista jäi kyllä tosiaan sellainen kuva, että kaikki vähänkään hehkutetummat taideteokset olivat Euroopasta (ja muualta maailmasta) sinne rahdattuja. Joko suoraan ostamalla, tai sitten kutsumalla paikalle joukoittain ammattilaisia väsäämään riikinkukkoja yms.
Samanlainen ilmapiiri Eremitaasista jäi kuin uusrikkaitten ferrareista yms. ts. "meillä on fyrkkaa, joten ostamme meille statusta".
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös